Romania are o productivitate agricola mai mica decat multe tari din UE si pentru ca foloseste mai putine ingrasaminte la hectar, ceea ce reprezinta o grija mai mare pentru mediu, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
El a aratat ca in Romania exista in continuare potential de crestere, dar, in egala masura, exista o grija pentru mediul inconjurator.
"Ne preocupam si de mediul inconjurator, dar avem nevoie de investitii foarte mari in agricultura pentru a ajunge la o medie de productivitate asa cum intalnim in alte state europene", a afirmat Constantin.
Ministrul a explicat ca nivelul subventiilor dn Romania este mai mic decat in alte state membre pentru ca in momentul in care s-au facut negocierile pentru subventii, in anii 2002-2003, productia medie la hectar in Romania era la 2,6 tone la hectar, in timp ce in alte state din Europa era de 4-5 tone la hectar, la anumite culturi.
"Si gradul de utilizare a ingrasamintelor a dus, probabil, la aceste diferente de productie. In Romania, totalul de ingrasaminte este de 46 de kilograme la hectar. Marea Britanie are un nivel de utilizare a ingrasamintelor de 250 kg/ha, Germania de 211 kg/ha, Grecia de 153 kg/ha, SUA de 120 kg/ha, Austria de 108 kg/ha, Ungaria de 97 kg/ha si Cehia de 95 kg/ha", a mai spus ministrul. mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 11:11
Fermierii romani vor primi, incepand de miercuri, avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, a anuntat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Incercam sa platim fermierilor, in cel mult 2-3 saptamani, circa 600 de milioane de euro, ceea ce reprezinta avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, astfel incat acesti bani sa se intoarca cat mai rapid de la Bruxelles. Diferenta pana la 160 de euro pe hectar o vom plati dupa 1 decembrie si sper ca pana in martie vom reusi sa finalizam integral platile pe suprafata", a spus Constantin.
Pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS) aferenta anului 2013, suma alocata Romaniei din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA) este 1,403 miliarde de euro, iar cuantumul maxim al platilor este de 139,17 euro /hectar. La aceasta suma, Guvernul a mai aprobat inca o plata suplimentara de 21 de euro pe hectar din bugetul national, ceea ce ridica subventia pe suprafata la 160 de euro pe hectar.
De asemenea, ministrul a precizat ca este pentru prima data cand Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) plateste avansul pentru Axa 2, respectiv pentru masurile de agromediu, pana in prezent fiind efectuate plati de 275 de milioane de euro.
In cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata SAPS 2013 au fost depuse un numar de 1.037.427 cereri de plata, pentru o suprafata de 9,8 milioane hectare. mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 09:42
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a confirmat informatia prezentata in exclusivitate de Business24, potrivit careia subventia pe care o vor primi fermierii din 2014 va creste la 139 de euro pe hectar.
"Pe pilonul I - se stie ce fonduri europene avem pe platile directe: in acest an au fost solicitate suprafete de 9,7 milioane de hectare. Deci in 2013 calculele preliminare arata ca subventia pe suprafata (SAPS) va fi la 139 de euro pe hectar, iar la alocarile din bugetul de stat suntem inca in negocieri", a declarat ministrul Agriculturii in cadrul unei conferinte de specialitate.
In plus, Constantin a declarat ca in aceste zile reprezentantii MADR fac ultimele pregatiri cu privire la noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020
"Incercam in aceste zile sa prezentam public primele directii majore prin PNDR. Incercam sa facem mai putine masuri. Pana acum vorbim de 14 masuri", a precizat ministrul.
Reprezentantul MADR a vorbit si despre noutatile pe care le pregateste pentru noua alocare bugetara 2014-2020.
"Plata redistributiva este un concept noi care vine sa ajute fermierii care au pana in 30 de hectare pot sa primeasca mai mult pe subventie. 175 de euro pentru primele hectare si pentru restul 150 de euro", a adaugat Daniel Constantin mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:25
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat, vineri, ca evaziunea fiscala din domeniul agriculturii este mai mare decat sprijinul financiar atras de Romania de la Uniunea Europeana pentru acest domeniu, precizand ca in ceea ce priveste evaziunea fiscala nu exista cifre absolute, ci procente.
Prezent, vineri, in judetul Prahova, unde s-a intalnit cu reprezentanti ai crescatorilor de animale, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat ca evaziunea fiscala in domeniul agriculturii este foarte mare, ceea ce creeaza probleme celor care sunt corecti si platesc taxele si impozitele catre stat.
Referindu-se la evaziunea fiscala, Daniel Constantin a spus ca in acest domeniu nu exista cifre absolute, ci estimari in procente.
"Pe zona de evaziune, e foarte greu sa estimezi in cifre absolute. Estimam in procente. La panificatie, avem un procent de 80 la suta, la celelalte domenii am mai dat cifre pe care le-am gasit si la statistica, dar si la Ministerul de Finante. Din pacate, este vorba de foarte multi bani. Nu as vrea sa ma hazardez, dar sunt suficient de multi incat sa nu incasam la bugetul de stat, incat sa creeze probleme celor care sunt corecti si sunt multi cei care sunt corecti pe piata si care isi platesc taxe si impozite in mod corect. Sigur ca asta creeaza o competitie neloiala si in final duce la insolventa, duce la falimentul anumitor societati. Mai mult decat atat, duce la pierderea locurilor de munca", a afirmat ministrul Agriculturii.... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 18:51
Reprezentantii Uniunii Europene au propus ca in noua Politica Agricola Comuna subventiile acordate marilor fermieri sa fie plafonate la 300.000 de euro, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Comisia Europeana, prin comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a introdus in discutii posibilitatea ca, din 2014, fermierii mari sa aiba sumele plafonate la 300.000 de euro. Romania nu a fost de acord cu aceasta masura. Se va merge la o solutie de implementare voluntara. Am nevoie de inputurile dvs sa vedem ce formula va aplica Romania. La noi in tara, peste 700.000 de euro merg la 1% din fermieri", a declarat ministrul Daniel Constantin intr-o conferinta de specialitate.
Potrivit ministrului Agriculturii, Romania a obtinut, in negocierile de la Bruxelles, prelungirea platilor pentru suprafata pana in 2020. Incepand cu 2014, fermierii ar fi trebuit sa primeasca subventii pe ferme, forma care i-ar fi "bulversat pe fermierii romani".
"Schema de plata pe suprafata (SAPS), suprafetele au crescut an de an. Avem 1.080.000 de fermieri care solicita plata pe suprafata. Am tinut ca schema sa fie prelungita pana in 2020. Consiliul a fost de acord. Schimbarea modalitatii de plata de la schema de plata pe suprafata la o schema de plata pe ferma era mult mai dificila pentru fermieri. O schimbare ar bulversa fermierii", a spus Constantin.
Romania va putea transfera bani intre pilonii de finantare, dar probabil nu se va folosi de aceasta posibilitate
In plus,... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 10:57
Fermierii romani vor primi, incepand de marti, un avans din platile europene pe suprafata, in valoare totala de 500 de milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Asa cum prevede decizia Comisiei Europene, luata la solicitarea Romanei, din 16 octombrie putem incepe plata in avans a sprijinului pe suprafata. Este vorba de jumatate din suma acordata de Comisia Europeana in acest an, de 119,66 euro pe hectar, care se va regasi in conturile fermierilor. Vom face un efort bugetar si avem promisiunea de la Ministerul de Finante ca va asigura aceste sume, cuantumul total fiind de 500 de milioane de euro", a precizat Constantin.
Acesta a precizat ca avansul pe suprafata se va plati in perioada 16 octombrie - 31 octombrie 2012.
APIA, parteneriate cu bancile pentru finantarea agricultorilor
O alta metoda pe care fermierii o au la dispozitie pentru a folosi banii din subventia de suprafata imprumuturile bancare. Cu ajutorul unei adeverinte de la APIA, fermierii pot obtine un imprumut de la mai multe banci locale care sa acopere in proportie de 80-90% subventia pe care o va primit de la CE. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:20
Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare suplimentare in cadrul rectificarii bugetare de saptamana trecuta, si anume 1,3 miliarde de lei, astfel incat bugetul total a crescut la 16,395 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de ministerul Finantelor.
Suplimentarea bugetara va fi folosita in totalitate pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta, potrivit secretarului de stat in ministerul Agriculturii, Adrian Radulescuin, in conditiile in care peste 3,7 milioane de hectare de teren sau aproximativ 40% din suprafata arabila a tarii a fost afectata de lipsa precipitatiilor.
"Marti (4 septembrie 2012) ne intalnim cu ministrul si vom stabili exact cum impartim banii", a declarat Adrian Radulescu.
Cu toate acestea, ministerul Agriculturii a anuntat deja acordarea unui ajutor de minimis pentru combaterea efectelor secetei de 100 lei/ha, pentru suprafete de minim un hectar si de maxim 10 hectare cu culturi agricole. Banii vor fi virati in perioada 1-15 noiembrie 2012. Insa aceste ajutoare nu pot fi cumulate cu cele primite de agricultori pentru pagubele produse de ninsorile abundente de la inceputul anului.
Fermierii vor mai primi si un ajutor de minimis pentru infiintarea culturilor de toamna, in valoare de 200 lei/ha, pentru o suprafata de minim un ha si maxim 150 ha inclusiv, pe exploatatie.
Alte doua masuri aprobate deja de minister sunt reducerea cu 20% a tarifului pentru energie in agricultura si plata apei direct la sursa.
"Putem vorbi de un... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 09:02
O posibila scadere a pretului la alimente ca urmare a reducerii de TVA depinde de pretul materiilor prime, a declarat Sorin Minea, Presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta), pentru Business24.
"Reducerea TVA-ului era singura solutie intr-o perioada ca asta, in care preturile cresc si se anunta cresteri din ce in ce mai mari. Beneficiul este direct la consumatorul final si indirect la procesatori si producatori.
Pretul final se va reduce cu 15%, pentru ca aceea este reducerea de TVA. Daca exista siguranta, preturile pot fi tinute chiar artificial pe loc. In orice caz, consumatorii finali nu vor mai "beneficia" de o crestere masiva a preturilor. S-ar putea sa asistam la o oprire a preturilor, ceea ce ar fi perfect. Preturile, cu tot cu reducerea de TVA, ar putea sa creasca pentru ca pretul materiilor prime s-ar putea sa creasca cu mai mult de 15%", a declarat Minea.
Reactiile pietei sunt impartite. In timp ce, reprezentantul Romalimenta considera ca reducerea TVA la alimente nu implica neaparat o ieftinire, aceasta fiind conditionata de pretul materiei prime, reprezentantul Avicola Slobozia este de parere ca masura este benefica si va impact asupra pretului.
Stanoiu, Avicola Slobozia: Alimentele pot deveni exponate de muzeu
Premierul Ponta si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin au anuntat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, o serie de masuri pentru sprijinirea agriculturii, domeniu care se confrunta... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 16:35