Cheltuielile de consum din Romania au scazut in trimestrul al IV-lea din 2012 cu 1% fata de aceeasi perioada a anului 2011, dupa un avans anual de 1% inregistrat in trimestrul al treilea, conform datelor din Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe.
Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au scazut in trimestrul patru cu 0,1% fata de aceeasi perioada din 2011, insa tendinta s-a imbunatatit semnificativ comparativ cu declinul de 1,7% inregistrat in trimestrul al treilea, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.
In pofida reducerilor inregistrate in trimestrul al treilea din 2012, cheltuielile de consum au crescut in termeni anuali cu 1,3% in Franta si cu 2,1% in Marea Britanie.
Cheltuielile de consum din Germania au continuat sa-si consolideze avansul raportat in trimestrul trei si au crescut in ultimele trei luni din 2012 cu 2,6% fata de perioada similara din 2011.
La polul opus, cheltuielile de consum din Italia si Spania, state care completeaza topul celor mai mari cinci economii din UE, si-au accelarat ritmul scaderii in trimestrul patru din 2012 (-7,6% si, respectiv, -6,5%).
Portugalia si Grecia au continuat sa inregistreze scaderi ale cheltuielilor de consum (-7,4% si, respectiv -2,0%), insa declinul s-a temperat comparativ cu trimestrul al treilea.
"Cheltuielile de consum din Romania au inceput sa scada in trimestrul patru din 2012, cu 1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dupa un avans anual de... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 18:17
Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au scazut cu 2,3% in al doilea trimestru din 2012 fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primul trimestru al acestui an, cheltuielile de consum din UE s-au diminuat cu 0,2% fata de primul trimestru din 2011, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.
In pofida scaderii generale a cheltuielilor de consum in statele UE, datele indica o crestere anuala a cheltuielilor in 14 tari, printre care se numara si Germania. In aceasta tara, cheltuielile au crescut cu 0,4% in T2.
Europa de Est a continuat sa inregistreze cele mai ridicate rate de crestere si in al doilea trimestru din 2012. Astfel, cheltuielile de consum au inregistrat cresteri de doua cifre in Letonia, Lituania si Slovenia.
Italia, Spania si Marea Britanie au inregistrat tendinte puternice de scadere a cheltuielilor de consum, de 7%, 3,8%, respectiv 4,7%, in timp ce Franta a inregistrat o scadere anuala a consumului de 1% in in cel de-al doilea trimestru din 2012 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In restul regiunii, tarile cel mai puternic afectate de criza zonei euro au continuat sa inregistreze performante foarte slabe. Grecia a inregistrat o scadere deosebit de pronuntata a consumului, in timp ce Irlanda si Portugalia s-au confruntat cu o scadere progresiva a cheltuielilor de consum pe parcursul trimestrului.
Datele prezentate de Visa Europe corespund unei tendinte similare la nivelul datelor Eurostat privind PIB-ul... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 14:22
Vicepresedintele Gazprom Alexander Medvedev a reiterat marti ca grupul rus nu poate suplimenta livrarile de gaze in Uniunea Europeana, asa cum au solicitat tarile membre din cauza temperaturilor foarte scazute.
"In prima saptamana din februarie am primit cereri de crestere a livrarilor cu 50%. Nu am raspuns pozitiv acestor solicitari", a declarat Medvedev dupa o intalnire in Lituania cu premierul din aceasta tara, Andrius Kubilius.
Medvedev a spus ca tarile europene au rezerve suficiente de gaze pentru a evita problemele.
"Consumatorii din Europa nu vor avea de suferit intrucat pot fi utilizate rezerve de gaze suficiente pentru 30 de zile", a aratat oficialul Gazprom.
Europa este afectata de mai multe zile de un val de frig care a dus la moartea a 450 de oameni.
Gazprom, care trebuie sa satisfaca necesarul de pe piata din Rusia, afectata la randul ei de temperaturile foarte scazute, a anuntat duminica faptul ca nu poate majora livrarile in UE.
Grupul a recunoscut totodata ca a redus livrarile de gaze cu 10% timp de mai multe zile, dar ca acestea au revenit ulterior la nivelul normal.
Tarile din UE importa patru cincimi din necesarul de gaze, iar achizitiile din Rusia reprezinta o treime din importurile europene.
Un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Marlene Holzner, a declarat luni ca livrarile de gaze din Rusia au crescut, dar nu sunt inca la nivelul de dinainte de saptamana trecuta in Romania, Germania si Italia.
Consumul de gaze din... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 22:30
Rusia garanteaza livrarea de gaz Europei, a declarat ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, la o intalnire cu omologul bulgar Traicio Traikov, la Moscova.
"Perceptia unei scaderi a livrarlor catre statele din Balcani a aparut din cauza cresterii consumului, pe fondul conditiilor meteo din Europa. Nu vor fi probleme cu livrarea cantitatilor cerute catre Bulgaria si alte state europene", a subliniat ministrul rus.
In primele zile ale lunii februarie, mai multe state europene, printre care Bulgaria, Grecia, Romania, Slovacia, Ungaria, Polonia, Austria, Italia si Germania, au spus ca Gazprom nu livreaza suficient.
Potrivit Gazprom, in ianuarie compania a indeplinit cerintele de gaz pentru Europa, iar situatia se va ameliora curand. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 19:37
Gazprom nu poate asigura livrarile unor volume suplimentare de gaz solicitate de Europa occidentala din cauza valului de frig, a declarat sambata Aleksandr Medvedev, Directorul diviziei export a Gazprom.
"Gazprom nu poate satisface pentru moment cererea de volume suplimentare a partenerilor nostri din Europa occidentala", a spus Medvedev, citat de agentiile de presa ruse preluate de AFP.
Joi, Medvedev s-a declarat "uimit" de stirile potrivit carora livrarile de gaze naturale rusesti catre Europa au fost reduse in ultimele zile, adaugand ca de fapt grupul rus si-a majorat exporturile in conditiile in care Europa a fost afectata de temperaturi extrem de scazute, potrivit Reuters.
La inceputul acestei saptamani Comisia Europeana a anuntat ca livrarile de gaze naturale spre Italia via granita cu Austria au fost reduse cu 10% comparativ cu nivelul normal. De asemenea, grupul austriac OMV a anuntat ca livrarile de gaze naturale rusesti spre centrul european de la Baumgarten erau joi cu 30% mai mici decat nivelul normal. mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 13:31
Publicatia rusa Vedomosti publica joi un articol in care citeaza sub acoperirea anonimatului "doi oficiali din cadrul unor companii vest-europene din domeniul gazelor" care sugereaza ca tari din Europa de Est, confruntate cu un ger napraznic, "retin" din gazul rusesc destinat Occidentului.
Aceste suspiciuni pleaca de la faptul ca datele pe care le au Gazprom si clientii sai nu se potrivesc, scrie Vedomosti. Astfel, Gazprom sustine ca nu si-a redus volumele de gaz livrate catre Europa, insa, potrivit datelor oficiale ale companiei italiene Snam, Italia primeste, de doua zile, mai putin gaz.
Publicatia rusa noteaza in articolul intitulat "Scurgeri de gaz in Europa" ca tarile est-europene, lovite in ultimele zile de temperaturi deosebit de scazute, sunt Ucraina, Polonia, Serbia, Romania, Bulgaria, Lituania si Cehia.
Ucraina a anuntat ca a crescut consumul de gaz, dar a precizat ca volumele livrate in plus sunt din depozitele de inmagazinare proprii. Polonia a spus ca nivelul importurilor de gaz este corespunzator cererii, in timp ce Ministerul Economiei din Romania a spus ca nu are probleme cu aprovizionarea de gaze, dar, scrie Vedomosti, nu a precizat daca si-a crescut livrarile de gaz.
Romgaz a precizat, totusi, la 29 ianuarie, ca livreaza gaze clientilor sai la nivelul contractelor incheiate cu acestia si, desi nu are competente in echilibrarea pietei de gaze naturale din Romania, compania a demarat importurile de gaze naturale, de sambata, 28 ianuarie 2012.... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 10:57