Constructorul auto japonez Toyota Motor Corporation a anuntat miercuri ca anul trecut a vandut 10,59 milioane de vehicule la nivel mondial, mai putin decat cele 10,83 milioane vehicule livrate de rivalul german Volkswagen.
Separat, constructorul japonez Nissan Motor Company a informat ca vanzarile sale globale s-au cifrat anul trecut la 5,65 milioane vehicule, in timp ce partenerul francez Renault SA a comercializat 3,9 milioane vehicule la nivel global iar un alt producator auto japonez, Mitsubishi Motors Corporation, controlat in proportie de 34% de Nissan, a vandut 1,2 milioane vehicule. Conform acestor cifre, alianta a vandut 10,75 milioane vehicule, insa acest numar nu a fost confirmat inca in mod oficial, transmite Bloomberg.
Toate aceste cifre publicate miercuri scot in evidenta o competitie acerba in randul constructorilor auto. Grupul auto american General Motors Co. a fost cel mai mare constructor auto mondial timp de sapte decenii, dupa care in 2008 a cedat acest titlu in favoarea Toyota. Grupul german Volkswagen a preluat pozitia de lider mondial de la Toyota in 2016 pe care a pastra-o pentru al treilea an consecutiv, gratie pozitiei sale de top pe piata din China, cea mai mare din lume. In prezent, insa, piata auto din China trece printr-o perioada dificila, inregistrand prima contractie anuala din ultimele trei decenii, situati dificila urmand sa se prelungeasca si in 2019.
"Marii constructori auto mondiali iau masuri pentru a limita impactul... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 15:15
Noul presedinte francez Emmanuel Macron ar putea reduce participatia de 19,7% detinuta de Guvern la Renault la nivelul anterior de 15%, sarcina lasata neterminata atunci cand a demisionat din functia de Ministerul al Economiei, in august anul trecut. Alte masuri de acest tip sunt posibile la Orange si Engie.
Obiectivul neindeplinit referitor la Renault este doar un exemplu al posibilelor vanzari de actiuni, in conditiile in care deficitul bugetar al Frantei este al doilea ca marime din Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg.
Macron mai trebuie sa reformeze industria nucleara a tarii si analizeaza aliante pentru unele companii la care Guvernul detine participatii.
Macron, fost bancher de investitii, a lasat deschisa posibilitatea de a reduce participatia de 23% detinuta de Guvern la operatorul de telecomunicatii Orange.
Vanzarile de active ar fi un nou par in tendinta pe termen lung a Frantei de a reduce detine statului la companii.
Spre deosebire de ale state occidentale, statul francez are un portofoliu mare de participatii la companii listate, pe langa participatiile la constructorul de nave militate DCNS si operatorul de loterie Francaire des Jeux.
"Ne asteptam ca el sa se retraga in anumite cazuri, in special din detinerile care nu sunt strategice pentru Guvern si sa recupereze in acest fel unele lichiditati", a declarat Anne d'Anselmemanager de fonduri la Cogefi Gestion in Paris.
Vanzarile ar avea loc pe o piata bursiera in crestere, cu indicele... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 10:58
Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a declarat joi ca vanzarea participatiilor detinute la compania de telecomunicatii Orange sau constructorul auto Renault nu reprezinta o prioritate pentru Guvernul francez, in conditiile in care Parisul a anuntat recent un plan de privatizari prin care vrea sa stranga cinci pana la 10 miliarde de euro in urmatoarele 18 luni, transmite Reuters.
Statul francez detine 13,45% din actiunile Orange, fostul France Telecom, si 15,01% din capitalul Renault, proprietarul Dacia, potrivit Agerpres.
Ministrul francez al Economiei a respins deja ideea unei privatizari a companiei de electricitate EDF. Intrebat joi de postul de radio France Inter daca Orange sau Renault ar putea fi vizate de planul de privatizari, Emmanuel Macron a raspuns: 'pentru companiile pe care le-ati mentionat aceasta nu este o prioritate pentru moment, iar dorinta noastra nu este sa ne reducem participatiile la aceste doua companii'. Macron a precizat ca prin vanzarea activelor sale statul vrea sa-si reduca datoriile dar si sa reinvesteasca in sectoarele prioritare sau in anumite companii care au nevoie de sprijin.
In luna mai a acestui an, statul francez a preluat o participatie de 14% la PSA/Peugeot-Citroen, cel mai mare constructor auto francez, in cadrul unei majorari de capital in valoare de trei miliarde de euro destinata finantarii extinderii PSA pe pietele externe. In cadrul acestei operatiuni firma chineza Dongfeng Motor a preluat si ea o... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 15:21
Inmatricularile de autoturisme Dacia in Franta au scazut cu 31,5% in primul trimestru, de la 26.509 masini in urma cu un an la 18.157 de unitati, intr-o piata in declin cu 21,7%, potrivit datelor Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile. Cota de piata a Dacia s-a redus de la 4,09% in primele trei luni ale anului trecut la 3,58%.
In martie, inmatricularile de autoturisme Dacia s-au prabusit cu 57,2%, de la 12.204 unitati cu un an in urma la 5.224 unitati. Cota Dacia pe piata franceza a scazut de la 4,74% in martie 2011 la 2,65%.
Pe segmentul autovehiculelor comerciale usoare, Dacia a inregistrat in primul trimestru o scadere de 7% a inmatricularilor, la 1.307 unitati, iar cota de piata s-a mentinut la 1,27%.
In martie, inmatricularile Dacia pentru aceste vehicule au coborat cu 37,8%, la 383 unitati, iar cota de piata s-a redus de la 1,48% la 1,05%.
In topul primelor 100 de autoturisme pe piata franceza, in primul trimestru, Dacia Duster ocupa pozitia 12, cu o cota de 1,7%, Dacia Sandero se afla pe locul 15, cu 1,5%, iar Dacia Logan pe locul 62, cu 0,4%.
Inmatricularile de autoturisme ale grupului Renault, care detine Dacia, au scazut cu 30% in primul trimestru, la 97.024 unitati. Cota de piata a grupului a scazut cu 2,28 puncte procentuale, la 19,3%.
In martie, inmatricularile Renault au coborat cu 22,9%, la 37.684 autoturisme, conferind grupului o cota de piata de 19,13%, in usoara crestere de la 18,99% in urma cu un an.
La nivelul pietei... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 20:03
Ford nu va incerca sa se alieze cu vreun constructor auto din Europa, regiune unde compania estimeaza ca va avea pierderi de 600 milioane dolari in acest an, desi rivalul american General Motors a intrat intr-un parteneriat cu grupul francez PSA Peugeot Citroen, pe fondul crizei datoriilor de stat.
Ford va continua "sa ajusteze productia in functie de cererea reala" in Europa, strategie care a ajutat compania sa ramana profitabila in alte regiuni, a declarat pentru Reuters directorul general al grupului american, Alan Mulally.
Mullally a adaugat, la debutul Salonului Auto de la Geneva, ca Ford cauta zone in care ar putea utiliza tehnologie in comun cu alti constructori.
GM a anuntat saptamana trecuta incheierea unei aliante cu PSA Peugeot Citroen, al doilea constructror auto din Europa, prin care cele doua grupuri vor efectua in comun achizitiile si investitiile in dezvoltarea autovehiculelor.
Ford a inregistrat in trimestrul al patrulea al anului trecut o pierdere de 190 milioane de dolari la nivel de grup. In Europa, compania a avut anul trecut pierderi de 27 milioane de dolari.
Directorul financiar al Ford a declarat saptamana trecuta ca grupul ar putea avea in acesst an piereri de 500-600 milioane de dolari in Europa, daca piata auto din regiune se va contracta la 14 milioane de autovehicule dupa vanzari, reprezentand un declin de 8,5% fata de 2011.
GM spera ca alianta cu PSA Peugeot va consolida divizia europeana Opel, care merge in pierdere. Conform... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 16:06
Scandalul Colas este unul semnificativ pentru toate actele economice importante din ultimii 20 de ani. Privatizarea, legislatia si marile proiecte de investitii au fost controversate sau, pur si simplu, taraganate. Cazul Colas, adica, in fapt, constructia portiunii de autostrada Cernavoda-Medgidia, este graitor. Avem de-a face cu doua parti, firma franceza si compania nationala de drumuri, care se acuza reciproc pentru impasul in care au intrat lucrarile la autostrada si, implicit, contractul.
Compania de autostrazi, prin Ministerul Transporturilor, acuza firma franceza ca nu a lucrat la autostrada, ca a cerut, nejustificat, o crestere a valorii contractului, adica mai multi bani, si ca nu a facut demersurile necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie si a avizelor arheologice necesare. Sunt, fara indoiala, acuzatii grave.
De partea cealalta, compania franceza Colas acuza partea romana ca nu a stabilit in mod clar traseul autostrazii si ca autorizatiile necesare trebuiau obtinute de catre anagajator si nu de catre constructor.
Pentru ca litigiul sa fie perfect, ambele parti au anuntat, deja, ca vor cere daune in instanta.
Compania de drumuri afirma ca solicita despagubiri de 40 de milioane de euro, iar francezii au declarat ca vor ajunge pana la Curtea Suprema de Justitie de la Luxemburg pentru a-si castiga drepturile anulate prin rezilierea contractului.
Iar ca situatia sa fie si mai complicata, au fost trimise sageti acuzatorii si catre Consiliul judetean... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 22:44
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat joi ca a fost informata de CNADNR ca, din septembrie 2010 pana in prezent, au fost aplicate constructorilor penalitati de 40 de milioane de euro, informeaza NewsIn."Am aplicat si penalitati prevazute in contractele deja in derulare si, din informatiile pe care le-am primit de la CNADNR suma se ridica la 40 de milioane de euro, penalitati percepute de la inceperea mandatului meu ca ministru (septembrie 2010, n.r.) si pana in prezent. Ceea ce nu inteleg este de ce nu s-au aplicat pana acum aceste penalitati constructorilor", a spus Boagiu.Aceasta a precizat ca, la sfarsitul anului trecut, a fost facuta o analiza care a aratat ca Ministerul Transporturilor si Infrastructurii are nevoie de 15 miliarde de euro ca sa ajunga la un standard european mediu din punct de vedere al infrastructurii."15 miliarde de euro inseamna practic de trei ori mai mult decat am avut alocat. Nu ma plang, ci multumesc public unor persoane care au inteles nevoia de a investi in infrastructura.
Persoanele acestea sunt de la Banca Mondiala, BEI si prietenul meu, ministrul de Finante, care a luptat alaturi de mine pentru a obtine mai multi bani.
Intr-o vreme mi se spunea 'madam Fiscal Face'. Acum nu se mai pune problema acestui spatiu fiscal, pe care l-am invocat ca fiind un element de constrangere pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru ca exista 'buffer' de la Ministerul Finantelor Publice, de unde putem cheltui", a explicat... mai mult
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 15:38
Autostrada Soarelui nu va fi terminata nici in 2011, dupa rezilierea contractului cu compania franceza Colas, care construia tronsonul de autostrada Medgidia-Cernavoda de 20 km. "Este o masura de razbunare impotriva companiilor din Franta. Sunt prea multe coincidente franceze. Dupa ce Franta a votat impotriva intrarii Romaniei in Schengen, a urmat un val de proaste tratamente asupra companiilor franceze", a declarat pentru Bloombiz.ro Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, in Guvernul Nastase.Contractul cu compania franceza Colas, in valoare de 224 milioane de euro, este primul contract incheiat cu un constructor strain de autostrazi pe care statul roman l-a reziliat.
"Este vina constructorilor care dupa ce semneaza contractul gasesc tot felul de tertipuri, de smecherii prin care depun “claim-uri”. De multe ori, constructorii au intarziat cu proiectele. Este adevarat ca am avut probleme cu exproprierea terenurilor, dar acum s-a rezolvat", a declarat pentru Bloombiz, Eusebiu Popa Manea, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Pe de alta parte, Ionel Blanculescu spune ca modalitatea in care statul roman trateaza o companie straina este un "barbarism economic".
Analistul financiar crede ca este vorba de o razbunare a statului roman pe Franta, care a refuzat intrarea Romaniei in spatiul Schengen.
"Este o masura de razbunare impotriva companiilor din Franta. Sunt prea multe coincidente. Dupa ce Franta a votat impotriva intrarii Romaniei in... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:31
Romania are potential, din toate de punctele de vedere, pentru a atrage inca un producator de automobile, al treilea, si chiar sunt perspective si semnale in acest sens, a declarat marti pentru Mediafax presedintele ACAROM, Constantin Stroe. "Intrarea pe piata a unui nou constructor nu va afecta pozitia Dacia, exemplu fiind prezenta Ford, care, din contra, stimuleaza industria auto locala", a afirmat Stroe la conferinta "Mediafax Talks about Auto Industry", aflata la cea de-a III-a editie.
El nu a dat detalii. Stroe este presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) si vicepresedinte la Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile si la Automobile Dacia.
In Romania sunt prezenti doi producatori auto, respectiv companiile Automobile Dacia, controlata de grupul francez Renault, si Ford Romania, detinuta de constructorul american Ford, cu o unitate de productie la Craiova.
Mercedes-Benz a luat in calcul, in 2008, constructia unei fabrici de automobile in Romania, insa a preferat sa investeasca in Ungaria.
Tot atunci PSA Peugeot Citroen si Mitsubishi au analizat varianta deschiderii unei uzine de motoare, respectiv a unei unitati de productie a componentelor auto, insa aceste planuri nu s-au concretizat. mai mult
Marti, 27 Aprilie 2010, ora 13:14