Tesla a taiat o padure de pini pentru a construi prima sa fabrica din Europa la Brandenburg, in Germania, dar lucrarile au fost suspendate de o autoritate de mediu din aceasta tara si nu vor putea fi reluate pana cand compania americana nu va dovedi ca lucrarile sale nu afecteaza serpii si soparlele aflate in hibernare in zona respectiva, relateaza CNBC.
Informatia despre ordinul judecatoresc de suspendare a activitatilor a fost publicata prima oara de publicatia germana Tagesspiegel.
Amanarea este a doua victorie a organizatiilor de protectie a mediului din Germania. Anterior, Tesla a fost nevoita sa cedeze solicitarilor activistilor si a fost de acord ca micsoreze consumul de apa de la noua fabrica cu peste o treime.
Intarzierea constructiei fabricii ar putea impinge inceperea productiei de automobile Tesla in Europa mai tarziu in anul viitor, sau chiar dincolo de acesta. Compania are ca obiectiv sa produca automobile electrice in Germania din iulie 2021.
Timpul este esential pentru Tesla in Europa - producatorii auto din regiune, inclusiv Volkswagen si Audi, vand acum vehicule electrice cu baterie care concureaza cu cele mai populare modele ale Tesla, intre care VW ID.3 si Audi Etron.
In timp ce Tesla a reusit sa construiasca o noua fabrica de asamblare a vehiculelor in Shanghai in mai putin de un an, compania se confrunta cu un mediu de reglementare mai strict in Germania.
Compania a avut un sprijin politic larg in Germania, dar s-a confruntat cu o... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 07:21
Guvernul condus de Angela Merkel si landurile germane au ajuns la un acord privind majorarea pretului pus pe emisiile de dioxid de carbon, una din principalele masuri ale strategiei de mediu a Berlinului, a anuntat luni Ministerul german al Mediului, transmite AFP.
Prevazut initial la 10 euro pe tona, pretul pus pe emisiile de dioxid de carbon va fi stabilit la 25 de euro pe tona, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, se arata in acordul negociat in noaptea de duminica spre luni de Guvernul federal german si landuri.
Ulterior, pretul emisiilor de CO2 va fi majorat treptat la 30 de euro pe tona in 2022, pentru a ajunge la 55 de euro pe tona in 2025, data la care aceste permise nationale de emisii de CO2 ar urma sa se integreze intr-un sistem european extins, la un pret cuprins intre 55 si 65 de euro.
Acest sistem, destinat sa completeze piata europeana de tranzactionare a cotelor de emisii poluante, ar urma sa antreneze o crestere de 7-8 eurocenti pe litru a pretului carburantilor.
Masura autoritatilor de la Berlin este destinata sa acopere limitele actuale ale pietei europene a carbonului, care nu acopera decat jumatate din emisiile de CO2, in conditiile in care singurele sectoare care sunt luate in calcul sunt industria grea sau energia, lasand deoparte constructiile sau transporturile.
Toate veniturile generate de pe urma majorarii pretului pentru emisiile de CO2 vor fi utilizate pentru a reduce taxele pe care consumatorii germani trebuie sa le plateasca in... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 16:13
Cheltuielile de consum ale gospodariilor din Germania au inregistrat cea mai puternica crestere din ultimii opt ani in primul trimestru, ceea ce a permis celei mai mari economii europene sa se relanseze dupa stagnarea inregistrata in ultimul trimestru al anului trecut, transmite Reuters.
Oficiul federal de statistica a confirmat joi o estimare preliminara conform careia Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere de 0,4% in primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent si un avans de 0,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Gratie unui somaj aflat la un minim istoric, consumul privat a crescut cu 1,2% in primul trimestru, cel mai puternic avans inregistrat dupa 2011, ceea ce a contribuit cu 0,6 puncte procentuale la cresterea economica inregistrata in primele trei luni ale acestui an. In paralel, investitiile in constructii au crescut cu 1,9% in primul trimestru, ceea ce a avut o contributie de 0,2 puncte procentuale la cresterea economica. De asemenea, in pofida intensificarii tensiunilor comerciale si a incertitudinii pentru companii, exporturile Germaniei au crescut mai mult decat importurile in primele trei luni ale anului, ceea ce inseamna ca schimburile comerciale au avut o contributie de 0,2 puncte procentuale la cresterea economica.
Economia Germaniei, cea mai mare economie europeana, a evitat la limita intrarea in recesiune la finele anului trecut, in conditiile in care o contractie de 0,2% in trimestrul al... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 10:45
Numarul somerilor din Germania a inregistrat o scadere peste asteptari in luna septembrie, astfel ca rata somajului a atins cel mai redus nivel de dupa reunificarea tarii in 1990, arata datele publicate vineri de Oficiul federal pentru munca.
Conform acestor date, in luna septembrie comparativ cu luna august, numarul somerilor a scazut cu 23.000, peste estimarile analistilor care mizau pe o scadere de 9.000, pana la 2,303 milioane de someri. Rata ajustata a somajului a scazut de la 5,2% in august pana la 5,1% in luna septembrie, transmit Reuters si AFP.
"Somajul si subocuparea au scazut semnificativ in luna septembrie. Piata muncii continua sa se dezvolte favorabil", a informat presedintele Oficiului federal pentru munca, Detlef Scheele.
Consumul gospodariilor a devenit principalul motor al economiei Germaniei in conditiile in care gradul record de ocupare, cresterea securitatii locului de munca, majorarile salariale peste nivelul inflatiei si dobanzile reduse la imprumuturi i-au facut pe cumparatori sa cheltuie mai mult.
Un sondaj publicat joi arata ca increderea consumatorilor germani s-a imbunatatit in ultima perioada, pe fondul cresterii veniturilor si a opiniilor cu privire la evolutia economiei, sugerand ca in perioada urmatoare consumatorii vor continua sa sustina cresterea celei mai mari economii a Europei.
Pe termen lung insa, economistii se asteapta la o crestere a ratei somajului in conditiile in care incertitudinile cu privire la impactul... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 12:29
Un tribunal de la Berlin a stabilit ca este ilegala utilizarea de catre Facebook a datelor personale ale membrilor sai si ca reteaua de socializare nu si-a informat in mod adecvat utilizatorii cu privire la modul in care le utilizeaza datele, a anuntat luni un grup german de apararea a drepturilor consumatorilor.
Parametrii prestabiliti ai Facebook si unele dintre conditiile sale de utilizare contravin legilor cu privire la consum, iar tribunalul a conchis ca anumite dispozitii referitoare la consimtamantul utilizatorului cu privire la datele sale sunt invalide, a explicat Federatia organizatiilor consumatorilor germani (VZVB).
"Facebook ascunde parametrii prestabiliti care nu respecta viata privata, in centrul sau de confidentialitate si nu furnizeaza suficiente informatii pe aceasta tema atunci cand utilizatorii se inregistreaza", a declarat Heiko Duenkel, insarcinat cu contencioasele la VZVB.
"Acest lucru nu raspunde exigentelor unui consimtamant in cunostiinta de cauza", a mentionat el.
VZVB a publicat pe site o copie a hotararii.
Un purtator de cuvant al tribunalului a confirmat ca s-a pronuntat o hotarare, insa nu a dorit sa spuna mai multe.
Grupul american si-a anuntat intentia de a face apel, in contextul in care mai multe elemente ale hotararii ii sunt favorabile.
Intr-un comunicat, prima retea de socializare din lume afirma ca a procedat deja la modificari importante in privinta conditiilor de utilizare si a parametrilor sai in domeniul... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 23:38
Guvernul Statelor Unite considera ca Germania ar trebui sa consume mai mult si sa accelereze proiectul uniunii bancare din zona euro, pozitie care va fi reiterata in urmatoarele zile cu ocazia unei vizite la Berlin a secretarului general al Trezoreriei SUA, Jack Lew, potrivit Financial Times.
Lew se va intalni in urmatoarele zile la Berlin cu ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, in timpul unui turneu de trei zile in Europa, timp in care oficialul american se va opri si la Paris si Lisabona.
In urma cu doua luni, Trezoreria SUA denunta Germania intr-un raport pentru excedentul urias de cont curent, considerand ca dezechilibrul dintre exporturile si importurile cele mai mari economii europene favorizeaza deflatia in Europa si la nivel global.
SUA continua sa vada modelul economic german drept o problema
O sursa oficiala americana a sugerat pentru FT ca guvernul american continua sa vada modelul economic german drept o problema.
"Credem ca cresterea slaba a cererii interne din Germania a impiedicat o ajustare mai puternica, mai echilibrata in raport cu zona euro si cu cresterea economica globala in ansamblu", a afirmat pentru FT oficialul SUA.
Sursa citata a subliniat ca executivul UE, Comisia Europeana, a reclamat probleme similare cu politica economica a Germaniei.
Germania a contestat ferm opinia Trezoreriei SUA, considerand ca nu este necesara corectarea vreunui dezehilibru, iar excedentul de cont curent nu reprezinta un motiv de... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 17:15
Structura economiei Germaniei s-a aflat in centrul dezbaterilor politice de la debutul crizei din zona euro.
Economisti si lideri politici din regiune au sustinut ideea ca Germania trebuie sa cheltuiasca mai mult si sa economiseasca mai putin, concentrandu-se asupra importurilor in detrimentul exporturilor, pentru a sprjini cresterea in Europa.
Cele mai recente date economice din Germania chiar indica o orientare in aceasta directie. Potrivit indicatorilor pentru trimestrul al treilea, economia tarii pare sa dea lumii exact ce a cerut: consum intern si investitii, scrie Quartz.
Economia Germaniei a crescut in perioada iulie-august cu 0,3% fata de trimestrul anterior si cu 1,1% fata de intervalul corespunzator din 2012.
Citeste mai multe despre Germania da lumii ce isi doreste pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 15:00
Economia Germaniei a inregistrat probabil o crestere semnificativa in trimestrul doi din 2013, datorita consumului privat mai ridicat si a investitiilor in constructii, dar avansul va fi mai modest in semestrul doi, a anuntat vineri Ministerul Economiei de la Berlin.
"Economia germana a crescut abrupt in primavara. Dupa ce vremea nefavorabila a afectat cresterea in primul trimestru, redresarea a avut loc in trimestrul doi", se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei, potrivit Reuters.
Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) estima in iunie ca PIB-ul Germaniei va incetini dupa avansul din trimestrul doi iar pe ansamblul acestui an va inregistra o expansiune de doar 0,3%.
Datele preliminare privind evolutia PIB-ului Germaniei in perioada aprilie-iunie 2013 vor fi publicate in 14 august, cu cinci saptamani inaintea alegerilor parlamentare. Economistii estimeaza un avans al economiei germane de 0,6-1% in trimestrul doi din 2013.
"Consumul privat ramane un sprijin important pentru economie si va avea probabil o contributie solida la cresterea din trimestrul doi, asa cum a avut si in precedentele trei luni", se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei.
Si Fondul Monetar International a avertizat Germania impotriva masurilor excesive de consolidare fiscala, tinand cont de riscurile la adresa cresterii celei mai mari economii europene, care nu este decuplata de restul statelor din zona euro lovite de criza.
FMI a mentinut estimarea privind o... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 13:15
IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, a obtinut cea mai consistenta crestere salariala din ultimii 20 de ani, de 4,3%, care, potrivit analistilor, va sprijini consumul din cea mai mare economie europeana si va contribui la ajustarea dezechilibrelor care au cauzat tensiuni in zona euro.
Cei 3,6 milioane de membri IG Metall, din industria germana, au obtinut, in urma negocierilor care s-au incheiat la finele saptamanii trecute cea mai mare crestere salariala din 1992, cand sindicatul a determinat angajatorii sa acorde o majorare de 5,4%.
Cresterea de 4.3% a fost acordata pentru cele 12 luni din perioada 1 mai 2012 - 30 aprilie 2013, iar acordul dintre sindicat si angajatori pune capat unor negocieri tensionate, presarate cu greve care au afectat productia industriei germane.
Acordul vine in urma interventiei in premiera a liderilor politici germani, care dupa o perioada indelungata de tacere autoimpusa au cerut explicit, in repetate randuri, cresteri salariale semnificative in sectorul privat.
Majorarea lenta a salariilor din Germania este considerata de multi economisti una dintre principalele surse de dezechilibru din zona euro, care au accentuat efectele crizei datoriilor de stat.
Cresterea medie nominala a salariilor din Germania a fost de 1% din 2007 pana in prezent, fata de 2,7% la nivelul zonei euro, medie influentata si de nivelul din cea mai mare economie europeana.
Desi salariile de la periferia zonei euro, afectata de criza, sunt in... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 10:02