Gazprom poate confirma oferta sa pentru livrari directe cu un discount de 25% Ucrainei, in timpul convorbirilor trilaterale referitoare la gazele naturale, a declarat seful companiei ruse, Alexei Miller, la o intalnire cu presedintele Vladimir Putin, conform site-ului presedintiei ruse, informeaza agentia ucraineana de presa 112.UA.
Miller a explicat ca problema prioritara va fi furnizarea gazului rusesc direct catre Ucraina. In acelasi timp, Putin a scos in evidenta necesitatea unui contract de tranzit prin sistemul ucrainean de transport al gazelor (GTS).
"In cazul finalizarii unui acord direct de furnizare cu Gazprom, pretul gazelor naturale pentru consumatorul final din Ucraina ar putea fi cu 25% mai scazut decat actualul nivel", a declarat Miller.
Contractele privind tranzitul si furnizarea gazelor incheiate in urma cu zece ani intre Rusia si Ucraina expira la finele lui 2019. Conform acestor acorduri, Kievul beneficiaza de un discount de 20% la pretul mediu european, in timp ce Ucraina s-a angajat sa mentina rata de tranzit la 1,70 dolari per 100 km. Prin urmare, Kievul considera pretul incorect si a refuzat sa achizitioneze gaze rusesti. Disputa contractuala dintre Gazprom si compania ucraineana Naftogaz este in derulare din 2014.
Discutiile trilaterale intre Comisia Europeana, Ucraina si Rusia privind tranzitul si furnizarea gazelor rusesti prin Ucraina catre UE vor avea loc in 19 septembrie la Bruxelles, a anuntat pe Twitter corespondentul Radio... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 18:34
Guvernul ucrainean a interzis companiei de stat Naftogaz sa majoreze pretul gazelor naturale pentru consumatori, a declarat miercuri premierul Volodimir Groisman, o masura care va fi apreciata de alegatori, dar ii va nemultumi pe creditorii internationali ai Ucrainei, transmite Reuters.
Interdictia, care a intrat in vigoare retroactiv de la 1 aprilie, a fost anuntata in contextul in care presedintele Petro Porosenko, un aliat al premierului Volodimir Groisman, incearca sa isi creasca sansele in cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, ce va avea loc in data de 21 aprilie.
In primul tur, care a avut loc duminica, pro-occidentalul Petro Porosenko o obtinut suficiente voturi pentru a participa la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, insa are o sarcina dificila in a-l devansa pe favoritul Vladimir Zelenski, un fost actor si moderator tv care a intrat in politica.
Pe langa faptul ca a plafonat pretul gazelor naturale pentru consumatori la nivelul actual de 8,55 hryvna (0,32 dolari) pentru un metru cub, premierul Volodimir Groisman a precizat ca, in acelasi timp, Guvernul autorizeaza Naftogaz sa reduca preturile daca vor aparea conditii favorabile pe piata.
Luna trecuta Volodimir Groisman declara ca va cere Ministerului de Finante si companiei Naftogaz sa demareze discutiile cu Fondul Monetar International, in incercarea de a preveni orice noua modificare a pretului la gazele naturale pentru consumatorii casnici.
In... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 14:47
Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.
Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.
La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.
In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.
"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.
Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.
Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
Presedintele Vladimir Putin a avertizat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, ca tranzitul gazelor naturale catre Europa e amenintat, din cauza Ucrainei.
Cei doi oficiali au vorbit la telefon, marti, despre sectorul energetic, transmite Radio Europa Libera.
Putin i-a zis lui Merkel ca Ucraina ezita sa semneze un nou contract si a avertizat ca tranzitul gazelor din Rusia spre Europa ar putea fi in pericol.
Ceea ce inseamna ca e posibil ca locuitorii Batranului Continent, in special cei din est si centru, sa ramana fara gaze in toiul iernii.
Mai mult, Putin se asteapta ca Ucraina sa faca unele manevre astfel incat gazul destinat consumatorilor europeni sa fie directionat catre cetatenii sai.
Replica a venit imediat de la Kiev.
"Gazul natural livrat de Gazprom la granita estica a Ucrainei pentru transport va fi livrat la granita vestica in intregime, fara interventie, in conformitate cu contractul incheiat intre Naftogaz si Gazprom", a explicat purtatorul de cuvant al ...citeste mai departe despre "Ramanem fara gaze in plina iarna? Putin a avertizat-o pe Merkel ca ar putea inchide robinetul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 12:51
Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, a informat, luni, ca Rusia va relua livrarile de gaze naturale spre Ucraina in data de 11 decembrie, dupa sase luni de intreruperi, transmite Reuters.
Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumatate din gazele naturale consumate de Ucraina, insa, in data de 16 iunie 2014, grupul rus Gazprom a introdus o schema de plata in avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor partii ucrainene. Aceasta decizie a provocat ingrijorari cu privire la posibilitatea aparitiei unor intreruperi in livrarile de gaze naturale rusesti spre Uniunea Europeana via Ucraina, potrivit Agerpres.
'Gazul rusesc va reincepe sa ajunga in Ucraina pe data de 11 decembrie', a declarat purtatorul de cuvant al Ukrtransgaz, Maxim Belyavsky.
Vineri, Ucraina a transferat catre Gazprom suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna decembrie. Un purtator de cuvant de la Gazprom a conformat primirea banilor, adaugand ca grupul rus este gata sa inceapa livrarile, dar mai asteapta din partea Ucrainei un calendar al livrarilor.
In absenta gazului rusesc si pe fondul temperaturile scazute din ultima vreme, Ucraina a fost nevoita sa recurga la gazele din rezervele strategice care au scazut cu 20% in ultimele doua luni. Ministrul Energiei din Ucraina, Volodimir Demcisin, a anuntat ca, in prezent, Ucraina consuma zilnic peste 200 de milioane de... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 17:45
Ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak a avertizat Europa impotriva oricarei revanzari a gazului rusesc catre Ucraina, intr-un interviu publicat vineri in presa germana, in aceeasi zi in care vor fi reluate discutiile dintre Moscova, Kiev si Uniunea Europeana.
"Contractele in vigoare nu prevad exportul catre o parte terta. Speram ca partenerii nostri europeni vor respecta acordurile pe care le-am incheiat", a declarat ministrul intr-un interviu acordat cotidianului german de afaceri Handelsblatt, citat de Mediafax.
"Doar acest lucru poate garanta continuarea livrarilor pentru consumatorii europeni", a precizat el.
Aceste declaratii au loc in timp ce negocierile dintre rusi, ucraineni si europeni pe tema livrarilor de gaz rusesc urmeaza sa se reia in aceeasi zi la Berlin.
Aceste discutii trilaterale urmaresc rezolvarea contenciosului intre Kiev si Moscova pe tema gazelor si garantarea livrarilor catre UE, care depinde in proportie de 30 la suta de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz, dintre care jumatate tranziteaza Ucraina.
Rusia a intrerupt la jumatatea lui iunie livrarile de gaz catre Ucraina, care a refuzat cresterea pretului impus de gigantul Gazprom in contextul crizei dintre Kiev si Moscova, si care a acumulat, potrivit Rusiei, o datorie de 5,3 miliarde de dolari.
"Suntem pregatiti sa nu cerem aceasta plata imediat. Gruparea ucraineana Naftogaz trebuie sa plateasca imediat doua miliarde de dolari, apoi putem restructura restul datoriei", a... mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 15:30
Pretul gazelor din Ucraina ar putea creste de patru ori pana la sfarsitul anului, in conditiile in care compania nationala de petrol si gaze Naftogaz se pregateste sa introduca un tarif unic pentru toate categoriile de consumatori, potrivit agentiei ucrainene de presa UNIAN, citata de RIA Novosti.
"Este posibil ca in acest an sa fie luate decizii care sa duca la noi majorari ale preturilor gazelor. Exista chiar posibilitatea sa fie introdus un pret unic pentru consumatorii comerciali si cei casnici", a declarat directorul adjunct al Naftogaz, Oleksandr Todiciuk.
O astfel de decizie ar face ca pretul pentru gazele livrare populatiei sa creasca de patru ori, potrivit agentiei ucrainene de presa.
Informatia a aparut in timp ce Ucraina se pregateste pentru o iarna dificila. Autoritatile de la Kiev si Bruxelles negociaza pretul gazelor provenite din UE, menite sa acopere cererea in perioada de varf de consum, dupa ce Rusia a oprit livrarile catre statul ucrainean din cauza unui diferend legat de pret.
La jumatatea lunii iunie, Gazprom a introdus un sistem de plata in avans a gazelor furnizate Ucrainei, din cauza datoriilor de 5,3 miliarde de dolari ale acesteia.
La inceputul acestei luni, premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat ca Ucraina a oferit Rusiei doua optiuni de preturi, 300 de dolari pentru 1.000 de metri cubi in timpul verii si 380 de dolari in timpul iernii.
Ca raspuns la declaratia lui Iateniuk, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat ca... mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 08:31
Este "exclus" ca populatia Romaniei sa fie afectata de sistarea livrarilor de gaze rusesti spre Ucraina, intrucat exista suficiente gaze inmagazinate in depozitele subterane, iar productia depaseste consumul, a declarat intr-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
"Am avut in aceasta dimineata (luni - n.r.), impreuna cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Medias, o analiza a situatiei, iar, din datele primite, rezulta ca avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, in ultima luna si, inclusiv, in prezent, productia interna a Romaniei depaseste consumul national, ceea ce ne ajuta foarte mult. Si, sa nu uitam, ca vin luni de vara, in care consumul scade natural", a spus Nicolescu in comunicat.
Posibile perturbari ale tranzitului de gaze catre UE
Grupul rusesc Gazprom, de la care Romania importa indirect gaze naturale, a anuntat luni ca a avertizat Comisia Europeana in legatura cu "posibile perturbari" in aprovizionare, in cazul in care Ucraina, careia Rusia a decis sa inceteze sa-i mai furnizeze gaze neplatite in avans, preleveaza gaze din volumele aflate in tranzit, relateaza AFP.
Potrivit Gazprom, compania ucraineana Naftogaz "este obligata sa garanteze tranzitul" catre Europa.
Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeana tranziteaza teritoriul ucrainean. Alte dispute intre Moscova si Kiev pe tema gazelor naturale au dus la perturbari ale alimentarii consumatorilor... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 12:40
Consumul de gaz din Ucraina a fost in ultimele trei zile de un miliard de metri cubi, din cauza temperaturilor extrem de scazute, a declarat vineri premierul Nikolai Azarov, relateaza RIA Novosti.
"In ultimele trei zile, consumul de gaz a atins un miliard de metri cubi", a spus el.
Gazprom a declarat joi ca Ucraina consuma o cantitate de gaz peste cea prevazuta in contractul incheiat cu Naftogaz.
Naftogaz a spus ca de fapt consumul nu este superior celui fixat de contract.
Mai multe state europene au semnalat o scadere a livrarilor de gaz cumparat de la Rusia.
Europa a primit mai putin gaz rus prin conductele ucrainene deoarece Moscova a redus livrarile, a declarat vineri ministrul ucrainean al energiei Iuri Boiko.
"Noi consumam gaz respectand clar contractul nostru, dar, tinand cont ca Rusia nu livreaza gaz (suficient - n.r.), Europa primeste mai putin gaz", a explicat Boiko.
Compania rusa Gazprom a anuntat joi ca a suplimentat livrarile catre Europa, desi unele tari europene au remarcat o scaderea livrarilor ruse. Operatori din Austria si Slovacia au vorbit chiar de reduceri cu 30%. mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 17:05