Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a prelungit cu 90 de zile, pana la 30 septembrie 2014, termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), in urma unei solicitari venite din partea unei importante administratii postale europene, care a cumparat caietul de sarcini, a anuntat, vineri, MSI.
"Data limita de depunere a documentelor de participare si a ofertelor preliminare si neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Nationale 'Posta Romana' S.A, stabilita la data de 30 iunie 2014, ora 12,00, se prelungeste pana la data de 30 septembrie 2014, ora 12,00, ca urmare a solicitarii unei importante administratii postale europene care a achizitionat recent dosarul de privatizare si a evolutiei pietei serviciilor postale locale si internationale", se arata in comunicatul MSI.
Potrivit ministrului pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, procesul de privatizare a Postei Romane este in plina desfasurare iar in prezent exista premisele unei privatizari de succes intrucat o mare administratie postala europeana a cumparat recent dosarul de privatizare a companiei.
"Fiind vorba de o documentatie complexa, de o decizie importanta si de o tranzactie majora, s-a solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor preliminare. Consultantul impreuna cu echipa de privatizare desfasoara discutii impreuna cu alti potentiali investitori si suntem increzatori in semnalele pozitive ale pietei. Lucram... mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 11:20
Primul oficiu postal in regim franciza din reteaua Postei Romane va fi deschis in cel mult luna, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, directorul general al Companiei Nationale "Posta Romana" (CNPR), Ion Smeeianu.
"Intr-o luna de zile, vom deschide si primul oficiu franciza - un oficiu in care Posta Romana introduce know-how-ul, brandul si isi presteaza anumite servicii in colaborare cu un alt partener care, la randul sau, isi presteaza serviciile lui. Prin conjunctura celor doua tipuri de servicii, se doreste o sporire a veniturilor atat in ceea ce priveste serviciile postale, cat si serviciile partenerului", a spus Smeeianu.
Potrivit sefului CNPR, in prezent se poarta discutii cu o serie de parteneri, gen farmacii sau retaileri.
"Avem discutii cu o serie de parteneri, gen farmacii, retaileri. Prin oficiile franciza vom oferi servicii in functie de locatie. Daca un oficiu va fi intr-o farmacie, de exemplu, nu vom presta distributie de pensii. Nu are rost sa aglomeram farmaciile cu astfel de servicii. Daca ele vor fi in zone mic urbane sau rurale, vom face toate tipurile de servicii postale", a mentionat directorul general al CNPR.
La inceputul lunii august, Posta Romana anunta ca intentioneaza sa introduca servicii financiar-bancare si un sistem de franciza, un astfel de proiect fiind prezentat in perioada 6 august - 6 septembrie 2013 institutiilor din domeniu interesate.
Luni, CNPR a inaugurat un nou ghiseu dedicat operatiunilor de tip... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 14:57
Ministerul pentru Societatea Informationala vrea sa transforme in actiuni creantele statului fata de Posta Romana, inainte de privatizarea companiei, proces care se va realiza in urma unei majorari de capital, prin dobandirea de catre un investitor a 51% din actiuni, potrivit unui proiect de HG.
Potrivit notei de fundamentare, datoriile Postei Romane la bugetul statului cumulau la 16 mai 242,5 milioane de lei, suma care include si datoria de 107 milioane de lei rezultata in urma unui control al Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Proiectul de act normativ, care va modifica HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Postei Romane, va fi discutat in sedinta de miercuri, 11 septembrie, a Executivului.
"Privatizarea Postei Romane se realizeaza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creantelor statului fata de Posta Romana in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul, in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni", se arata in proiectul de act normativ.
Cum se va derula procesul de subscriere
Actionarii Postei Romane sunt Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.
Noile actiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, in vederea... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 13:43
Posta Romana putea fi o companie profitabila daca nu ar fi fost "devalizata si jumulita intr-o maniera oribila" prin incheierea mai multor contracte "paguboase si defavorabile", a afirmat ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.
"Cand am plecat de la conducerea ministerului, in 2004, Posta Romana nu stia ce sa faca cu banii. Daca imi aduc bine aminte, avea un profit care depasea cateva zeci de milioane de euro, iar in casa faceau plasamente overnight, ca nu stiau ce sa faca cu banii. La momentul cand am preluat-o, in mai 2012, am primit scrisoare de la fostul director general ca societatea intra in faliment pe 13 iunie 2012, daca tin bine minte. Si am intrebat de ce intra societatea in faliment? Mi s-a raspuns ca nu mai avem ce sa facem, ca societatea primise o amenda de la Consiliul Concurentei, de peste 100 milioane de lei, care devenise exigibila, ca datoriile la bugetul de stat, banci si furnizori depasesc 600 milioane de lei", a spus Nica.
El a mentionat ca, in mai 2012, a organizat o conferinta in care a explicat de ce Posta Romana a ajuns in aceasta situatie.
"De-a lungul timpului, societatea a incheiat 50 de contracte defavorabile. Spre exemplu, Posta a incheiat cu Blue Air un contract pentru transportul aerian al corespondentei de mai multe zeci milioane de euro, in conditiile in care compania nu avea bani de benzina pentru propriul parc auto. Contractul a fost incheiat de unul dintre directorii generali care s-a perindat pe la conducerea... mai mult
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 14:24
Termenul de cumparare a dosarului de prezentare privind procesul de privatizare a Postei Romane de catre potentialii investitori a fost prelungit pana pe 28 mai 2013, ceea ce a putea duce la decalarea termenului final al privatizarii cu o luna.
Conform unui comunicat al Ministerului pentru Societatea Informationala, Fondul Monetar International (FMI) si-a dat acordul cu privire la prelungirea termenului de cumparare a dosarului de prezentare de la 11 aprilie la 28 mai 2013.
Aceasta decizie a venit ca urmare a solicitarilor transmise de administratiile postale si fondurile de investitii interesate sa evalueze in detaliu oportunitatea investitionala si potentialul de crestere al companiei.
"Privatizarea Postei Romane a suscitat un interes semnificativ atat in randul administratiilor postale europene, cat si in randul fondurilor de investitii si bancilor, cu linii specializate in zona serviciilor postale si de telecomunicatii. Consultantul de tranzactie, KPMG, a initiat contacte cu investitori si a fost solicitat de catre potentialii investitori pentru a furniza informatii privitoare la procesul de privatizare si la criteriile de calificare pentru angrenarea in procesul de privatizare", se spune in comunicat.
Informatiile despre posibilii investitori vor ramane, deocamdata, confidentiale
MSI precizeaza ca, in stadiul actual al desfasurarii procesului, pentru a maximiza potentialul comercial al tranzactiei, numele investitorilor si stadiul discutiilor cu... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 10:12
Oficialii Comisiei Europene discuta la Bruxelles cu reprezentantii Postei Romane si ai consortiului format din KPMG Romania si Tuca Zbarcea si Asociatii, care asigura consultanta pentru privatizarea companiei, despre modul in care aceasta se va produce, astfel incat sa nu implice un ajutor de stat.
"Este o discutie la nivel tehnic la Bruxelles referitoare la privatizarea Postei Romane, prin care oficialii europeni pun foarte multe intrebari pentru a se asigura ca modelul de privatizare a companiei nu este un ajutor de stat. Ministerul pentru Societatea Informationala a trimis, inca din decembrie, primele informatii referitoare la privatizarea companiei si, de aceea, asteptam un raspuns intr-un interval de timp foarte scurt", a declarat ministrul Dan Nica, potrivit Agerpres.
In ceea ce priveste scrisorile de intentie primite pentru privatizarea Postei Romane, seful MSI a precizat ca acestea sunt in numar destul de mare dar pana cand autoritatile nu vor primi scrisori angajante referitoare la participarea efectiva in acest proces nu poate oferi detalii.
"Sunt multi investitori interesati. Este greu sa vorbim despre un numar pana cand nu vor veni investitorii cu scrisori angajante. Numarul celor care au venit cu scrisori neangajante, adica si-au exprimat interesul, a depasit cifra 10. Pot spune ca sunt mai multe nume rasunatoare, dar aceste oferte sunt sub o clauza de nedivulgare si orice anunt din partea mea ar insemna incalcarea regulilor. Scrisorile angajante... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 14:26
Consortiul KPMG Romania si casa de avocatura Tuca Zbarcea&Asociatii va furniza servicii de consultanta pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), dupa ce Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a desemnat castigatoare aceasta oferta.
"KPMG Romania si casa de avocatura Tuca Zbarcea&Asociatii au avut o oferta mai buna decat cea depusa de PricewaterhouseCoopers (PwC), al doilea ofertant. Ministerul Comunicatiilor a transmis, vineri, celor doi ofertanti, un anunt privind punctajul obtinut", au declarat, vineri, surse din Ministerul Comunicatiilor.
Procesul de privatizare a Postei vizeaza cedarea unui pachet de cel putin 20% din actiunile companiei, printr-o majorare de capital, operatiune asumata in relatia cu Fondul Monetar International (FMI).
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in perioada urmatoare conducerea companiei Posta Romana si cea a operatorului national postal din Belgia se vor intalni pentru a discuta despre proiectul Guvernului roman de atragere a unui investitor strain.
Premierul s-a aflat, luni, intr-o vizita oficiala la Bruxelles, unde s-a intalnit si cu omologul sau belgian, Elio Di Rupo, pentru discutii privind proiectul de colaborare intre Posta Romana si operatorul national de posta din Belgia.
In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.
La finele... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 15:18
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, a anuntat ca doua companii, respectiv PriceWaterHouseCoopers si KPMG, s-au inscris la licitatie pentru alegerea consultantului in privinta privatizarii Postei Romane.
Statul intentioneaza sa puna in vanzare in pachet de cel putin 20 la suta din actiunile Companiei Nationale Posta Romana, conform angajamentelor cu Fondul Monetar International.
Potrivit anuntului, ministerul intentioneaza selectarea unui consultant de reputatie internationala - banca de investitii sau firma de consultanta cu experienta in privatizare - in vederea acordarii de consultanta pentru pregatirea si derularea procesului de privatizare a Companiei Nationale "Posta Romana" S.A., tinandu-se seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor".
Cererea de oferta poate fi achizitionata in schimbul sumei de 8.000 de euro (sau echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb B.N.R. din ziua platii, pentru persoane juridice romane). In cazul unui consortiu/asociere, este suficienta probarea achizitionarii de catre cel putin un membru.
Participantii la procedura de selectie sunt obligati sa depuna o garantie de participare in valoare de 50.000 de euro sau echivalentul acestei sume in lei, calculat la cursul de schimb B.N.R. din ziua emiterii scrisorii de garantie bancara.
Posta Romana, cel mai mare operator de profil din Romania
Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 12:15
Ministerul Comunicatiilor va organiza pe 10 septembrie o licitatie pentru selectarea consultantului la privatizarea Postei Romane, proces care va viza cel putin 20% din actiunile operatorului, printr-o majorare de capital, operatiune asumata in relatia cu Fondul Monetar International (FMI).
"Ministerul Comunicatiilor (...) intentioneaza selectarea unui consultant de reputatie internationala - banca de investitii sau firma de consultanta cu experienta in privatizare - in vederea acordarii de consultanta pentru pregatirea si derularea procesului de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), tinandu-se seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor", se arata intr-un anunt al institutiei.
Ofertantii vor depune o garantie de participare de 50.000 de euro si vor plati 8.000 de euro pentru caietul de sarcini.
"Cererea de oferta poate fi ridicata, incepand cu 10 august, de la sediul Ministerului Comunicatiilor", se mai spune in anunt.
Consultantul va asigura serviciile necesare punerii in aplicare a prevederilor strategiei de privatizare si finalizarea tranzactionarii actiunilor nou-emise catre un investitor strategic.
Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.
Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.
In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 12:45