Presedintele rus Vladimir Putin a intrebat oficial Curtea Constitutionala daca este legal sa modifice Constitutia, a anuntat sambata Kremlinul. Modificarea i-ar permite lui Putin sa ramana la putere pana in 2036, transmite Reuters.
In luna ianuarie, Putin a anuntat o schimbare majora in politica rusa si o reforma constitutionala, descrise de Kremlin drept o redistribuire a puterii intre presedintie si Parlament.
Dar Putin, in varsta de 67 de ani, care a dominat politica rusa timp de doua decenii atat ca presedinte cat si ca premier, a mers marti in Parlament pentru a sustine un nou amendament care i-ar permite sa ignore o interdictie constitutionala actuala de a mai candida in 2024.
Interventia sa creeaza posibilitatea de a mai obtine alte doua mandate consecutive de cate sase ani, dupa 2024, cu toate ca Kremlinul subliniaza ca Putin nu a spus inca daca va mai candida in 2024.
Kremlinul a anuntat sambata, intr-un comunicat, ca a semnat schimbarile constitutionale dupa ce au fost aprobate de ambele camere ale Parlamentului si de parlamentele regionale.
Curtea Constitutionala trebuie sa decida daca schimbarile sunt legale inainte de un vot national programat sa aiba loc pe 22 aprilie.
Rusii, impartiti aproape egal in ce priveste dorinta lor ca Putin sa ramana la putere
Grupul de monitorizare OVD-Info a afirmat ca politia a retinut sambata, la Moscova, circa 50 de persoane care protestau fata de planurile lui Putin de a schimba Constitutia.
O filmare a... mai mult
Duminica, 15 Martie 2020, ora 08:33
Parchetul General a identificat cel putin 20 de aspecte de neconstitutionalitate in cazul modificarilor facute Codului Penal, potrivit unei analize care a fost realizata pe baza observatiilor primite de la unitatile si structurile specializate de parchet din cadrul Ministerului Public. O parte dintre modificari incalca Dreptul international.
"Avand in vedere modul in care au fost adoptate o serie de modificari ale Codului Penal si Codului de Procedura Penala, fara a fi luate in considerare observatiile si propunerile formulate de catre Consiliul Superior al Magistraturii si asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, fara a exista o consultare si o colaborare reala cu institutiile judiciare investite cu aplicarea legislatiei penale, analiza realizata in cadrul Ministerului Public a fost inaintata subiectilor cu drept de sesizare a Curtii Constitutionale", arata Parchetul General, intr-un comunicat de presa.
Criticile de neconstitutionalitate vizeaza modificari controversate care au fost mediatize, cum ar fi: conditiile liberarii conditionate in cazul pedepsei inchisorii, confiscarea extinsa, definitia functionarului public si infractiunile de favorizarea faptuitorului, marturia mincinoasa, traficul de influenta, abuzul in serviciu sau constituirea unui grup infractional organizat.
Mass-media a speculat ca o parte dintre aceste infractiuni ar fi cu dedicatie, dupa ce mai multi lideri politici sunt cercetati/judecati pentru aceste infractiuni.... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 12:14
Reducerea termenelor de prescriptie care apare in noul Cod Penal adoptat de majoritatea parlamentara poate avea consecinte nefaste asupra modului in care autoritatile judiciare isi vor indeplini atributiile legale, sustine Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR).
Magistratii apreciaza ca aceste modificari nu vor avea ca efect mult clamata eradicare a "abuzurilor", ci impiedicarea anchetarii unor cauze penale, in special a celor complexe.
"Constatarea, cercetarea si judecarea, in interiorul termenului de prescriptie, a unor infractiuni de coruptie si asimilate, in care sunt implicati functionari publici de rang inalt, poate deveni iluzorie, lipsita de orice rezultat practic de prevenire si combatere a fenomenelor infractionale", arata FJR, intr-un comunicat de presa remis vineri Ziare.com.
Potrivit sursei citate, in lipsa unor studii de impact, a unor cercetari sociologice si a unor evaluari criminologice, se va ajunge la o cvasi-imunitate de drept material a acestor functionari publici, fara sa existe o justificare obiectiva si rezonabila.
Codul Penal a trecut la limita: 9 deputati de la minoritati si unul de la PMP i-au salvat majoritatea lui Dragnea
FJR atrage atentia asupra faptului ca modificarile legislative vizand termenele de prescriptie pot avea ca efect incalcarea a cel putin 9 articole din Constitutia Romaniei.
Cum se incalca Constitutia
- Reducerea termenelor de prescriptie face ca anchetarea acestor infractiuni sa fie iluzorie,... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 11:22
Comisia electorala din Ungaria (NVI) a confirmat duminica rezultatul final al alegerilor parlamentare din 12 aprilie, la care partidul Fidesz al premierului nationalist Viktor Orban a obtinut 133 de locuri din cele 199, cat numara parlamentul de la Budapesta, adica o majoritate clara de doua treimi.
Acesta este al treilea mandat consecutiv pentru Fidesz si al patrulea, in general.
Pe locul doi s-a clasat partidul de extrema dreapta Jobbik, cu 26 de mandate, iar pe pozitia a treia, social-democratii, cu 20, a anuntat Comisia electorala, dupa ce a numarat sambata ultimele buletine ramase.
La aceste alegeri s-a inregistrat o prezenta istorica la vot de 69%, care a depasit-o pe cea din 2014, cand a fost o participare la vot de 61,7%.
O majoritate de doua treimi ii permite lui Viktor Orban sa schimbe Constitutia si sa adopte legi constitutionale.
Proteste de amploare: Nu toti am votat cu Orban
Sambata, zeci de mii de maghiari au iesit in strada, la Budapesta si in mai multe orase, in cel mai mare miting din ultimii ani.
Protestatarii au avut pancarte pe care scria "Suntem liberi" si au scandat "Jos Orban", relateaza Bloomberg.
"Este foarte important sa aratam ca foarte multi oameni nu au votat cu Orban", a declarat un protestatar. ...citeste mai departe despre "Rezultatul alegerilor din Ungaria a fost confirmat: Cu majoritate absoluta, Orban poate schimba Constitutia si adopta orice lege vrea" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 16:25
Xi Jinping, care conduce China - cu o mana de fier - de peste cinci ani, urmeaza sa ramana la conducerea gigantului asiatic atat cat va dori, in contextul in care Partidul Comunist Chinez (PCC) a anuntat duminica faptul ca vrea sa elimine limita de doua mandate prezidentiale prevazua de Constitutie.
Comitetul Central, un fel de "parlament" al PCC, a propus sa se stearga din Constitutie prevederea potrivit careia un presedinte "nu poate exercita mai mult de doua mandate consecutive" de cinci ani, a anuntat agentia China Noua.
Xi, presedintele Republicii Populare Chineze din 2013, ar urma sa-si incheie functia in 2023.
"Cred ca va deveni imparat pe viata si Mao Zedongul secolului al XXI-lea", a comentat politologul Willy Lam, de la Universitatea chineza din Hong Kong, referindu-se la atotputernicul fondator al regimului comunist, in 1949.
"Daca sanatatea i-o permite, el doreste sa ramana la putere 20 de ani, adica pana in 2032 in calitate de secretar general al Paritdului, iar pana in 2033 in calitate de presedinte al statului", a adaugat Lam, citand surse apropiate puterii de la Beijing.
Xi va avea 80 de ani in 2033.
PCC a propus totodata sa se includa "gandirea lui Xi Jinping" in Constitutia tarii, potrivit Chinei Noi.
Aceste dispozitii urmeaza sa fie supuse aprobarii parlamentarilor chinezi in cadrul sesiunii anuale plenare a Adunarii Nationale Populare (ANP), ale carei lucrari se deschid pe 5 martie.
Cautand sa se mentina pe termen nedeterminat la... mai mult
Duminica, 25 Februarie 2018, ora 17:25
Guvernul Republicii Moldova a avizat pozitiv introducerea in Constitutie a unor amendamente cu privire la orientarea proeuropeana a tarii, decizie criticata dur de presedintele Igor Dodon, care sustine ca Guvernul a comis un act contrar vointei poporului, fiind "o provocare care are drept scop divizarea in continuare a societatii moldovenesti".
Preambulul si articolul 1 din Constitutie vor fi completate cu prevederi care vor stabili expres calea europeana a Republicii Moldova, prevede initiativa avizata pozitiv, miercuri, de Guvernul Republicii Moldova. De asemenea, se propune completarea Constitutiei cu un articol nou, potrivit caruia integrarea europeana a Republicii Moldova reprezinta obiectivul strategic de dezvoltare a tarii.
Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se va stabili de Parlament prin lege organica, mai prevede articolul respectiv.
Pro-rusul Dodon tuna si fulgera
Presedintele Republicii Moldova, Igor Dododn, sustine ca Guvernul, in frunte cu Pavel Filip, "a comis un act contrar vointei poporului", care reprezinta "o provocare ce are drept scop divizarea in continuare a societatii moldovenesti".
"Nici majoritatea parlamentara actuala, nici Guvernul nu dispun de suficienta legitimitate sa adopte decizii de importanta cruciala din numele intregului popor al Moldovei. (...) Orice amendamente la Constitutie cu privire la vectorul de politica externa a tarii sau alte probleme de importanta majora... mai mult
Joi, 01 Februarie 2018, ora 09:35
Presedintele Klaus Iohannis a explicat marti de ce a mai dat o sansa PSD si a desemnat-o pe Viorica Vasilica Dancila sa formeze cel de al treilea Guvern PSD din ultimul an, anuntand, totodata, ca doreste modificarea Constitutiei astfel incat integritatea sa fie o conditie fundamentala pentru o persoana care ocupa functii in stat.
"Am cantarit toate argumentele si am ajuns la concluzia ca aceasta este varianta pe care trebuie sa o accept. Am avut o intalnire cu doamna Dancila, mi s-ar fi parut ciudat sa o desemnez fara sa o cunosc. Cand am desemnat-o a fost vorba despre parsoana ei, nu despre Guvern. Majoritatea parlamentara a recomandat-o", le-a spus Iohannis jurnalistilor prezenti la Cotroceni.
El a spus ca nu s-a temut ca PSD ar putea sa-l suspende din functie pentru ca nu exista temei si a insistat ca aceasta este o tema falsa vehiculata in spatiul public. "Nu mi-a fost si nu mi-e teama de suspendare. Nu exista niciun motiv pentru o suspendare. Incet, dar sigur trebuie eliminat acest lucru din discutia publica", a precizat seful statului.
Intrebat despre ce se va intampla daca PSD va numi in Guvern persoane care au probleme cu justitia, seful statului ca spus ca principiul integritatii trebuie introdus in Constitutie.
"Parerea mea despre persoanele care au probleme cu justitia, aceasta opinie o cunoasteti - nu au ce cauta in fruntea statului. (...) (Principiul integritatii, n. red.) consider ca trebuie sa facem cu totii, impreuna, un efort de imbunatatire a... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 13:19
Spania analizeaza modificari constitutionale care ar permite regiunilor sale sa desfasoare referendumuri de independenta in viitor, insa decizia amendarii legii fundamentale ar trebui luata printr-un vot la nivel national, a declarat ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis (foto).
"Noi am creat o comisie in Parlament pentru a explora posibilitatea amendarii Constitutiei spre a putea raspunde mai bine aspiratiilor unora dintre catalani", a declarat Dastis intr-un interviu acordat BBC.
"Admitem ca exista o situatie politica ce merita sa fie analizata, dar, in orice caz, este clar ca decizia va trebui sa fie luata de toti spaniolii", a adaugat el.
Masura constituie o recunoastere a evenimentelor din Catalonia, unde Executivul regional a fost demis dupa declararea unilaterala a independentei.
Miercuri, Tribunalul Constitutional spaniol a anulat declaratia unilaterala de independenta adoptata pe 27 octombrie de Parlamentul regional catalan, considerand-o "nula si neconstitutionala".
Pe de alta parte, Alfonso Dastis si-a exprimat regretul pentru faptul ca au existat persoane ranite in timpul desfasurarii referendumului, el insistand totusi ca politia nu a recurs in mod disproportionat la forta. Ministrul declarase anterior ca unele imagini cu violentele politiei erau "trucate".
Potrivit BBC, initiativa Madridului pare a fi o "ramura de maslin" intinsa sustinatorilor separatismului in Catalonia, care miercuri au protestat din nou pe tot cuprinsul regiunii.... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 10:09
Zeci de europarlamentari cer Parlamentului Romaniei sa nu sustina organizarea unui referendum pentru modificarea Constitutiei, in sensul in care ar include definitia familiei traditionale.
"Un numar de 33 de membri ai Parlamentului European, din cadrul mai multor partide, au adresat astazi o scrisoare presedintilor de partide parlamentare din Romania prin care solicita ca Legislativul sa nu sustina organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei intr-un mod care limiteaza definitia familiei, incitand la discriminarea familiilor care nu corespund notiunii promovate de initiatorii referendumului", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Documentul citat sustine ca, daca referendumul va avea loc, va parea ca se aproba incalcarea drepturilor omului pentru cuplurile de acelasi sex, dar si pentru copiii ce provin din alte tipuri de familii.
"Va indemnam respectuos sa nu sprijiniti referendumul propus cu privire la definitia familiei. Intr-adevar, incepand de anul trecut, in Romania a fost organizata o campanie in favoarea organizarii unui referendum privind redefinirea familiei in Constitutie ca fiind bazata exclusiv pe casatoria dintre barbat si femeie.
Aceasta propunere este cu adevarat surprinzatoare, deoarece cuplurilor de acelasi sex le este deja interzis sa se casatoreasca prin prevederile Codului Civil in vigoare, care interzice, de asemenea, recunoasterea casatoriilor civile sau parteneriatelor inregistrate intre persoane de acelasi sex... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 17:20