Bugetul statului nu permite alocarea de despagubiri pentru firmele din industria carnii care au inregistrat pierderi in ultima perioada, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, mentionand ca nu exista o evaluare a pierderilor.
"Nu cred ca putem acorda despagubiri celor din industria carnii (care reclama scaderea vanzarilor in urma scandalurilor din ultima vreme - n.r.), pentru ca bugetul de stat nu isi permite in momentul de fata si pana acum nu putem vorbi de despagubiri atata timp cat nu avem o evaluare", a spus ministrul in urma unei intalniri cu reprezentanti ai fermierilor.
El a afirmat ca pierderile inregistrate tin de relatiile comerciale dintre firmele din Romania si cele din strainatate.
Presedintele Federatiei Pro Agro, Alexandru Jurconi, a declarat anterior ca se constata o scadere cu cel putin 10% a consumului intern de carne de vita fata de perioada similara a anului trecut, iar exporturile de carne de vita si cal au ajuns aproape de zero ca urmare a scandalurilor de pe piata din ultima perioada. mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 08:52
Modelul fondului romanesc pentru pierderile din agricultura este inspirat din cel francez, unicul functional din UE.
Conform Ministerului Agriculturii, noua institutie va o tripla participare: agricultori, Guvern si fonduri europene. Practic, agricultorii vor contribui cu 35%, iar restul de 65% vor reprezenta contributia Fondului Mutual: UE - 47,75% si statul roman- 16,25%.
Aceste structuri vizeaza doua obiective: responsabilizarea agricultorilor in ceea ce priveste gestionarea riscurilor, prin contributia financiara si mobilizarea finantarilor comunitare pentru gestionarea riscurilor, in zona pierderilor economice.
Cine si cum isi acopera pierderile
Conform proiectului MADR, sunt eligibile pentru acordarea de despagubiri din fondurile mutuale urmatoarele pierderi:
- Costurile legate de pierderea de animale sau de plante.
- Costurile legate de pierderea activitatii pe exploatatie.
- Costuri sau pierderi de ordin economic si comercial provenite din restrictionarea sau interzicerea circulatiei sau schimbului.
Sunt considerate costuri neeligibile "pierderile economice" care fac deja obiectul unei cofinantari comunitare si pierderile economice ale animalelor de companie.
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a anuntat, la finalul unei intalniri de lucru cu producatorii si procesatorii din industria laptelui, ca toate alertele alimentare sunt, in prezent, inchise. In plus, Constantin a anuntat ca ministerul lucreaza la infiintarea unor fonduri... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 13:30
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anuntat, in cadrul unei intalniri de lucru cu producatorii si procesatorii din industria laptelui, ca toate alertele alimentare sunt, in prezent, inchise.
Ministerul lucreaza la infiintarea unor fonduri mutuale ce ar putea prelua pierderile din agricultura.
"Toate alertele alimentare sunt inchise in momentul de fata.(...) Ministerul Agriculturii va intensifica in perioada urmatoare cateva masuri. In primul rand avem nevoie de o legislatie care sa infiinteze in Romania fondurile mutuale si aici vorbesc de cine acopera riscurile, respectiv pierderile economice sau pierderile care nu sunt acoperite de societatile de asigurari. La nivelul european functioneaza si cred ca este momentul ca si in Romania sa infiintam fondurile mutuale. (...)
Este o responsabilitate tripla, in primul rand a producatorilor, pentru ca trebuie sa existe o contributie a lor, dar si a statului membru, respectiv Romania, si, pe de alta parte, contributia UE. Daca am fi avut fonduri mutuale astazi nu am fi vorbit de aceste pierderi economice pentru ca ele erau suportate din fondurile mutuale", a precizat ministrul Agriculturii.
Programul 'Cornul si laptele' va continua
Ministrul a dat asigurari ca programul "Cornul si laptele" va continua si a explicat ca premierul nu vrea inchiderea lui, ci o "redefinire a proiectul".
"Analizam posibilitatea de a orienta cat mai bine aceste fonduri", a spus Constantin.
Oficialul a explicat ca cel mai... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 11:30
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, ca in perioada urmatoare va fi facuta o evaluare a pierderilor suferite de crescatorii de animale afectati de problema aflatoxinei din lapte.
"Au fost probleme cauzate in ultimul timp cu referire la aflatoxina identificata in lapte. Sunt anumite pierderi pentru anumiti fermieri in aceasta perioada si vom face o evaluare a pierderilor. Vom avea discutii si cu procesatorii, pentru a nu se pune presiune pe producatori.
Ce e important pentru crescatorii de animale care aveau contracte cu procesatorii este ca aceste contracte au fost respectate, procesatorii au cumparat in continuare laptele de la producatori, chiar daca au constituit stocuri suplimentare. Crescatorii de animale care au contracte cu procesatorii au livrat si nu au inregistrat pierderi in aceasta criza. Pierderi s-au inregistrat la fermierii care au vandut laptele direct prin dozatoare, iar acolo trebuie sa ne asiguram ca vand fermieri, nu intermediari care vad o afacere din asta", a declarat Daniel Constantin, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj.
Crescatorii de bovine au solicitat majorarea ajutorului de stat pe cap de animal de la 500 de lei la 600 de lei
"Ajutoarele de stat pentru crescatorii de bovine, plata pe cap de animal, a fost de 400 de lei in 2011, in 2012 am negociat si a fost de 500 de lei, iar ei solicita majorarea la 600 de lei in acest an avand in vedere actualul context cu probleme si al cresterii pretului la... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 15:34