Cand ai un sef dificil, ai de ales intre a-ti gasi un nou job sau a te resemna. Mai exista o varianta. Poti sa-ti concediezi seful. Vezi cazuri in care unul sau mai multi angajati au reusit sa faca acest lucru.Noul CEO al unei companii medii din domeniul tehnologiei excela din punct de vedere tehnic, dar nu avea niciun fel de calitati de manager. Ii dezamagea pe toti, inclusiv pe clienti. Moralul tuturor a inceput sa scada, oamenii au inceput sa se planga. Pana la urma si-au luat inima in dinti si s-au adresat board-ului companiei, explicand cum seful companiei ii demotiveaza, creaza confuzie intre angajati si goneste clientii. A durat patru ani, dar pana la urama consiliul de administratie l-a concediat pe CEO.
Nenumarati angajati au fantezii in care isi concediaza seful, dar foarte putini reusesc. Forbes a stat de vorba cu o serie de consultanti in cariera, un avocat si un profesor de management despre cum pot angajatii nemultumiti sa-si concedieze sefii. Cu toate ca exista cateva povesti de succes, concluzia este urmatoarea: "Gandeste-te foarte bine inainte sa incerci, pentru ca cel mai probabil vei esua!".
"Organizatiile au ierarhii ale puterii, iar seful tau este in mod automat pe un nivel superior", spune Marie McIntyre, consultant in cariera. "Toate aceste situatii depind de puterea de influenta", mai spune aceasta. "Daca ii declari razboi sefului tau, in 90% dintre cazuri vei pierde, pentru simplul fapt ca seful tau are mai multa influenta decat tine".
Cand... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 13:33
Faptul ca un angajat este multumit de jobul lui si nu se afla intr-o cautare activa pentru un alt post nu il va impiedica sa profite de o oportunitate profesionala atunci cand ea apare. Un studiu realizat de cercetatorii americani si citat de Forbes intareste aceasta afirmatie, fiind o lectie importanta pentru angajatorii care nu depun eforturi prea mari pentru a pastra oamenii valorosi, sub pretextul crizei de pe piata muncii.Oportunitatile de a avansa in cariera, salariul pe masura rezultatelor si planurile strategice pentru mobilitatea angajatilor ar putea fi de folos in momentul in care economia isi revine si companiile reiau angajarile, pentru ca angajatii tai nu vor mai fi atat de tentati sa faca astfel de miscari profesionale.Un studiu recent realizat de Harris Interactive pe un esantion de 2.500 de angajati a demonstrat ca 74% din angajatii multumiti ar pleca daca ar avea ocazia, potrivit Forbes.Din cei 2.500 de salariati chestionati, 69% au fost complet multumiti de actualul loc de munca.Procentul celor multumiti de angajatori a fost surprinzator pentru cercetatori, care au cautat si o explicatie pentru acest fenomen.Astfel, simplul fapt ca au un loc de munca stabil in conditii de criza economic ape piata muncii este receptionat drept principal motiv de multumire, de catre angajati.
Satisfactia lor se bazeaza foarte mult pe conditiile de piata, nu pe nivelul la care se afla angajatorul sau jobul pe care il au, iar asta explica lipsa de concordanta dintre numarul... mai mult
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 17:50
Cand piata muncii iti absoarbe cei mai talentati oameni trebuie sa iti pregatesti un nou plan prin care sa ii "recrutezi" inapoi. Uneori, decizia de a pleca nu este motivata de lipsa unui management de calitate si nici de recompense financiare slabe, ci doar de ambitiile profesionale. Specialistii citati de Fortune CNN te sfatuiesc sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a pastra o relatie avantajoasa pentru compania ta, mai ales daca nu esti tu principalul motiv pentru care incetati colaborarea.Oricat ar fi de socant pentru tine, trebuie sa accepti ca va veni un moment in care pe piata muncii vor aparea joburi tentante pentru oamenii tai cei mai valorosi. Daca nu va fi acesta principalul motiv, atunci rutina i-ar putea determina sa incerce o experienta profesionala noua. Cand primesti vestea plecarii trebuie sa o intelegi si sa speri ca intr-o buna zi angajatul se va intoarce, iar sansele ca acest lucru sa se adeverasca sunt alimentate de atitudinea ta din momentul plecarii, potrivit specialistilor.Primul lucru pe care trebuie sa il iei in calcul este orgoliul, spune consultantul George Butunoiu, care considera ca "daca e un angajator orgolios, nu ii spune niciodata sa revina sau nu intra in discutii cu el, ca sa il convinga".Un alt aspect care influenteaza reactia managerului in fata angajatului bun care isi da demisia este dimensiunea si situatia firmei."E important daca firma isi poate permite sa se lipseasca de un angajat, oricat de bun ar fi. In general firmele... mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 14:00