Lucrarile in constructii au crescut cu 17,6%, in primele noua luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Intre ianuarie si septembrie 2020, in marja cresterii ca serie bruta a volumului lucrarilor in constructii, pe elemente de structura au avut loc rezultate pozitive la lucrarile de reparatii capitale (+56,5%), lucrarile de intretinere si reparatii curente (+39,8%) si constructiile noi (+6,4%).
De asemenea, pe obiecte de constructii, ca serie bruta, au avut loc cresteri astfel:
* lucrarile de constructii ingineresti (+19,5%),* cladirile rezidentiale (+18,4%) si la* cladirile nerezidentiale (+14,2%).
In acelasi interval, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul total al lucrarilor de constructii a crescut cu 19,3%, crestere reflectata in volumul lucrarilor de reparatii capitale (+50,9%), al lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+46,6%) si al lucrarilor de constructii noi (+7,7%).
Totodata, pe obiecte de constructii, constructiile ingineresti au inregistrat un volum in crestere cu 23,5%, cladirile rezidentiale - un plus de 19,1% si cladirile nerezidentiale (+15%).
CITESTE SI:
INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 17,3%, in primele opt luni, fata de aceeasi perioada din 2019 ...citeste mai departe despre "Constructiile din Romania au crescut in pandemie datorita lucrarilor ingineresti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 10:54
Primarul Cristian Popescu Piedone a cerut o situatie actualizata privind constructiile de pe domeniul public amplasate fara autorizatii si a dispus desfiintarea constructiilor provizorii realizate in Sectorul 5, potrivit unui comunicat al autoritatii locale, transmis, miercuri.
Prima dintre ele, situata pe terenul domeniu public al Municipiului Bucuresti, pe Calea 13 Septembrie nr. 221-225, era amplasata fara autorizatie de construire prevazuta de Legea 50/1991.
Politistii locali au intocmit documentatia necesara privind desfiintarea constructiei metalice pe cale administrativa conform prevederilor OUG 57/2019 privind Codul administrativ si a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii.
In perioada urmatoare, politistii locali vor face verificari si la alte adrese, pentru a se asigura ca in Sectorul 5 nu exista si alte constructii care au fost amplasate fara autorizatii.
Citeste si: Cum a reusit Piedone sa puna mana pe Sectorul 5, desi nu a avut nici macar un program electoral: "Judecata poporului a decis"
...citeste mai departe despre "Primarul Piedone demoleaza constructiile provizorii si cele ridicate fara autorizatie de pe domeniul public al Sectorului 5" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 12:14
In ultima perioada, in care preturile locuintelor la curte au crescut agresiv, tot mai multi romani se intreaba care dintre cele doua variante este mai avantajoasa: constructia de la zero sau achizitionarea unei locuinte la cheie?
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce varianta este mai avantajoasa.
Ei bine, sa incepem cu partea cea mai usoara. La achizitia unei locuinte la cheie, dai banii si te-ai mutat. Nu prea mai ai multe de facut acolo, poate doar sa mai aranjezi un pic. In schimb, nu mai poti schimba prea multe legat de arhitectura si compartimentare. Iar acest lucru este un mare impediment pentru ca majoritatea constructorilor de acum fac bucatarii foarte mici sau compartimentari cu mult spatiu "mort".
Iar in cazul acesta, o locuinta de 110 metri patrati, sa spunem, intr-o curte de 300 mp, poate ajunge sa coste intre 105.000 si 130.000 de euro.
Pe de alta parte, in cazul locuintei de-a gata, o construiesti asa cum vrei tu si, implicit, ti-o compartimentezi dupa bunul plac. De aici, trebuie sa incepi sa faci niste calcule si sa te pregatesti pentru mult stres.
Deci constructia locuintei poate dura minimum 6-8 luni. In tot acest timp, va trebui sa ai terenul achizitionat, iar daca este in apropierea unui mare oras, va trebui sa dai undeva la vreo 100 de euro/mp. Deci, din start, pe teren ai dat 30.000 de euro.
Trecem peste faptul ca in jurul Bucurestiului, in functie de zona aleasa, un metru patrat de teren poate sa coste de la... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 08:30
Volumul lucrarilor de constructii a crescut, ca serie bruta, cu 17,3%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 19,2%, arata datele publicate vineri, 16 octombrie, de Institutul National de Statistica (INS).
"Volumul total al lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a crescut cu 17,3%. Pe elemente de structura au avut loc cresteri la lucrarile de reparatii capitale (+51,7%), lucrarile de intretinere si reparatii curente (+44,3%) si la constructiile noi (+5,6%). Pe obiecte de constructii, ca serie bruta, au avut loc cresteri astfel: lucrarile de constructii ingineresti (+21,9%), cladirile rezidentiale (+17,2%) si la cladirile nerezidentiale (+10,8%). Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul total al lucrarilor de constructii a crescut cu 19,2%, crestere reflectata in volumul lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+50,5%), al lucrarilor de reparatii capitale (+47,5%) si al lucrarilor de constructii noi (+7,4%)", arata datele INS.
Pe obiecte de constructii, seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate evidentiaza cresterea volumului constructiilor ingineresti (+25,8%), cladirilor rezidentiale (+18,1%) si al cladirilor nerezidentiale (+12,7%)
In august 2020, comparativ cu iulie 2020, volumul total al lucrarilor de constructii a crescut, ca serie bruta, cu 1,9%, crestere evidentiata la lucrarile de reparatii capitale (+5,2%), lucrarile de... mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2020, ora 10:21
Volumul total al lucrarilor de constructii a crescut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata, in primele sapte luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, majorarea fiind determinata de activitatile de reparatii capitale, respectiv de lucrarile de intretinere si reparatii curente, releva datele publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).
Conform statisticii oficiale, in perioada ianuarie - iulie 2020, ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii s-a majorat cu 18,1%, iar pe elemente de structura au avut loc cresteri la lucrarile de reparatii capitale (+48,2%), lucrarile de intretinere si reparatii curente (+48%) si la constructiile noi (+6,2%). Totodata, pe obiecte de constructii, ca serie bruta, au avut loc cresteri astfel: la lucrarile de constructii ingineresti (+25,5%), cladirile rezidentiale (+17,2%) si la cladirile nerezidentiale (+8,4%).
In acelasi timp, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul total al lucrarilor de constructii a urcat in perioada de referinta cu 20%, fata de intervalul similar din 2019. Cresterea este reflectata in volumul lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+54,6%), al lucrarilor de reparatii capitale (+44,6%) si al lucrarilor de constructii noi (+8%). De asemenea, pe obiecte de constructii, seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate evidentiaza cresterea volumului constructiilor ingineresti (+29,1%),... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 09:52
Cifra de afaceri a pietei locale de constructii va ajunge la aproximativ 90 de miliarde lei in acest an, comparativ cu nivelul de 89 miliarde de lei in 2019, reiese dintr-o analiza publicata, miercuri, de KeysFin.
Potrivit sursei citate, in 2018, cifra de afaceri a pietei locale de constructii (constructii de cladiri, inginerie civila si lucrari speciale de constructii) a fost de 84,4 miliarde de lei.
"Desi cele mai importante companii din industria de constructii, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, contracteaza proiecte mari de infrastructura, este important de mentionat ca industria nu se bazeaza doar pe acestea, iar companiile medii si mici care se ocupa de constructii de ansambluri rezidentiale, cladiri de birouri sau alte constructii civile, insumeaza o valoare importanta din total. Din punctul nostru de vedere piata de constructii din Romania are toate sansele sa creasca in continuare, insa e dependenta de masurile sociale si economice aplicate de Guvern, pentru ca romanii sa cumpere in continuare locuinte noi, iar companiile sa continue sa investeasca in spatii noi", a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information de pe piata locala.
Analistii KeysFin puncteaza si scaderea considerabila a numarului insolventelor, cu 58%, comparand recordul negativ de 3.000 insolvente din 2013 cu cele 1.018 insolvente din 2019. Totodata, in primele patru luni ale acestui an au fost... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 18:39
Sectorul constructiilor are nevoie de romanii care s-au intors in tara, in contextul pandemiei de COVID-19, a transmis Asociatia Romana a Constructorilor de Autostrazi (ARCA), precizand ca deficitul de forta de munca in acest domeniu ajunge la 500.000 de persoane.
ARCA spune ca intoarcerea romanilor in contextul pandemiei de COVID-19 reprezinta "o sansa unica pentru a mentine si valorifica in tara aceasta categorie de forta de munca".
"In acest sens, membrii ARCA propun tuturor patronatelor din domeniul constructiilor si autoritatilor responsabile din acest sector, spre dezbatere, un plan pentru angajarea romanilor care lucreaza, in mod normal, in afara granitelor si care au revenit in tara de la inceputul anului.
In prezent, deficitul de forta de munca in sectorul constructiilor (constructii/reabilitari autostrazi, constructii/reabilitari drumuri sau retele edilitare in mediul rural si in mediul urban, constructii civile) din Romania ajunge la aproximativ 500.000 de persoane", a transmis, marti, ARCA, printr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, multi dintre romanii care au revenit in tara sunt specializati in domeniul constructiilor si pot fi integrati cu usurinta in activitatea santierelor deschise la nivel national.
ARCA are mai multe propuneri pentru a facilita accesul romanilor care s-au intors in tara la oferta locurilor de munca din domeniul constructiilor:
- Crearea unei platforme online de catre autoritati, cu ajutorul careia romanii... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 11:15
Imobilele care in prezent se afla in constructie vor dainui in mare parte cu aceeasi structura cel putin o generatie, probabil doua, si tocmai de aceea calitatea materialelor de constructii folosite, dar si calitatea muncii depuse de constructori isi vor pune amprenta asupra aspectului, durabilitatii si confortului.
De aceea, a gasi echilibrul intre calitate si costuri este cea mai mare provocare. Este cazul izolatiilor din spuma poliuretanica, premium totodata accesibila la pret.
Bugetul proprietarilor pentru construirea propriilor case pare intotdeauna urias pentru acestia si chiar si asa tinde deseori sa fie subdimensionat si nepregatit pentru neprevazut si situatii de forta majora.
Dezamagirea este mare fata de constructorii care declara profesionalism si la fata locului se comporta neprofesionist. Grija este ca banii sa nu fie irositi. Nici timpul. Nici nervii.
Cum oare se poate obtine in bugetul alocat initial atat materiale de constructie de calitate, cat si profesionisti care sa inspire incredere si care sa utilizeze aceste materiale cu maximum de eficienta?
Calitate zi de zi, de la casa la rosu la casa la gri
Pentru o casa la rosu, multe lucruri sunt de facut pentru a aduce constructia la nivel de casa la gri, si anume:
montarea acoperisului, montarea tamplariei (fara aceste etape, proiectul stagneaza la nivel de casa la rosu);tragerea si pozitionarea instalatiei electrice (fara montarea prizelor, fara instalarea corpurilor de... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 14:35
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, sambata, decretul de promulgare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, a anuntat Administratia Prezidentiala.
Noua lege prevede, printre altele, ca nu este necesara, pentru anumite categorii de lucrari, emiterea avizelor de catre serviciile deconcentrate ale autoritatilor centrale privind protectia sanatatii populatiei, autoritatea competenta pentru protectia mediului, Comisia Tehnica de Circulatie si Autoritatea Aeronautica Civila Romana.
Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat aceasta lege pe 15 octombrie.
Potrivit formei trimise spre promulgare, publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, noua lege prevede ca "emiterea avizului serviciilor deconcentrate ale autoritatilor centrale privind protectia sanatatii populatiei nu este necesara pentru urmatoarele categorii de lucrari decat in situatiile speciale de derogare de la normele in vigoare prevazute de lege in care este necesar un studiu de evaluare a impactului asupra sanatatii populatiei:
a) construirea, reabilitarea, extinderea si consolidarea de locuinte unifamiliale;
b) construirea de anexe gospodaresti;
c) construirea de imprejmuiri".
De asemenea, emiterea actului administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului nu este necesara pentru urmatoarele categorii de lucrari:
a) construirea de locuinte unifamiliale; b)
construirea de anexe gospodaresti,... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 13:45