2021 va veni cu noi scumpiri pentru toate produsele aflate la raft, dupa ce statul roman a anuntat noi majorari la accizele pentru combustibili.
O scumpire a litrului de benzina sau motorina, chiar si cu 5 sau 6 bani, se va vedea in preturile de achizitie de care romanii se vor lovi, avertizeaza atat transportatorii rutieri din Romania cat si specialistii in economie.
"Majorarea accizei la motorina se va vedea in cresterea pretului produselor la raft, intrucat transportatorii rutieri vor trebui sa-si renegocieze contractele pentru a include aceasta majorare in tarifele de transport. Pentru firmele de transport rutier este vital ca statul sa returneze la timp taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru a nu presiune pe fluxul de bani, atat pentru transportatorii rutieri straini, cat si pentru cei romani care solicita rambursarea", ne-au declarat reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
Preturi mai mari, calitate indoielnica
De aceeasi parere este si economistul Mircea Cosea care spune ca aceasta majorare va avea un efect in lant pe segmentul de consum, dar cu toate acestea, majorarea accizei era necesara din punct de vedere al economiei per ansamblu.
"O majorare a accizei inseamna mai multi bani la bugetul de stat care, in momentul de fata, are nevoie de resurse financiare, avand in vedere cheltuielile cu care se confrunta. Iar aceasta majorare va da un efect de scumpiri care se traduce mai departe prin si mai multi bani... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 00:02
Consumul de carburanti va scadea in acest an cu 10%, ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar cererea nu va reveni la nivelurile de dinainte de pandemie mai devreme de anul 2022, a afirmat, miercuri, Radu Caprau, directorul de Downstream Oil al OMV Petrom, intr-o conferinta de presa.
"In trimestrul al doilea, cererea de produse petroliere a fost puternic afectata, ceea ce se va reflecta in scaderi pe tot anul, chiar daca vedem o tendinta de recuperare in aceasta perioada, mai buna decat am estimat initial. Credem ca rezultatele pe acest an vor fi cu aproximativ 10% mai mici decat in 2019, in ceea ce priveste cererea de carburanti", a spus Caprau.
Intrebat despre momentul la care piata va reveni la nivelurile de dinainte, el a aratat ca acest lucru nu se va intampla mai devreme de anul 2022.
Potrivit raportului din primul semestru al companiei, remis miercuri, in prima jumatate a acestui an cererea de carburanti pe segmentul de retail (populatie) a scazut cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cea mai puternica scadere a fost in trimestrul al doilea al anului, respectiv 25% fata de trimestrul al doilea din 2019.
OMV Petrom a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 867 milioane de lei, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile din vanzari au fost de 10,069 miliarde de lei, in scadere cu 11%. ...citeste mai departe despre "Directorul OMV Petrom: In contextul pandemiei, consumul de carburanti va scadea in... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 13:32
In vreme ce coronavirusul afecteaza cererea mondiala de petrol, Arabia Saudita a declansat un razboi al preturilor, astfel ca "aurul negru" s-a ieftinit masiv in ultima vreme. Iar acest lucru se reflecta si la pompa.
Petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, a debutat in forta in 2020, cotatia ajungand pe 6 ianuarie aproape de 70 de dolari pe baril.
Ulterior, insa, aceasta a scazut treptat pana aproape de 50 de dolari pe baril, la finalul lunii februarie.
Dar iata ca luni dimineata, 9 martie, pretul s-a prabusit, dupa cum arata statisticile publicate de Markets Insider.
Scaderea a fost de aproximativ 30%, dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca a redus pretul oficial de vanzare al petrolului sau. De asemenea, oficialii acestei tari au dezvaluit ca intentioneaza sa majoreze semnificativ productia de titei luna viitoare, declansand practic un razboi al preturilor exact intr-un moment in care epidemia de coronavirus afecteaza cererea mondiala de petrol.
Cotatiile futures pentru titeiul Brent au scazut cu 12,23 dolari, adica cu 27%, pana la 33,04 dolari per baril, luni, in jurul orei 05:52 GMT, dupa ce anterior a coborat pana la 31,02 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat din februarie 2016.
"Arata ca o cursa in jos pentru a obtine comenzi", sustine Jonathan Barratt, director de investitii la Probis Securities in Sydney.
Piata aurului negrului a fost afectata de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic pretul titeiului, adoptand o strategie de... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 08:10
Un dispozitiv de reducere a consumului de carburant si a noxelor emise in atmosfera va fi prezentat de inventatorul Corneliu Birtok Baneasa la Salonul International de Inventii care are loc la Geneva in perioada 13-17 aprilie.
Intitulata "deflector termic", inventia inginerului auto din Deva este destinata echiparii autovehiculelor pentru perioada de vara si contribuie la reducerea pierderilor de putere a motorului cauzate de temperaturile ridicate de afara.
"Deflectorul termic integrat se monteaza pe galeria de admisie la motor. El protejeaza filtrul de aer si nu permite aerului cald sa ajunga pe galeria de admisie. Se stie ca pe timpul verii, masina merge lejer dimineata, insa dupa amiaza, daca suntem in trafic si asfaltul este incins, simtim o pierdere de putere la motor.
Prin urmare, trebuie sa apasam mai tare pe acceleratie, ca sa rulam asa cum o faceam in timpul diminetii. Folosirea deflectorului termic ...citeste mai departe despre "Salonul de la Geneva: Inventia unui roman, care reduce consumul masinii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 10:22
Un raport dat publicitatii de grupul de cercetare Transport & Environment din Bruxelles arata ca multe modele noi de masini produse de prestigioase companii europene au in realitate un consum cu 50% mai mare decat cel trecut in cartea tehnica.
Modelele Mercedes din clasa A, C si E, ca si seria 5 de la BMW sau Peugeot 308 sunt adevarate devoratoare de carburant, dupa cum reflecta testele facute in conditii reale de trafic, arata raportul think tank-ului Transport & Environment.
Teste mincinoase
Diferenta dintre consumul stabilit in urma testelor de laborator si cel real este atat de mare incat nu poate fi explicata decat prin manipularea testelor de laborator.
In 2001, media diferentelor intre consumul inregistrat de motoarele testate in laborator si cel rezultat in conditii de trafic real era de doar 8%. In acest moment, aceasta se indreapta spre 40% si fenomenul se intalneste inclusiv la masini cu motoare de litraj mic sau mediu precum Renalut Twingo (10%), Peugeot 208 (25%) sau VW Golf (41%).
Desi studiul nu reflecta existenta unor dispozitive menite a falsifica datele, precum cel folosit de Volkswagen in cazul testelor de noxe pe masinile diesel, autorii raportului sustin ca se poate vorbi de un abuz al producatorilor auto prin neadaptarea testelor de laborator la situatii reale de trafic.
Analistii Transport & Environment cred ca o interventie a guvernelor tarilor europene in regandirea testelor care reflecta emisiile de dioxid de carbon si consumul... mai mult
Marti, 29 Septembrie 2015, ora 13:30
1Carburanti mai ieftini inseamna mai multi kilometri parcursi de fiecare masina. Aceasta se traduce pentru producatorii de anvelope din lumea intreaga intr-o crestere a cererii de cauciucuri, pe masura ce pneurile se uzeaza in urma rulajului mare.
Pentru companii precum Michelin, Goodyear, Bridgestone, Continental sau Pirelli este un sezon de sarbatoare. Preturile mici din piata de energie nu inseamna doar o materie prima mai ieftina, ci si un consum mai mare de cauciucuri, observa reporterii Bloomberg.
Minge la fileu
Criza petrolului ameninta sa puna pe butuci zeci de sectoare industriale, dar, printre multe fete triste, cele ale producatorilor de anvelope stralucesc de satisfactie.
Cauciucul sintetic are un pret mult mai mic decat acum un an, iar soferii tocesc pneurile masinilor mult mai repede de cand pretul la pompa al carburantilor a coborat si el.
"Suntem intr-un moment in care avem mingea la fileu", a afirmat Wolfgang Schaefer, directorul economic de la Continental, in momentul in care a raportat actionarilor o crestere cu 25% a profitului realizat in al doilea trimestru al acestui an.
Perioada fasta este confirmata si de evolutia pe bursa a actiunilor celor 5 mari companii producatoare de anvelope auto. Goodyear, de exemplu, a inregistrat o crestere de 25% la pretul actiunilor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Prin comparatie, indexul S&P 500 nu a inregistrat decat un salt de 7,4 procente in aceeasi perioada, fiind tintuit de slaba... mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 16:13
Soferii sunt intotdeauna preocupati de micsorarea consumului de carburant, iar o agentie guvernamentala din SUA le ofera o solutie surprinzatoare.
Agentia oficiala a guvernului SUA privind informatiile in legatura cu consumul de combustibil ii sfatuieste pe soferi sa mearga cu aerul conditionat pornit pe durata verii pentru a face economii, conform wbir.com.
Activarea sistemului de climatizare sporeste consumul de carburant, insa per total soferii vor face o economie mai mare decat in cazul in care ar merge cu geamurile deschise.
Daca soferii opteaza pentru un drum cu ...citeste mai departe despre "Vrei ca masina ta sa consume mai putin combustibil pe durata verii? Iata solutia surpriza" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 14:28
Inventatorul roman Corneliu Birtok-Baneasa a primit medalia de aur a Salonului Innova, din cadrul Concursului International Bruxelles - Eureka, pentru un filtru de aer ce reduce consumul de carburant cu pana la 15 la suta.
Produsul va aparea pe piata locala in mai putin de o luna, informeaza Agerpres.
De asemenea, romanul a primit si Premiul special ARCA, din partea delegatiei de inventatori din Croatia, in cadrul evenimentului desfasurat in Bruxelles intre 15 - 17 noiembrie.
Corneliu Birtok-Baneasa a precizat ca a fost sprijinit de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANSC).
Citeste mai multe despre despre Inventator roman, premiat pentru un filtru ce reduce consumul de carburant pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 16:45
Distribuitorul de carburanti MOL Romania asteapta pentru finele anului o usoara revenire a consumului de carburanti, dupa ce in prima jumatate a inregistrat scaderi de peste 10% pe segmentul clientilor corporate. "In cazul clientilor corporate consumul a scazut cu peste 10%, iar in cazul persoanelor fizice diminuarea a fost de sub 10%", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul general al MOL Romania, Zsolt Szalay, potrivit Mediafax.
El a adaugat ca avansul estimat al consumului de carburanti pentru sfarsitul anului se va datora atat sezonalitatii consumului, turismului, cat si faptului ca preturile carburantilor sunt mai mici decat anul trecut.
MOL Romania a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de de aproape 590 milioane de euro, mai mare cu 11%, si a avut un profit de circa 12 milioane de euro. mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 12:47