Dacă prețurile la energie electrică nu pot scădea momentan sub anumite niveluri, există o soluție la îndemână pentru optimizarea facturilor: reducerea consumului. Aparent, o astfel de procedură ar însemna și compromisuri pentru partea de confort, însă lucrurile sunt diferite de cum ne-am imagina. Adevărul este că anumite obiceiuri de consum pot fi optimizate fără mare efort, iar anumite alegeri în materie de electronice și electrocasnice pot determina scăderi majore ale consumului de electricitate.
Astfel de idei vin desigur în completarea soluției de alegere a furnizorului de curent electric. Momentan, impactul alegerii este redus pentru consumatorii casnici, căci există o plafonare aplicabilă pentru populație, pentru cei care se încadrează în anumite niveluri de consum. Însă la consum mai mare și mai ales dacă în viitor se vor schimba politicile de stat cu privire la plafonare de prețuri energie electrică, importanța alegerii unei anumite oferte de furnizare crește în importanță. Se poate folosi calculatorul comparator ANRE pentru a observa diferențele de condiții comerciale dintre furnizorii de curent electric autorizați pe piața din România.
Reducerea consumului de energie electrică în locuință
Fiecare detaliu contează atunci când este vorba de consumul lunar de pe factura de curent electric, însă unele aspecte sunt mai importante decât altele. Spre exemplu, iluminatul în locuință consumă destul de... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 18:36
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU) a avut o medie de 309 lei pe MWh in luna aprilie 2021, cu 150,6% mai mult fata de pretul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, respectiv 123 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.
Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 765,7 milioane de lei, in crestere cu 218% fata de aprilie 2020 (240,2 milioane de lei).
De asemenea, volumul tranzactiilor a crescut cu 26%, pana la 2.438.233 de MWh.
Cota de piata a PZU a fost de 51,9%, in crestere cu 4,2%. Cu alte cuvinte, peste jumatate din consumul net de energie al tarii a fost tranzactionat pe PZU in luna aprilie.
Pe piata spot a OPCOM au fost inregistrati 367 de participanti, dintre care activi au fost 293.
Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) este o componenta a pietei angro de energie electrica pe care se realizeaza tranzactii orare ferme cu energie electrica cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare.
Din 2014, Piata pentru Ziua Urmatoare din Romania functioneaza in regim cuplat cu pietele similare din Republica Ceha, Slovacia si Ungaria. ...citeste mai departe despre "Pretul energiei pe bursa a crescut cu peste 150%, in aprilie 2021 fata de anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Mai 2021, ora 13:50
Vicepresedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager a avertizat in legatura cu nevoia masiva a Internetului de energie electrica si consecintele acestui lucru asupra mediului, intr-un interviu publicat duminica - informeaza dpa.
O digitalizare suplimentara va necesita si mai multa energie electrica, a declarat politiciana daneza pentru ziarele grupului media Funke.
"Rularea filmelor consuma extrem de multa energie. Sau luati in considerare huburile de servere care au nevoie de aer conditionat", a spus Vestager.
Aceasta va fi o provocare enorma pentru ambitia Uniunii Europene de a deveni neutra de carbon pana in 2050, a subliniat aceasta.
"Va trebui sa dezvoltam tehnologii cu noul Pact ecologic european pentru a reduce la minimum consumul de energie si a imbunatati eficienta energetica", a adaugat oficialul european, referindu-se la emblematicul program de mediu al blocului, prezentat saptamana aceasta, prin care se urmareste ca pana in 2050 in UE sa nu mai existe emisii nete de gaze cu efect de sera.
Lupta impotriva schimbarilor climatice nu poate fi castigata fara solutii digitale, a adaugat Vestager, vicepresedinta a Comisiei Europene responsabila de agenda cu privire la o Europa pregatita pentru era digitala.
La nivel mondial, platforme de streaming precum Netflix si YouTube si serviciile de conferinte video, cum ar fi Skype, folosesc 200 de miliarde de kilowati pe ora de energie electrica in fiecare an, conform cifrelor furnizate de compania de... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2019, ora 21:01
Consumul de energie estimat pentru iarna 2018 - 2019 va fi mai mare cu 2% fata de intervalul anterior (2017 - 2018), si de aici s-a plecat in intocmirea Programului de iarna din acest an, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte pe teme energetice, Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei.
"Pregatirea programului de iarna pentru Romania constituie o necesitate si a avut tot timpul rezultate pozitive. Suntem printre ultimele tari care au aceasta abordare de a avea un program de iarna si un Comandament de iarna. Sunt foarte multi care isi aduc aminte de istoricul acestui program de iarna, demarat in 1994, de pe vremea Renel. Organizarea sistemului energetic pe surse a fost cea mai proasta decizie luata la un moment dat si cautam in mod permanent pentru intrunirea acestor obligatii, in sensul ca societatile functioneaza pe alte deziderate, adica pe profit maxim. Trebuie sa gasim masurile care sa nu impacteze bugetul acestor companii. Obligatia Programului de iarna reprezinta dimensionarea corecta a consumului si acoperirea acestuia in conditii de siguranta a sistemului energetic. Evaluarea consumului este o prima etapa. Am plecat pe aceeasi premisa ca si anul trecut, in care consumul are o crestere de 2% pentru iarna 2018 - 2019. Al doilea element de analiza este incadrarea de legalitate, pornind de la bugetul de venituri si cheltuieli al fiecarei companii", a spus Visan.
Potrivit oficialului din Ministerul Energiei, in pregatirea Programului de iarna 2018... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 11:07
Consumul final de energie al Romaniei va fi in crestere in urmatorii trei ani, cu salturi anuale de circa 2,5%, se arata in Prognoza Echilibrului Energetic, publicata de Comisia Nationala Strategie si Prognoza (CNSP).
Astfel, in 2018, consumul total de energie al tarii este estimat la 25,2 milioane de tone echivalent petrol (tep), in crestere cu 3,1% fata de anul trecut. In 2019, valoarea indicatorului va consemna o crestere de 2,5%, pana la 25,8 milioane tep.
In anii 2020 si 2021, consumul de energie va fi mai mare cu 2,5%, respectiv 2,4%.
Potrivit sursei citate, consumul populatiei va creste usor, cu cel mult 0,5% anual, insa cererea in economie se va majora cu 4,4% anul acesta fata de anul trecut si cu 3,5% anual, pana in 2021.
Resursele energetice vor cunoaste usoare cresteri anuale, de 0,9% in 2018 si 2019, respectiv 0,6% in 2020 si 0,4%, in 2021.
Dintre resursele de energie primara, cea mai mare crestere se constata la gaze naturale, care vor consemna un avans de 5,1% in acest an fata de 2017 si intre 4,2% si 4,9%, in urmatorii ani.
La energia hidro, eoliana si fotovoltaica, cresterile sunt in jur de 3,5% pe an, in timp ce productia de titei va scadea cu pana la 1% pe an. Pe de alta parte, productia de carbune si cea de energie nucleara vor stagna. mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 09:38
Minarea monedei bitcoin ar putea ajunge, in curand, la un consum enorm de energie electrica, conform unui studiu recent.
Moneda virtuala se bazeaza pe o retea extinsa de calculatoare care functioneaza non-stop, la capacitate maxima, realizand o serie de calcule complexe.
Pana la sfarsitul anului 2018, energia electrica folosita de reteaua globala de minare ar putea reprezenta jumatate de procent din energia consumata la nivelul intregii planete, sustine economistul si specialistul in tehnologie blockchain Alex de Vries. Vorbim de 7,67 de GW, aproape cat consumul Austriei, noteaza Live Science.
Potrivit cercetatorului olandez, ponderea ar putea ajunge in viitor la 5%. Consumul din prezent este estimat la 2,55 GW, ceea ce inseamna ca minarea de bitcoin foloseste la fel de multa energie ca Irlanda.
Nu este o veste proasta doar pentru activistii de mediu, ci si pentru "mineri", deoarece activitatea lor ar putea inceta in curand sa mai fie profitabila.
De Vries isi intemeiaza calculele pe numarul echipamentelor destinate minarii de bitcoin produse anul trecut, pe consumul de energie al acestora si pe costurile minime aferente instalatiilor de racire a echipamentelor, precum si pe estimari privind evolutia activitatilor de minare.
In studiul publicat in jurnalul Joule, De Vries calculeaza ca o singura tranzactie foloseste cam aceeasi cantitate de energie ca o gospodarie din Olanda intr-o luna intreaga.
"Este o diferenta enorma fata de sistemul financiar... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 00:00
Consumul brut de energie al tarii va creste in urmatoarea saptamana, ajungand ca, pe 10 ianuarie, sa depaseasca 9.800 de MW, adica aproape de recordul absolut de 10.000 de MW atins in urma cu un an, potrivit unor documente ale Transelectrica.
Consumul national era pana acum de circa 8.000 - 8.500 de MWh pe ora (sau MW). Spre exemplu, vineri, la ora 12:20, se utilizau 8.273 MW. Insa valoarea indicatorului va creste de saptamana viitoare si va ajunge la 9.830 MW in ziua de miercuri, 10 ianuarie, intre orele 18:00 si 19:00.
Interesant este ca valori mari ale consumului, de peste 9.400 de MW, se vor atinge si in week-end, cand, de regula, cererea este mult mai mica decat in timpul saptamanii. De asemenea, cererea va continua sa fie mare si saptamana 15-21 ianuarie, cand consumul orar va depasi din nou 9.500 de MW.
De altfel, Dispeceratul Energetic National se astepta ca in aceasta iarna sa avem o situatie similara cu cea de iarna trecuta, cand au existat consumuri-record de electricitate de aproape 10.000 de MW, ca urmare a temperaturilor extrem de scazute.
Astfel, potrivit Programul energetic pentru iarna 2017 - 2018, elaborat de Ministerul Energiei inca din luna august a anului trecut, "pentru varfurile de sarcina previzionate pentru iarna 2017-2018, Dispecerul Energetic National a realizat balanta productie - consum in care a fost luat in considerare un scenariu plecand de la urmatoarele ipoteze: inregistrarea unei perioade de 7-10 zile geroase, cu temperaturi... mai mult
Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 14:39
"O schimbare radicala", asa definesc sauditii noua atitudine care impinge tara cunoscuta pentru economia bazata pe exploatarea petrolului catre productia de energie din surse regenerabile.
Regatul din Orientul Mijlociu nu este doar un producator important de petrol la nivel global, ci si cel mai mare consumator de combustibili fosili in procesul de productie a energiei electrice, consumand zilnic 900.000 de barili in acest scop, anunta The Independent.
Prea scump
Anual, regatul saudit arde 16 miliarde de dolari in petrol, la pretul pietei locale, pentru a tine lumina aprinsa, arata cel mai recent studiu al Agentiei Internationale in Energie (IEA).
In primul trimestru al anului viitor insa, Arabia Saudita ar putea produce 500 MW de electricitate din surse verzi, o atitudine care ar putea schimba regulile jocului pentru intreaga regiune si, mai alesa pentru marii producatori de petrol.
Pana in 2018, alti 700 MW ar putea fi adaugati in reteaua nationala de electricitate din exploatarea fermelor eoliene si a parcurilor fotovoltaice, dar acest lucru inseamna automat si cresterea cantitatii de petrol exportate de sauditi, eveniment care ar putea dezechilibra o piata a energiei aflata deja in cadere libera de aproape 2 ani.
Persoane din interiorul cercului guvernamental de la Riad vorbesc chiar de o cantitate de energie de apropae 9 GW care ar putea fi adaugata in reteaua nationala intre 2019-2023.
"Ne asteptam ca Arabia Saudita sa fie cea mai mare piata de... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:23
Eforturile Beijingului de a creste productia de energie din surse regenerabile sunt laudabile, dar risca sa duca la supraproductie, arata cea mai recenta analiza a Agentiei Internationale pentru Energie.
China a dominat fara drept de apel piata in privinta cresterii capacitatilor de productie de energie verde in 2015 si este de asteptat sa creasca cu inca 60% in cursul urmatorului deceniu, dar problemele abia incep, remarca analistii IEA, citati de Marketwatch.
Schimbarea modelului economic din China a generat o reducere a consumului de energie in tara, iar prabusirea dramatica a pretului petrolului lasa inca loc de competitie intre energia obtinuta din surse regenerabile si cea rezultata din arderea combustibililor fosili, fapt care face dificila integrarea noilor capacitati de productie in sistemul energetic.
"China ramane liderul global incontestabil al extinderii pe segmentul energiei regenerabile, cu 40% din cresterea inregistrata la nivel mondial", arata raportul IEA.
Estimarile specialistilor agentiei arata ca o treime din capacitatea de productie de energie in parcuri fotovoltaice si ferme de eoliene se va regasi in China pana in 2021, insa acest lucru nu asigura o trecere masiva a consumatorilor pe energie din surse nepoluante.
Conform raportului, "China se va confrunta cu o supraproductie de energie electrica, in conditiile in care dezvoltarea capacitatilor de productie a energiei verzi a mers in paralel cu investitii initiate in construirea unor... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 16:04