Asociatiile de infrastructura si de mediu sustin ca un proiect de ordonanta de urgenta pe care l-a initiat Ministerul Transporturilor - sub pretextul ca ar incerca sa accelereze constructia de autostrazi - risca sa distruga arii naturale protejate si chiar sa lase Romania fara bani europeni pentru drumuri.
Inca de la momentul in care a revenit in functia de ministru al Transporturilor (din care fusese demis pentru rezultate slabe, in octombrie 2017), Razvan Cuc a sustinut ca Romania trebuie sa isi schimbe legislatia pentru a putea construi mai repede autostrazi.
In ultimele saptamani, in timpul vizitelor pe santiere, Cuc a tot detaliat modul in care ar vrea sa schimbe legislatia. In cele din urma, Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta, care cuprinde propunerile de modificari.
Printre altele, proiectul de OUG prevede ca in legislatie se va introduce notiunea de "proiect de transport de interes national". Acest tip proiect ar urma sa fie exceptat de la "interzicerea dezvoltarii (...) in cadrul ariilor naturale protejate sau in zonele tampon ale acestora". Cu alte cuvinte - daca proiectul de ordonanta ar ajunge sa se adopte in forma pusa in dezbatere - statul ar capata dreptul de a distruge oricate arii protejate, transformandu-le in santiere pentru sosele.
Mai mult chiar, potrivit Asociatiei Pro Infrastructura - constructorii ar putea primi autorizatia de construire a unui drum chiar inainte sa obtina acordul... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 17:05
Doua companii chineze poarta ultimele negocieri pentru constructia a doua autostrazi in Republica Moldova, a declarat, marti, Vitalie Iurcu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova, intr-un interviu publicat in cotidianul chinez South China Morning Post.
Potrivit lui Vitalie Iurcu, firma privata China Hyway Group si compania de stat China Railway Group poarta discutii pentru a construi doua autostrazi cu o lungime totala de 300 de kilometri. Prima autostrada ar urma sa incercuiasca Chisinaul, iar cea de-a doua sa faca legatura intre judetele din nordul Republicii Moldova si Ucraina.
Cele doua proiecte, estimate la 400 de milioane de dolari, ar putea fi finantate in doua moduri: fie in totalitate de China, fie in proportie de 85% - 15% de China si, respectiv, Republica Moldova.
"Aceste proiecte vor imbunatati in mod semnificativ traficul si vor contribui la cresterea economica. Negocierile cu privire la finantare vor fi incheiate in acest an, iar lucrarile de constructie sunt asteptate sa se finalizeze in decursul a trei ani", a declarat Vitalie Iurcu, pentru South China Morning Post.
China, cea mai mare putere comerciala a lumii, a anuntat in 2013 o noua initiativa denumita "O centura, un drum", destinata crearii unui nou Drum al Matasii si consolidarii schimburilor comerciale intre Asia, Rusia si Europa. China a promis ca va aloca 126 miliarde de dolari pentru aceasta strategie, in principal sub forma de investitii in... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 10:44
Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, s-au intalnit joi cu reprezentantii celor mai importante companii de constructii ce activeaza in domeniul infrastructurii rutiere, carora le-au transmis ca sunt bani pentru continuarea proiectelor incepute, dar se doreste calitate, iar in cazul in care se constata intarzieri in executie contractele vor fi reziliate.
Potrivit unui comunicat comun al celor doua ministere de resort, principalele probleme semnalate de antreprenori se refera la mecanismele birocratice care impiedica realizarea cu celeritate a lucrarilor contractate.
In acest sens, ei au precizat ca cel mai des intalnite cauze ale intarzierilor sunt: perioadele de timp lungi pentru emiterea autorizatiilor de construire, lipsa culoarelor de expropriere la inceperea lucrarilor (si litigiile ce apar in legatura cu exproprierile in timpul realizarii lucrarilor), precum si situatiile generate de intarzierile inregistrate la decontarea lucrarilor realizate.
"Autostrazile cred ca sunt printre cele mai discutate subiecte de catre romani. Si, din pacate, nu intr-un sens pozitiv. De aceea, cred ca dialogul cu dumneavoastra, cei care construiti infrastructura tarii, este solutia de a grabi lucrurile, de a gasi impreuna raspunsuri la problemele pe care le intampinati.
Ca sa avem un dialog constructiv si eficient, va cer ca in cazul oricarei solutii pe care o gasim impreuna, asa cum noi - Ministerul Transporturilor... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 10:07
Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a declarat recent ca de vina pentru ritmul lent in care se fac autostrazile din Romania ar fi constructorii. Daca acestia ar veni cu utilaje bune si ar plati oameni care sa se tina de treaba, poate ar reusi si tara noastra sa isi termine la timp soselele, a mai spus ministrul. Asociatia Pro Infrastructura sustine, insa, ca lucrurile nu stau chiar asa.
Intr-un interviu acordat Agerpres, Lucian Sova a spus ca drumarii primesc la fel de multi bani pentru autostrazile construite in Romania ca si pentru cele pe care le fac in strainatate.
Cu toate astea, la noi ar lucra mai prost.
"Este clar ca la alte contracte clauzele vor trebui sa fie mult mai consistent puse si in primul rand legat de ceea ce-si asuma antreprenorii, pentru ca antreprenorii, daca ne uitam la caietele de sarcini si la ofertele pe care le-au facut la eligibilitate, la capacitate tehnica, ei si-au pus acolo cifrele lor de afaceri pe plan european, utilajele pe care probabil le au pe unde le au prin Europa, iar in Romania nu au venit cu nimic.
S-au dus, nici macar la subantreprenori de cele mai multe ori, ci direct la prestatori, niste companii mici, cu capabilitati reduse, fluide si ca business: acum sunt, acum nu sunt.
Trebuie introduse conditionalitati legate de prezentarea parcului de utilaje, ca asta poti proba, nu mai vorbesc si de contractele de munca, iar la semnarea contractului sa vad ca ai aceste lucruri. Despre acestea am vorbit cu cei de la... mai mult
Luni, 09 Iulie 2018, ora 00:00
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat de curand raportul in care arata stadiul proiectelor in derulare.
Iar daca ne uitam la capitolul autostrazi, primul lucru care ne vine in minte este... "e jale!"
Documentul poate fi consultat AICI, iar datele sunt aferente lunii mai
Un prim exemplu este tronsonul Campia Turzii - Gilau, ce cuprinde un pod peste raul Somesul Mic si un canal, care face parte din autostrada Brasov - Bors. Portiunea are mai putin de un kilometru, insa are un grad de executie de doar 28,8%, in aceasta luna, in conditiile in care lucrarile ar trebui sa se termine la finalul acestei veri.
Valoarea contractului este de aproximativ 26 de milioane de lei, iar constructorul este firma italiana Tirrena Scavi. Odata finalizata aceasta portiune, autostrazile din jurul Clujului vor fi legate in sfarsit intre ele.
Austriecii de la Strabag au ajuns la un grad de executie de 64,81% cu lotul 2 al tronsonului Targu Mures - Ogra din Autostrada Brasov - Bors. In ultima luna, acestia au relocat reteaua electrica. Lucrarea are valoarea de 251,35 milioane de lei si 10 km lungime, iar termenul de finalizare este luna octombrie a acestui an. Primul lot e in procedura de relicitare si nu are nimic construit.
Gradul de executie a lucrarilor pe lotul 1 al tronsonului Ogra - Campia Turzii a ajuns in mai la 63%. Constructorul este Asocierea SC GEIGER TRANSILVANIA SRL & WILHELM GEIGER GmbH & Co.KG, valoarea lucrarii e de 55,78... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 00:00
La inceputul lunii iulie existau doar aproximativ 50 de kilometri de autostrada in constructie in Romania. Alti 140 de kilometri se aflau in pregatire.
Cei mai multi kilometri aflati in constructie sunt la lotul 1 al autostrazii Nadlac-Arad, 22 de kilometri, precum si la lotul 3 al autostrazii Orastie-Sibiu, tot 22 de kilometri.
De asemenea, primii 6,5 kilometri ai autostrazii A3 Bucuresti - Ploiesti se afla de asemenea in constructie, fiind finalizati in proportie de 58,5 la suta, relateaza Ziarul Financiar.
In acest caz, insa, constructorii italieni de la Impresa Pizzarotti au transmis in luna iunie o notificare de reziliere a ...citeste mai departe despre "Cum stam la productia si planul de autostrazi - doar 50 de km in constructie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Iulie 2014, ora 10:58
Pretul unui kilometru de autostrada in Romania este de trei ori mai mare decat in Bulgaria, potrivit unui raport al Consiliului Concurentei (CC) pentru piata lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi, dat miercuri publicitatii.
In urma prelucrarii datelor si informatiilor puse la dispozitie de CNADNR, in Romania, pretul mediu al unui kilometru de autostrada construit in zona de ses este de 23,34 milioane lei/km, iar cel al unui kilometru de autostrada construit in zona de deal este de 20,87 milioane lei/km, ambele peste nivelul standardelor de cost.
"In cadrul analizei s-a constatat o variatie semnificativa a preturilor medii pe kilometrul de autostrada. Spre exemplu, la zona de ses, in Romania, preturile au variat in intervalul 2,68 milioane de euro (tronsonul Fetesti - Cernavoda) si 11,61 milioane de euro (varianta de ocolire Pitesti), in Bulgaria intre 2 milioane de euro (tronsonul Tracia - Nova Zagora - Yambol) si 2,8 milioane de euro (Hemus - Sofia si Yana), iar in Polonia intre 4,6 milioane de euro (Zgorzelec - Krzyzowa) si 12,4 milioane de euro (Zgorzelec - Krzyzowa)", releva datele raportului.
Prin urmare, conform CC, in Romania, variatia pretului mediu pentru un kilometru de autostrada construit in aceeasi forma de relief este cea mai mare (45,86%), fata de Polonia (36,42%) si Bulgaria (14,22%). Comparativ cu Bulgaria, pretul mediu/kilometru de autostrada construit in zona de ses este de aproape trei ori mai mare.
Actele aditionale,... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 14:07
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a primit 50 de oferte, majoritatea din partea unor asocieri de firme de constructii, pentru proiectarea si constructia unor sectoare din Autostrada Lugoj - Deva.
Autostrada Lugoj - Deva este parte integranta a coridorului IV paneuropean, care se desfasoara pe teritoriul tarii noastre de la Nadlac pana la Constanta.
Pentru proiectarea si executia lotului 2 al autostrazii Lugoj - Deva au fost depuse 18 oferte.
16 oferte au fost depuse de consortii (Asocierea Comsa - Teloxim - Aldesa - Via Design, Asocierea Copisa Constructora Pirenaica SA - Corsan Corviam Construccion SA, Asocierea Shapir Structures 1991 Ltd - Impresa Pizzarotti & C SpA - Pizzarotti SA, Asocierea Tirrena Scavi SpA - Societa Italiana per Condotte d'Acqua SpA, Asocierea Selina SRL - Doprastav as, Asocierea Aktor SA - Arcada Company SA, Asocierea Hochtief - Pa&Co, Asocierea Astaldi SpA - Euro Construct Trading 98 SRL, Asocierea Azvirt LLC - Consitrans SRL, JV Strabag SRL - Straco Grup SRL, Asocierea Sociedad Anonima de Obras y Servicios Copasa - Ortiz Construcciones y Proyectos SA - Labracom Construct SRL, Asocierea Constructora San Jose SA - Ploder Uicesa SA, Asocierea Impresa SpA - Azvi SA, Asocierea PORR Bau GmbH - Teerag Asdag AG - Porr Polska SA - Vega 93 SRL, JV Salini SpA - Secol SpA si Asocierea Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL), iar doua apartin companiilor (OHL ZS as si FCC Construccion SA).
Lotul 2 al... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 13:28
Costul pentru constructia autostrazilor de pe Coridorul IV Pan European, in lungime de 856 kilometri, se ridica la 8,588 miliarde de euro, care include lucrarile deja realizate, cele in curs de executie, precum si proiectele viitoare care se vor finaliza pana in 2020, mentioneaza Mediafax.Coridorul IV incepe in Germania la Nurenberg si se continua pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta.
In Romania, traseul trece prin Nadlac, Arad, Deva, Orastie, Sibiu, Bucuresti, Fetesti si Constanta si continuandu-se pana la Istanbul."In aceasta saptamana vor fi lansate patru proceduri de licitatie pentru adjudecarea contractelor de proiectare si executie pentru Coridoul IV",a declarat Daniela Draghia, director general adjunct proiecte cu finantare exrterna in cadrul CNADNR, la un forum privind infrastrructuta, dezvoltarea urbana si arhitectura de interior.Respectivele sectoare sunt Nadlac-Arad, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva si Orastie-Sibiu si vor avea o perioada de proiectare de sase luni, investitia urmand sa fie realizata in 24 de luni."In urma prioritizarii proiectelor pe Coridorul IV, la sfarsitul lui 2012 va fi finalizata 50% din constructie, la sfarsitul lui 2014 aproximativ 70%, si integral la finele anului 2020", a afirmat directorul CNADNR.In prezent de pe Coridorul IV a fost finalizat tronsonul Bucuresti-Cernavoda si se afla in diferite stadii de executie sectorele Arad-Timisoara si Cernavoda-Constanta, centura Sibiu si Constanta. mai mult
Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 13:58