Departamentul pentru Energie este in grafic in ceea ce priveste angajamentele luate in fata Fondului Monetar International, iar in acest an vor fi listate la bursa Hidroelectrica, Electrica si Complexul Energetic Oltenia, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, prezent la o conferinta de profil.
"Suntem in grafic cu tot ceea ce ne-am angajat. In iunie vom lista Hidroelectrica si Electrica, iar Complexul Energetic Oltenia va fi listat in octombrie. Cu siguranta veti avea profit daca veti investi in aceste companii", a spus Nita.
El a afirmat ca anul trecut a fost unul de succes pentru strategia de listari, dupa cele trei listari reusite ale Romgaz, Nuclearelectrica si unui pachet suplimentar de actiuni Transgaz.
Intrebat daca momentul listarilor este cel mai bun, in conditiile in care pietele financiare externe nu si-au revenit din criza, Nita a raspuns: "Da, companiile romanesti trebuie sa-si deschida capitalul si pentru micii investitori, si pentru marii investitori. Banii vor fi folositi in retehnologizari. Toti banii rezultati din vanzarile pe bursa raman in companii".
Nita a sustinut ca, in acest fel, companiile vor castiga increderea pietelor si vor primi mai usor credite de la banci.
"Avem datoria, ca romani, ca aceste companii sa devina cele mai importante din regiune", a mai spus ministrul.
La randul sau, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, a precizat, la acelasi eveniment, ca a... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 14:52
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, si membri directoratului Hidroelectrica nu au stiut faptele de coruptie pe care le comiteau Ioan Mihaila si Eugen Bradean, astfel ca anchetatorii DNA au dispus neinceperea urmaririi penale fata de acestia pentru complicitate la luare si dare de mita.
"Din ansamblul materialului probator administrat in prezenta cauza a rezultat fara putere de tagada inexistenta unei conivente infractionale intre cei doi inculpati si numitii (.........), ministru delegat pentru Energie in cadrul Guvernului Romaniei, ConstaConstantin Nitatat in Parlamentul Romaniei, (.........), motiv pentru care se va dispune fata de acestia neinceperea urmaririi penale pentru complicitate la infractiunea de luare de mita si complicitate la infractiunea de dare de mita...intrucat faptele nu exista", se arata in rechizitoriul prin care fostul consilier al demnitarului si un fost director din Hidroelectrica au fost deferiti justitiei, miercuri, pentru fapte de coruptie.
La aceeasi concluzie au ajuns anchetatorii in privinta directoratului Hidroelectrica. "Pe fondul cercetarilor efectuate in prezentul dosar, au fost interceptate si inregistrate si convorbirile telefonice purtate de inculpatii Mihaila Ioan si Bradean Eugen cu numitii (.........), membrii in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica respectiv cu numitii Stanculescu Viorelian Mihai (presedinte), Teleanu Mihai si Agliceru Ovidiu, membri ai directoratului Hidroelectrica insa, probatoriul... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 19:15
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, respinge acuzatiile de implicare in scandalul spagii de la Hidroelectrica, mentionand ca a atentionat conducerea Hidroelectrica asupra consecintelor penale ale unui contract cu pret fix.
"Resping ferm orice acuzatie, afirmatie, asociere in ceea ce priveste implicarea mea in acest caz. Iar mentionarea numelui meu de catre terte persoane pe marginea acestui subiect intra in categoria speculatiilor care se pot transforma in calomnie", a afirmat Nita, intr-o conferinta de presa.
Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, au fost retinuti de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de 263 milioane euro.
Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Bradean de complicitate la luare de mita si la dare de mita.
Potrivit DNA, Ioan Mihaila i-a promis in octombrie altui membru al Consiliului de Supraveghere, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vanzare a energiei electrice catre firma Energon Power&Gas, in conditii nefevorabile pentru producator.
DNA sustine totodata ca Bradean i-a transmis lui Remus Vulpescu - membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si director de cabinet al ministrului Finantelor... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 13:40
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat luni ca in afara de listarile la bursa ale unor companii de stat programate pentru 2014 statul nu are in vedere alte operatiuni similare.
"Nu mai scoatem actiuni ale altor companii la bursa, cu exceptia celor programate pentru anul viitor, adica Electrica, Hidroelectrica si complexele energetice Oltenia si Hunedoara", a afirmat Nita intr-o conferinta de presa.
Listarile la bursa ale acestor companii, precum si ale altora, tot controlate de stat, au fost asumate de Guvern fata de Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
In acest an statul a scos pe piata de capital compania Transgaz Medias (TGN), printr-o ofera publica secundara, si a listat Nuclearelectrica, prin oferta publica initiala. Pana la sfarsitul anului va fi listat la bursa, prin oferta publica initiala, si producatorul de gaze Romgaz Medias.
Listarile la bursa ale unor pachete minoritare de actiuni ale statului la companii energetice au fost amanate de mai multe ori in ultimii ani.
Listarea la bursa a Nuclearelectrica prin oferta initiala la Bursa de Valori Bucuresti a fost prima operatiune de acest fel din ultimii sase ani. Compania a vandut 10% din actiuni, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minima vizata prin aceasta operatiune. mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 12:29
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, va sustine, luni, o conferinta de presa privind oferta publica initiala Nuclearelectrica.
La conferinta vor mai participa seful Directiei Generale de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, si un reprezentant al Sindicatului de Intermediere.
Oferta publica initiala de vanzare a 10% din Nuclearelectrica s-a incheiat cu succes, actiunile fiind suprasubscrise, atat pe transa investitorilor mici, cat si pe cea a investitorilor institutionali, au declarat, vineri, pentru Agerpres, surse din piata de capital.
"Subscrierile s-au incheiat astazi (vineri - n.r.) la ora 13.00 si la aceasta ora (13.45 - n.r.) inca se preiau ordinele pentru a fi inregistrate in sistem. Oferta a fost suprasubscrisa, deci va fi declarata un succes. Anuntul oficial va fi facut luni, 23 septembrie, cand va fi anuntat pretul si gradul de alocare", au spus sursele citate.
Vineri a fost ultima zi in care investitorii interesati de actiunile Nuclearelectrica au mai putut efectua subscrieri in cadrul ofertei publice initiale de vanzare a 10% din titlurile producatorului de energie.
In ce conditii oferta poate fi considerata un succes
Oferta a inceput la 9 septembrie si a fost programata sa dureze doua saptamani.
Pretul de subscriere este intre 11,2 lei si 15 lei pe actiune. 85% din oferta este dedicata investitorilor institutionali, 10% este transa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 09:20
Strategia de privatizare a companiei Nuclearelectrica a fost aprobata in sedinta de Guvern de miercuri, iar ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, spera ca statul sa obtina un pret cat mai mare, maximul posibil fiind de 350 milioane de lei.
Listarea companiei de stat reprezinta un semnal pozitiv pentru piata de capital din Romania, crede brokerul Florin Hantila, managerul de fond al Certinvest, pentru ca "piata de capital are nevoie de noi emitenti si de diversificare, chiar daca aceasta companie se afla in sectorul energetic, deja puternic reprezentat pe Bursa".
Ministrul delegat pentru Energie spera sa obtina, din vanzarea pachetului de 10%, maximul posibil de 350 milioane de lei, ceea ce plaseaza valoarea companiei Nuclearelectrica intre 3 si 3,5 miliarde de euro, spune brokerul, pentru Business24.
In opinia managerului de fond al Certinvest, "3,5 miliarde de euro reprezinta o valoare justa, pentru valoarea intrinseca a companiei" dar, in acelasti timp, nu trebuie sa uitam ca listarea vine intr-un context dificil pe piata.
"Compania nu este un producator integrat de energie, cum sunt alte firme, precum CEZ, deci ar putea avea anumite piedici din partea unor investitori institutionali poate externi, care, prin mandatul lor, sa aiba o serie de oprelisti in momentul in care vor sa investeasca in companii cu generare exclusiv nucleara", explica Florin Hantila.
Privatizarea Nuclearelectrica, amanata de mai multe ori
Oferta publica de vanzare... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 18:06