Comisia Europeana a dat publicitatii Indexul Economiei si Societatii Digitale (DESI), editia 2017, din care reiese faptul ca singurul lucru cu care se mandreste Romania, viteza Internetului, nu este suficient ca tara noastra sa schimbe traditionalul ultim loc din UE in acest clasament.
Romania se afla pe locul 28 in DESI 2017. In raport scrie:
"Zonele urbane sunt acoperite de conexiuni in banda larga de mare viteza, Romania situandu-se pe locul doi in UE in ceea ce priveste proportia de abonamente din UE. De asemenea, adoptarea de catre consumatori a serviciilor mobile in banda larga se accelereaza. Cu toate acestea, rata de digitalizare a economiei, inclusiv a serviciilor publice, si nivelul competentelor digitale raman scazute."
Indicele economiei si societatii digitale este un indice compozit care masoara progresele din domeniul digital in functie de cinci elemente:
Conectivitate - banda larga fixa, banda larga mobila, viteza si preturile benzii largiCapital uman - utilizarea internetului, competente digitale de baza si cele avansateUtilizarea Internetului - utilizarea continutului de catre cetateni, comunicarea si tranzactiile onlineIntegrarea tehnologiei digitale - digitalizarea intreprinderilor si a comertului electronicServicii publice digitale - e-guvernarea
Citeste si De ce viteza medie de Internet din Romania este cea mai mare din Europa
Caracteristica romaneasca a acestor 5 elemente, asa cum sunt percepute de catre raportul DESI 2017:... mai mult
Marti, 14 Martie 2017, ora 08:41
Romania se afla pe locul 50 in topul celor mai conectate 78 de tari la mediul online, in ciuda vitezei mari de Internet.
Studiul GfK Connected Consumer Index, remis miercuri Ziare.com, arata ca ne aflam in spatele multor tari din regiune, inclusiv Cehia, Slovenia si Polonia.
In fruntea listei sunt Hong Kong si America de Nord (Statele Unite ale Americii, Canada si Mexic), care se afla de cativa ani pe primele doua pozitii.
In plus, consumatorii din Emiratele Arabe Unite se apropie rapid de plutonul fruntas, sarind de pe locul 8, pe care se aflau in 2015, pe al treilea. Pe pozitia a patra se afla Norvegia, iar pe 5 e Germania.
"Observam unele macro-tendinte in ceea ce priveste gradul de conectivitate in toate tarile. Pentru pietele in plina dezvoltare, in special din Orientul Mijlociu, Africa si Asia-Pacific, tendinta dominanta ramane adoptarea smartphone-urilor. Acesta este principalul dispozitiv - si de multe ori primul - pentru conectarea consumatorilor la servicii de ...citeste mai departe despre "Loc rusinos ocupat de Romania in topul conectivitatii la Internet (Grafice)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 12:14
Romania a continuat sa faca progrese in vederea realizarii obiectivelor agendei digitale europene (DAE) in 2012/2013, arata un raport publicat marti de Comisia Europeana referitor la piata telecomunicatiilor in UE si reglementarile existente.
Astfel, acoperirea in banda larga fixa este de 90% in Romania. Banda de transmisie fixa a crescut in tara noastra la 18,9%, nivel care este inca mult sub media UE, de 29,9%. Numarul de linii de banda larga fixe a ajuns la peste 3,79 milioane in ianuarie 2014, reprezentand a noua cea mai mare valoare de linii din UE, iar rapiditatea de acoperire in banda larga (cel putin 30 Mbps) a ajuns la 10,5%, ceea ce este cu mult peste media UE, de 6,3%. Utilizatorii de telefonie mobila in banda larga a ajuns la peste 8,15 milioane in ianuarie 2014. In ceea ce priveste acoperirea LTE, trei operatori ofera servicii LTE din octombrie 2013, cu un accent pe zonele urbane.
Conform raportului, piata telecomunicatiilor din Romania a inregistrat in anul 2012 venituri de 3,65 miliarde de euro (in crestere cu 1,2% fata de anul 2011) si investitii in valoare de 0,61 miliarde de euro (in crestere cu 8,8% fata de anul precedent).
Structura pietei de banda larga a cuprins 791 de operatori care ofera acces la internet in banda larga fixa (in scadere de la 949 in decembrie 2012), din care 36 prin retelele de cablu, 170 de fibre, 159 de radio, 14 de xDSL, 659 prin cablu UTP / FTP. 51 de noi operatori au intrat pe piata in a doua jumatate a anului 2013... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 16:50
Numarul consumatorilor de Internet din Romania a ajuns, in 2013, la aproape 6,5 milioane, dintre care circa 4,7 milioane, cu varste cuprinse in 14 si 64 de ani, apelau zilnic la acest mijloc de comunicare, arata rezultatele unui studiu de specialitate, realizat de catre Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT) cu ocazia Zilei Cercetarii Media.
In ceea ce priveste consumul de Internet, numarul utilizatorilor romani a crescut continuu in ultimii 10 ani, de la 1,77 milioane in 2002, la aproape 6,5 milioane, in 2013 (+265%)
De asemenea, 54% dintre cei chestionati (4,74 milioane) au declarat ca apeleaza in fiecare zi la Internet pentru a se informa sau comunica, cea mai mare parte a utilizatorilor fiind femei (52% din total), in comparatie cu anul 2002 cand raportul era in favoarea barbatilor, cu 55%.
Potrivit studiului, in 2013, cei care au accesat cel mai mult Internetul au fost persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 44 de ani (52%), urmate de categoriile 14-24 de ani (26%), 45-54 de ani (14% din total) si persoanele intre 55 si 64 de ani (8%).
La capitolul Educatie, utilizatorii de Internet sunt, in medie, cu studii liceale (44%), dupa care apar persoanele cu studii superioare (32%) si cele cu studii de scoala generala sau mai putin (25%).
Estimarile BRAT releva faptul ca 81% dintre romani (7,14 milioane) au la domiciliu conexiune la Internet, in timp ce 62% dintre acestia utilizeaza Internetul de acasa.
Pe de alta parte, 35% dintre utilizatorii de... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 18:00
Piata de publicitate din Romania va inregistra o scadere de 3,6% in anul 2013, internetul fiind singurul tip de media aflat in crestere, potrivit celui mai recent raport Zenith Optimedia - Advertising Expenditure Forecasts.
Conform sursei citate, internetul ramane in continuare singurul tip de media aflat in crestere in Romania, segmentul de performance media aducand o contributie majora acestei cresteri. In 2013, internetul va atinge o cota de 12% din totalul consumului de publicitate din Romania.
Pe de alta parte, investitiile TV se afla intr-o usoara descrestere de 3% comparativ cu anul precedent, in timp ce presa ramane principalul tip de media afectat, cu o scadere de 15% pentru ziare si de 10% pentru reviste.
Zenith Optimedia preconizeaza schimbarea trendului anual in privinta pietei de publicitate in 2014 (dupa o asteptare de cinci ani) si continuarea cresterii in 2015 (insa doar one-digit).
Pe de alta parte, potrivit ultimului raport Zenith Optimedia - Advertising Expenditure Forecasts, piata globala de publicitate inregistreaza o crestere de 3,5% in 2013, aceeasi rata inregistrata in anul precedent, fara cresterea produsa de asa numitul efect cvadrienal, cel ce genereaza crestere la fiecare patru ani. Evolutia acestui an atinge in cele din urma un nivel constant, dupa o lunga perioada de eroziune lenta produsa de stirile economice negative.
Zenith Optimedia prevede pentru urmatorii doi ani o crestere mai mare - de 5,1% in 2014 si de 5,9% in 2015 -... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 11:20
Femeile folosesc internetul intr-o mai mare masura decat barbatii, peste 54% dintre afisarile paginilor online fiind "consumate" de catre femei, potrivit unui comunicat al Biroului Roman de Audit Transmedia (BRAT).
Potrivit sursei citate, "dat fiind specificul sau mai tehnic, exista tendinta de a percepe internetul ca un mediu folosit preponderent de barbati".
Rezultatele SATI si SNA FOCUS, studiile tactice de audienta realizate de BRAT, dau o imagine actuala a fenomenului si explica tendintele consumului de internet pentru cele doua sexe. Astfel, femeile folosesc internetul intr-o masura mai mare decat barbatii, peste 54% dintre afisarile paginilor online sunt consumate de femei, care reprezinta 50,8% din numarul de utilizatori de internet, in timp ce barbatii doar 49,2% din utilizatori.
Ce tipuri de continut online prefera fiecare sex
In vreme ce barbatii pastreaza ca arii de interes pe internet mai degraba domeniile legate de tehnica (aplicatiile pentru mobil, cumparaturile online de electronice/IT si informatiile auto), femeile sunt interesate preponderent de informatiile despre sanatate, stil de viata, vacante.
Ele consuma semnificativ mai mult continut despre viata celebritatilor, dar isi petrec si foarte mult timp pentru a conversa online, fie prin intermediul aplicatiilor de tip messenger, fie cu ajutorul platformelor de social media (Facebook in special). Mai mult decat atat, femeile sunt majoritare si in ceea ce inseamna folosirea serviciilor de... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 16:35
Cumparatorii din Noua Zeelanda, Romania si Elvetia se exprima cel mai "colorat" atunci cand vine vorba de evaluarea produselor on-line, indica un studiu preluat de site-ul Nydailynews.com.
De asemenea, studiul a constatat ca persoanele vorbitoare de rusa, romana si ceha tind sa injure mai mult atunci cand evalueaza produse online decat vorbitorii de engleza, franceza si spaniola.
Richard Anson, fondatorul platformei de recenzii Reevoo, a declarat pentru sursa citata ca desi oamenii din intreaga lume sunt pasionati de produsele pe care le cumpara, ei tind sa-si exprime emotiile in moduri foarte diferite.
Potrivit lui Anson, din cele peste 1.500.000 de recenzii selectate din intreaga lume, limbajul cel mai "colorat" a aparut cel mai adesea in recenziile la telefoane mobile (19%), laptop-uri (9%) si tablete (4%).
Serviciile turistice, calculatoarele de birou, televizoarele si camerele digitale s-au numarat, de asemenea, printre produsele care tind sa atraga mania recenziilor on-line.
Potrivit site-ului citat, in mod surprinzator, SUA nu figureaza in topul primelor 10 tari cu consumatorii cei mai suparati, spre deosebire de Canada vecina. mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 10:42
Barbatii, tinerii, persoanele din mediul rural si cele cu studii superioare sunt categoriile care utilizeaza cel mai mult Internetul, in contextul in care procentul utilizatorilor din Romania a crescut cu 8,4% in 2012 fata de 2010.
Astfel, 48.7% dintre romani au fost utilizatori de Internet in 2012, ritmul de crestere fiind mai rapid, in special, la categoriile care utilizeaza mai putin internetul, se arata intr-un studiu al GfK Romania.
Daca aproximativ 50% dintre barbati si putin peste 47% dintre femei au utilizat internetul in 2012, numarul barbatilor utilizatori a crescut cu 7.7% comparativ cu 2010, pe cand cel al femeilor a inregistrat o crestere de 9,3%.
Si mediul rural inregistreaza o dinamica buna, cu o crestere mai mare in 2012 fata de 2010 - cu aproximativ 11% mai multe persoane au apelat la acest canal de comunicare anul trecut, atingand 33% din populatia rurala.
In ceea ce priveste mediul urban, 61% dintre oraseni au utilizat Internetul in 2012, in crestere cu 6.7% fata de 2010. Cea mai mare penetrare este in Bucuresti, unde 68% dintre persoanele cu varsta de peste 15 ani acceseaza acest mediu.
Internetul este foarte agreat de tineri. Aproximativ 83% dintre persoanele cu varsta intre 15-24 ani il folosesc, 71% dintre cei intre 25 si 34 ani si 62% dintre cei intre 35 si 44 ani.
Este interesant de semnalat faptul ca cel mai mult utilizarea Internetului a crescut in randul persoanelor mature, 35-44 ani (mai mult cu 15% comparativ cu 2010). O... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 13:48
Romanii raman destul de precauti in ceea ce priveste cumparaturile de pe internet, considerandu-l un proces riscant, potrivit studiului "E-commerce 2011: Tendinte si Atitudini. Studiu asupra utilizatorilor de internet din Romania" efectuat de catre Geminus Group. Potrivit raportului, desi sunt foarte constienti de multitudinea de optiuni pe care mediul online il ofera cumparaturilor, experienta lor personala cu un asemenea mod de a cumpara este destul de limitata, scrie Mediafax.
Analizarea datelor publicate in acest raport arata ca aproape toti utilizatorii de internet romani au aflat despre posibilitatea de a face cumparaturi online.
Totusi, doar 54% din ei declara ca au facut cumparaturi online macar o singura data. Procentul de cumparatori online este cel mai scazut printre femei.
O comparatie cu studiul similar efectuat in 2009 arata ca, in cei doi ani, s-a inregistrat o crestere de doar 4%.
Asta inseamna ca practic popularitatea comertului online in Romania a ramas aceeasi.
In acelasi timp, comertul online are un mare potential de crestere, in special odata cu scaderea numarului utilizatorilor ce au dubii in legatura cu siguranta tranzactiilor online.
In acest an, aproape 44% din toti respondentii ce stiu despre posibilitatea de a achizitiona produse online considera ca aceasta metoda este riscanta, in comparatie cu 2009, cand ei reprezentau jumatate din utilizatorii de internet din Romania.
Mai mult decat atat, un procent semnificativ dintre cei intervievati... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 17:38