Autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov nu va putea fi construita in parteneriat public privat (PPP), in numai 4 ani, asa cum sustine Cabinetul Dancila, a explicat pentru Ziare.com parlamentarul USR Catalin Drula. Membru in Comisia de Transporturi a Camerei Deputatilor, parlamentarul sustine ca, daca va continua sa incerce orbeste sa construiasca soseaua de mare viteza in acest fel, statul risca sa toace inutil sume uriase de bani, fara vreo garantie ca isi va vedea vreodata autostrada finalizata.
Cabinetul Dancila a adoptat, miercuri, un studiu de fundamentare intocmit de Comisia de Prognoza, in vederea construirii - in regim de PPP - a 106 kilometri de autostrada. Aceasta sosea pe care Guvernul vrea sa o construiasca ar urma sa continue traseul segmentului Bucuresti-Ploiesti din A3 si sa lege, astfel, Capitala de Brasov.
Studiul de fundamentare al Comisiei de Progoza prevede ca intreaga autostrada ar urma sa fie construita in numai 4 ani, adica pana in 2023. Cheltuiala si efortul realizarii soselei vor cadea, in principal, in seama viitorului constructor, care insa ii va putea taxa pe soferi pentru utilizarea soselei, ca sa isi scoata banii. In plus, constructorul ar urma sa primeasca de la stat zeci de milioane de euro anual, in conditiile in care numai din taxe de drum nu si-ar putea recupera investitia nici macar in 40 de ani!
Ziare.com v-a informat deja cu privire ca modul in care Comisia de Prognoza apreciaza ca ar trebui construita Autostrada... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2018, ora 19:41
Guvernul Romaniei a adoptat, miercuri, un studiu de fundamentare al Comisiei de Prognoza in baza caruia ar urma sa se construiasca, in parteneriat public-privat, Autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov. Potrivit documentului, soseaua lunga de 106 kilometri va fi o adevarata opera de infrastructura, urmand sa treaca prin tuneluri cu galerie dubla sapate in munte si peste mai multe poduri si pasaje. O asemenea sosea ar costa cam 1,36 miliarde de euro, bani pe care statul nu-i are. In consecinta, s-a gandit sa gaseasca un constructor care sa isi finanteze singur lucrarea si, in schimb, sa le puna taxe de drum romanilor care vor sa circule pe autostrada A3, incepand din 2019.
Autostrada pe care Guvernul vrea sa o construiasca ar urma sa continue traseul segmentului Bucuresti-Ploiesti din A3 si sa lege Capitala de Brasov.
Studiul de fundamentare intocmit de Comisia de Prognoza prevede ca lucrarile la aceasta autostrada numita Ploiesti-Comarnic-Brasov si lunga de 106,2 km vor fi impartite in 3 loturi, astfel: Ploiesti - Comarnic (48 km), Comarnic-Predeal (36 km) si Predeal-Brasov (21,8 km).
Pe primul lot, cel de 48 de kilometri dintre Ploiesti si Comarnic, autostrada ar urma traverseze, pe poduri, raul Prahova si Valea Sarului, dar si sa treaca, pe pasaje, peste mai multe cai ferate. In plus, soseaua de mare viteza ar urma sa fie legata de reteaua locala de drumuri prin doua noduri rutiere.
Al doilea lot, lung de 36 de kilometri, care va face legatura intre Comarnic si... mai mult
Vineri, 31 August 2018, ora 00:00
Parlamentarul USR Catalin Drula critica, in termeni duri, decizia Guvernului de a renunta la intelegerea cu Banca Mondiala pentru tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov, spunand ca situatia generata a facut ca de proiect sa se ocupe o Comisie de Prognoza.
"Reactia PSD la scandalul privind autostrada Comarnic-Brasov: nu mai avem nevoie de Banca Mondiala, se ocupa doamna Dancila de proiect prin Comisia Nationala de Prognoza. Ar fi de ras daca n-ar fi pe banii si nervii nostri.
Speriat de reactia publica la enormitatea de a-l pune pe Narcis Neaga a patra oara sa se ocupe de un PPP (Parteneriat Public-Privat - n.red.) pentru aceasta autostrada, ministrul Sova s-a repliat si a anuntat ca de proiect nu se va ocupa Neaga, nu se va ocupa nici macar Ministerul Transporturilor, ci Comisia Nationala de Prognoza din subordinea prim-ministrului. Da, ati citit bine - in Romania mai nou autostrazile se fac la Comisia de Prognoza", scrie Catalin Drula, deputat USR.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat sambata, la Constanta, ca nu este importanta sursa de finantare intr-un proiect, confirmand renuntarea la intelegerea cu Banca Mondiala pentru tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov.
"Simultan dl. Neaga declara presei ca se va apuca de studiile de fezabilitate pentru autostrada, desi spune ca 'eu n-am primit niciun semn ca m-as ocupa eu'. Si ca sa fie comedia completa, pe seara vine dl. Teodorovici care explica de ce s-a renuntat la derularea proiectului cu Banca... mai mult
Duminica, 17 Iunie 2018, ora 13:13
Autostrada Comarnic - Brasov este cu un pas mai aproape de realizare, incepand de miercuri. E drept ca este un pas foarte mic si foarte greu facut - a fost desemnat castigatorul licitatiei pentru sectorul Rasnov - Cristian, de 6,5 kilometri, dupa aproape doi ani de la lansare.
"Pe data de 31 mai, CNAIR SA a finalizat procedura de achizitie publica si a comunicat rezultatul analizarii ofertelor pentru proiectarea si executia sectorului de autostrada Rasnov - Cristian (km 162+300 - km 168+600) si a drumului de legatura cu profil de autostrada care asigura descarcarea traficului rutier spre municipiul Brasov", anunta un comunicat al CNAIR, remis joi Ziare.com.
In comunicat se mai arata ca sectorul respectiv face parte din lotul 2, respectiv tronsonul Comarnic - Brasov, al autostrazii Bucuresti - Brasov, care va avea 168 de kilometri.
"Procedura de achizitie publica a fost castigata de Asocierea S.C Alpenside S.R.L. - S.C. Specialist Consulting S.R.L. In prezent, se asteapta expirarea termenului legal de 10 zile pentru transmiterea unor eventuale notificari/contestatii, privind rezultatul procedurii de atribuire", mai transmite CNAIR.
Ceea ce nu transmite insa compania nationala de infrastructura rutiera este ca pretul este de 118 milioane de lei, fara TVA (ceea ce inseamna peste 30 de milioane de euro cu tot cu TVA), dar si ca procedura de licitatie a fost demarata in iulie 2015.
Potrivit Biz Brasov, oferta Asocierii S.C Alpenside S.R.L. - S.C. Specialist... mai mult
Joi, 01 Iunie 2017, ora 15:37
Firma care se ocupa de construirea autostrazii Suplacu de Barcau - Bors a fost penalizata de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu 75 de milioane de lei, pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile contractuale.
De asemenea, potrivit unui comunicat remis Ziare.com, CNAIR a anuntat ca doreste rezilierea contractului, urmarindu-se realizarea unei noi licitatii pentru autostrada.
"Avand in vedere ...citeste mai departe despre "Autostrada cu ghinion: Penalitati uriase si contract reziliat" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 22:54
Statul ar fi platit 2,7 miliarde euro pentru constructia, operarea si intretinerea autostrazii Comarnic-Brasov timp de 30 de ani daca ar fi avut banii in acest moment, insa adaugand costurile de finantare, suma urca la 8,45 miliarde euro, in vreme ce soferii vor fi taxati cu 7 lei, tarif indexabil.
"Valoarea de 2,73 miliarde euro reprezinta suma totala pe care statul roman ar plati-o pentru constructia (pe o perioada de 4 ani) si pentru operarea si intretinerea autostrazii Comarnic - Brasov (pe o perioada de 26 de ani), sub conditia ca aceasta suma sa fie disponibila azi", se arata intr-o prezentare a proiectului, facuta publica de Ministerul Transporturilor la solicitarea premierului Victor Ponta.
Ponta: Pot sa sa-mi fac un doctorat pe tema autostrazii Comarnic-Brasov
In conditiile in care autostrada va avea o lungime 53 de kilometri, costul total pentru constructie, operare si intretinere pe perioada concesiunii este cuprins intre 51,5 milioane euro pe kilometru, in varianta ...citeste mai departe despre "Autostrada Comarnic-Brasov: Cati bani va da statul si cu cat vor fi taxati soferii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 17:00
Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni ar trebui inclusa in Master Planul de Transport, deoarece ar contribui la aparitia de noi locuri munca si va conduce la cresteri pentru turism si exporturi, atrage atentia Federatia Operatorilor de Transport din Romania (FORT).
"Guvernul Romaniei, in ansamblul sau si Ministerul Transporturilor trebuie sa constientizeze ca, fara autostrada, regiunea Moldova ramane condamnata la saracie, fiind imperios necesara deschiderea reala spre vestul tarii.
Facem un ultim apel la domnul prim-ministru Victor Ponta si la domnul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, de a prioritiza realizarea autostrazii Targu Mures-Iasi-Ungheni, aceasta insemnand liantul care ar facilita apropierea regiunii Moldovei cat si a Republicii Moldova de restul tarii, atat in ceea ce priveste transportul rutier cat si nivelul de trai", se arata intr-un comunicat al FORT, citat de Mediafax.
Transportatorii argumenteaza ca aceasta autostrada este importanta pentru ca are un traseu ...citeste mai departe despre "Transportatorii, apel la Ponta si Rus: Fara autostrada, Moldova e condamnata la saracie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 14:51
Romania are nevoie sa construiasca imediat 700 - 800 de kilometri de autostrada si mai multe mii de kilometri de drumuri expres, regionale, dar si variante ocolitoare pentru resedintele de judet, sustine ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
"Investitiile in infrastructura sunt o necesitate imediata. Romania are nevoie sa construiasca imediat 700-800 de kilometri de autostrada, 2.000 si ceva de kilometri de drum expres, 3.000 de kilometri de drum regional, dar si variante ocolitoare la resedintele de judet", a declarat marti Ioan Rus, in cadrul Summit-ul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est, organizat de publicatia The Economist, eveniment la care Agerpres este partener oficial media.
Pentru aceste investitii va fi nevoie, in perioada 2014 - 2030, de circa 30 de miliarde de euro. "Este nevoie de parteneriate public-private viabile. Din pacate, noi nu avem niciun exemplu de parteneriat public-privat masiv de succes. Nu avem nicio concesiune ca poveste de succes la care sa ne raportam ca punct de pornire pentru alte concesiuni in viitor", a precizat ministrul Transporturilor.
In opinia sa, in Romania exista discrepante mari in ceea ce priveste dezvoltarea economica intre regiuni, iar noi trebuie sa urmarim atat interesul european, care presupune coridoare pan-europene pe teritoriul tarii, dar si interesul national, dincolo de aceste coridoare pan-europene. "Nu doar pe culoarul pan-european este viata ci si la Vaslui si Radauti este viata", a explicat ministrul... mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 10:50
CNADNR arata ca in prezent sunt in desfasurare "activitatile prealabile" semnarii contractelor de finantare si al celui de concesiune pentru autostrada Comarnic - Brasov si precizeaza ca obtinerea finantarii pentru un proiect de acest tip presupune "un proces laborios", cu multe etape.
"In prezent se desfasoara activitatile prealabile semnarii contractelor de finantare si contractului de concesiune de lucrari publice privind proiectarea, construirea, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii Comarnic - Brasov. Precizam ca obtinerea finantarii in cadrul unui proiect de concesiune presupune un proces laborios, cu multe etape, care include analiza de tip 'due diligence' din partea bancilor interesate in finantarea proiectului si care se concretizeaza prin incheierea unor contracte de finantare.
Lucrarile de construire la autostrada Comarnic - Brasov vor fi demarate dupa semnarea contractului de concesiune si a contractelor de finantare", a comunicat CNADNR la solicitarea MEDIAFAX, una dintre intrebarile adresate Companiei de Drumuri vizand noul termen estimat pentru semnarea contractului.
Cel mai recent termen anuntat de autoritati pentru semnarea acestui contract a fost luna iunie.
Premierul Victor Ponta si fostul ministru al Transporturilor Dan Sova s-au intalnit la jumatatea lunii ianuarie, la Palatul Victoria, cu reprezentantii asocierii Vinci - Strabag - Aktor, care a castigat licitatia pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov,... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:17