Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a confirmat informatia prezentata in exclusivitate de Business24, potrivit careia subventia pe care o vor primi fermierii din 2014 va creste la 139 de euro pe hectar.
"Pe pilonul I - se stie ce fonduri europene avem pe platile directe: in acest an au fost solicitate suprafete de 9,7 milioane de hectare. Deci in 2013 calculele preliminare arata ca subventia pe suprafata (SAPS) va fi la 139 de euro pe hectar, iar la alocarile din bugetul de stat suntem inca in negocieri", a declarat ministrul Agriculturii in cadrul unei conferinte de specialitate.
In plus, Constantin a declarat ca in aceste zile reprezentantii MADR fac ultimele pregatiri cu privire la noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020
"Incercam in aceste zile sa prezentam public primele directii majore prin PNDR. Incercam sa facem mai putine masuri. Pana acum vorbim de 14 masuri", a precizat ministrul.
Reprezentantul MADR a vorbit si despre noutatile pe care le pregateste pentru noua alocare bugetara 2014-2020.
"Plata redistributiva este un concept noi care vine sa ajute fermierii care au pana in 30 de hectare pot sa primeasca mai mult pe subventie. 175 de euro pentru primele hectare si pentru restul 150 de euro", a adaugat Daniel Constantin mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:25
Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat ca Romania a inregistrat cea mai buna productie la grau din ultimii opt ani si a doua cea mai buna productie din ultimii 40 de ani.
Recoltele de rapita au fost, deasemenea foarte bune, in conditiile in care, din punct de vedere al randamentului, Romania a inregistrat cea mai buna productie din ultimii 38 de ani.
Ministrul Constantin a anuntat ca procedurile pentru infiintarea fodurilor mutuale s-au finalizat. Practic, asociatiile care vor sa infiinteze un fond mutual trebuie sa detina minim 30% din suprafata arabila a Romaniei.
Oficialul MADR a adaugat ca fermierii romani au primit in acest an subventii de sase miliarde de euro, toate subventiile fiind acordate pana in luna aprilie a anului. mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 13:00
Reprezentantii Uniunii Europene au propus ca in noua Politica Agricola Comuna subventiile acordate marilor fermieri sa fie plafonate la 300.000 de euro, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Comisia Europeana, prin comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a introdus in discutii posibilitatea ca, din 2014, fermierii mari sa aiba sumele plafonate la 300.000 de euro. Romania nu a fost de acord cu aceasta masura. Se va merge la o solutie de implementare voluntara. Am nevoie de inputurile dvs sa vedem ce formula va aplica Romania. La noi in tara, peste 700.000 de euro merg la 1% din fermieri", a declarat ministrul Daniel Constantin intr-o conferinta de specialitate.
Potrivit ministrului Agriculturii, Romania a obtinut, in negocierile de la Bruxelles, prelungirea platilor pentru suprafata pana in 2020. Incepand cu 2014, fermierii ar fi trebuit sa primeasca subventii pe ferme, forma care i-ar fi "bulversat pe fermierii romani".
"Schema de plata pe suprafata (SAPS), suprafetele au crescut an de an. Avem 1.080.000 de fermieri care solicita plata pe suprafata. Am tinut ca schema sa fie prelungita pana in 2020. Consiliul a fost de acord. Schimbarea modalitatii de plata de la schema de plata pe suprafata la o schema de plata pe ferma era mult mai dificila pentru fermieri. O schimbare ar bulversa fermierii", a spus Constantin.
Romania va putea transfera bani intre pilonii de finantare, dar probabil nu se va folosi de aceasta posibilitate
In plus,... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 10:57
In sedinta de Guvern de marti, Executivul va aproba Ordonanta de urgenta privind modificarea Legii pajistilor, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Astazi in sedinta de Guvern se va aproba Ordonanta de urgenta a modificarii Legii pajistilor intr-o perioada in care se depun cereri. Ne-am angajat sa modificam legea pana la finalizarea primirii cererilor", a declarat Constantin, in cadrul unei conferinte de specialitate.
Ministrul Agriculturii a vorbit despre intentiile de a modifica Legea pajistilor
intr-un interviu acordat Business24. Constantin a declarat ca, prin noua lege, primariile si consiliile locale vor primi subventii numai daca nu exista cereri din partea fermierilor.
"Stiu ca sunt foarte multe situatii si, intr-adevar, au existat abuzuri pentru ca legea a fost permisiva. Exista o lege a pajistilor de doi ani de zile pentru care normele de aplicare nu au aparut nici pana astazi si nu vor aparea pentru ca legea respectiva nu este functionala. Ea permite in continuare consiliului local sau primarului sa-si creeze o asociatie peste noapte, sa dea in concesiune pasunea respectiva, miza fiind obtinerea de subventii de la bugetul Uniunii Europene.
De aceea, daca nu exista in anumite comune asociatii de crescatori de animale care sa solicite, evident ca Primaria are aceste obligatii prin consiliile locale si va primi acesti bani pentru intretinerea pasunilor respective. Dar numai, repet, daca nu exista o solicitare din partea... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 10:30
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara ca strainii nu vor putea cumpara terenuri agricole in Romania decat in anumite limite. Pentru ca si fermierii romani sa poata cumpara terenuri, ministrul a negociat cu bancile sa accepte drept gaj chiar terenurile care vor fi cumparate.
Daniel Constantin a anuntat, intr-un interviu acordat Business24, mai multe initiative de impact pentru agricultura: modificarea redeventelor platite de "baietii destepti" pentru terenurile concesionate de la Agentia Domeniilor Statului, modificarea legislatiei, astfel incat sa nu se mai poata obtine fonduri europene pentru proiecte fantoma, dar si sprijinirea agricultorilor sa-si transforme gospodariile din asa-zisele ferme de subzistenta in ferme de familie. Potrivit ministrului, anul acesta, pariul cu agricultura va fi castigat de cei care au investit in legumicultura si in zootehnie.
In agricultura s-au dezvoltat tot felul de mecanisme care macina din interior, tot felul de strategii de obtinerere nelegala a fondurilor europene, ba infiintand tot felul de asociatii fictive, ba devenind peste noapte ciobani pentru subventiile pe islazuri...
Stiu ca sunt foarte multe situatii si intr-adevar au existat abuzuri pentru ca legea a fost permisiva. Exista o lege a pajistilor de doi ani de zile pentru care normele de aplicare nu au aparut nici pana astazi si nu vor aparea pentru ca legea respectiva nu este functionala. Ea permite in continuare consiliului local sau primarului sa-si... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 00:01
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, considera ca ferma de familie trebuie sa se dezvolte, in timp ce fermele mari isi pot imbunatati activitatea.
"Avem in jur de 1,2 milioane de capete de bovine, dintre care aproximativ 800.000 sunt in gospodariile mici, cu una sau doua vaci. Cele 800.000 de bovine nu vor fi impozitate. Cei ce detin peste patru-cinci capete de bovine produc prea mult pentru familia lor si prea putin pentru piata.
Cred ca trebuie sa sustinem, prin proiecte cu fonduri europene, ferma de familie. Ministerul Agriculturii le va pune la dispozitie proiecte, gratuit, fermelor de familie, pentru a accesa fonduri europene. Fermierii pot fi viabili atunci cand au de la 20 de capete de bovine in sus", a spus ministrul Daniel Constantin, vineri, intr-o conferinta de presa la Prefectura Cluj.
Oficialul guvernamental a aratat ca Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene sa accepte ca plata pentru fermierii crescatori de ovine si caprine sa creasca cu 4,5 euro, fata de sprijinul initial.
"Se pot acorda bani din fonduri europene pentru aproximativ 1,5 milioane de ovine si caprine", a explicat ministrul Agriculturii.
Fermierii romani: Noua bomba alimentara ar putea fi ouale de Paste
Intrebati de jurnalisti la ce atacuri se pot astepta, in continuare, dupa falsa alerta cu aflatoxina din lapte, fermierii au raspuns ca nu exclud o "noua bomba, cu ouale, de Paste".
"Noi ii cerem domnului ministru sa rezolve... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 17:48
Fermierii romani vor primi, incepand de marti, un avans din platile europene pe suprafata, in valoare totala de 500 de milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Asa cum prevede decizia Comisiei Europene, luata la solicitarea Romanei, din 16 octombrie putem incepe plata in avans a sprijinului pe suprafata. Este vorba de jumatate din suma acordata de Comisia Europeana in acest an, de 119,66 euro pe hectar, care se va regasi in conturile fermierilor. Vom face un efort bugetar si avem promisiunea de la Ministerul de Finante ca va asigura aceste sume, cuantumul total fiind de 500 de milioane de euro", a precizat Constantin.
Acesta a precizat ca avansul pe suprafata se va plati in perioada 16 octombrie - 31 octombrie 2012.
APIA, parteneriate cu bancile pentru finantarea agricultorilor
O alta metoda pe care fermierii o au la dispozitie pentru a folosi banii din subventia de suprafata imprumuturile bancare. Cu ajutorul unei adeverinte de la APIA, fermierii pot obtine un imprumut de la mai multe banci locale care sa acopere in proportie de 80-90% subventia pe care o va primit de la CE. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:20