Arabia Saudita nu are intentia de a dezlantui asupra consumatorilor occidentali un embargou petrolier similar celui din 1973 si de asemenea va face distinctia intre petrol si politica, a declarat ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, in contextul inrautatirii criziei diplomatice provocate de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.
Administratia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite, evocand posibile sanctiuni daca se dovedeste ca aceasta a fost in spatele disparitiei jurnalistului Jamal Khashoggi. Acest critic vocal al regimului saudit condus de printul Mohammed bin Salman, a fost vazut ultima data pe 2 octombrie atunci cand a intrat in consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, informeaza Itar Tass.
"Nu exista o astfel de intentie", a spus Khalid al-Falih intrebat daca ar putea fi repetat embargoul petrolier din 1973. "Acest incident va trece. Arabia Saudita este o tara responsabila, de decenii am utilizat politica noastra petroliera drept un instrument economic responsabil si am izolat-o de politica", a adaugat oficialul saudit.
Khalid al-Falih a subliniat ca, daca pretul petrolului va creste, acest lucru va incetini economia globala si va declansa o recesiune dar a apreciat ca, desi luna viitoare ar urma sa intre in vigoare sanctiunile impotriva Iranului, nu exista nicio garantie ca pretul petrolului va creste.
"Nu va pot oferi garantii, pentru ca nu pot face previziuni cu privire la ce se va intampla cu alti furnizori", a spus... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 10:54
"O schimbare radicala", asa definesc sauditii noua atitudine care impinge tara cunoscuta pentru economia bazata pe exploatarea petrolului catre productia de energie din surse regenerabile.
Regatul din Orientul Mijlociu nu este doar un producator important de petrol la nivel global, ci si cel mai mare consumator de combustibili fosili in procesul de productie a energiei electrice, consumand zilnic 900.000 de barili in acest scop, anunta The Independent.
Prea scump
Anual, regatul saudit arde 16 miliarde de dolari in petrol, la pretul pietei locale, pentru a tine lumina aprinsa, arata cel mai recent studiu al Agentiei Internationale in Energie (IEA).
In primul trimestru al anului viitor insa, Arabia Saudita ar putea produce 500 MW de electricitate din surse verzi, o atitudine care ar putea schimba regulile jocului pentru intreaga regiune si, mai alesa pentru marii producatori de petrol.
Pana in 2018, alti 700 MW ar putea fi adaugati in reteaua nationala de electricitate din exploatarea fermelor eoliene si a parcurilor fotovoltaice, dar acest lucru inseamna automat si cresterea cantitatii de petrol exportate de sauditi, eveniment care ar putea dezechilibra o piata a energiei aflata deja in cadere libera de aproape 2 ani.
Persoane din interiorul cercului guvernamental de la Riad vorbesc chiar de o cantitate de energie de apropae 9 GW care ar putea fi adaugata in reteaua nationala intre 2019-2023.
"Ne asteptam ca Arabia Saudita sa fie cea mai mare piata de... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:23
Economia Arabiei Saudite a evoluat in cel mai scazut ritm al ultimilor trei ani, dupa cum arata datele oficiale privind primul semestru al acestui an. Vina o poarta austeritatea impusa ca urmare a diminuarii drastice a veniturilor obtinute din vanzarea petrolului.
PIB-ul regatului din Orientul Mijlociu a crescut cu doar 1,5% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada anului trecut, neatingand prognoza de crestere economica de 1,8% data de analisti la finalul lui 2015, remarca IB Times.
Pentru Arabia Saudita este cea mai redusa performanta din ultimii 3 ani, ultima stare de anemie economica fiind inregistrata in primul trimestru al anului 2013: 0,3%.
Sectorul petrolier din economia saudita a inregistrat o evolutie pozitiva de 5,1%, gratie masurilor de crestere a cotelor de extractie si a deciziei de a invada pietele externe cu produse rafinate in tara.
In acelasi timp insa, impactul afacerilor care nu au nicio legatura cu petrolul asupra economiei din regat s-a diminuat cu 0,7 procente, cea mai slaba evolutie a ultimilor 5 ani si una care se anunta a fi o piedica serioasa in planurile ofiacialilor de la Riad de a reforma modelul economic al tarii.
Prabusirea preturilor la petrol a generat anul trecut un deficit bugetar de 100 de miliarde in regat, fortand guvernul saudit sa anunte reducerea cheltuielilor si a unor subventii la energie.
Ca parte a sectorului non-petrolier, segmentul privat al economiei saudite a avut o crestere de 0,2% in primul... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 15:41
Conflictul dintre Arabia Saudita si Iran incepe sa capete o tenta comerciala. Pentru a sabota revenirea in forta a petrolului iranian pe piata din UE, oficialii de la Riad au decis sa scada pretul titeiului pe care il vand clientilor europeni.
Embargoul pentru petrolul iranian pe piata din Europa ar putea fi ridicat incepand cu luna februarie, iar unii consultanti ai ministrului Petrolului de la Teheran considera ca sauditii vor sa declanseze un nou razboi al petrolului, informeaza revista Market Watch.
Mutare atipica
Miscarea facuta de sauditi este contrara evolutiei pietei petrolului din Europa, unde petrolul rusesc si cel extras din Marea Nordului au inregistrat o apreciere a pretului in ultima perioada, iar tendinta aceasta s-ar putea mentine pentru tot anul in curs, conform firmei de consultant KBC Advanced Technologies.
"Sauditii se pregatesc de revenirea petrolului iranian pe piata", considera si Mohamed Sadegh Memarian, fostul sef al departamentului de analiza a pietei de energie din cadrul Ministerului iranian al Petrolului.
Inainte ca UE sa impuna sanctiunile economice pentru Iran, ca urmare a dezvoltarii programului nuclear al republicii islamice, Italia si Spania erau doua dintre cele mai importante piete de desfacere pentru Teheran.
Petrolul iranian asigura 13, respectiv 16 procente din consumul de combustibili fosili din cele doua tari europene.
Intre timp, piata a fost ocupata de furnizori din Rusia sau Arabia Saudita, dar oficialii de... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 10:54
Cel mai mare producator de petrol din lume, Arabia Saudita, a fost nevoit sa se imprumute pe piata interna cu 4 miliarde de dolari, in urma socului suferit anul trecut in momentul prabusirii pietei petrolului.
Guvernul de la Riad a emis pentru prima data in ultimii opt ani obligatiuni de stat pentru a sustine nivelul cheltuielilor din regat.
Pentru moment, Fahad al-Mubarak, guvernatorul Agentiei Monetare a Arabiei Saudite (SAMA), intentioneaza sa foloseasca obligatiuni si rezervele valutare ale statului pentru a acoperi un deficit ce se anunta mai mare decat cel prevazut de economistii sai, arata postul CNBC.
Datorie noua
"Ne asteptam ca nivelul imprumuturilor facute de stat sa creasca", s-a confesat al-Mubarak intr-un interviu acordat cotidianului local Al-Eqtisadiah. Analistii au estimat un nivel al deficitului de 130 de miliarde de dolari pentru acest an.
Guvernul saudit care, gratie pretului ridicat al petrolului, nu a mai lansat obligatiuni din 2007 a apelat constant la rezervele valutare constituite. Acestea atinsesera nivelul de 737 miliarde de dolari in august 2014.
Pana acum, insa, 65 de miliarde au fost consumate pentru plata salariilor aparatului administrativ din Arabia Saudita, finantarea unor proiecte speciali si sustinerea razboiului impotriva rebelilor houthi din Yemen.
Suma ar fi fost probabil mai redusa, daca regele Salman bin Abdulaziz Al Saud nu ar fi exploatat si el rezervele de valuta ale tarii, acordand bonusuri generoase pentru... mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 17:43
1Moartea regelui Abdullah nu ar trebui sa provoace o schimbare "semnificativa" a politicii petroliere saudite, a declarat pentru AFP economistul sef al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, relateaza AFP.
"Dupa moartea regelui, eu nu ma astept la o schimbare semnificativa in politica petroliera a Arabiei Saudite si sper ca ei vor continua sa fie un factor de stabilitate pe pietele petroliere, mai ales in aceste zile dificile", a declarat Birol in cadrul forumului economic mondial.
Pretul petrolului a scazut puternic in ultimele luni din cauza unei cereri slabe si a unei oferte abundente.
Arabia Saudita a refuzat pana in prezent sa isi reduca productia, contribuind la mentinerea unei oferte abundente si la scaderea pretului. Aceasta politica este destinata impiedicarii dezvoltarii unor surse neconventionale de petrol, mai scump de produs, dar ea a fost contestata chiar in cadrul OPEP, cartelul tarilor producatoare, de unii dintre membri.
In varsta de 90 de ani, regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit vineri, iar fratele sau vitreg, printul Salman, in varsta de 79 de ani, i-a succedat la tron.
"A fost un mare om si Arabia Saudita a fost banca centrala a sectorului petrolier in cursul ultimelor decenii", a adaugat Birol, prezentand condoleante poporului saudit.
AIE este organizatia desemnata sa apere interesele tarilor consumatoare de petrol. mai mult
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 11:20