Premierul chinez Li Keqiang se intalneste vineri in Croatia cu liderii Europei Centrale si de Est pentru discutii pe teme economice, sub privirile ingrijorate ale Bruxelles-ului care a obtinut saptamana aceasta o promisiune din partea Beijingului pentru o mai mare deschidere, transmite AFP.
Orasul Dubrovnik, 'perla Adriaticii', gazduieste cel de al 8-lea summit '16+1', o platforma pentru investitiile Beijingului in 11 tari din Europa Centrala si de Est.
Insa aceasta platforma este urmarita cu ingrijorare in Europa Occidentala, care se teme de o incercare a Chinei de a diviza Uniunea Europeana, lucru dezmintit de premierul Li Keqiang.
Intr-un articol publicat in principalele publicatii din Croatia inaintea reuniunii, seful Guvernului chinez descrie summitul in termeni entuziasti. "Atunci cand aducem laolalta 17 tari de toate culorile, obtinem ceva mai mult decat un curcubeu. Daca construim un pod intre Asia si Europa vom pune la punct o cooperare frumoasa in viitor", sustine Li Keqiang.
Europa de Est este o componenta esentiala a proiectului chinez vizand "un nou drum al matasii".
Acest proiect faraonic lansat de Beijing in 2013 prevede investitii de peste 1.000 de miliarde dolari in infrastructurile rutiere, feroviare si maritime pentru a facilita exporturile chineze.
China a anuntat deja o linie de credit de 10 miliarde de dolari si un fond de investitii de trei miliarde dolari pentru cele 16 state din Europa Centrala si de Est ai caror reprezentanti se... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 10:25
Criza de mana de lucru in Europa de Est a devenit atat de problematica incat risca sa franeze cea mai dinamica piata a constructiilor de pe continent cu repercusiuni pentru economiile din regiune, in timp ce cresterea nationalismului in tari precum Polonia si Ungaria a generat ostilitati impotriva imigrantilor care ar putea ocupa locurile de munca vacante, transmite Bloomberg.
"Jumatate dintre muncitorii pe care ii am in echipa nu pot sa isi faca treaba, iar cealalta jumatate au nevoie de mai multa pregatire", spune Vasile Kocori, un maistru la firma de constructii Skanska Property Romania care lucreaza in prezent la proiectul de birouri Equilibrium din nordul Bucurestiului. Una din provocarile cu care s-a confruntat Vasile Kocori a fost gasirea de muncitori calificati pentru constructia de cladiri de birouri astfel ca a fost nevoit sa ii atraga de la alte proiecte si sa ii redirectioneze pe cei mai putini experimentati spre alte proiecte din Bucuresti.
Muncitorii din Europa de Est au migrat spre Occident in cautarea unor salarii mai bune in timp ce banii mergeau in directia inversa spre Est si au transformat fostele metropole comuniste precum Bucurestiul, Budapesta sau Varsovia. Exodul care a inceput odata cu extinderea Uniunii Europene in 2004 a ajuns la un total de peste cinci milioane de muncitori din Polonia si Romania iar constructorii din aceste tari au devenit o prezenta frecventa in orase precum Londra, Berlin sau Madrid.
Intrebarea care se pune acum este... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 15:23
Compania finlandeza Ruukki, care activeaza pe piata de solutii metalice, a raportat pentru 2011 o crestere cu peste 25% in Europa Centrala si de Est (ECE), la 363 milioane euro, fata de 290 milioane euro in anul precedent.
"Romania este tara cu una dintre cele mai mari capacitati de productie a grupului din aceasta regiune dedicate diviziei Ruukki Construction, fabrica locala fiind principalul furnizor de produse pentru pietele din aceasta zona. De asemenea, activitatile diviziei de componente pentru constructii metalice in cea mai mare parte din tarile ECE sunt conduse de Marian Pirvu, manager roman", se precizeaza intr-un comunicat al companiei.
La nivel de grup, cifra de afaceri a fost de 2,79 miliarde euro in 2011.
Europa Centrala si de Est (Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Slovenia, Ungaria, Cehia si Slovacia) a contribuit cu o pondere de 13% la cifra de afaceri totala, in crestere fata de anul precedent, pe fondul unui ritm de dezvoltare superior.
In Romania, compania mizeaza pe o crestere a vanzarilor de cel putin 10% pe parcursul acestui an.
Compania finlandeza Ruukki produce si dezvolta solutii metalice la nivel mondial, prezenta in 27 de piete internationale. Ruukki a realizat in Romania o investitie greenfield de 35 milioane euro pentru crearea unui centru de productie local. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 14:19
Romania este pe ultimul loc intre tarile din Europa de Est la numarul de kilometri de autostrazi. Avem doar 350 de kilometri de autostrada.
Polonia are 837 km de autostrada, fiind urmata de Cehia, cu 727 de km, de Ungaria, cu 696 km, si de Bulgaria, cu 459 km.
"Romania se afla pe ultimul loc intre tarile din Europa de Est, in ceea ce priveste numarul de km la mia de km patrati", se arata in raportul "Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale" 2011, lansat de Consiliul Concurentei.
Romania are doar 1,5 km de autostrada la mia de km patrati, in comparatie cu Cehia, unde se ajunge la 9,2 km la mia de km patrati.
Autoritatile romane au insa planuri mari pentru viitor.
"Piata lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi este o piata in plina dezvoltare, date fiind proiectele de realizare a peste 500 km de autostrada pana in 2013, de reabilitare a aproape 900 km de drumuri nationale si de realizare a 10.000 km drumuri judetene si de interes local pana in anul 2020.
Intrucat pentru proiectele de infrastructura sunt alocate sume din bugetul national sau pot fi atrase fonduri europene pentru finantare, piata lucrarilor de constructii de drumuri este mai putin afectata de criza decat piata lucrarilor de constructii civile", se arata in raport. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 15:09