Rusia intentioneaza sa construiasca in India cel putin sase noi centrale atomoelectrice in urmatorii 20 de ani, a declarat joi presedintele rus Vladimir Putin, dupa intrevederea avuta la Moscova cu premierul indian Narendra Modi.
Putin sustine ca nu vrea sa recreeze URSS: Nimeni nu vrea sa ne creada!Putin: Vom moderniza arsenalul nuclear. Armamentul SUA in Europa, o amenintare
Liderul de la Kremlin a mai declarat la conferinta de presa ce a urmat acestei intalniri ca Rusia si China isi vor spori cooperarea in domeniul apararii, printre proiectele avute in vedere numarandu-se producerea in comun a unui avion de vanatoare si a unui avion militar de transport, transmit agentiile internationale de presa.
La randul sau, premierul Modi a vorbit despre un proiect pentru realizarea in India a unei unitati de productie a elicopterelor Ka-226T.
El a caracterizat discutia cu Putin drept "formidabila" si "foarte productiva".
"Cand privesc inspre viitor, vad in Rusia un partener ...citeste mai departe despre "Rusia si India au planuri mari: Vor sa construiasca cel putin sase noi centrale nucleare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Decembrie 2015, ora 08:11
Germania a abandonat energia nucleara pe plan national, insa este extrem de activa pe plan international. Autoritatile de la Berlin revizuiesc in prezent cererile pentru garantiile cu privire la patru centrale nucleare in strainatate.
Ecologistii germani s-au aratat extrem de ingrijorati cu privire la posibila aparitie a unui nou Fukushima.
Cancelarul german Angela Merkel a fost insa de neclintit. Intr-un discurs tinut in Parlamentul german cu privire la decizia Guvernului de a elimina treptat energia nucleara in urma dezastrului de la Fukushima, Merkel a precizat ca radioactivitatea este inca in crestere in atmosfera, potrivit Der Spiegel
Potrivit acesteia, Fukushima i-ar fi schimbat atitudinea cu privire la energia nucleara. Cu toate acestea, impactul exploziei din Japonia a trecut destul de repede.
La cateva saptamani de la dezastrul din Japonia, Berlinul a ordonat inchiderea imediata a opt reactoare, iar Guvernul a decis in scurt timp sa desfiinteze restul reactoarelor pana in 2022.
Acum, se pare ca industria germana se bazeaza pe asistenta guvernului pentru a continua constructia de centrale nucleare in strainatate.
Potrivit parlamentarului german, Sven-Christian Kindler, au fost depuse patru cereri pentru garantiile de export cu privire la proiectele centarlelor nucleare care sunt in curs de examinare.
Cunoscute sub numele de garantii Hermes, programul protejeaza companiile germane de la non-plata ofertelor din strainatate. Cele patru proiecte... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 10:08
Cele mai multe dintre tarile industrializate sau in curs de dezvoltare sustin in continuare energia atomica, in ciuda dezastrului de la Fukushima din martie 2011.Pana in 2030, sunt anuntate ca vor fi construite cel putin 90 de reactoare nucleare si numarul lor poate ajunge la 350, a declarat Hans-Holger Rogner, seful departamentului de statistica al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.
Energia nucleara ramane o ramura importanta pentru Statele Unite si statele europene dezvoltate. Franta obtine 75% din electricitate din energia atomica, iar Marea Britanie 15%, informeaza Le Monde, preluat de Ziare.com.
Tarile emergente sunt avide sa isi mareasca puterea economica intr-un timp scurt, asa ca dezvoltarea proceselor nucleare pe teritoriile lor este esentiala. Un exemplu este India, care este de parare ca un accident similar celui din Japonia nu este posibil si pe teritoriul sau. Totusi, "schimbarile de clima nu trebuie subestimate", a accentuat directorul Agentiei pentru Energie Atomica din India, Srikumar Banerjee.
China la randul sau va elabora noi proiecte, precum si Coreea de Sud, care produce 40% din electricitate prin intermediul celor 21 de reactoare ale sale. Brazilia si Africa de Sud isi doresc de asemenea sa creasca pe piata energiei atomice mondiale.
Adunarea Generala a Agentiei a prezentat vineri si un plan pentru intarirea sigurantei celor 432 de centrale existente in lume. Insa aceasta problema tine mai mult de suveranitatea nationala.
Germania,... mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 20:42
Dezastrul de la centrala nucleara de la Fukushima a trezit interesul tuturor tarilor care planificau sa investeasca in dezvoltarea centralelor nucleare. Expertii au ridicat problema rentabilitatii si sigurantei reactoarelor nucleare. Astfel, guvernele marilor puteri au luat decizia de a-si reevalua centralele nucleare pentru a preveni un dezastru similar celui din Japonia, potrivit CNN.com.Ne putem baza pe energia nucleara?
In SUA exista 104 reactoare nucleare, iar in Japonia erau 54 inainte de cutremur si tsunami.
20% din energia electrica din SUA este furnizata din energie nucleara, in timp ce in Japonia aceasta insumeaza 27%, potrivit Administratiei Informationale de Energie SUA.
Pentru tari precum Japonia, care nu dispun de resurse naturale de petrol si gaze, centralele nucleare pot fi o optiune atractiva.
Potrivit expertilor, o tara ar trebui sa aiba un portofoliu de surse de energie diverse pentru a putea asigura o acoperire constanta.
In opinia acestora, tarile ar trebui sa aiba o forma de generare a energiei electrice pe piata interna, fara a se baza in intregime pe importuri.
A te baza doar pe petrolul strain poate fi o mare problema in cazul in care tara exportatoare decide sa mareasca preturile sau sa reduca aprovizionarea.
In opinia expertilor, centralele nucleare asigura tarilor siguranta energetica de care acestea au nevoie.
Cu toate acestea, realizarea armelor nucleare poate deveni o problema de securitate.
Plutoniul din combustibilul folosit la... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 18:58