De la Murmansk spre extremul orient rus, prima centrala nucleara plutitoare din lume se pregateste vineri sa inceapa un voiaj de 5.000 de kilometri de-a lungul Oceanului Arctic, in pofida ingrijorarilor exprimate de organizatiile de aparare a mediului cu privire la consecintele asupra acestei regiuni foarte fragile, transmite AFP.
Destinata sa alimenteze dezvoltarea productiei de hidrocarburi in zonele extrem de izolate, centrala este de fapt o barja uriasa denumita Akademik Lomonossov care urmeaza sa plece din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde a fost alimentat cu combustibil nuclear, in directia Pevek, un mic oras din Siberia orientala, in districtul autonom Chukotka.
Calatoria ar urma sa dureze intre patru si sase saptamani, in functie de conditiile meteo si de cantitatea de gheata existenta de-a lungul rutei, chiar daca Pasajul de nord-vest, o cale maritima cu o lungime de circa 5.780 km ce leaga Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific de-a lungul coastei de nord a Rusiei, este din ce in ce mai accesibil odata cu topirea calotei glaciare din cauza incalzirii globale.
Akademik Lomonossov, o barja de 21.000 de tone fara motoare proprii, va fi tractata de mai multe nave de-a lungul calatoriei sale. Centrala nucleara plutitoare este compusa din doua reactoare cu o capacitate de 35 MW fiecare, apropiata de cea a spargatoarelor de gheata cu propulsie nucleara, fata de o capacitate de 1.000 de MW pentru un reactor obisnuit al unei centrale nucleare de ultima... mai mult
Vineri, 23 August 2019, ora 10:32
Centrala de la Cernavoda isi va injumatati, in urmatorii ani, productia, in loc sa si-o dubleze, asa cum au tot promis politicienii ca se va intampla.
De 15 ani, Centrala de la Cernavoda are doua reactoare de tip "CANada Deuterium Uranium" (CANDU), fiecare cu capacitatea de 706 MW. Cu ajutorul lor, centrala asigura intre 18% - 20% din productia de energie a Romaniei. Practic, in acest moment, Nuclearelectrica este al treilea cel mai mare producator de energie din tara, dupa Hidroelectrica si CE Oltenia. Din pacate, insa, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, iar ponderea energiei nucleare urmeaza sa scada.
In mod normal, Romania ar fi trebuit sa depuna constant eforturi sustinute nu numai ca sa conserve, ci si ca sa extinda capacitatea singurei centrale nucleare din tara.
Motive ar fi mai multe. Prin ele, faptul ca reactoarele CANDU pot produce constant energie, spre deosebire de eolienele care se opresc daca nu bate vantul sau daca e prea frig. In plus, spre deosebire de centralele pe carbune, cele nucleare produc energie fara sa polueze aerul.
Din pacate, insa, statul n-a fost in stare sa finalizeze inca doua reactoare (incepute de comunisti, la Cernavoda), in afara celor date in folosinta in 1996 si respectiv 2007. Iar acum - indiferent cine si ce ar promite - nu mai e timp pentru constructia reactoarelor noi pana la momentul in care unul dintre cele deja functionale va trebui oprit pentru retehnologizare, vreme de 2 ani, incepand cu anul 2026.
La acel... mai mult
Vineri, 29 Martie 2019, ora 00:00
Prima centrala nucleara plutitoare pe care China a inceput sa o construiasca pe coasta provinciei Shandong (est) va deveni operationala in 2021, informeaza cotidianul oficial Global Times, citat de EFE.
Costul estimat al instalatiilor este de circa 14 miliarde yuani (2,031 miliarde dolari, 1,784 miliarde euro).
Conform informatiilor citate de Global Times, constructia centralei este "un mare pas pentru garantarea strategiei si securitatii maritime a Chinei".
Centrala plutitoare, de care va raspunde Corporatia Nucleara Nationala Chinei (CNNC), va furniza energie "oraselor costiere, insule, platforme in ape adanci si regiuni indepartate".
Desi nu s-a specificat in ce zona va opera, planurile de construire a centralei nucleare plutitoare - anuntate in urma cu mai bine de doi ani - au dat nastere la suspiciuni potrivit carora China o va utiliza pentru a aproviziona cu energie insulele artificiale pe care le construieste in apele disputate ale marii Chinei Meridionale.
China nu va fi prima tara din lume care va avea o centrala nucleara flotanta, deoarece Rusia a lansat in aprilie "Akademik Lomonosov", care este echipata cu doua reactoare, cu o capacitate totala de 70 MW.
Organizatia ecologica Greenpeace si-a exprimat in mod repetat opozitia fata de astfel de initiative, considerand ca sunt "o catastrofa in curs de a se produce". mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 14:30
Compania canadiana Candu Energy Inc. a semnat joi un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda (Romania), informeaza Canada NewsWire.
La centrala de la Cernavoda functioneaza deja doua reactoare nucleare de tip CANDU 6 care au intrat in functiune in 1996 si 2007. Impreuna, aceste doua reactoare asigura aproximativ 20% din productia de energie electrica a Romaniei.
Acordul semnat joi vine ca urmare a unei scrisori de intentie semnata de firma mama a CNPEC, grupul China General Nuclear Power Group, si Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) in luna noiembrie 2013 pentru investitii in dezvoltare a doua noi reactoare la centrala de la Cernavoda.
"Candu Energy este incantat sa colaboreze cu CNPEC pentru satisfacerea necesitatilor Romaniei in domeniul energiei nucleare", a declarat presedintele director general de la Candu Energy, Preston Swafford. "Acordul de astazi adanceste legaturile puternice pe care le avem cu industriile nucleare din Romania si China in conditiile in care in ambele tari functioneaza reactoare Candu de peste un deceniu" a adaugat Preston Swafford.
La inceputul acestei luni, ministrul Economiei, Constantin Nita, declara ca Romania spera sa ajunga la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda, cel mai tarziu pana in primavara lui 2015.... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 10:32
Comisia Europeana (CE) va examina daca proiectul companiei EDF de construire a doua centrale nucleare in Marea Britanie, cu ajutor public, corespunde normelor privind acordarea unui ajutor de stat, a anuntat marti un purtator de cuvant al CE.
Guvernul britanic si gigantul francez de electricitate EDF au oficializat luni un acord cu privire la construirea a doua reactoare nucleare cu apa sub presiune (EPR) in Marea Britanie, o investitie evaluata la aproape 19 miliarde de euro.
Potrivit acestui acord, Marea Britanie va acorda companiei EDF un ajutor public ce ii va permite sa se imprumute la dobanzi mai mici, diferenta fiind asigurata de Guvernul britanic.
UE "are obiective cu privire la energiile regenerabile", dar, "in domeniul nuclear, Comisia este neutra", a declarat Antoine Colombani, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.
CE "va examina acest proiect cu titlu de ajutor de stat", a adaugat el.
CE va revizui in curand normele privind acordarea unui ajutor de stat pentru energii regenerabile, care "nu vor cuprinde dispozitii specifice pentru domeniul nuclear", a continuat el. In domeniul nuclear, CE va studia proiectele "de la caz la caz", a precizat purtatorul de cuvant.
Potrivit Londrei si companiei EDF, decizia finala de investitie va fi luata "pana in iulie 2014", pentru o punere in serviciu "in 2023", sub rezerva aprobarii Bruxelles-ului. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 10:44
Compania de utilitati Electricite de France (EDF) va construi, in parteneriat cu Areva (Franta), China General Nuclear si China National Nuclear, o noua centrala nucleara in Marea Britanie, prima din ultimii 30 de ani, la un cost total de 16 miliarde de lire sterline (25,9 miliarde de dolari).
Anuntul grupului de investitori vine dupa doi ani de negocieri intenese cu autoritatile britance, considerate un test al viabilitatii economice a energiei nuclerare in Europa de Vest, potrivit Wall Street Journal.
Grupul condus de EDF va construi doua noi reactoare la Hinkley Point, in sud-vestul Angliei, unde detine si opereaza alte doua reactoare. EDF va detine 45-50% din proiect, compania de inginerie nucleara Areva va controla 10%, iar China General Nuclear si China National Nuclear vor avea o participatie de 30-40%, iar alti parteneri pot prelua pana la 15% din actiuni.
Pe langa costurile de constructie estimate la 14 miliarde de lire, proiectul include si cheltuieli preoperationale de 2 miliarde de lire, bani pe care EDF si partenrii trebuie sa-i aloce pentru achizitii de terenuri, pentru pregatirea personalului si pentru depozitarea deseurilor nucleare.
Acordul cu guvernul de la Londra prevede si un plan ulterior pentru alte doua reactoare la Sizewell, in estul Angliei. Intelegerea garanteaza EDF si partenerilor un pret de 89,5 lire pe MWh, in cazul in care este implementat si proiectul de la Sizewell. In cazul in care al doilea proiect nu este pus in practica,... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 14:26
Rusia si Belarus au semnat miercuri un contract de 10 miliarde de dolari potrivit caruia o serie de companii rusesti vor construi prima centrala nucleara din Belarus cu finantare de la Moscova.
Contractul, semnat in cursul unei vizite in Belarus a premierului rus, Dmitri Medvedev, prevede ca prima centrala din Belarus va fi construita de compania rusa Atomstroiexport, o subsidiara a grupului Rosatom.
Centrala va consta din doua reactoare cu o capacitate de 1.200 Megawati fiecare si va fi construita in regiunea Grodno din vestul Belarusului, in decurs de opt ani. Rusia va acorda Belarus un credit de 10 miliarde de dolari petnru constructia acestei centrale.
Prima unitate la noua centrala ar urma sa fie gata in luna noiembrie 2018, iar cea de a doua in luna iulie 2020.
Autoritatile de la Minsk, care in acest an au fost nevoite sa devalueze rubla cu 65% in raport cu dolarul, spera ca acest proiect va intari balanta de plati si va stimula activitatea economica.
Insa proiectul a dat nastere la ingrijorari in Uniunea Europeana, unde dupa accidentul nuclear de la Fukushima s-au inmultit cererile pentru renuntarea la energia nucleara.
Centrala nucleara din Belarus ingrijoreaza in special Lituania, in conditiile in care capitala Vilnius este la aproximativ 50 de kilometri de locul unde va fi amplasata centrala nucleara din Belarus.
In plus, Lituania analizeaza posibilitatea de construi propria sa centrala nucleara iar proiectul din Belarus ar putea sa-i... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 19:19
Bulgaria a inghetat proiectul de constructie a unei centrale nucleare la Belene din cauza temerilor legate de siguranta, in urma dezastrului de la centrala Fukushima din Japonia, potrivit Mediafax,
Oponentii proiectului sustin ca este prea costisitor si va adanci dependenta energetica a Bulgariei fata de Rusia.
Ecologistii sunt ingrijorati ca centrala va fi construita intr-o zona seismica.
Compania de stat NEK din Bulgaria si Atomstroyexport din Rusia, care a contractat construirea a doua reactoare la Belene, de 1.000 de megawati fiecare, au convenit amanarea proiectului pana la sfarsitul lui iunie, se arata intr-un comunicat al NEK.
Cele doua companii au semnat un memorandum de intelegere care blocheaza activitatile de constructie a centralei pe malul Dunarii, in apropiere de o zona seismica, si amana comandarea de noi echipamente pentru centrala.
"Companiile au decis sa efectueze o analiza detaliata a problemelor legate de siguranta", potrivit NEK.
Cele doua companii au convenit in noiembrie sa inceapa lucrarile de constructie pana la sfarsitul lui martie, iar centrala sa devina operationala pana in 2017.
Tot marti, NEK s-a angajat, fara consimtamantul guvernului, sa semneze, in termen de doua luni, un document angajant privind constructia Belene.
Din acest motiv, directorul general al NEK, Krasimir Parvanov, a fost concediat, a anuntat Ministerul Energiei.
"Sustinem memorandumul de amanare a proiectului, dar Parvanov nu avea prerogativele sa se angajeze ca... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 23:20
Turcia si Japonia negociaza un acord prin care companiile japoneze vor ajuta la constructia celei de-a doua centrale nuclearelectrice turcesti, dupa ce negocierile dintre Ankara si Coreea de Sud au esuat, transmite Reuters, conform Mediafax.Cele doua tari vor sa semneze in urmatoarele trei luni un acord pentru constructia unei centrale nucleare langa orasul Sinop, situat pe coasta Marii Negre, proiect estimat de analisti la 10 miliarde de dolari.
Turcia vrea sa construiasca doua centrale nucleare pentru a-si reduce dependenta de importurile de energie si pentru a acoperi deficientele de oferta tot mai mari.
Ankara a analizat oferte din partea mai multor state, iar discutiile cu Coreea de Sud, considerata pana acum canditatul cu cele mai mari sanse, s-au blocat.
Prima centrala nucleara va fi construita in sudul tarii impreuna cu Rusia, iar procedurile de autorizare au inceput deja.
Centrala de la Sinop va avea patru reactoare, cu o capacitate totala de 5.600 MW, si va incepe operatiunile din anul 2019, potrivit guvernului turc. mai mult
Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 12:19