Fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, a cerut sâmbătă desfiinţarea Constituţiei americane, insistând din nou asupra acuzaţiilor sale că ar fi pierdut în urma unei fraude alegerile din 2020 în faţa democratului Joe Biden, relatează agenţia EFE.
Trump a transmis acest mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social, în urma publicării pe Twitter a unor emailuri interne ale acestei companii care arată cum aceasta a blocat înaintea alegerilor prezidenţiale un articol despre afacerile lui Hunter Biden, fiul actualului lider de la Casa Albă.
În mesajul postat pe Truth Social fostul preşedinte scrie că „Partidul Democrat şi Comitetul Naţional Democrat” s-au folosit de marile platforme de social-media pentru a reuşi o ”fraudă masivă” la alegerile din 2020.
”O fraudă masivă de asemenea tip şi magnitudine permite să se pună capăt tuturor regulilor, normelor şi articolelor, inclusiv a celor din Constituţie”, a apreciat Trump.
Casa Albă a reacţionat condamnând această poziţie a fostului preşedinte republican. ”Nu poţi iubi America doar atunci când câştigi. Constituţia SUA este un document sacrosanct care a garantat timp de peste 200 de ani ca libertatea şi domnia legii să se menţină în marea noastră ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Joe Biden.
Puţin mai devreme, noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a anunţat pe reţeaua sa de socializare va publica pe... mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 18:38
Preturile petrolului au scazut joi, in urma datelor referitoare la declinul record al economiei Statelor Unite in trimestrul al doilea si a sugestiei presedintelui Donald Trump de amanare a alegerilor prezidentiale care trebuie sa aiba loc pe 3 noiembrie, transmite Reuters.
Investitorii au vandut active considerate riscante, in urma unui tweet al lui Donald Trump in care acesta a pus problema amanarii alegerilor.
Data alegerilor prezidentiale este inclusa in Constitutia SUA, dar remarcile lui Trump sunt vazute drept un atac la integritatea viitoarelor alegeri, ceea ce ingrijoreaza investitorii.
Contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au inchis in declin cu 1,35 dolari, sau cu 3,3%, la 39,92 dolari pe baril, dupa ce in timpul tranzactiilor au coborat cu pana la 5%.
Contractele futures pentru petrolul Brent, care expira vineri, au coborat cu 81 de centi, sau cu 1,9%, la 42,94 dolari pe baril.
"Exista potentialul unor incertitudini politice serioase in Statele Unite, daca data alegerilor americane va fi contestata", a declarat John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York.
PIB-ul american a scazut cu 32,9% in termeni anuali, cel mai grav declin al productiei de cand guvernul inregistreaza astfel de date, in 1947. In plus, solicitarile saptamanale pentru indemnizatii de somaj au crescut, semn ca inrautatirea epidemiei de coronavirus in mari parti ale tarii are impact asupra economiei.
Numarul deceselor... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2020, ora 07:35
Ambasada SUA la Moscova a arborat joi steagul curcubeu al miscarii LGBTI pe cladirea sa principala din centrul capitalei ruse, in pofida legii care interzice promovarea publica a homosexualitatii in Rusia, relateaza agentia DPA.
Aparitia acestui steag pe sediul ambasadei americane coincide cu prima zi a referendumului la care cetatenii rusi sunt chemati la urne sa se pronunte, printre altele, si asupra interzicerii in Constitutia Rusiei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex.
"Drepturile LGBTI sunt drepturi ale omului. Drepturile omului sunt universale", a scris intr-o declaratie ambasada SUA la Moscova, care mai spune ca a arborat acel steag in cinstea aniversarii primei prezentari a acestuia la o parada gay, la San Francisco in anul 1978.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, a raspuns gestului ambasadei americane amintind ca ''orice situatie de propaganda a minoritatilor sexuale netraditionale in tara noastra este interzisa prin lege''.
In timp ce in SUA casatoriile intre persoane de acelasi sex sunt legale, in Rusia promovarea publica a homosexualitatii este un delict, conform unei legi promulgate de presedintele Vladimir Putin in anul 2013. ...citeste mai departe despre "Ambasada SUA la Moscova arboreaza steagul LGBTI odata cu referendumul de interzicere a casatoriilor intre homosexuali in Rusia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 17:01
Activitatile guvernului american au fost oprite in mod oficial de noaptea trecuta, dupa ce republicanii si democratii din Senat nu au reusit sa ajunga la un acord de ultim moment pentru continuarea finantarii bugetare, din cauza neintelegerilor majore legate de imigratie si securitatea la granite.
Intr-o sedinta dramatica tinuta noaptea tarziu, senatorii au blocat un proiect care prevedea prelungirea finantarii Guvernului pana pe 16 februarie. Proiectul avea nevoie din sustinerea a 60 dintre cei 100 de senatori, dar doar 50 au votat in favoarea acestuia, transmite Reuters.
Majoritatea democratilor s-au opus proiectului din cauza esecului eforturilor lor de a include masuri de protectie pentru sute de mii de tineri imigranti cunoscuti sub numele de "Dreamers".
Negocierile de urgenta dintre liderul republican al majoritatii din Senat, Mitch McConnell, si liderul senatorilor democrati, Chuck Schumer, cu cateva minute inainte de miezul noptii, nu au avut succes, iar guvernul american a ramas practic fara bani.
Congresul are o indatorire-cheie expusa in Constitutie - sa treaca legile care finanteaza Guvernul. Daca nu o face, majoritatea functiilor Executivului, de la plata armatei la finantarea imprumuturilor pentru micile afaceri, se opresc.
Iata cum se poate ajunge la aceasta situatie si ce inseamna asta
Oprirea oficiala a activitatilor a intrat in vigoare sambata, zi care marcheaza prima aniversare a lui Donald Trump ca presedinte.
Administratia Trump a... mai mult
Sambata, 20 Ianuarie 2018, ora 11:36
Ministrul Justiei Tudorel Toader a aratat luni, in cadrul unei emisiuni televizate, ca va avea marti o intrevedere cu ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, si ca se asteapta ca diplomatul sa-si motiveze ingrijorarea privind numirea procurorilor sefi din Romania, tocmai avand in vedere ca nu a propus modelul american, in care procurorul general este propus de Senatul SUA.
"In concret ar fi a treia oara cand ma vad cu ambasadorul SUA. La initiativa dansului, nu la initiativa mea. Mi-a oferit mai multe variante de intrevedere. El si-a exprimat ingrijorarea, dar eu asa am spus ca as fi vrut si motivarea acestei ingrijorari. Mai e putin si o sa aflu si probabil o sa intreb. Poate este ingrijorat ca in proiectul de modificare a legilor justiei nu am propus modelul american, unde procurorul general este propus de catre Senat, sa avem o echivalenta a procedurilor si sa tindem spre acelasi standard de democratie", a declarat, ironic, Tudorel Toader.
Ministrul a mai dezvaluit ca in precedentele intalniri, Hans Klemm i-a propus efectuareaa unei vizite in Statele Unite si, poate ca, in intalnirea de marti doreste sa discute despre programul acestei deplasari.
"In precedentele intalniri m-a invitat sa fac o vizita oficiala in SUA si poate ma invita sa stabilesc calendarul, voi vedea maine", a completat Toader la Antena3.
In continuare, ministrul a aratat ca un ambasador poate spune orice, insa Parlamentul trebuie sa legifereze tinand cont de specificul national.
"Si... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 07:08
Cel putin 30 de senatori si 166 de congresmeni democrati i-au intentat un proces presedintelui Statelor Unite, Donald Trump, la o instanta federala, sub acuzatia ca a incalcat Constitutia acceptand bani de la guverne straine, prin firmele sale, fara acordul Congresului.
Din ianuarie, cand Trump si-a inceput mandatul la Casa Alba, guverne ale altor tari au facut plati catre cele cateva sute de firme ale presedintelui.
Conform Constitutiei, Trump ar fi trebuit sa ceara acordul Congresului pentru fiecare astfel de plata - ceea ce nu a facut, transmite Reuters.
Administratia prezidentiala de la Washington nu a raspuns solicitarilor de comentarii, dar a sustinut ca interesele de afaceri ale lui Donald Trump nu contravin Constitutiei. Organizatia Trump a anuntat ca va dona Trezoreriei SUA profiturile obtinute de la clientii care reprezinta alte tari, dar nu va cere unor astfel de clienti sa se identifice. Departamentul Justitiei a refuzat sa comenteze.
Parlamentarii cer un ordin judecatoresc prin care Trump sa fie obligat sa ceara acordul Congresului inainte de a accepta bani din astfel de surse.
Congresmanul John Conyers, reclamantul principal din Camera Reprezentantilor, a afirmat ca "presedintele Trump are conflicte de interese in cel putin 25 de tari si se pare ca isi foloseste presedintia pentru a-si maximiza profiturile".
Citeste si: Afacerile lui Trump sunt finantate inclusiv din bani care trebuiau sa ajunga la copiii bolnavi de cancerTarile musulmane... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 08:15
Barack Obama este, in 2016, pentru a noua oara consecutiv, cel mai admirat barbat de catre cetatenii americani, in fata lui Donald Trump, care a facut insa un salt fata de anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de institutul Gallup.
Anul acesta, diferenta dintre voturile obtinute de Obama si de Trump, ocupantii primelor doua locuri, e mica, mai redusa decat niciodata, noteaza AFP. Presedintele ales Donald Trump, creditat in 2015 cu 5%, a fost acum citat de 15% dintre respondenti, fata de Barack Obama, ales de 22% dintre persoanele chestionate.
Rezultatele acestui sondaj sunt publicate in contextul in care tensiunea a crescut intre presedintele ales si presedintele aflat la final de mandat.
Barack Obama s-a aratat luni "sigur" ca ar fi castigat un al treilea mandat daca Constitutia i-ar fi permis sa se prezinte din nou in alegeri, afirmatie respinsa de Donald Trump.
Miercuri, omul de afaceri l-a acuzat pe actualul presedinte ca are "declaratii incendiare" si ca pune ...citeste mai departe despre "Care este cel mai admirat barbat in SUA. Se afla in top pentru a noua oara consecutiv" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Decembrie 2016, ora 19:19
Noua Constitutie cu puternice accente nationaliste a Ungariei, dorita de premierul Viktor Orban, a intrat in vigoare duminica, instaurand reformele foarte controversate privind Banca centrala, justitia si legea electorala, in pofida criticilor internationale, transmite AFP.
Viktor Orban, denuntat ca "autocrat" de opozitia de stanga si ecologista si de numeroase organizatii ale societatii civile, a remodelat in 18 luni Ungaria dupa chipul sau, sfidand criticile Uniunii Europene legate de compatibilitatea acestor legi cu dreptul comunitar, si ingrijorarile SUA fata de starea democratiei in Ungaria.
In noua lege fundamentala, denumirea "Republica Ungaria" dispare, fiind inlocuita cu "Ungaria", si este inscrisa o referire explicita la Dumnezeu, prin sintagma "Dumnezeu ii binecuvanteaza pe unguri".
Profitand de majoritatea parlamentara de doua treimi a partidului sau conservator FIDESZ, premierul Viktor Orban a dat valoare constitutionala unor legi, care nu vor putea fi modificate decat cu o majoritate identica. Este insa putin probabil ca, pe viitor, un guvern provenit din actuala opozitie va dispune de un asemenea procent in parlament.
O astfel de lege este cea a "stabilitatii financiare", care statueaza taxa unica de 16% pe venit si va face foarte dificila instaurarea de masuri fiscale de urgenta in cazul unui deficit public in cadere libera.
In domeniul politic, Constitutia ii face retroactiv "responsabili de crimele comuniste" comise pana in 1989 pe... mai mult
Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 15:01
Senatul american a aprobat, marti, un plan de crestere a plafonului de indatorare, in prezent la 14.300 de miliarde de dolari, pentru a evita pericolul intrarii statului in incetare de plati, potrivit Mediafax.Camera Reprezentantilor a votat, luni, planul negociat de Partidul Democrat si Partidul Republican, sustinut si de Casa Alba, pentru ridicarea plafonului datoriei de stat si reducerea deficitului bugetar.
Presedintele Barack Obama a indicat ca va promulga legea imediat dupa aprobarea acesteia si de catre Senat.
Obama a anuntat, duminica, un acord politic de ultima ora pentru cresterea plafonului de indatorare si evitarea intrarii Statelor Unite in incetare de plati.
Potrivit documentelor furnizate de cele doua partide, planul ar permite presedintelui sa urce plafonul de indatorare in trei trepte.
Congresul va putea sa-si manifeste dezacordul in doua astfel de situatii, dar nu le va putea bloca decat cu doua treimi din voturi, atat in Senat cat si in Camera Reprezentantilor, situatie putin probabila, noteaza Reuters.
Programul prevede reduceri de cheltuieli de aproximativ 2.400 de miliarde de dolari intr-o perioada de zece ani, care vor fi aprobate de Congres in doua trepte, respectiv 917 miliarde de dolari odata cu aprobarea planului si 1.500 de miliarde de dolari pana la sfarsitul anului.
Primul set de reduceri de cheltuieli se va aplica in domenii variind de la armata la siguranta alimentara.
Reducerile de cheltuieli vor fi limitate pentru fiecare an. Daca... mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 20:03