Ministrul Economiei, Constantin Nita, afirma, intr-o declaratie de presa, ca economia "se afla pe un trend pozitiv", chiar daca a inregistrat doua trimestre de scadere a Produsului Intern Brut (PIB).
"Primul aspect care trebuie evidentiat in legatura cu noile date privind PIB publicate de Institutul National de Statistica (INS) este ca desi economia Romaniei a inregistrat doua trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul intregii perioade analizate ea se afla pe un trend pozitiv cu o crestere economica ajustata sezonier de 2,6% fata de primul semestru al anului trecut. Din acest punct de vedere, semnalul dat de definitia tehnica a recesiunii economice, de doua trimestre consecutive de scadere economica, nu trebuie sa estompeze avansul economic semestrial consolidat de 2,6%", spune Nita, potrivit MEDIAFAX
Mai mult, spune ministrul Economiei, avansul PIB din primul semestru este sustinut si de anumiti indicatori cheie ai economiei precum exporturile, productia industriala si comertul cu amanuntul.
Romania a reintrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care releva modificarea evolutiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%. mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 16:07
Facturile la energie ar putea scadea cu 5 - 10%, de la 1 iulie, pentru consumatorii casnici, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
"De la 1 iulie, ar trebui sa fie un impact in factura, ca urmare a noii legi. ANRE trebuie sa ne spuna, ca au toate elementele de supracompensare. Sigur, supracompensarea, anul acesta, trebuie sa se faca pe sase luni, semestrial, ceea ce nu prea le convine. Asta este realitatea. Ei vor anual sa o faca si noi anul acesta le-am cerut sa o faca semestrial.
Au datoria sa respecte legea, ca oricare institutie, si trebuie sa isi organizeze activitatea sa faca lucrul acesta. Ar trebui sa se vada un procent semnificativ, intre 5 si 10%", a spus Nita.
Totusi, ministrul Energiei nu a putut spune daca, in urma calculului de supracompensare, se va obtine acest procent.
Ce prevede OUG pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile
Ordonanta de urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptata, recent, de Guvern, in actul normativ fiind prevazut ca recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017, pentru centralele hidro si solare, respectiv de la 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.
De asemenea, au fost pastrate prevederile din proiectul de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, care propunea amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 13:33
Ministrul pentru IMM-uri, comert si mediu de afaceri, Constantin Nita, a declarat, vineri, ca o reducere cu 2,5% a dobanzii de politica monetara ar fi ajutat mai mult IMM-urile decat cea de 0,5 operata de banca centrala. "Este foarte bine ca BNR a redus dobanda de referinta, dar o scadere de 2,5% ar fi fost un ajutor mai mare pentru IMM-uri" a mai spus Nita. Acesta a precizat ca abia la o dobanda de referinta de 7- 8% bancile vor reduce dobanzile la creditele pentru IMM-uri.
Miercuri, consiliul de administratie al bancii centrale a decis sa coboare dobanda de politica monetara de la 10% la 9,5%.
Ministrul IMM-urilor Constantin Nita a mai declarat, vineri, ca impozitul minim este o masura temporara si ar putea fi anulat din toamna, in functie de performantele economice. mai mult
Vineri, 08 Mai 2009, ora 17:06