Numele unui alt lider liberal ar fi aparut zilele acestea pe masa premierului Florin Citu pentru functia de ministru al Finantelor, dupa ce Alexandru Nazare a fost demis.
Surse liberale au precizat pentru Ziare.com ca este vorba despre Sebastian Burduja, reconfirmat zilele trecute in functia de presedinte al PNL Sector 1 si unul dintre liberalii catre care se indreapta multe dintre reprosurile primarului Clotilde Armand.
Liberalul nu a anuntat inca public pe cine va sustine la congresul PNL din toamna, insa aceleasi surse au precizat ca este foarte probabil ca Burudja sa il sustina pe Florin Citu.
Asa cum Ziare.com a scris AICI, si Dan Vilceanu, presedintele filialei din Gorj a PNL, cunoscut in mediul politic si drept "premierul din umbra al Romaniei", ar fi in carti pentru postul de ministru al Finantelor.
Cine este Sebastian Burduja
Sebastian Burduja a absolvit in Romania cursurile Colegiului National "Mihai Viteazul" din Bucuresti si a fost absolvent si sef de promotie al Scolii Nr. 11 "Ion Heliade Radulescu".
Ulterior, si-a continuat studiile in strainatate. Potrivit CV-ului, a absolvit Universitatea Stanford din Statele Unite, cu specializarea principala in Politica si sub-specializari in Economie si Sociologie.
Din 2008 pana in 2011, si-a continuat studiile la Universitatea Harvard, absolvind in paralel doua programe de masterat: MBA la Harvard Business School si MPP la Harvard Kennedy School of Government.
In 2009 si-a lansat un ONG dedicat... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 03:02
Ministerul finantelor a publicat luni seara proiectul de OUG privind unele masuri fiscal-bugetare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Documentul prevede toate masurile pe care le-a anuntat anterior premierul - neacordarea voucherelor de vacanta, prorogarea termenului de aplicare a Legii pensiilor si limitarea calatoriilor studentilor. Documentul ramane in consultare publica timp de zece zile.
Principalele masuri prevazute de Ordonanta de Urgenta:
- Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in anul 2021, autoritatile si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii nu acorda vouchere de vacanta
- Modificarea Legii nr. 127/2019 in sensul prorogarii datei de intrare in vigoare a aceste legi la 1 septembrie 2023. Astfel, in anul 2021 valoarea punctului de pensie se va mentine la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 135/2020, iar incepand cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorarii si data de acordare urmand a se stabili prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat
- Abrogarea art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 131/2020 prin care s-a instituit sporul de 30% la... mai mult
Luni, 15 Februarie 2021, ora 21:11
Ministerul Finantelor se afla in procedura de consultare cu toate ministerele, iar tinta este ca la sfarsitul lunii sa fie definitivat bugetul de stat, a declarat joi, 14 ianuarie, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, intr-o conferinta de specialitate.
"Suntem in aceasta procedura de consultare cu toate ministerele, de analiza, si ne propunem ca la sfarsitul lunii sa definitivam bugetul de stat. Evident ca o prima tinta o reprezinta investitiile. In privinta investitiilor, aceasta prioritate am avut-o si in cursul anului trecut. Vorbim de investitii in infrastructura, dar si in capital uman, vorbim de sanatate, de educatie si vom pune un accent deosebit in privinta fondurilor europene. Dupa cum stiti, Ministerul Finantelor are un rol important in privinta certificarii si a monitorizarii fondurilor europene. Imi propun sa consolidam acest mecanism, sa depasim un pic momentul sau situatia de certificare si sa ajungem sa facem asistenta si monitorizare", a afirmat Nazare, la conferinta "Bugetul de stat si bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021".
Potrivit acestuia, exista un mecanism de monitorizare a executiei marilor proiecte.
"Vorbesc de proiecte de peste 100 de milioane de lei, dar acest mecanism trebuie consolidat, intalnirile trebuie sa fie regulate si trebuie sa avem grija, cel putin pentru acest acest pachet de proiecte foarte important pentru Romania, ca executia sa decurga in cel mai bun mod posibil. Sunt intr-un dialog permanent cu Ministerul... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 18:21
Iata ca am ajuns sa vorbim despre tipurile de finantare disponibile pentru companiile ajunse la maturitate din punct de vedere al stabilitatii afacerii. Cu totii cred ca ne dorim sa ne incadram in aceasta categorie, nu-i asa?
Vorbim despre companii care ocupa un loc fruntas in piata, au afaceri in crestere, rezultate pozitive si isi mentin in continuare perspectivele de dezvoltare.
Ghid practic pentru finantarea afacerii (II): Avem bani sa incepem, cum ii inmultim
Intrebarea potrivita nu mai este "Care sunt solutiile de finantare disponibile?", ci devine "Ce tip de finantare se potriveste in functie de planurile de dezvoltare"?
Asadar, principalele variante ar fi:
Bancile - imprumuturile bancare sunt dintre cele mai ieftine surse de finantare, potrivite pentru finantarea nevoilor de capital (linii de credit, credit revolving) sau pentru investitii in echipamente, cladiri, terenuri etc. Includ aici si finantarile structurate pe proiect, recent participand in atragerea unei astfel de finantari garantate cu incasarile viitoare aferente proiectului. Bancile, in marea lor majoritate, au redeschis discutiile despre finantare, luand in calcul inclusiv structuri personalizate pe nevoile si specificul activitatii companiilor, atunci cand acestea sunt viabile si ofera un confort din punct de vedere al fluxului de numerar si garantiilor oferite. Nu uitati, bancile solicita garantii (terenuri, cladiri, stocuri, cesiune de crente etc) dar, atunci cand acestea nu sunt... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 08:31
In urma cu o luna am pornit impreuna sa deslusim intortocheatele cai ale solutiilor de finantare ce ne ajuta sa ne crestem afacerea. Am impartit companiile, in functie de pozitionarea pe axa ciclului de viata, in companii in faza de pre-infiintare sau proaspat infiintate, companii in faza de dezvoltare rapida si companii ajunse la maturitate.
Ghid practic pentru finantarea afacerii (I): Inceputurile...
Si daca primul pas a fost facut, iar acum suntem familiarizati cu optiunile pe care le au companiile la inceput de drum, sa mergem mai departe. Si sa incepem sa ne crestem afacerea.
Cu totii cunoastem faptul ca o afacere in faza de expansiune necesita resurse financiare. Produse noi, segmente noi, piete noi pe care ne lansam raman doar un vis frumos daca in spatele planurilor nu se gaseste si resursa financiara care sa le sustina.
O companie aflata in expansiune are un produs viabil, o strategie si potential bun de crestere (atunci cand si-a facut bine temele), dar inca nu a probat 100% ca va urma o cale ascendenta. Exista, in consecinta, un risc asumat de potentialii finantatori, cheia succesului stand de multe ori in capacitatea de implementare a planului de afaceri. Nevoile de finantare pot fi de ordinul sutelor de mii de euro sau al milioanelor de euro, iar ele trebuie corelate cu cash-flow-ul si cu rezultanta financiara a implementarii unui plan semnificativ de investitii.
Asadar, in aceasta perioada din existenta unei afaceri, de unde ne vin banii?... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 12:43
Incepand de astazi si continuand pe parcursul lunilor ce urmeaza, am placerea sa pot aborda un subiect vast - modul in care ne putem finanta afacerea, in functie de faza din ciclul evolutiv in care aceasta se afla.
Vom trece impreuna prin instrumentele posibile de finantare a unei afaceri, vom evalua plusurile si minusurile imprumuturilor ("debt") versus capital ("equity"), vom descoperi modul in care se poate finanta o achizitie.
Pentru inceput, am sa plec de la prezentarea tuturor surselor de finantare posibile ale unei afaceri. Studiul "Antreprenorii vorbesc, 2013", realizat de firma de audit si consultanta EY, surprinde foarte bine paleta de instrumente aferente fiecarei perioade din viata unei companii:
In functie de pozitionarea companiei pe axa ciclului de viata, intalnim:
- companii in faza de pre-infiintare sau proaspat infiintate;
- companii in faza de dezvoltare rapida;
- companii ajunse la maturitate.
Pe masura ce companiile cresc si se dezvolta, solutiile de finantare pe care se pot baza sunt diferite, iar riscul pe care si-l asuma un finantator este intotdeauna proportional cu return-ul (profitul) asteptat.
Cel mai greu este insa sa gasim finantare pentru a demara afacerea, in faza in care nu exista nici rezultate care sa ne valideze ideea, nici garantii care sa dea confort finantatorilor. Vorbim despre acel moment al existentei unei afaceri, in care avem o idee si, poate un pas mai in fata, am infiintat si o companie prin care sa o... mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 08:28
Ruxandra Ogrendil a facut pasul spre antreprenoriat in domeniul consultantei in fuziuni si achizitii (M&A) si al atragerii de finantare, dupa o cariera de succes pe care recunoaste ca a obtinut-o sacrificand weekend-uri si timpul liber.
Are doua modele care o inspira si-i dau putere sa se dezvolte in acest mediu, al finantelor, dur pentru orice femeie: Victor Cionga si Camelia Sucu, combinatia ideala intre profesionalism si succes.
"Cash is king", este motto-ul femeii de afaceri: "Cel care sustine business-ul este cash-ul si nu profitul, care apare scriptic pe hartie la sfarsitul unei perioade. Daca am bani, merg mai departe, daca nu, nu", explica aceasta pentru Business24.
Dincolo de afaceri, insa, recunoaste ca motto-ul trebuie respectat cu moderatie. "Bine este sa gasim echilibrul intre 'cheltuim ca sa traim' si 'traim ca sa cheltuim', astfel incat elementul rezultant sa ne aduca satisfactiile pe care le meritam", puncteaza Ogrendil.
Ruxandra Ogrendil este consultant financiar din anul 2000 si a fost implicata in numeroase proiecte de privatizare, dar si in achizitii de companii private de catre investitori strategici.
Acum e implicata in dezvoltarea unor mecanisme de finantare a companiilor tinere, colaboreaza cu tinerii doritori sa intre in afaceri, si ii ajuta pe cei care se confrunta cu dificultati, aducandu-i pe calea succesului. In plus, este un membru activ al Romanian Business Leaders si Femei in Afaceri.
Spunea, in 2013, despre dinamica... mai mult
Sambata, 22 Martie 2014, ora 00:00
Bank of America, Credit Suisse, Societe General, UniCredit si alte nume mari din finante si consultanta vor consilia Rusia pentru crearea unui centru financiar global in Moscova, a declarat seful comitetului guvernamental care dezvolta proiectul, Alexander Volosin, citat de Bloomberg.Nomura Holdings, Ernst & Young si KPMG International vor face parte de asemenea din acest consiliu, alaturi de cele mai mari banci din Rusia, Sberbank si VTB Group.
Banca de investitii Troika Dialog din Moscova si banca de dezvoltare VEB vor avea de asemenea reprezentanti in proiect.
Vicepresedintele Credit Suisse Urs Rohner si directorul general al Sberbank, German Gref, vor prezida consiliul, a adaugat Volosin.
"Am ales institutii cu experienta in dezvoltarea proiectelor mari si banci care pot aduce afaceri importante aici", a declarat oficialul rus, fost sef al cancelariei prezidentiale pentru Vladimir Putin si Boris Eltin.
Presedintele Dmitri Medvedev a semnat decretul pentru crearea comisiei si consiliului de consultanti la sfarsitul anului trecut, dupa ce a prezentat planuri de transformare a Moscovei intr-un centru financiar global, pentru a diversifica economia si a reduce dependenta Rusiei de exporturile de energie. mai mult
Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 13:36
Colliers International, unul din liderii pietei de consultanta imobiliara din Romania, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 65 de milioane de lei (aproximativ 18 milioane de euro) in scadere cu circa 15% fata de veniturile de 21,2 milioane euro din anul precedent. "In ciuda unui an foarte greu si a dificultatilor de finantare care au afectat piata imobiliara, am reusit sa incheiem anul cu rezultate foarte bune si mai mult de jumatate dintre departamente au simtit o crestere. Criza financiara globala a afectat in primul rand pietele de vanzari - rezidential, terenuri si investitii - care in 2008 au avut scaderi substantiale, in timp ce pietele de inchirieri, unde companiile gandesc strategic si pe termen lung au avut in continuare o tendinta ascendenta", a declarat Managing Partner in cadrul Colliers International, Bogdan Georgescu.
Potrivit companiei, ponderea cea mai mare din venituri a detinut-o divizia de inchirieri spatii de birouri, care si-a consolidat pozitia de lider de piata si in 2008, atingand o cota de piata de 50% la nivelul capitalei. Portofoliul de clienti al departamentului cuprinde principalele banci din Romania, cele mai mari companii din industria FMCG, companii de IT, software si audit, sustin repezentantii Colliers.Cea mai mare crestere a fost inregistrata in divizia de evaluari, care a consemnat venituri cu 50% mai mari decat in 2007, urmata indeaproape de departamentul de inchirieri centre comerciale, care si-a crescut incasarile cu 31% fata... mai mult
Luni, 09 Februarie 2009, ora 14:53