Cifra de afaceri a pietei locale de constructii va ajunge la aproximativ 90 de miliarde lei in acest an, comparativ cu nivelul de 89 miliarde de lei in 2019, reiese dintr-o analiza publicata, miercuri, de KeysFin.
Potrivit sursei citate, in 2018, cifra de afaceri a pietei locale de constructii (constructii de cladiri, inginerie civila si lucrari speciale de constructii) a fost de 84,4 miliarde de lei.
"Desi cele mai importante companii din industria de constructii, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, contracteaza proiecte mari de infrastructura, este important de mentionat ca industria nu se bazeaza doar pe acestea, iar companiile medii si mici care se ocupa de constructii de ansambluri rezidentiale, cladiri de birouri sau alte constructii civile, insumeaza o valoare importanta din total. Din punctul nostru de vedere piata de constructii din Romania are toate sansele sa creasca in continuare, insa e dependenta de masurile sociale si economice aplicate de Guvern, pentru ca romanii sa cumpere in continuare locuinte noi, iar companiile sa continue sa investeasca in spatii noi", a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information de pe piata locala.
Analistii KeysFin puncteaza si scaderea considerabila a numarului insolventelor, cu 58%, comparand recordul negativ de 3.000 insolvente din 2013 cu cele 1.018 insolvente din 2019. Totodata, in primele patru luni ale acestui an au fost... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 18:39
Criza de mana de lucru in Europa de Est a devenit atat de problematica incat risca sa franeze cea mai dinamica piata a constructiilor de pe continent cu repercusiuni pentru economiile din regiune, in timp ce cresterea nationalismului in tari precum Polonia si Ungaria a generat ostilitati impotriva imigrantilor care ar putea ocupa locurile de munca vacante, transmite Bloomberg.
"Jumatate dintre muncitorii pe care ii am in echipa nu pot sa isi faca treaba, iar cealalta jumatate au nevoie de mai multa pregatire", spune Vasile Kocori, un maistru la firma de constructii Skanska Property Romania care lucreaza in prezent la proiectul de birouri Equilibrium din nordul Bucurestiului. Una din provocarile cu care s-a confruntat Vasile Kocori a fost gasirea de muncitori calificati pentru constructia de cladiri de birouri astfel ca a fost nevoit sa ii atraga de la alte proiecte si sa ii redirectioneze pe cei mai putini experimentati spre alte proiecte din Bucuresti.
Muncitorii din Europa de Est au migrat spre Occident in cautarea unor salarii mai bune in timp ce banii mergeau in directia inversa spre Est si au transformat fostele metropole comuniste precum Bucurestiul, Budapesta sau Varsovia. Exodul care a inceput odata cu extinderea Uniunii Europene in 2004 a ajuns la un total de peste cinci milioane de muncitori din Polonia si Romania iar constructorii din aceste tari au devenit o prezenta frecventa in orase precum Londra, Berlin sau Madrid.
Intrebarea care se pune acum este... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 15:23
Comertul electronic va creste cu 8,8% pe an, pana in 2022, in cele sase piete mari ale Europei Centrale si de Est (ECE), pana la 20 de miliarde de euro, arata un raport al unei companii de consultanta imobiliara.
Potrivit sursei citate, exista suficient spatiu evolutiv pentru ca mai multe concepte sa continue sa infloreasca in conditiile unei cresteri solide a vanzarilor de retail cu 4,9% pe an sau 71,5 miliarde de euro, pana in 2022.
"In comparatie cu tarile din grupul Visegrad, care ar putea sa mai absoarba fara probleme o crestere de 5-10% a stocului de spatii de retail pana in 2022, in Romania si Bulgaria, potentialul ar putea fi de 20-30% avand in vedere gradul mai redus de dezvoltare din orasele regionale. In scenariul de baza, extinderea cererii prin intermediul canalelor online si a produselor livrate va genera, potrivit calculelor Colliers, o nevoie pentru 198.000 mp de spatii dedicate de logistica/depozitare pe an in ECE in perioada 2018 - 2022, considerand capacitatea actuala pe deplin utilizata. Spre comparatie, lantul de aprovizionare pentru retailul traditional va necesita 865.000 mp de spatii logistice sau de distributie pe an pentru a ajuta volumul mare de vanzari", arata estimarile raportului Colliers International, intitulat Survival of the fittest.
Raportul de specialitate releva, totodata, ca suprafata totala de 1,06 milioane mp de spatii logistice necesare vine ca urmare a unei cresteri de 9% a comertului online, parte a unui avans de 4,9%... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 17:03
Peste 500.000 de case si apartamente au fost construite in Romania, in ultimul deceniu, iar stocul total de locuinte ar putea depasi anul acesta pragul de noua milioane de unitati, potrivit unei analize realizate de Storia.ro pe baza datelor de la Institutul National de Statistica. Aproape jumatate dintre casele si apartamentele construite din 2008 pana anul trecut au doua sau trei camere.
Constructiile rezidentiale au inceput sa prinda elan in ultimii ani, odata ce economia romaneasca a revenit pe crestere, culminand anul trecut cu un avans al Produsului Intern Brut de 6,9%. De altfel, 2017 a fost al treilea cel mai bun an de dupa Revolutie din perspectiva constructiei de noi case si apartamente, cu 53.347 de locuinte date in folosinta, arata informatiile publicate de Institutul National de Statistica. Varful a fost atins in 2008 si 2009, cand pe piata erau finalizate 67.255, respectiv 62.520 de locuinte.
Mediul rural vs. mediul urban
Cele mai multe locuinte - aproape 257.000 - au fost dezvoltate in ultimul deceniu (2008-2017) in mediul rural, in timp ce in zonele urbane au fost dezvoltate 252.500 de noi case si apartamente. Totusi, tendinta inregistrata aproape fara exceptie dupa 1990, cand cele mai multe constructii rezidentiale se realizau in mediul rural, a inceput sa se inverseze in ultimii ani. Astfel, in 2017, peste 29.300 de locuinte au fost date in folosinta in centrele urbane, fata de 24.000 in zonele rurale.
Judetele cu cele mai multe noi locuinte... mai mult
Marti, 07 August 2018, ora 15:54
Economia Romaniei a crescut in primul trimestru al acestui an cu 4%, pe serie bruta, si cu 4,2% pe serie ajustata sezonier, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Produsul intern brut in trimestrul I 2018 s-a mentinut, in termeni reali, la acelasi nivel cu cel inregistrat in trimestrul IV 2017.
"Fata de acelasi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier. Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul I 2018, fiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in 5 aprilie 2018", precizeaza INS.
Astfel, rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite in sus de la 2% la 2,4%, cele din trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul precedent, au fost in scadere, de la 1,7% la 1,6%, la fel si cele din trimestrul III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, respectiv de la 2,4% la 2,2%, iar rezultatele trimestrului IV 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 0,5% la 0,3%.
Potrivit datelor INS, Produsul intern brut, pe serie bruta, a crescut in primul trimestru din 2017 cu 5,7%, fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, in trimestrul doi cu 6,1%, in T3 cu 8,8%, iar in T4 cu 6,7%. De asemenea, pe serie ajustata sezonier, in T1 2017... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 10:13
Horia Braun Erdei, economist-sef la BCR, sustine ca Romania este intr-o faza avansata a ciclului economic, iar o serie de indicatori macro arata ca economia se incalzeste.
Acesta a transmis, marti, citat de Profit.ro, ca este puternica si alerta cresterea economica a tarii noastre, dar ca in acelasi timp acesta este si contextul in care au aparut primele dezechilibre, fata de stadiul macroeconomic obisnuit de stabilitate din ultimii ani.
In cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori Bucuresti Braun Erdei a precizat ca aceasta crestere economica a fost sustinuta de servicii, ca un alt motor a fost productia industriala, dar si ca agricultura a avut un aport important.
Pe de alta parte, nu a mers bine sectorul constructiilor ca rezultat al investitiilor in scadere in infrastructura de care trebuie sa se ocupe statul.
Economistul a adaugat ca tara noastra se afla intr-o faza avansata a ciclului economic, dar ca investitorii trebuie sa fie atenti la dezechilibre precum inflatia sau adancirea deficitelor de cont curent si bugetar.
Citeste si:
Isarescu: BNR insista pe o structura mai buna a bugetului. Cresterea economica ar trebui sa se bazeze pe investitii, nu pe consumPerspective economice 2018: Riscurile interne si externe care ar putea afecta economia Romaniei ...citeste mai departe despre "Economist-sef la BCR: Economia creste puternic si se incalzeste. Investitorii sa fie atenti la dezechilibre!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 16:31
Institutul National de Statistica (INS) informeaza ca in cursul anului trecut tara noastra a inregistrat o crestere economica de 4,8%, cu 0,1% peste varianta provizorie. Contributii mai importante decat se raportase initial la majorarea PIB au avut industria, constructiile si cheltuielile populatiei.
PIB este principalul indicator care masoara dimensiunea unei economii. Potrivit INS, valoarea acestuia a depasit 762,341 de miliarde lei la preturi curente, in urma cresterii de 4,8% fata de nivelul din 2015.
Statisticienii au constatat ca in industrie si constructii cresterile fusesera mai importante decat aratau cifrele raportate anterior.
"In anul 2016, modificari mai importante ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat industria, de la +0,4% la +1,3%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +3,5 puncte procentuale (de la 101,8% la 105,3%), constructiile, de la +0,1% la +0,7%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +10,9 puncte procentuale (de la 101,8% la 112,7%) si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport, de la +0,5% la +0,1%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu -7,0 puncte procentuale (de la 107,9% la 100,9%", potrivit INS.
Noile date ale INS arata si ca romanii au cheltuit mai mult anul trecut decat se constatase initial.
"Pe categorii de utilizari, in anul 2016, modificari mai importante ale... mai mult
Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 11:07
Romania a avut in februarie cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din toate statele membre ale Uniunii Europene, comparativ cu luna precedenta, arata datele prezentate marti de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
In schimb, lucrarile de constructii au scazut cu 0,4% in UE si cu 1,1% in zona euro.
Brexitul, o amenintare pentru fondurile UE destinate infrastructurii, din Polonia pana in Romania
In randul statelor membre, cele mai mari scaderi ale lucrarilor de constructii s-au inregistrat in Franta ...citeste mai departe despre "In ce domeniu creste Romania mai mult decat toate celelalte tari din UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 13:47
Volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a crescut in primele cinci luni ale acestui an cu 10,8%, comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterea fiind de 9,4%, conform datelor furnizate, vineri, de catre Institutul National de Statistica.
Pe elemente de structura, la lucrarile de constructii noi, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a crescut cu 24,3%. S-au inregistrat scaderi la lucrarile de reparatii capitale (13,9%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (9,8%).
Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale si la cladirile nerezidentiale cu 10%, respectiv cu 1,3%. La constructiile ingineresti, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 23,4%.
Cresterea, ca serie ajustata, a fost mai evidentiata la lucrarile de constructii noi (26,7%). La lucrarile de reparatii capitale si la lucrarile de intretinere si reparatii curente s-au inregistrat scaderi cu 17,7%, respectiv cu 6,2%.
Pe obiecte de constructii s-au inregistrat scaderi la cladirile rezidentiale si la cladirile nerezidentiale cu 16,4%, respectiv cu 0,1%. La constructiile ingineresti, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 22%.
In mai 2012, volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta, cu 21,8%, crestere evidentiata astfel: la lucrarile de reparatii capitale - 30%, la lucrarile... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 15:42