Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) va investi 363,3 milioane de euro pentru constructia unui pod peste Dunare, in orasul Braila din sud-estul Romaniei, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Proiectul prevede de asemenea constructia de drumuri de conexiune pentru a imbunatati legaturile de transport intre Marea Neagra si nord-estul Romaniei.
"Acest proiect finantat de UE va imbunatati in mod clar calitatea vietii in regiune, gratie unor deplasari rutiere mai scurte si mai sigure. Prin facilitarea legaturilor cu Republica Moldova si Ucraina, acest proiect de coeziune va contribui de asemenea la intensificarea relatiilor dintre UE si tarile vecine", a declarat comisarul european pentru vecinatate si negocieri privind extinderea, Johannes Hahn.
Proiectul face parte din reteaua transeuropeana de transport si va imbunatati legaturile intre nordul Romaniei, orasul Tulcea, Delta Dunarii si portul Constanta din sudul tarii. In prezent, legatura dintre cele doua zone nu se poate face decat pe la podul Giurgeni - Vadu Oii (88 kilometri sud de Braila) sau cu feribotul de la Braila si Galati. In mod frecvent, traversarea Dunarii cu feribotul este oprita in timpul iernii si primaverii din cauza ghetii, a cetii sau a furtunilor.
Noul pod va oferi o alternativa mai rapida, durata unei calatorii fiind redusa cu aproximativ 50 de minute. Proiectul ar urma sa se finalizeze pana la sfarsitul anului 2023.
Premierul Viorica Dancila a declarat,... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2019, ora 14:05
Finalizarea podului peste Dunare de la Braila ar putea intarzia chiar si cu cativa ani, din cauza ca statul n-a luat din timp masurile necesare pentru desfasurarea in bune conditii a proiectului, sustine deputatul USR Catalin Drula.
Proiectul Golden Gate-ului romanesc - adica al podului peste Dunare care va lega Braila de Tulcea - a fost semnat pe 15 ianuarie 2018.
La acel moment, se stabilise ca proiectarea uriasului pod urma sa dureze un an, iar constructia lui propriu-zisa inca 3 ani. Una peste alta, pana in 2022, cu o cheltuiala de circa 430 de milioane de euro, tara noastra urma sa se aleaga cu unul dintre cele mai moderne poduri din Europa, lung de aproape 2 kilometri.
In plus, urmau sa se construiasca si 25 de kilometri de drum nou (dintre care 19 pe malul tulcean si 4,3 pe cel brailean) care sa lege podul de reteaua nationala rutiera.
Proiectarea a inceput la scurt timp dupa semnarea contractului, iar pe 19 decembrie s-a dat si ordinul de incepere a lucrarilor. In aparenta, totul pare sa se desfasoare conform planului, asa ca n-am avea niciun motiv serios sa credem ca podul nu va fi gata in anul 2022.
In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa, sustine Catalin Drula (USR), membru in Comisia de Transporturi a Camerei Deputarilor.
Motivele care ar putea intarzia finalizarea podului
"Este adevarat ca s-a dat autorizatie de construire, dar numai pentru 7% dintre lucrarile din proiect. Practic, se poate lucra la cei doi piloni ai podului si la... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 06:39
Premierul japonez, Shinzo Abe, in declaratia sa de la Palatul Cotroceni a evidentiat si relatia economica dintre cele doua tari, spunand ca tara sa se implica "cu toata daruirea" in proiectele de infrastructura din Romania.
"Axa centrala pentru consolidarea relatiilor dintre tarile noastre este constituita, desigur, de domeniul economic. De aceea, in aceasta vizita in Romania sunt insotit de liderii celor mai importante companii si intreprinderi japoneze. Pentru economia Romaniei, subiectul cel mai important este, fara indoiala, consolidarea infrastructurii, iar Japonia se implica cu toata daruirea in planul de realizare a accesului rapid dintre Bucuresti si Aeroportul International 'Henri Coanda', prin construirea Magistralei 6", a declarat premierul Abe.
Seful Guvernului de la Tokyo se afla intr-un turneu in Europa Centrala si de Est care cuprinde si Bulgaria, Serbia si Romania. Marti dupa amiaza, Shinzo Abe a fost primit de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Premierul Abe avea programata si o intalnire cu Mihai Tudose, insa dupa demisia acestuia intalnirea a fost anulata. Shinzo Abe a mers, in schimb, la Muzeul Satului.
In aceste conditii, la Palatul Victoria a mers o delegatie condusa de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, seful misiunii economice care s-a intalnit cu viceprim-ministrul Paul Stanescu.
"Aprofundarea relatiilor romano-nipone reprezinta o prioritate a componentei de politica externa din... mai mult
Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 19:14
Proiectul celui de-al treilea pod peste Dunare prinde contur, in contextul in car Bulgaria si Romania si-au propus construirea a cat mai multe poduri pentru a lega regiunile sarace de pe cele doua maluri ale Dunarii, pentru atragerea investitiilor, cresterea traficului si sustinerea afacerilor locale.
Proiectul va costa 200-270 de milioane de euro, potrivit studiilor de fezabilitate efectuate, iar amplasarea acestuia urmeaza sa fie stabilita in urmatoarele doua luni, fiind analizate patru variante, potrivit Mediafax.
Cele patru variante de amplasare a podului sunt Oriahovo-Bechet, Silistra-Calarasi, Ruse-Giurgiu si Nikopol-Turnu Magurele, a declarat Elean Gagov, expert in Ministerul Dezvoltarii Regionale din Bulgaria, relateaza Novinite.
In a doua faza a studiilor de fezabilitate urmeaza sa fie discutate posibilitatea constructiei unei linii de cale ferata, precum si pretul tinta al proiectului de constructie a podului, a aratat Gagov.
El a spus ca Transproiect 2001, compania romaneasca angajata sa realizeze studiile de fezabilitate pentru viitorul pod, a redactat cate trei optiuni de poduri pentru fiecare pereche de orase, cu exceptia Silistra-Calarasi, pentru care sunt doua optiuni.
Consultantul a mai sugerat doua optiuni pentru constructia unui tunel pe sub Dunare, la Nikopol-Turnu Magurele si Oriahovo-Bechet. Totusi, constructia unui tunel este considerata prea costisitoare, intrucat ar mari pretul tinta al proiectului cu 70 de milioane de euro.... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 16:30
Victor Ponta si Plamen Oresarski, prim-ministrul Bulgariei, au negociat luni la Bucuresti despre modalitatile de construire a unui nou pod peste Dunare intre cele doua tari, la Calarasi-Silistra, scrie marti cotidianul sofiot Standart.
Desi cei doi premieri nu au facut declaratii de presa dupa intalnirea lor, surse guvernamentale au dezvaluit ca s-a discutat despre constructia unui pod nou. Acesta urmeaza sa fie realizat printr-un parteneriat public-privat si, potrivit unor informatii neoficiale, o companie din Romania si-a exprimat interesul fata de proiect.
In decembrie urmeaza sa fie repornita si linia de feribot intre Calarasi si Silistra care nu functioneaza de ani de zile. Linia va fi cedata unui concesionar bulgaresc, a confirmat pentru Standart parlamentarul bulgar Anton Kutev.
Oresarski si Ponta au stabilit ca sedinta comuna a celor doua guverne sa aiba loc in februarie 2014 in Bulgaria. La eveniment va fi invitat si premierul sarb, Ivica Dacic. Cei trei prim-ministri vor discuta proiectele importante pentru regiune.
Postul de radio Darik informeaza ca la intalnirea cu Ponta, Oresarski a cerut ca Romania sa inceapa cat mai repede procedura de evaluare a impactului asupra mediului cu privire la noul reactor care urmeaza sa fie amplasat la centrala nucleara de la Kozlodui. Bulgaria negociaza cu un investitor american construirea unei noi unitati la singura centrala nucleara a tarii, ampasata pe malul Dunarii, la granita cu Romania. Printre subiectele... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 10:49
Premierul Bulgariei, Plamen Oresarski, va incerca sa convinga Romania de necesitatea construirii unui nou pod peste Dunare intre cele doua tari, afirma vicepremierul bulgar Daniela Bobeva.
"Decizia de construire a unui nou pod intre Silistra si Calarasi trebuie luata la nivel interguvernamental. Pentru Guvernul bulgar, este un proiect la fel de important ca celelalte doua poduri peste Dunare", a declarat Daniela Bobeva, citata de site-ul Novinite.com.
Bobeva a precizat ca linia de feribot Silistra-Calarasi va reincepe sa functioneze, in conditiile in care fusese suspendata anul trecut din cauza neintelegerilor intre concesionarii serviciului de pe ambele maluri ale fluviului. mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 18:30
Bulgaria propune construirea unui nou pod intre Giurgiu si Ruse, a anuntat, sambata, ministrul bulgar al dezvoltarii regionale Liliana Pavlova in cadrul conferintei "Strategia Dunarii - o posibilitate de construire a regiunilor din Europa".
Forumul are loc in orasul Ruse, iar propunerea Lilianei Pavlova a fost intampinata cu aplauze de catre cei prezenti in sala. Pavlova a spus ca autostrada care va fi construita intre Ruse si Svilengrad, la granita cu Turcia, va necesita un nou pod la Dunare sau, cel putin, largirea celui existent.
Intrebata daca Bulgaria va incerca sa obtina finantare din Qatar si pentru pod, asa cum a facut in cazul arterei rutiere Ruse-Svilengrad, Pavlova a spus ca aceasta este una dintre posibilitati, cealalta optiune fiind ca proiectul sa fie finantat prin programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria.
O propunere in acest sens a fost deja adresata guvernului roman, a precizat Pavlova. Ea a amintit ca premierul bulgar a invitat Romania sa se alature proiectului de autostrada care va lega Romania de Turcia, traversand Bulgaria intre orasele Ruse si Svilengrad. Pavlova a mai amintit ca pana la sfarsitul anului urmeaza sa fie finalizat podul de peste Dunare intre Calafat si Vidin, iar deja exista planuri pentru construirea a inca doua poduri intre Romania si Bulgaria, care vor lega Calarasi de Silistra si Bechet de Oreahov.
"Un asemenea proiect va contribui foarte mult la sporirea mobilitatii populatiei si va ajuta mediul de... mai mult
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 17:15
UE probabil va prelungi pana in 2012 termenul de construire a celui de al doilea pod de pe Dunare dintre Bulgaria si Romania finantat cu bani din cadrul programului ISPA, relateaza Sofia News Agency. Anuntul a fost facut de viceministrul bulgar al mediului, Ivelina Vasileva, in comisia pentru afaceri UE din Parlament.Ea a citat "informatii neoficiale" privitoare la proiectul celui de al doilea pod. Potrivit acesteia, nu exista informatii despre soarta altor programe finantate cu fonduri europene din ISPA.
Bulgaria ar trebui sa absoarba toate fondurile din programul ISPA pana la sfarsitul lui 2010.
Oficialul a reamintit pozitia initiala a Comisiei Europene, potrivit careia doar proiectele ce ar urma sa primeasca mai mult de 100 milioane de euro din ISPA pot fi prelungite.
Dupa cum a spus ea, daca CE nu aproba pana la urma prelungirea, guvernul bulgar ar putea contribui din propriul buget.
Pentru partea sa din podul de pe Dunare, partea bulgara a podului ar trebui sa primeasca 70 milioane de euro, dar, daca partile Romaniei si Bulgariei sunt combinate, suma ar depasi 100 de milioane, ceea ce face ca acest proiect sa poata fi prelungit.
Vasileva a spus ca Bulgaria ar putea pierde in total 147 milioane de euro din fondurile ISPA daca nu reuseste sa absoarba banii la timp. mai mult
Joi, 22 Aprilie 2010, ora 00:20