Germanii intorc spatele bauturii lor favorite, cifrele oficiale publicate luni de Oficiul federal de statistica (Destatis) aratand ca, in 2020, vanzarile de bere s-au situat la nivelul scazut record de 8,7 miliarde de litri, cu 5,5% mai putin decat in 2019, transmit DPA si AP.
Cifra se refera la berea vanduta de facilitatile pentru productia si depozitarea de bere din Germania si nu include berea fara alcool sau berea importata din afara Uniunii Europene.
Vanzarile de bere in Germania au scazut constant in ultimii ani, fiind cu 22,3% mai mici in 2020 comparativ cu anul 1993.
In urma impunerii de restrictii pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19), au fost inchise luni de zile barurile si restaurantele, ceea ce a afectat consumul de bere. A fost anulat inclusiv celebrul Oktoberfest de la Munchen. Datele publicate de Destatis arata ca volumele de bere vandute in 2020 sunt cele mai scazute de cand s-a inceput publicarea acestor date, in 1993.
Consumatorii germani continua sa prefere berea produsa in Germania, in conditiile in care peste 80% din vanzarile de bere au mers spre piata interna si restul spre export.
In vara anului trecut, cand s-au relaxat restrictiile, consumul de bere s-a redresat. Astfel, vanzarile de bere au crescut in august si septembrie cu 2% si, respectiv, cu 2,3%, in ritm anual.
Vanzarile de bere pe plan intern au scazut cu 5,5% anul trecut, iar cele catre alte tari din UE au inregistrat un declin de 13,1%. In schimb,... mai mult
Luni, 01 Februarie 2021, ora 15:10
Aproximativ 155.000 de hectolitri de bere vor fi consumati de romani in cele trei zile ale minivacantei prilejuite de sarbatoarea de 1 Mai, iar producatorii de bere vor castiga 15,5 milioane de euro, reiese din estimarile Asociatiei Berarii Romaniei.
"In cele trei zile ale mini-vacantei care urmeaza, romanii ar putea consuma aproximativ 155.000 de hectolitri de bere. Altfel spus, in medie, orice adult roman va ciocni un pahar de bere pe zi cu ocazia vacantei de 1 Mai", a declarat directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu.
Acesta a mentionat, totodata, ca, din punct de vedere valoric, volumul estimat reprezinta echivalentul a 15,5 milioane de euro.
"Ce trebuie sa avem intotdeauna in vedere, insa, este faptul ca jumatate din pretul unei beri este reprezentat de taxe. Astfel, 50% din cei 15,5 milioane de euro vor fi virati la bugetul de stat prin intermediul TVA, accizei si a altor taxe. Astfel, putem spune ca vacanta de 1 Mai va aduce bugetului de stat ...citeste mai departe despre "1 Mai: Romanii vor bea bere de 15 milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Mai 2015, ora 12:10
Volumul pietei berii a atins 14,9 milioane hectolitri in 2014, in scadere cu 8,6% fata de cel inregistrat anul anterior, a declarat, marti, Lucian Ghinea, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei, in cadrul unei conferinte de presa.
De asemenea, nivelul consumului pe cap de locuitor a coborat la 74 litri in 2014, de la 81 litri, ca urmare a presiunii fiscale exercitate asupra sectorului de catre majorarea accizei cu 16% din ianuarie 2013.
In 2014, acciza a mai crescut cu 4,77%, ca urmare indexarii cursului de schimb folosit la calcularea accizei. Reprezentantii berarilor sustin ca din 2008 si pana in prezent acciza a crescut cu 50%.
Salveaza berea! Producatorii se plang de acciza si cer egalitatea berii cu vinul
"Dupa doi ani ...citeste mai departe despre "Cata bere au baut romanii in 2014 - Cum e afectata industria de presiunea fiscala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 16:47
Romanii ocupa locul sase in Europa la consumul de bere, cu 90 de litri pe an pe locuitor, insa piata este in scadere, dupa ce in primele opt luni ale anului trecut vanzarile s-au redus cu 8%, potrivit asociatiei Berarii Romaniei.
Consumul de bere in Romania a fost in 2012, potrivit unui studiu al Ernst&Young pe baza ultimelor date disponibile, de 90 de litri pe cap de locuitor, plasand Romania pe locul sase in Europa, peste media europeana de 70 de litri.
Cea mai multa bere consuma cehii, austriecii, germanii si polonezii.
Piata romaneasca s-a contractat cu 8% in primele opt luni ale anului trecut, dupa cresterea accizelor. Peste 97% din berea consumata in Romania este produsa intern.
Romania ocupa de asemenea locul sase in Europa in ceea ce priveste numarul locurilor de munca create de acest sector, respectiv 76.700.
"Romania a pierdut 14,6% din locurile de munca datorate sectorului berii in perioada 2008-2012, acestea scazand de la 89.800 in 2008 la 76.700 in 2012", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Bratu, directorul executiv al asociatiei Berarii Romaniei.
Sectorului berii din Romania ii corespund 4% din cele doua milioane de locuri de munca generate de sectorul berii la nivelul Europei.
Numarul de fabrici de bere din UE este in continua crestere, ridicandu-se in prezent la 4.500, in care sunt inclusi jucatori globali, regionali, dar si 1.000 de companii mici si medii, precum si mini-berarii.
Asociatia Berarii Romaniei... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 15:29
Volumul vanzarilor de bere ale grupului olandez Heineken in Romania a stagnat in primul trimestru, fata de perioada similara a anului anterior, in timp ce in Europa Centrala si de Est, al treilea mare producator la nivel mondial a consemnat un declin de 3%.
Grupul a vandut in Europa Centrala si de Est, in primul trimestru, 10,4 milioane de hectolitri de bere, fata de 10,1 milioane de hectolitri in primele trei luni ale anului trecut, se arata intr-un comunicat al Heineken. Cresterea recenta a unor preturi a contribuit la un venit solid pe hectolitru si la majorarea usoara a veniturilor totale in regiune in intervalul analizat.
Heineken a consemnat o scaderi usoare ale volumelor comercializate in Rusia si Polonia, crestere in Cehia, iar in Austria, Romania si Grecia stagnare.
"Volumul din Cehia au crescut cu mai putin de 5%, in timp ce volumele din Austria si Romania s-au situat in linie cu trimestrul din anul anterior. In Grecia, in pofida mentinerii conditiilor economice dificile, volumele de bere au ramas stabile", se arata in comunicat.
La nivel de grup, vanzarile au scazut cu 3,8%, la 46,7 milioane de hectolitri, din cauza mentinerii conditiilor volatile la nivelul pietei globale.
Veniturile grupului Heineken au urcat cu 8,1%, la 4,14 miliarde de euro in primul trimestru, cu un impact pozitiv de 449 milioane de euro din consolidarea unor achizitii. Profitul net s-a situat la 227 milioane de euro, fata de 166 milioane de euro in aceeasi perioada a anului... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 12:46
Un roman trebuie sa munceasca aproximativ 25 de minute pentru a-si putea cumpara o bere, in conditiile in care media europeana este de 5 minute. Cu toate acestea, romanii ocupa primele locuri pe continent in ceea ce priveste consumul de bere, potrivit datelor furnizate de Asociatia Berarii Romaniei.
Romania ocupa locul sase in Europa, dupa Cehia, Austria, Germania, Polonia si Lituania, cu un consum mediu de 90 de litri de bere pe cap de locuitor, in 2012, scrie Acasa.ro.
Pentru cele 180 de beri consumate pe un an, un roman trebuie sa munceasca peste 4.400 de minute, ceea ce inseamna mai mult de 73 de ore.
Romanii consuma cea mai multa bere in cadrul anumitor evenimente si in perioada verii. In 2012, piata berii din Romania a crescut cu 7%, la 18,2 milioane de hectolitri.
"Evenimentele sportive din vara anului trecut si vremea buna au dus la cresterea consumului, nu cresterea nivelului de trai al populatiei", a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.
Piata ramane, totusi, la mare distanta de maximul istoric de 20,2 milioane de hectolitri atins in anul 2008. mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 15:31
Accizele la bere vor creste cu 10% de la 1 februarie, conform celor mai recente modificari ale Codului Fiscal, iar studiul de impact al Ministerului Finantelor Publice /MFP/ estimeaza o crestere a preturilor cu 2%.
Accizele la bere nu au mai fost majorate de cinci ani, iar masura va aduce suplimentar la buget 80 de milioane de lei.
Reprezentantii Asociatiei Berarii Romaniei (ABR) sustin ca majorarea cu 10% a accizei pentru bere nu isi va atinge scopul, iar impactul sau va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat.
Din datele oficiale reiese faptul ca, in anul 2011, colectarile la bugetul de stat doar din acciza la bere au inregistrat o valoare de 59,27% din totalul valorii obtinute pentru intreaga categorie de produse cu alcool accizabile, in acest timp, media europeana fiind de 31,26%.
De asemenea, incasarile de acciza la categoria bere, in 2012, au fost de 620 milioane lei, fata de cele 580 milioane lei din 2011.
Productia de bere din Romania raportata la nivel european reprezinta 4,44 % din totalul productiei de bere de 383 milioane hectolitri, importurile situandu-se la doar 1,5% din total.
In prezent, la nivel national, functioneaza 20 de fabrici de bere, iar in sectorul de profil genereaza direct sau indirect 76.000 locuri de munca, in timp ce 98,4% din berea consumata in Romania este provenita din productia interna.
Potrivit Codului Fiscal modificat, nivelul accizelor pentru bere creste de la 0,748 euro/hl/grad Plato... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 14:41
Cresterea cu 10% a accizei la bere, care face parte din propunerile de modificare a Codului Fiscal, va duce la scumpiri si, implicit, la scaderea consumului si la reducerea veniturilor colectate la bugetul de stat.
"Cresterea accizei la bere, fie doar si cu 10%, este o masura care nu isi va atinge scopul. Impactul sau va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat, acestea scazand ca urmare a contractiei pietei cauzata chiar de aceasta crestere de acciza.
Mai mult, privind lucrurile in ansamblu, efectele negative vor fi fara indoiala resimtite si de principalul nostru furnizor de materii prime, sectorul agricol", a declarat intr-un comunicat Constantin Bratu, directorul general al asociatia Berarii Romaniei.
Taxele catre stat, 45% din pretul berii
El a spus ca taxele colectate pentru bugetul de stat reprezinta aproximativ 45% din pretul unei beri. Orice taxare suplimentara inseamna o crestere a acestui nivel si, ca si in cazul altor produse accizabile, va face berea mai putin accesibila.
Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, acciza la bere va creste de la 1 aprilie de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro si de la 0,43 euro la 0,473 euro in cazul producatorilor independenti cu o capacitate de productie anuala ce nu depaseste 200.000 de hectolitri.
"Masura de crestere a accizei afecteaza in mod direct consumatorul, intrucat pe fondul contextului economic dificil, piata berii nu poate sustine aceasta... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 13:12
Consumul de bere din Romania a scazut cu 11% in primul semestru al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, intregul sector al berii inregistrand un volum de vanzari de circa opt milioane hectolitri, potrivit asociatiei "Berarii Romaniei".Membrii asociatiei (Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, United Romanian Breweries si Ursus Breweries), au vandut 7,4 milioane de hectolitri de bere in prima jumatate a anului 2010, ceea ce inseamna o scadere de 11% fata de primul semestru al lui 2009, cand volumul vanzarilor era de 8,3 milioane de hectolitri.
Potrivit sursei citate, criza economica generala a afectat si piata berii din Romania si a determinat schimbari ale obiceiurilor de consum ale romanilor, o parte dintre acestia iesind mai putin in oras, alegand varianta consumului acasa.
"Romanii au continuat si in acest an sa aiba un comportament de consum conservator, perspectiva adancirii recesiunii economice punand si mai multa presiune pe bugetele personale", a declarat Jan Derck van Karnebeek, presedintele asociatiei "Berarii Romaniei".
Nici din punct de vedere al conditiilor meteo primul semestru nu a fost favorabil consumului de bere, vremea fiind in general mai rece si ploioasa.
"Este greu de apreciat in acest moment cum va evolua sectorul berii pana la finele anului. Pe langa obiectivele de mentinere a sectorului, vom continua promovarea culturii berii in Romania, precum si educarea consumatorilor privind consumul responsabil de bere", a adaugat... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 16:23