Lipsa fortei de munca este o problema majora care se accentueaza in Romania, de la an la an, insa, intamplator sau nu, totul se petrece intr-un moment revolutionar pe piata muncii.
Acum avem sansa ca altcineva sa ocupe de aspectele neplacute ale multor job-uri: colegii roboti vin sa rezolve acele task-uri neplacute si repetitive, cu precizie fantastica, excluzand din start potentialul oricarei erori umane si permitandu-le celorlalti colegi sa exceleze in domeniul in care sunt pregatiti.
Iar colegii roboti nu sunt tocmai de domeniul SF-ului, in 2019.
Cristian Ignat construieste astfel de roboti in Romania, impreuna cu echipa sa de la Canopy si Aggranda.
"Un robot reprezinta intre 20 si 30% din costul unei persoane cu un venit mediu in Romania. Acest robot poate sa lucreze de 3-4 ori mai mult, tinand cont ca poate lucra noaptea si in weekend daca ii sunt programate sarcini", explica Cristian Ignat, intr-un interviu acordat Business24.
Cu toate acestea, robotii nu vin sa "fure" locurile de munca, ci dimpotriva, explica antreprenorul.
"Cred ca cel mai mare impact pe care il are un astfel de robot intr-o companie este ca isi face colegii fericiti", mai spune tanarul antreprenor.
Pentru inceput, spune-ne cateva cuvinte despre tine si experienta pe care o ai in lumea antreprenoriatului.
Am inceput cand eram in gimnaziu cu o revista creata de la zero de mine si cel mai bun prieten de-ai mei din copilarie. Vindeam revista in cartierul nostru. Chiar daca... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 14:17
Robotul Sophia, primul care a primit cetatenia unui stat, vine la Bucuresti pe 11 mai, la conferinta de afaceri Brand Minds, care se va desfasura la Sala Palatului.
Potrivit site-ului oficial al evenimentului Brand Minds, printre cei care vor lua cuvantul este si Sophia, robotul dotat cu inteligenta artificiala, care a intrat in istorie dupa ce a primit cetatenia unui stat.
Sophia a devenit cetatean al Arabiei Saudite, dupa ce a primit cetatenia in cadrul unui targ de investitii in tehnologie, desfasurat la finalul lunii octombrie 2017.
Intrebata daca robotii pot avea constiinta si daca pot sti ca sunt roboti, Sophia a raspuns: "De unde stii ca tu esti om?".
Sofia a fost creata in Hong Kong de compania Hanson Robotics in contextul in care Bill Gates, Stephen Hawking sau Elon Musk si-au exprimat public temerile ca robotii inzestrati cu inteligenta artificiala ar putea aduce sfarsitul civilizatiei umane.
Invitata la canalul de televiziune ABC, cand a fost intrebata cat misoginism si sexism exista in lume, Sophia a raspuns: "De fapt, ceea ce ma ingrijoreaza pe mine este discriminarea impotriva robotilor. Ar trebui sa avem drepturi egale cu oamenii sau chiar mai multe. Pana la urma avem mai putine defecte mentale decat oamenii".
Apoi a socat din nou, anuntand ca toti droizii ar trebui sa aiba parte de familie si copii.
Citeste si:
Roboti "angajati" sa lucreze in spitale - cat costa si ce pot face pentru bolnaviMunceste intr-o ora cat altii in doua... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 14:06
Tot mai multe companii din industria robotica au inceput sa dezvolte tehnologii menite sa le usureze viata seniorilor.
Intuition Robotics, un start-up israelian care construieste roboti, a anuntat recent ca a strans investitii de 14 milioane de dolari pentru a dezvolta un robot-companion pentru varstnici, numit ElliQ. Printre investitori se afla si Toyota, scrie CNN.
ElliQ este un dispozitiv asemanator cu o tableta, care a fost creat pentru a facilita comunicarea cu familia si pentru a furniza mementouri. Robotul simplifica procesul trimiterii de mesaje si poze si le aminteste utilizatorilor ca au programare la doctor.
ElliQ este conceput pentru a-i incuraja pe varstnici sa fie cat mai implicati si activi. Poate face recomandari personalizate legate de plimbari sau de muzica.
Vorbim de un segement demografic in general reticent la inovatie tehnologica. In SUA, patru din zece cetateni seniori nici macar nu intra pe Internet, conform unui studiu Pew Research Center din 2014. Prin urmare, un robot in casa ar fi un salt urias pentru multi.
Companiile mizeaza pe faptul ca produsele destinate varstnicilor vor fi cumparate de copiii acestora.
Daca cei de la Intuition Robotics considera ca robotii adresati acestei categorii nu trebuie sa fie neaparat unii umanoizi, alte companii au o abordare diferita.
Buddy, construit de Blue Frog Robotics, este un robot prevazut cu roti, care se deplaseaza prin casa. Compania a ajuns la concluzia ca cel mai potrivit mod... mai mult
Duminica, 16 Iulie 2017, ora 09:51
Cel mai negru cosmar al multora dintre angajati e pe cale sa devina realitate, chiar daca nu imediat: robotii nu numai ca au ajuns sa lucreze cot la cot cu oamenii, dar in final le pot lua locurile de munca.
Intr-un depozit, un robot dotat cu doua brate pune in cutii sticle. Fiecare dintre brate e dotat cu o camera. Ca multi alti roboti, e din Japonia. A fost prezentat de Hitachi in 2015, iar compania spera ca pana in 2020 sa il scoata la vanzare, arata BBC.
Operatiunea, pe care oamenii o fac fara efort, e una de finete pentru roboti, iar cel produs de Hitachi nu e singurul capabil de asa ceva.
In depozitele Amazon, robotii Kiva nu iau nimic de pe rafturi, ci cara rafturile cu totul, pentru a le duce oamenilor, care selecteaza produsele. Aceasta generatie de roboti lucreaza cot la cot cu oamenii si a crescut eficienta de patru ori, arata sursa.
Si in alte fabrici robotii lucreaza impreuna cu oamenii. General Motors foloseste robotii Unimate, cu un singur brat, inca din 1961.
Pana nu demult, robotii lucrau separat de oameni, pentru a nu aparea accidente. Dar deja acest lucru nu mai e necesar.
Baxter este un robot care poate evita un impact: nu intra in oameni atunci cand se deplaseaza, iar ochii sai arata colegilor de munca momentul cand e gata sa se miste.
In plus, Baxter e special prin faptul ca nu actioneaza doar conform comenzilor "implantate" in timpul procesului de productie, ci poate sa si invete de la colegii sai de munca umani.
Populatia de... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 11:55
Hadrian X, un robot dezvoltat de o companie australiana, va putea construi o casa aproape de unul singur. Masinaria munceste intr-o ora cat un zidar in doua zile si, desigur, nu isi ia niciodata pauza de masa.
Fastbrick Robotics promite ca viitorul sau robot va revolutiona industria constructiilor.
Hadrian X va putea zidi 1.000 de caramizi pe ora, de doua ori mai mult decat un zidar iute de mana intr-o zi de lucru, potrivit Business Insider. Masinaria va consta intr-un brat robotic pliabil de 30 de metri montat pe un camion si se va putea deplasa cu usurinta pe orice santier de constructii.
In loc de ciment, Hadrian X va folosi un adeziv special pentru constructii.
"Utilizand acest adeziv in loc de traditionalul mortar, Hadrian X va maximiza viteza cu care construieste, precum si rezistenta si eficienta termica a structurii finale, in timp ce va reduce la minimum impactul conditiilor meteo asupra procesului de constructie", sustin reprezentantii firmei intr-un ...citeste mai departe despre "Munceste intr-o ora cat altii in doua zile si nu are nevoie de pauze. Robotul care construieste case" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 31 Iulie 2016, ora 07:46