Consiliul de supervizare al companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a aprobat vineri un plan de investitii privind constructia unui gazoduct pana in Serbia cu o capacitate de sase miliarde metri cubi pe an, informeaza Itar Tass.
Potrivit documentelor adoptate de FGSZ, capacitatea planificata a viitoarei conducte trebuie atinsa la granita cu Serbia pana in luna octombrie 2021.
Grupul energetic ungar MOL, care controleaza FGSZ, a anuntat si el sambata ca a decis sa se va alature proiectului gazoductului TurkStream, care face legatura intre Rusia si Turcia via Marea Neagra. MOL a precizat ca Autoritatea de reglementare din Ungaria a aprobat un plan de dezvoltare pe zece ani care include constructia unui nou interconector de gaze la granita cu Serbia, cu o capacitate de 6 miliarde de metri cubi anual.
Anterior, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto a declarat ca Ungaria a semnat un acord comercial cu privire la achizitionarea unei cantitati de 4,2 miliarde metri cubi de gaze naturale de la grupul rus Gazprom in perioada octombrie 2020-octombrie 2021. Szijjarto a mai spus ca Budapesta este interesata "in oportunitatea de a cumpara gaze naturale rusesti via TurkStream si Bulgaria, incepand de la finele anului urmator".
Conducta ocoleste Ucraina
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale rusesti din Rusia pana in Turcia,... mai mult
Duminica, 28 Iunie 2020, ora 12:47
Transgaz va investi 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podisor, care va prelua gazele care vor fi extrase din Marea Neagra si le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor publicate in raportul pentru semestrul I al administratorilor companiei.
"Obiectivul major al acestei investitii consta in construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla-Podisor, in lungime de 308,3 km si Dn 1200 respectiv Dn 1000, care sa faca legatura intre resursele de gaze naturale disponibile la tarmul Marii Negre si coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, astfel asigurandu-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria si Ungaria prin interconectarile existente Giurgiu-Ruse (cu Bulgaria) si Nadlac-Szeged (cu Ungaria) ", se arata in documentul mentionat.
De asemenea, aceasta conducta se va interconecta cu actuala conducta internationala de transport gaze naturale Tranzit 1 (Isaccea-Negru Voda).
Capacitatea de transport va fi de 8,14 milioane de metri cubi pe an, iar investitia estimata se ridica la 360,36 milioane de euro.
In prezent sunt finalizate studiul de fezabilitate si cel de impact asupra mediului si a fost obtinuta autorizatia de construire. Decizia finala de investitie va fi luata in acest an, iar constructia este prevazuta pentru perioada 2019-2020.
Transgaz estimeaza ca punerea in functiune si intrarea in operare vor avea loc in anul 2020, dar calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului... mai mult
Marti, 21 August 2018, ora 09:50
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat marti ca Turcia nu a emis inca autorizatia de care grupul rus Gazprom are nevoie pentru a putea incepe constructia la sectiunea terestra a gazoductului TurkStream.
Gazoductul TurkStream este conceput in vederea majorarii livrarilor de gaze naturale rusesti spre Turcia, cel de-al doilea cumparator de gaze rusesti dupa Germania. Si mai important pentru Moscova, TurkStream ar urma sa fie prelungit din Turcia spre Europa de Sud, deschizand astfel o noua ruta de tranzit pentru gazele rusesti, transmite Reuters.
"In ceea ce priveste sectiunea terestra, acest lucru este in prezent in faza discutiilor...companiile rusesti si turcesti discuta protocolul", a declarat Alexander Novak.
Oficialul rus a adaugat ca pentru sectiunea submarina a conductei, au fost emise toate autorizatiile necesare iar lucrarile de constructie sunt in grafic.
Novak face parte din delegatia de oficiali rusi condusa de presedintele Vladimir Putin, care a ajuns marti in Turcia pentru discutii cu autoritatile de la Ankara. In cursul acestei vizite, presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, vor participa la ceremonia de lansare a lucrarilor la prima centrala nucleara din Turcia, la Akkuyu (sud).
Estimat la sapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede constructia a doua conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei sa isi reduca dependenta de... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2018, ora 15:57
Turcia nu a emis inca autorizatia de care grupul rus Gazprom are nevoie pentru a putea incepe sa construiasca sectiunea terestra a gazoductului TurkStream, ceea ce provoaca ingrijorari ca acest proiect de importanta strategica ar putea sa sufere intarzieri, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Gazoductul TurkStream este conceput pentru a majora livrarile de gaze naturale rusesti spre Turcia, cel de al doilea cumparator de gaze rusesti dupa Germania. Si mai important pentru Moscova, TurkStream ar urma sa fie prelungit din Turcia spre Europa de Sud, deschizand astfel o noua ruta de tranzit pentru gazele rusesti.
Autoritatile de la Ankara au permis grupului Gazprom, care detine practic monopolul pentru exporturile de gaze naturale rusesti, sa construiasca sectiunea submarina a conductei TurkStream.
In schimb, autoritatile turce nu au dat inca unda verde pentru ca Gazprom sa poata construi sectiunea terestra a conductei care va permite livrarea de gaze naturale rusesti mai departe spre sudul Europei.
"Nu exista o autorizatie din partea Turciei ceea ce ingreuneaza discutiile cu privire la construirea unei a doua linii spre Europa", a declarat una din surse din apropierea discutiilor.
Aparitia unor intarzieri serioase in punerea in functiune a TurkStream ar ridica noi semne de intrebare in randul analistilor cu privire la posibilitatea ca acest gazoduct sa fie construit in forma actuala.
Grupul rus Gazprom, care nu a dorit sa... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 17:09
Bulgaria si Romania vor construi o conducta de rezerva pentru transportul de gaze naturale pe sub Dunare, pe langa un gazoduct principal care urmeaza sa fie finalizat in aceasta vara.
La inceputul lunii aprilie, cele doua tari au semnat un contract pentru constructia unei conducte de gaze, transmite Novinite.
Insa, luni, s-a revenit asupra proiectului si a mai fost incheiata o intelegere, de data aceasta pentru a realiza si o conducta de rezerva pe sub Dunare, care sa conecteze sistemele de transmisie a gazelor ale celor doua tari.
Acesta ar trebui finalizat in termen de 214 zile de la inceperea lucrarilor de constructie pe teritoriile ambelor tari.
In ...citeste mai departe despre "Romania si Bulgaria, pas important pentru reducerea dependentei de gazele Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 18:36
Exportul de gaze in Republica Moldova este preconizat sa inceapa in a doua jumatate a lunii august, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.
Havrilet a afirmat intr-o conferinta ca exportul va putea fi facut de orice furnizor si a apreciat ca pretul de vanzare va fi cel de pe piata concurentiala din Romania.
Romania si Republica Moldova lucreaza la constructia unei conducte de gaze intre cele doua tari, pe ruta Iasi si Ungheni, avand ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale.
Lucrarile la gazoduct, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate in mai putin un an. Circa o treime din costurile conductei, adica 7 milioane de euro, a fost suportata din fonduri europene.
Prima etapa a proiectului va fi finalizata pana in 15 august 2014, iar etapa a doua vizeaza prelungirea conductei pana la Chisinau, intr-un interval de doi-trei ani.
In prima etapa, conducta va avea o capacitate de 14.000 - 15.000 metri cubi pe ora.
Romania exporta deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantitatile livrate sunt mici. mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 14:29
Companiile care dezvolta proiectul gazoductului South Stream, destinat sa transporte gaze naturale din Rusia si Europa evitand Ucraina, au semnat vineri mai multe contracte pentru furnizarea de tevi si constructia primei legaturi din acest gazoduct, in conditiile in care grupul rus Gazprom continua cu acest proiect in pofida unei deciziei a Uniunii Europene de a amana negocierile din cauza situatiei din Ucraina, transmite Reuters.
Gazprom a informat vineri ca a semnat un contract in valoare de doua miliarde de euro cu compania italiana de servicii petroliere Saipem privind construirea primei conducte din gazoductul South Stream. Aceasta prima conducta ar urma sa fie gata pana la sfarsitul lui 2015 si ar urma sa transporte aproximativ 15 miliarde metri cubi de metri cubi de gaze naturale pe an.
Purtatorul de cuvant de la Gazprom, Sergei Kupriyanov, a precizat ca licitatia pentru selectarea companiei care va construi cea de a doua conducta este in derulare dar nu a oferit un termen limita. Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca favorita este tot firma Saipem, care a lucrat cu Gazprom si la amplasarea conductelor Blue Stream si Nord Stream.
Gazprom a semnat contracte de 800 milioane de euro pentru furnizarea de tevi
De asemenea, Gazprom a anuntat vineri ca a semnat mai multe contracte in valoare de 800 milioane de euro pentru furnizarea de tevi cu companiile japoneze Marubeni, Itochu, Sumitomo precum si cu firmele rusesti OMK si Severstal. Tevile vor fi... mai mult
Sambata, 15 Martie 2014, ora 08:40
Compania Nationala Transgaz va incepe, din 8 iulie, constructia magistralei de gaz metan pe tronsonul Pojorata - Vatra Dornei, a declarat presei, marti, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Ioan Catalin Nechifor.
El a spus ca investitia va demara gratie demersurilor pe care le-a facut in ultimul timp pe langa factorii de decizie din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul de Finante si Transgaz. Nechifor a precizat ca, din totalul de 33 de kilometri de conducta de gaz, 9,276 kilometri vor fi construiti in acest an, restul urmand a fi realizati anul viitor.
"Investitia este foarte importanta si va permite ca centrala termica din Vatra Dornei sa functioneze pe gaz metan", a spus Nechifor.
El a precizat ca in octombrie 2009, Transgaz a preluat gratuit de la CJ Suceava conductele de gaz construite prin proiectul. "Utilitati si mediu la standarde europene", conditionata de continuarea investitiilor. Este vorba despre tronsoanele Frasin - Pojorata si Paltinoasa - Radauti, dar si despre cele din zona Falticeni, in lungime totala de peste o suta de kilometri.
Tot atunci, Transgaz s-a angajat sa continue investitia in constructia magistralei de gaz metan pana la Vatra Dornei. Referindu-se la tronsonul Paltinoasa - Radauti, Nechifor a subliniat importanta investitiei prin faptul ca in zona se afla Salina Cacica.
"Introducerea gazului metan ar putea conduce la scaderea pretului de productie (...) Salina Cacica ar putea fi asftel... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:42
Nabucco Gas Pipeline International, compania de proiect a gazoductului Nabucco, a lansat saptamana aceasta procesul de precalificare pentru firmele ce vor sa depuna oferte pentru componentele necesare la constructia conductei, valoarea intregului pachet ridicandu-se la circa 3,5 miliarde euro, informeaza NewsIn.Data scadenta de participare pentru companii in faza de precalificare este 17 mai.
Dupa finalizarea precalificarii, Nabucco intentioneaza sa lanseze licitatia propriu-zisa, a anuntat vineri compania.
"Componentele speciale, precum conductele si valvele, stau la baza constructiei conductei si reprezinta o parte considerabila din costurile totale ale investitiei. Precalificarea va identifica companiile capabile si sta la baza unui proces de achizitie de succes", a declarat Reinhard Mitschek, managing director al Nabucco.
Procesul de precalificare va oferi consortiului Nabucco oportunitatea de a evalua atent piata furnizorilor la nivel global. Interesul manifestat de potentialii furnizori a fost semnificativ in permanenta, spun reprezentantii companiei Nabucco Gas Pipeline International.
"Componentele speciale din acest pachet, care include conducte, valve si coturi, trebuie comandate in avans pentru a se integra in graficul constructiei. Specificatiile materialelor au fost pregatite in concordanta cu standardele internationale recunoscute de catre companiile de inginerie. Procesul de precalificare tehnica va fi derulat de catre o entitate independenta", potrivit... mai mult
Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 14:41