Te-ai intrebat vreodata cata apa trebuie sa bei in fiecare zi? Raspunsul nu este unul usor, deoarece studiile propun recomandari diferite de-a lungul anilor. Cu toate acestea, nevoile tale individuale depind de mai multi factori, inclusiv de sanatatea ta, stilul de viata sau locul unde ai resedinta. Citeste acest articol pentru a afla mai multe informatii despre nevoia de apa a organismului tau, iar apoi iti vei face singur un calcul. Calitatea apei pe care o consumi este un detaliu important si contribuie la obtinerea unei stari de sanatate optime.
Corpul uman are in compozitie, aproximativ 70% apa. Aceasta este necesara pentru fiecare functie pe care organismul o indeplineste, indeparteaza toxinele din organe, transporta substante nutrititive catre celule, unge articulatiile si sustine digestia alimentelor pe care le consumi. Atunci cand aportul de apa este prea mic pentru a sustine nevoile corpului tau, apare deshidratarea. Printre simptomele acesteia se numara ameteli, confuzie si chiar convulsii.
Cele mai multe persoane beau apa doar atunci cand le este sete. Acesta este un obicei gresit de consum, pentru ca senzatia de sete este indiciul pentru deshidratare. Nu trebuie sa se ajunga insa, aici. Apa trebuie sa se consume constant, pe tot parcursul zilei, pentru asigurarea bunei functionari a organismului, si nu doar cand intervine senzatia de sete. Daca nu ai deja un obicei din a bea apa constant, atunci ar putea fi util pentru tine sa ai cu tine in permanenta un... mai mult
Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 10:57
Institutul Naţional de Statistică a informat joi, 12 august, că în primele șase luni ale acestui an consumul final de energie electrică a crescut
Creșterea ar fi de 7% în comparație cu perioada similară a anului trecut, pe fondul unei majorări cu 8,3% a consumului populaţiei.
"Consumul final de energie electrică în această perioadă a fost de 27594,3 milioane kWh, cu 7,0% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 4,3%, iar consumul populaţiei a crescut cu 8,3%. Exportul de energie electrică a fost de 3587,3 milioane kWh, în creştere cu 1037,1 milioane kWh. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3039,4 milioane kWh, în creştere cu 186,2 milioane kWh", se arată în comunicatul INS.
În perioada ianuarie - iunie 2021, resursele de energie primară au crescut cu 9,1%, iar cele de energie electrică s-au majorat cu 9,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Principalele resurse de energie primară au totalizat 16,65 milioane de tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 1,39 milioane tep faţă de perioada 1.I-30.VI.2020.
Producţia internă a însumat 9,38 milioane tep, în creştere cu 299.400 tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 7,27 milioane tep.
Resursele de energie electrică au fost de 34,22 miliarde kWh, în creştere cu 3,04 miliarde kWh, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020.... mai mult
Joi, 12 August 2021, ora 10:58
Pretul energiei electrice va creste de joi, 1 iulie, cu procente cuprinse intre 3% si 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat inca un contract de furnizare pe piata libera.
De la 1 ianuarie 2021, piata de electricitate s-a liberalizat total, iar preturile nu mai sunt reglementate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Fiecare consumator este liber sa aleaga orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licentiati. Pe site-ul ANRE exista un comparator de preturi unde se gasesc toate ofertele, pe judete, in ordinea crescatoare a preturilor.
Cei care nu semneaza noi contracte si pur si simplu nu fac nimic vor ramane in asa-numita piata de serviciu universal, adica vor primi in continuare energie de la vechiul lor furnizor, la un pret care este mai mare decat cel din piata libera.
Termenul de 1 iulie 2021 a aparut pentru ca, la 1 ianuarie, lumea nu era pregatita pentru liberalizare, cei mai multi nici nu auzisera de asta si nu stiau ce sa faca, asa ca autoritatile si furnizorii au venit cu ideea unui discount care s-a aplicat la factura in primele sase luni ale anului. In aceasta perioada, oamenii din serviciul universal au primit acelasi pret ca si cei din piata libera.
Peste jumatate din consumatori casnici sunt deja in piata libera, concurentiala, a anuntat vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, in urma cu doua zile. Pentru ceilalti pretul va creste cu 3% - 13%.
"La 1 ianuarie, dintre cei 8,9... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2021, ora 10:56
Preturile de consum au mai crescut cu 0,5% in mai, fata de aprilie, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 3,8% in mai, de la 3,2% in aprilie, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
"Preturile de consum in luna mai 2021 comparativ cu luna aprilie 2021 au crescut cu 0,5%. Rata inflatiei de la inceputul anului (mai 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 3,1%. Rata anuala a inflatiei in luna mai 2021 comparativ cu luna mai 2020 este 3,8%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iunie 2020 - mai 2021) fata de precedentele 12 luni (iunie 2019 - mai 2020) este 2,8%", afirma reprezentantii INS.
Ce s-a ieftinit cel mai mult in mai
Cu toate acestea, alimentul care s-a ieftinit cel mai mult este cartoful, al carui pret a scazut cu 32%, fata de luna aprilie 2021, potrivit statisticilor INS. Acesta este urmat de toata gama citricelor, care au cunoscut un declin al pretului de circa 11%.
Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iunie 2020 - mai 2021) fata de precedentele 12 luni (iunie 2019 - mai 2020) determinata pe baza IAPC este 2,3%.
Rata anuala a inflatiei Indicelui Preturilor de Consum se va inscrie pe o traiectorie pronuntat ascendenta in lunile urmatoare si va atinge nivelul de 4,1% in luna decembrie, conform Raportului trimestrial asupra inflatiei publicat de Banca Nationala a Romaniei.
"Ulterior publicarii Raportului din luna martie s-au materializat unele presiuni inflationiste semnificative, induse preponderent de... mai mult
Vineri, 11 Iunie 2021, ora 11:45
Doi sefi din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges au fost retinuti de procurori pentru 24 de ore dupa ce s-a constatat ca acestia au luat mita in forma continuata si au facut fals in acte pentru mai multi agenti economici carora nu le aplicau amenzi desi acestia vindeau produse expirate si dispuneau de conditii de munca insalubre.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Pitesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 26 mai 2021, a inculpatilor:
BOBOC DUMITRU-CONSTANTIN, comisar superior in cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:
- luare de mita, in forma continuata,
- fals intelectual, in forma continuata,
ZAMFIR PAUL-CONSTANTIN, comisar superior in cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de luare de mita, in forma continuata.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada februarie - aprilie 2021, cei doi inculpati, in calitatile mentionate mai sus, ar fi pretins si primit de la mai multi agenti economici sume de bani si alte foloase necuvenite in valoare totala de 2.350 lei pentru a nu aplica amenzi contraventionale ori pentru a favoriza agentii economici la efectuarea de... mai mult
Joi, 27 Mai 2021, ora 12:47
Consumul de cafea este unul decent in Romania, dar aflat la coada listei in Europa. Un studiu recent arata ca un roman consuma anual 2,3 kilograme de cafea, ceea ce situeaza Romania pe locul 49 in lume intr-un clasament al consumului de cafea si pe 24 din 27 in Uniunea Europeana. Capital estimeaza, pe baza acestor cifre, ca romanii consma, in total, cafea de 300 de milioane de euro pe an. 85% din consum se realizeaza din cafeaua preparata acasa sau cumparata de la automate. 37,9% dintre bautori consuma cafea solubila, 61,7% consuma cafea boabe si micinata, iar 0,4% consuma alte tipuri de cafea.
Cifrele din tara noastra sunt departe de cele din statele vestice. De exemplu, Spania consuma in jur de 14 miliarde de cesti de cafea pe an, o medie de aproape 4 cafele pe zi pe cap de locuitor. Ar putea parea excesiv, dar din ce in ce mai multe studii sugereaza ca consumul de cafea prelungeste viata.
Tocmai pentru ca spaniolii consuma atat de multa cafea, au aparut si studii cu privire la acest fenomen. O lucrare recenta publicata in Nutrients s-a concentrat pe consumul de cafea si mortalitatea pentru toate cauzele, in special in Spania. Si din nou, cafeaua a obtinut rezultate bune.
Mecanismele prin care cafeaua reduce riscul de deces nu sunt inca pe deplin intelese, dar se speculeaza ca faptul ca e bogata in antioxidanti si substante antiinflamatoare ar putea avea mult de-a face cu asta.
In aceasta lucrare, realizata de un grup de oameni de stiinta spanioli de la... mai mult
Joi, 29 Aprilie 2021, ora 16:24
Minatul de Bitcoin consuma o cantitate uriasa de energie, iar daca principala criptomoneda ar fi o tara, aceasta ar fi in top 30 de state la nivel mondial, dupa consumul de energie electrica.
Daca in iunie 2019, se estima ca pentru minarea de Bitcoin se consuma anual cam 45,1 TWh, Indexul de Consum de Energie pentru Bitcoin al Universitatii Cambridge arata, in februarie 2021, ca acest consum a crescut la 129,1TWh.
La valoarea din 2019, pentru Bitcoin se consuma cam 0,2% din energia consumata la nivel global, aceasta avand o amprenta de carbon cuprinsa intre 22 si 22.9 Mt dioxid de carbon. Potrivit analizei, pentru minarea de Bitcoin se consuma, pe un an, mai multa energie de cat consuma Argentina.
De asemenea, Cambridge estimeaza ca acest consum anual de 129,1 TWh vine si cu minime sau maxime care variaza de la 40.4 TWh sau maxime de 444 TWh.
Si pentru a va da seama de cata energie se consuma pe Bitcoin, nivelul anual de consum de energie, la nivel global, in 2018 a fost de 171.240 de TWh, acest lucru aratand ca pentru Bitcoin s-a consumat cam 0,6% din totalul energie consumata pe planeta.
Potrivit expertilor, consumul acesta este destul de mare pentru a acoperi necesarul de consum pentru doi ani pentru o tara precum Elvetia.
Ce inseamna in bani acest consum de energie
Desi nu putem spune ca este o comparatie tocmai corecta, vom folosi pretul mediu de consum al energiei din Romania, in luna ianuarie pentru un MWh. Acesta a fost de 260 de lei pentru un... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 14:15
Mai mult de jumatate din consumatorii casnici de energie electrica din Romania, respectiv peste 4,5 milioane, se incadreaza la categoria de consumatori vulnerabili, avand un consum mediu de 55 kWh pe luna.
"Din cei peste 8.700.000 de clienti casnici, conform raportarilor aferente semestrului I al anului 2020, transmise de furnizori catre ANRE pentru a obtine datele necesare realizarii raportarilor catre INS-EUROSTAT, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 1952/2016 al Parlamentului European si al Consiliului, peste 50% din total sunt clienti cu un consum mediu de 55 kWh/luna, care pot fi incadrati in categoria consumatorilor vulnerabili", arata Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), intr-un comunicat.
Este vorba, mai exact, de un numar de 4.592.430 de consumatori, din totalul de 8.738.575.
Totodata, ANRE precizeaza ca, la finalul lunii octombrie 2020, dintr-un numar de peste 8.700.000 de consumatori casnici, un procent de peste 32,8% (2.915.243 clienti) au ales sa incheie contracte de furnizare la preturi concurentiale.
"Prin activitatea de informare, ANRE continua sa asigure cresterea gradului de informare si constientizare a drepturilor clientilor finali de energie electrica in relatia cu operatorii economici participanti la piata de energie electrica.
Autoritatea intreprinde toate masurile necesare pentru asigurarea conditiilor de concurenta, transparenta si tratament nediscriminatoriu pe piata energiei electrice, precum si... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 18:03
Consumul de energie electrica al Romaniei a atins marti, 8 decembrie, cel mai mare nivel inregistrat in cursul anului 2020.
Potrivit Transelectrica, consumul de energie electrica inregistrat marti a fost de 9.389 MW, reprezentand cel mai mare nivel din acest an. La nivelul municipiului Bucuresti, consumul a atins 1.400 MW.
De asemenea, valoarea inregistrata marti la nivel national depaseste consumul maxim instantaneu din decembrie 2019, respectiv 9.154 MW, se arata intr-un comunicat Transelectrica.
"Chiar daca in perioada pandemiei s-a remarcat o scadere generala a consumului de energie electrica la nivel national, incepand cu luna noiembrie 2020, s-a inregistrat o crestere de consum", arata reprezentantii Transelectrica.
In istoricul ultimilor cinci ani, cel mai mare consum instantaneu de energie electrica a fost consemnat in luna ianuarie 2017, avand o valoare de 9.930 MW.
Citeste si:
Se intrerupe alimentarea cu energie electrica in mai multe zone din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu
PROIECT Ministerul Economiei: 60% din parcul auto al Romaniei ar urma sa aiba o forma de propulsie electrica in anul 2050 ...citeste mai departe despre "Consumul de electricitate in Romania a atins marti cel mai mare nivel din 2020" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 17:26