Ministrulu Economiei, Varujan Vosganian, sustine ca Romania va trebui sa se preocupe de stocarea energiilor regenerabile, masura care ar putea fi chiar mai eficienta decat investitiile in hidrocentrale de pompaj.
"Noi trebuie sa ajungem la stocarea energiilor electrice regenerabile, fara de care vom avea o limita pe care nu o vom putea depasi. Astfel de investitii sunt poate chiar mai eficiente decat in statiile de pompare. E fundamental sa industrializam zona rurala. Acum se pune intrebarea daca sa mai facem reactoarele 3 si 4, sau termocentralele pe huila", a mai spus Vosganian.
Consumul de energie se va stabiliza
Consumul de energie se va stabiliza in cativa ani la 45-50 TWh/an, iar Romania trebuie sa caute solutii de stocare a energiei produse din surse regenerabile, punandu-se totodata intrebarea daca este nevoie de noi reactoare, termo sau hidrocentrale, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.
"Eu cred ca cererea de energie se va stabiliza la 45-50 TWh in urmatorii ani. Exista tendinte de crestere si de scadere a consumurilor, probabil se vor echilibra. Cresterea PIB cu 5% nu duce la cresterea consumului cu 5%", a afirmat Vosganian la o conferinta pe teme energetice.
Potrivit Institutului National de Statistica, in primele luni din acest an consumul a scazut cu 4,5%, dupa ce anul trecut a urcat cu 0,2%, la 53 TWh.
Vosganian a adaugat ca viitoarea strategie energetica pe care vrea sa o elaboreze Guvernul va tine cont si de evolutia... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 12:07
Romania trebuie sa isi extinsa programul nuclear, chiar daca se confrunta cu o scadere a consumului de energie si a preturilor pe OPCOM, in conditiile in care compensarea resurselor de gaze din bazinul Marii Negre nu este inca certa la nivelul eficientei extractiei, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, miercuri, la o conferinta pe tema energiei nucleare.
"Exista voci care spun ca Romania nu ar avea nevoie sa-si extinda programul nuclear. Intr-adevar, semnalele ultimei perioade arata ca economia romaneasca nu si-a sporit consumul. Ba mai mult, pe OPCOM a inregistrat o anumita scadere, care va continua la nivelul consumului si care ar putea sa puna sub semnul incertitudinii lansarea unor reactoare. Eu am o ezitare in ceea ce priveste acceptarea unor astfel de viziuni. Economia romaneasca va avea o evolutie care va necesita o crestere a consumului de energie electrica. Cred ca locul unei sporiri a productiei de energie electrica este adecvat", a afirmat Varujan Vosganian.
Oficialul a precizat ca la nivel mondial exista 440 de reactoare nucleare, peste 60 de reactoare in constructie, iar previziunile arata ca numarul lor va creste cu 80 de reactoare.
"Programele de a utiliza energia nucleara pasnic sunt in expansiune. Energia nucleara asigura independenta energetica, energia curata, relativ ieftina, noi avem resursa umana necesara, dispunem de tehnologii avansate si in acelasi timp asta ar putea sa contracareze epuizarea unor alte resurse, cum este... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 11:21
Proiectul legii energiei electrice are lacune grave, iar scopul sau nu este cel de a oferi independenta pietei energiei, ci de a legaliza influenta politica.
Sunt concluziile fostului ministru de Finante, Varujan Vosganian, care a discutat joi, despre proiectul legii energiei electrice, in cadrul unei conferinte de presa.
"Guvernul a luat masuri care au dus la distorsionarea mediului de afaceri. In loc sa fie un promotor in domeniul strategiilor energiei, guvernul a fost un traficant, a folosit energia pentru a-si extinde retelele de influenta si pentru a avea resurse pentru actiunile de natura politica", a declarat Varujan Vosganian.
Politicianul crede ca doar datorita presiunilor Comisiei Europene si ale FMI, Romania are un proiect de lege pentru energia electrica, insa este plin de lacune.
"Acest proiect nu raspunde la cateva teme importante, la care Romania prezinta mari intarzieri: definirea consumatorului vulnerabil, despre care aflam doar din surse ce crede guvernul si mai mult decat atat, nu exista niciun fel de raspuns al guvernului in ceea ce priveste definirea saraciei energetice, concept fundamental, fara de care nu putem duce la indeplinire cu succes calendarul de liberalizare.
O alta problema este calendarul insusi, la care proiectul nu da raspuns. Proiectul amana rezolvarea acestor teme lasandu-le pe seama unor proiecte viitoare sau a unor guverne viitoare. Cel mai grav aspect al proiectului este ca intentia lui nu este de a oferi... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 13:10