Premierul grec Alexis Tsipras a reusit sa mai faca un pas spre falimentul tarii in doar 45 de minute, perioada in care a reusit sa bifeze al 11-lea impas consecutiv al negocierilor cu creditorii internationali.
Desi situatia Greciei pare dramatica, o varianta de a iesi din criza financiara o ofera seful unui fond suveran de investitii din Rusia, Kirill Dmitriev, relateaza reporterii postului tv american CNBC.
Apel la marile pusculite
Instrumente economice relativ noi pe pietele globale, fondurile suverane de investitii ale statelor de pe diverse continente au devenit in doua decenii adevarate pusculite globale burdusite cu bani.
Asa ca, din acest punct de vedere indemnul adresat de Kirill Dimitriev oficialilor de la Atena pare de-a dreptul justificat.
"Cred ca este o oportunitate imensa pentru Grecia de a coopera cu marile fonduri suverane de investitii din lume. Acestea detin rezerve de capital imense, au devenit din ce in ce mai energice si mai inovative in abordarea lor.
O solutie prin care guvernele unor tari ar putea coopera cu acestea, oferind un randament satisfacator, s-ar putea dovedi o varianta multumitoare pentru toate partile implicate, iar Grecia poate incerca o astfel de abordare", considera Dimitriev, directorul Russian Direct Investment Fund (RDIF).
Dimitriev este unul dintre cei mai abili cautator de resurse financiare pe piata, evidentiindu-si acest talent dupa ce sanctiunile impuse Rusiei pentru declansarea crizei din Ucraina l-au... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 17:59
Sectorul de constructii nu va iesi din recesiune anul acesta, crede Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Guvernul trebuie sa ia urgent masuri pentru deblocarea investitiilor din domeniul constructiilor, deoarece, in caz contrar, competitivitatea societatilor de profil va fi afectata pe termen lung, a mai adaugat Plosceanu.
"Daca Guvernul nu va debloca urgent investitiile din domeniul constructiilor, atunci competitivitatea societatilor de profil va fi afectata pe termen lung, diminuand capacitatea acestor firme de a se implica in proiectele finantate din fonduri structurale in perioada 2014-2020.
Executivul trebuie sa-si asume un program de plata a creantelor de catre entitatile achizitoare cu capital de stat si autoritatile locale, alaturi de societatile cu capital de stat. Este vorba despre creantele aferente societatilor de constructii pentru perioada 2009-2012, estimate la inceputul anului in curs la circa 1,8 miliarde de euro", a afirmat Laurentiu Plosceanu.
Acesta a precizat, totodata, ca ministerele de profil si autoritatile locale trebuie sa comunice public programele de investitii pentru 2013, precizand disponibilitatea resurselor financiare aferente.
"Vom trimite o scrisoare catre Guvern, in care vom solicita sa anunte public programele de investitii pentru anul 2013. Vom cere, de asemenea, ca Executivul sa ia masuri pentru implementarea de urgenta a Directivei comunitare privind combaterea... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 15:59
Sectorul constructiilor va inregistra o scadere in primul trimestru din 2013, comertul si serviciile vor consemna o diminuare moderata, iar industria prelucratoare va avea o tendinta de stabilitate relativa, estimeaza managerii societatilor comerciale.
Conform estimarilor din luna ianuarie 2013, in activitatea de constructii se va inregistra, in primele trei luni ale acestui an, o scadere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi. Managerii estimeaza reducerea numarului de salariati, iar in ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza o crestere moderata, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate relativa a volumului productiei. Pentru fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor se va inregistra tendinta de crestere.
Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata a acestora in intervalul de referinta, in timp ce numarul de salariati va fi stabil.
In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru primele trei luni o tendinta de scadere moderata a activitatii economice si a volumului total al vanzarilor de marfuri.
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra o diminuare moderata. Angajatorii prognozeaza o stabilitate a numarului de salariati, si cresteri pentru preturile... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 11:31
Pretul mediu al apartamentelor a scazut, in 2012, pana la 1.000 euro/metru patrat, cu toate ca dezvoltatorii se asteptau sa gaseasca o piata activa in jurul pretului de rulare a programului 'Prima Casa'.
Din martie 2008, (momentul de varf al pietei imobiliare, cand pretul mediu cerut pentru locuintele vechi si noi din intreaga tara a atins nivelul maxim) pana in decembrie 2012, apartamentele s-au ieftinit cu 52%.
Astfel, daca un metru patrat util costa, in medie, la nivel national, 2.058 de euro inainte de valul de scaderi provocate de recesiune, acum aceeasi unitate de suprafata poate fi achizitionata cu mai putin de 1.000 de euro, respectiv cu 986 de euro. Marja de scadere este diferita insa atat in functie de fiecare oras in parte, cat si de categoriile de locuinte.
Cat costa un apartament in Bucuresti, Brasov sau Iasi
In Capitala, preturile au inregistrat o scadere de 49,5% pentru apartamentele noi si vechi, de la un nivel maxim de 2.264 de euro pe metru patrat in martie 2008, pana la o valoare de 1.142 de euro pe metru patrat in decembrie 2012.
In Brasov, preturile apartamentelor au scazut, fata de martie 2008, cu 40,6%, pana la o medie de 859 de euro pe metru patrat. In Iasi, analistii imobiliari au consemnat o scadere generala de 34% a preturilor apartamentelor scoase la vanzare, de la 1.297 de euro pe metru patrat util in primavara lui 2008, pana la 850, in prezent, in timp ce in Cluj-Napoca, apartamentele s-au ieftinit cu 36,3%, pana la o medie... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 14:15
Criza economica a dat dureri de cap tuturor, de la liderii mondiali, pana la simpli contribuabili. Pe langa identificarea unor solutii care sa opreasca efectele crizelor, s-au constat lucruri mai mult sau mai putin amuzante.
Studiile arata ca in perioade de criza, in mod paradoxal, se cumpara mai multe cosmetice.
Potrivit cercetarilor, in vreme de criza se cumpara preponderent haine de culori inchise, deoarece oamenii tind sa poarte culori vesele si deschise atunci cand sunt fericiti si optimisti.
In Romania, criza are si efecte morbide. Unele familii "uita" sa-si declare rudele decedate, pentru a putea incasa in continaure banii pe care acestea le primeau de la stat, scrie stiri-economice.ro.
Inflatii XXL
Un alt efect neobisnuite este inflatia. In timp ce Romania se confrunta cu criterii stricte pentru respectarea tintei de inflatie, mai multe state au avut probleme cu hiperinflatia. Bolivia, in 1985, a avut o inflatie de 14700%.
Principalul motiv al crizei a fost faptul ca politica fiscala a statului era de a acoperi deficitul bugetar prin tiparirea suplimentara de bani.
In afara de Bolivia, alte sase state s-au confruntat, in secolul trecut, cu perioade de hiperinflatie. Peru a avut o inflatie de 7500% , in 1990. Trei ani mai tarziu, Ucraina inregistra o inflatie de 5000%, iar Brazila de 2100%, in acelasi an.
Germania este acum cea mai puternica economie a zonei euro si una dintre putinele tari care si-a pastrat ratingul de tara suveran,... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 12:27
Sectorul constructiilor din Romania este in continuare intr-o faza critica, iar perspectivele de revigorare in acest sector sunt rezervate, in conditiile in care se observa ingreunarea accesului la imprumuturile in valuta.
Cei mai importanti factori care au afectat sectorul constructiilor in 2011 mentionati de analistii Coface sunt: cererea redusa din partea populatiei care se afla intr-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei si venituri, rezultat din cresterea dobanzilor si scaderea incasarilor, precum si sprijinul fragil de finantare din partea sectorului bancar, investitiilor straine si guvernamentale, se arata intr-un studiu Coface.
"Perspectivele de revigorare in acest sector sunt rezervate, in conditiile in care se observa ingreunarea accesului la imprumuturile in valuta. Astfel, conform noului regulament BNR care va intra in vigoare incepand cu luna Februarie 2012, se impune un avans de cel putin 25% pentru creditele imobiliare in euro si respectiv minim 40% pentru creditele in alte valute straine, rambursarea creditelor de consum in mai putin de cinci ani si garantii aferente de cel putin 133% din suma imprumutata". arata studiul.
Coface: Criza financiara a determinat ajustari masive in sectorul constructiilor
Astfel, conform ultimelor date publicate de INS, numarul de companii active din sectorul constructiilor s-a redus cu 16% in 2010 comparativ cu 2008. In aceeasi perioada analizata si pentru acelasi sector, numarul... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:07
"Domeniul imobiliar este ruleta ruseasca. In 2007-2008, bancile au aruncat 24 de miliarde de euro pe piata. Aia nu au fost bani castigati de noi. Treaba este foarte delicata. Nimeni nu va mai fi nebun sa dea 150.000 de euro pe o garsoniera sau un apartament de doua camere in Militari. (...) Va urma o perioada de austeritate destul de serioasa", a declarat omul de afaceri Vladimir Cohn, pentru Bloombiz.ro.Cum va merg afacerile in aceasta perioada? La inceputul anului exporturile au mers foarte bine, intre timp exporturile au inceput sa piarda din viteza….
Exporturile au mai pierdut din viteza. Se pare ca economiile din pietele pe care noi activam au inceput sa slabeasca. Cred ca a fost o perioada de vara si o perioada de incertitudine legata de situatii politice si economice.
Depinde din ce industrie esti, fiindca afacerile merg diferit de la industrie la industrie.
De exemplu, industria alimentara in Romania merge extraordinar de bine, in timp ce constructiile sunt zero.
Afacerile mele sunt la 90% din ceea ce ar putea fi. Eu zic ca sunt foarte bine.
Ca si om de afaceri care vinde mult la export, ce v-ati dori acum de la statul roman?
Statul nu poate sa faca prea multe, doar BNR-ul ar putea sa mai devalorizeze leul.
Cred ca leul este mult prea puternic, iar componenta de import in activitatea economica a Romaniei este mult prea mare. Importurile sufoca productia locala.
Singurul lucru pe care ar putea sa-l faca statul ar fi sa renunte la taxa pe dividende. Taxa... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 23:33
Traficul de marfa la Compania Nationala "Administratia Porturilor Maritime Constanta" (CNAPMC) a inregistrat scaderi de 33% cu 2009 din cauza reducerii dramatice a activitstii economice la nivel global. Traficul total de marfuri inregistrat in porturile romanesti a fost, in primele 11 luni ale anului, de 38,3 milioane de tone si va ajunge, la finalul lui 2009, la 42 de milioane de tone, spune Directorul general al CNAPMC Ioan Balan, citat de cotidianul Evenimentul Zilei.
Cel mai afectat a fost traficul de containere. Aceasta a scazut cu 50% fata de 2008, ajungand la 5,5 milioane de tone.
Pe de alta parte, a crescut traficul cu cereale, produse petroliere, materiale de constructii, echipamente si masini. mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 10:31
Polonia a afisat joi singura crestere a produsului intern brut (PIB), dintre cele 10 state est-europene membre ale UE, conform datelor publicate pana acum de acestea, economia fiind sprijinita de servicii si constructii, scrie Newsin. Produsul interior brut al Poloniei a crescut cu 0,8% in primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similara din 2008, a anuntat luni biroul de statistica al tarii. Economia tarii a inregistrat un avans de 0,4% in primul trimestru al anului, raportat la trimestrul precedent. Sectorul constructiilor a crescut cu 3,4% in primul trimestru, in timp ce serviciile au urcat cu 3,1%. Economia poloneza s-a dovedit rezistenta la conditiile dure impuse de criza financiara globala, spre deosebire de economiile Cehiei, Lituaniei si Ungariei. Investitiile au crescut cu 1,2% in perioada analizata. Fondul Monetar International (FMI) a anuntat in 6 aprilie ca a aprobat o linie flexibila de creditare de 20,58 miliarde dolari pentru Polonia. FMI a mentionat ca linia de credit este de tip preventiv, iar Polonia nu intentioneaza sa retraga sume din aceasta. mai mult
Vineri, 29 Mai 2009, ora 13:43