Presedintele CNAS, Adela Cojan, a declarat miercuri, 14 octombrie, ca, alaturi de tele-consultatii, in viitorul pachet de servicii medicale ar putea fi introduse si alte tipuri de servicii legate de telemedicina, precum tele-radiologia.
"Vom integra aceste servicii (n.r. servicii medicale la distanta-telemedicina) in cadrul noului contract cadru si a normelor de aplicare a acestora pentru anul 2021. (...) Vom crea acest portal pentru raportarea si ulterior decontarea serviciilor la distanta. Nu numai tele-consultatiile vor fi introduse in noul contract cadru, ci si alte tipuri de servicii legate de telemedicina si intentionam sa introducem si tele-radiologia in cadrul viitorului pachet de servicii medicale pe care il vom construi pentru anul 2021", a spus Cojan, in cadrul Conferintei ThinkHealth.
In opinia sa, telemedicina reprezinta o necesitate pentru a asigura accesul la servicii de calitate si in zonele in care exista deficit de personal medical.
Presedintele CNAS a afirmat ca, in cadrul exercitiului financiar 2014 - 2020 al UE, CNAS va accesa fonduri europene pentru dezvoltarea a trei proiecte de informatizare.
Unul dintre proiecte are ca obiectiv dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de management, denumit "Sistem integrat de management in sistemul de asigurari sociale de sanatate". Acest sistem va permite elaborarea de rapoarte, analize si studii menite sa optimizeze si sa consolideze capacitatea decizionala a CNAS, prin prelucrarea datelor... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 12:28
Poate tocmai ai infiintat un business si esti la inceput de drum sau poate detii deja unul, sunt sanse mari sa nu fii multumit de randamentul sau.
Daca iti doresti ca afacerea ta sa ajunga in ochii tuturor, cu siguranta, ai nevoie de consultanta SEO, iar cu asta te ajutam la agentia ClickBrainiacs intrucat punem la cale cele mai minutioase planuri.
Experienta bogata isi spune cuvantul in conditiile in care fiecare domeniu este diferit si regulile care se aplica intr-un context poate ca nu sunt la fel de eficiente in altul.
Astfel poti ajunge sa fii cu un pas inaintea competitorilor directi si sa te diferentiezi de acestia prin adoptarea celor mai de succes strategii.
Pe scurt, cu ce te ajuta SEO? Alege serviciul de consultanta SEO oferit de agentia ClickBrainiacs si te bucuri imediat de cele mai bune rezultate.
Cresterea traficului este o prioritate intotdeauna si astfel cele mai bune proceduri adoptate de ClickBrainiacs te pot ajuta sa ajungi la performantele dorite. Site-urile pe care le intalnim pe primele pozitii ale motoarelor de cautare se bucura de cea mai mare vizibilitate si de mai mult trafic decat altele, iar pentru a ajunge aici ai nevoie de un consultant SEO cu experienta.
De asemenea, si imbunatitarea ROI-ului (Return of Investment) conteaza foarte mult, iar consultanta SEO are un cuvant greu de spus in acest sens. Continutul scris dupa un plan bine pus la punct si o strategie pregatita asa cum se cuvine poate sa ajute orice business sa isi... mai mult
Miercuri, 05 August 2020, ora 11:28
Toate serviciile medicale, de ingrijiri la domiciliu, medicamentele si materialele sanitare, precum si dispozitivele medicale se acorda si se valideaza, din 1 iulie, cu cardul de sanatate, exceptie facand serviciile acordate in cabinetele medicilor de familie si in ambulatoriul clinic de specialitate, care pot fi accesate fara utilizarea cardului de sanatate pana in 30 septembrie, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
"Astfel, la 1 iulie va fi reluata obligativitatea utilizarii cardului national de sanatate pentru serviciile medicale acordate in unitatile sanitare cu paturi si de catre furnizorii de investigatii paraclinice, furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu / ingrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale si furnizorii de medicamente", conform CNAS.
Potrivit sursei citate, HG 438/2020 privind completarea anexei nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 140/2018 (pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate) contine o serie de alte masuri aplicabile pana la 30 septembrie, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2:
- consultatiile medicale acordate in asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 07:28
Consultatiile medicale date de medicii de familie sau in ambulatoriul de specialitate vor putea fi acordate in continuare la distanta si se va putea face decontarea acestor servicii fara folosirea fizica a cardului de sanatate in perioada starii de alerta, a anuntat, joi, vicepremierul Raluca Turcan.
Aceasta a prezentat, in acest sens, ordonanta de urgenta referitoare la masurile pentru starea de alerta adoptate de Guvern.
"Se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale pentru persoanele aflate in carantina si cele infectate cu COVID-19. Aceasta este o problema care a aparut si necesita o rezolvare prin prelungirea masurilor deja luate pe perioada starii de urgenta", a spus Turcan.
Potrivit acesteia, "consultatiile medicale acordate de medicii de familie si in ambulatoriul de specialitate vor putea fi acordate in continuare la distanta, utilizand orice mijloace de comunicare si, de asemenea, se va putea face decontarea acestor servicii fara folosirea fizica a cardului de sanatate".
De asemenea, serviciile medicale si medicamentele pentru tratarea COVID-19 se acorda tuturor persoanelor de pe teritoriul Romaniei si celor asigurate, si celor neasigurate.
"In plus, serviciile medicale de asistenta medicala primara acordate in ambulatoriul de specialitate vor fi decontate la nivelul activitatii efectiv realizate", a mai spus Turcan, mentionand ca exista cadrul necesar pentru suplimentarea resurselor in situatie de crestere a... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:03
In timp ce creste numarul masurilor pentru limitarea efectelor negative ale pandemiei, companiile dar si profesiile isi reformuleaza practicile de operare.
Distantarea sociala impusa pentru rezolvarea crizei de sanatate a rezultat in propagarea telemuncii si a tehnologiilor care sustin lucrul de acasa.
Deoarece tot mai multi clienti isi desfasoara activitatea in acest fel, auditorii sunt si ei obligati sa-si actualizeze practicile de lucru prin utilizarea unor solutii tehnologice relevante.
Digitalizarea misiunilor de audit
In perspectiva raportarii financiare obligatorii, auditorii pot intampina dificultati practice, de la accesarea datelor si documentelor clientilor pana la timpul necesar pentru evaluarea impactului in business a pandemiei. Devine, asadar, necesara adoptarea unor platforme tehnologice care sa faca posibila indeplinirea misiunilor de audit concomitent cu respectarea principiilor distantarii sociale.
Desigur profesionistii auditului financiar folosesc deja diferite solutii informatice, numai ca acestea permit lucrul de la distanta in anumite limite. De aceea trecerea la urmatorul nivel in acest sistem de lucru se poate face prin adoptarea de solutii suplimentare care sa faciliteze comunicarea intre membrii echipei de audit, colectarea de informatii, reconcilierea tranzactiilor, analiza si interpretarea datelor financiare.
Solutii de tip add-ins
Exista solutii simple si solutii complexe. Cele simple constau in instrumente care... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 18:19
Peste 50 de practicieni din reteaua ASEBUSS, profesori si absolventi ai programului Executive MBA, impreuna cu experti ai companiei sale de training, Exec-Edu, vor oferi consultanta gratuita managerilor si antreprenorilor care au de suferit de pe urma crizei.
Astfel, in perioada 1 aprilie-15 mai, fiecare consultant va lucra, in medie, patru ore pe saptamana pentru a raspunde cererilor primite. In majoritatea cazurilor, diagnosticul situatiei, analiza si eventualele solutii vor fi discutate in cadrul unei echipe de specialisti. Valoarea acestei initiative depaseste cu mult 100.000 de euro, raportat la costul orelor de consultanta din piata.
"Suntem constienti de provocarile si dificultatile pe care le intampina majoritatea companiilor. In mod special cele antreprenoriale au de suferit in aceasta perioada, in care problemele legate de oameni si cele financiare se propaga in lant, afectand clientii, furnizorii, piata de business, in general. Este un moment in care oricine poate sa ajute, trebuie sa o faca, pentru ca, dupa aceasta criza, vom avea cu totii, intr-un fel sau altul, de suferit", a declarat Ovidiu Dimbean-Creta, Rector ASEBUSS.
Echipa de consultanti implicata in acest proiect reuneste specialisti cu o experienta bogata in diferite industrii: bancara, telecomunicatii, servicii medicale, publicitate, servicii financiare, vanzari online, servicii juridice etc.
Domeniile de consultanta acoperite de practicienii Scolii de Afaceri ASEBUSS si companiei de... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 15:04
Ca antreprenor, in contextul actual, te intrebi care este planul de actiune intr-o situatie de criza in care detii putine resurse.
Iti propun un Plan de avarie, urmat, in cazul fericit, de un Plan de continuare a afacerii.
Iti recomand sa stabilesti rapid si agil daca si cum continui. Si iti explic cum sa faci din punctul de vedere al managementului crizei, ce presupune un plan de avarie.
Etapa 1: Clarificare - Te invit sa raspunzi la urmatoarele intrebari si sa iei o decizie ferma pentru perioada urmatoare, pentru a iesi cat mai bine din acest context:
ce capital puneti la bataie pentru aceasta "perioada de avarie"
care este pierderea cea mai mare pe care mi-o pot asuma?
care sunt variantele B? C?- parteneriate, vanzare, remodelarea afacerii, oportunitati noi.
Etapa 2: Care sunt partenerii vostri in aceasta perioada de avarie? Ne referim la cei mai apropiati parteneri cu care businessul tau a functionat pana acum si cu care trebuie sa identifici cele mai bune optiuni pentru a depasi cat mai bine perioada de avarie.
angajaticlientifurnizoribanciinvestitori
Etapa 3: Tabloul Riscurilor: Scor = Probabilitate * Impact.
In aceasta perioada probabilitatea ca anumite riscuri sa se materializeze este mai mare, iar impactul (valoarea pierderilor) sa fie mai mare decat intr-un context economic obisnuit.
Cateva exemple:
Riscul de neincasare asociat creditului comercial: discuta cu partenerii tai si daca ai posibilitatea de a sustine o re-esalonare o poti... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 10:15
Specialisti buni isi cunosc valoarea si sunt scumpi. Retine acest lucru atunci cand alegi un specialist in consultanta in afaceri.
Daca managerul compania alege o firma care ofera servicii la costuri ieftine, inseamna ca firma de consultanta plateste putin angajatilor sai si aceasta este o ocazie de a te intreba de ce.
In acelasi timp, este mai bine sa decizi din timp cat esti dispus sa cheltui pentru consultanta in afaceri. Acest lucru ii va mentine pe specialisti intr-un anumit cadru si nu le va permite sa umfle bugetul si sa impuna servicii suplimentare.
Nu crede in promisiunile muntilor de aur
Nu exista minuni. Nici chiar cea mai buna firma de consultanta in afaceri nu va rezolva toate problemele pentru tine. Mai degraba, va gasi cauzele acestor probleme si iti va sugera solutii.
Insa, lucrarea principala este a specialistului de la firma de consultanta in afaceri, care nu va modifica nimic fara sa te consulte pe tine in prealabil.
Daca o firma de consultanta iti promite muntii de aur la prima intalnire, fara sa studieze procesele de afaceri ale companiei, acest lucru ar trebui sa fie un avertisment pentru tine.
Consultantii competenti de la firma de consultanta in afaceri Odas Global Consulting SRL vor vedea mai intai cum stau lucrurile cu clientul si abia apoi vor decide ce se poate face pentru rezolvarea acelei probleme.
Nu astepta pana in ultima clipa
Daca afacerea ta se scufunda deja, poate fi prea tarziu sa mai angajezi o firma de... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 09:00
Premierul Ludovic Orban a anuntat, vineri, ca va infiinta un consiliu consultativ cu mediul de afaceri.
El a spus ca a avut discutii, in acest sens, cu Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), dar si cu alti reprezentanti ai mediului de afaceri.
Scopul, subliniaza prim-ministrul, este de a consulta si mediul de afaceri in privinta actelor normative care au impact asupra acestuia.
"Am discutat cu Jianu si reprezentanti ai mediului de afaceri si am luat decizia sa facem un consiliu consultativ cu mediul de afaceri. Sa fie un organism care sa participe la fundamentarea oricarei decizii la nivel guvernamental, in care vocea mediului privat sa isi poata spune punctul de vedere pe orice act normativ care are impact asupra mediului de afaceri.
Toate pozitiile care vor fi exprimate in consiliul consultativ, noi vom tine cont de ele in deciziile pe care le vom lua", a declarat Ludovic Orban, aflat la Topul National al Firmelor Private din Romania.
Totodata, seful PNL a mai spus ca o prima chestiune in care va cere ajutorul afaceristilor este reducerea birocratiei.
"Prima operatiune pe care trebuie sa o facem si voi cere ajutorul mediului de afaceri: reducerea birocratiei. Trebuie analizat care sunt franele, procedurile inutile.
Trebuie analizate exact toate procedurile prin care se blocheaza diferite initiative, sa se stabileasca temele clare. Trebuie sa fluidizam procedurile, astfel... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 11:13