Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat ca Romania a inregistrat cea mai buna productie la grau din ultimii opt ani si a doua cea mai buna productie din ultimii 40 de ani.
Recoltele de rapita au fost, deasemenea foarte bune, in conditiile in care, din punct de vedere al randamentului, Romania a inregistrat cea mai buna productie din ultimii 38 de ani.
Ministrul Constantin a anuntat ca procedurile pentru infiintarea fodurilor mutuale s-au finalizat. Practic, asociatiile care vor sa infiinteze un fond mutual trebuie sa detina minim 30% din suprafata arabila a Romaniei.
Oficialul MADR a adaugat ca fermierii romani au primit in acest an subventii de sase miliarde de euro, toate subventiile fiind acordate pana in luna aprilie a anului. mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 13:00
Consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar si dezvoltarea capacitatii de a face fata crizei sunt prioritati in perioada urmatoare, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la reuniunea Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) de la Roma.
Prezent la cea de a 38-a conferinta anuala a FAO, care se desfasoara la Roma, in perioada 15 - 22 iunie, Daniel Constantin a subliniat ca Romania participa pentru prima data in calitate de stat membru al Uniunii Europene in procesul de reforma a Politicii Agricole Comune.
"Noua PAC are ca scop punerea in aplicare a practicilor agricole durabile, precum si politici de dezvoltare rurala adaptate la diversitatea provocarilor locale. In acelasi timp, este necesara crearea unor instrumente reactive de gestionare a pietei adaptate la o varietate de sectoare si teritorii, cu o implicare mai buna si mai responsabila a fermierilor si a organizatiilor lor. O prioritate pentru perioada urmatoare este consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar si de a dezvolta capacitatea de a face fata crizei", a precizat ministrul Agriculturii.
"Productia agricola mondiala trebuie sa creasca cu 70% pana in 2050"
In opinia sa, un rol esential in securitatea alimentara poate si trebuie sa fie jucat de agricultura practicata la scara mica si medie, o resursa care nu este pretuita suficient si care ar trebui sa fie un furnizor important alimentar de... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 12:22
Doar 100.000 de vaci din totalul de 1,2 milioane aflate in Romania cresc in ferme moderne, marea majoritate fiind detinute de fermieri care au unul sau doua animale, a declarat joi, intr-o conferinta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"In Romania, majoritatea animalelor se afla in ferme de 1-2 capete. Vorbim de aproximativ 800.000 de vaci", a spus Constantin, citat de Mediafax.
El a afirmat ca in Romania sunt 1,2 milioane de bovine si doar 100.000 (circa 8%) sunt in ferme moderne.
"Eu as incuraja gospodariile de 1-2 capete care vor sa produca pentru piata. Vrem ca acestea sa ajunga la 15-20 de animale", a adaugat Constantin.
Ministerul Agriculturii va pune la dispozitia fermierilor, la inceputul lunii iunie, 50 de milioane de euro pentru infiintarea de ferme familiale sau cresterea capacitatii unitatilor. Investitia maxima intr-un proiect va fi de 50.000 de euro.
In plus, Daniel Constantin a declarat intr-un interviu acordat Business24 ca autoritatile au in vedere investitii mai mari in sectorul zootehnic.
Daniel Constantin: Am negociat cu bancile si vor da credite fermierilor pentru terenuri agricole
"Ma uitam la fondurile europene pe care le-am avut in perioada 2007-2013, majoritatea au mers catre productia vegetala. Era nevoie acolo. Era nevoie de capacitati de stocare, silozuri, aveam nevoie de masini si utilaje agricole. S-au facut foarte multe investitii si se vor face si in continuare, dar vrem sa aducem la acelasi palier si zootehnia,... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 15:59
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara ca strainii nu vor putea cumpara terenuri agricole in Romania decat in anumite limite. Pentru ca si fermierii romani sa poata cumpara terenuri, ministrul a negociat cu bancile sa accepte drept gaj chiar terenurile care vor fi cumparate.
Daniel Constantin a anuntat, intr-un interviu acordat Business24, mai multe initiative de impact pentru agricultura: modificarea redeventelor platite de "baietii destepti" pentru terenurile concesionate de la Agentia Domeniilor Statului, modificarea legislatiei, astfel incat sa nu se mai poata obtine fonduri europene pentru proiecte fantoma, dar si sprijinirea agricultorilor sa-si transforme gospodariile din asa-zisele ferme de subzistenta in ferme de familie. Potrivit ministrului, anul acesta, pariul cu agricultura va fi castigat de cei care au investit in legumicultura si in zootehnie.
In agricultura s-au dezvoltat tot felul de mecanisme care macina din interior, tot felul de strategii de obtinerere nelegala a fondurilor europene, ba infiintand tot felul de asociatii fictive, ba devenind peste noapte ciobani pentru subventiile pe islazuri...
Stiu ca sunt foarte multe situatii si intr-adevar au existat abuzuri pentru ca legea a fost permisiva. Exista o lege a pajistilor de doi ani de zile pentru care normele de aplicare nu au aparut nici pana astazi si nu vor aparea pentru ca legea respectiva nu este functionala. Ea permite in continuare consiliului local sau primarului sa-si... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 00:01
Securitatea alimentara este si va ramane o problema de viitor in contextul in care productia alimentara globala trebuie sa creasca cu 70% pana in anul 2050, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de specialitate.
"Trebuie sa dezvoltam o agricultura inteligenta-climatic pentru a face fata schimbarilor de clima si cresterii populatiei la nivel mondial. Utilizarea eficienta a apei si eficienta energetica trebuie corelate si integrate in noile politici agricole comune (PAC) privind volatilitatea preturilor produselor agricole", a precizat Daniel Constantin.
Pana in 2050, productia de alimente va trebui sa creasca cu 70% pentru a face fata cererii populatiei care va creste la 9 miliarde de persoane, conform datelor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
Participantii la Forumul international 'Noile politici agricole si securitatea alimentara in conditiile schimbarilor climatice', organizat de Ministerul Agriculturii, a punctat necesitatea dezvoltarii cercetarii si inovarii in sectorul agricol.
,,Romania are sansa de a avea una dintre cele mai importante resurse - pamantul. In viitorul apropiat, pamantul va fi mai important, ca resursa, decat aurul. Daca nu ne vom bate joc de de aceasta resursa, daca vom sti sa facem o agricultura prietenoasa cu mediul, vom putea avea si o crestere a nivelului de trai.
Ceea ce ne lipseste, insa, prioritar, este o organizare eficienta... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 17:35
Productia de porumb din 2012 va fi cu 60% mai mica fata de cea inregistrata anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Estimarile privind productia agricola de anul acesta aratau ca vor fi pierderi importante la floarea-soarelui si porumb.
"Nu vreau sa ma pronunt deocamdata, pentru ca sunt lucruri care ar influenta preturile. Nu vreau sa influentez pretul prin anumite estimari", a mentionat Constantin.
In ceea ce priveste recolta de grau, Constantin a precizat ca s-au inregistrat 4,9 milioane de tone, fata de media ultimilor trei ani care a fost de 5,3 milioane de tone.
"Nu comparam cu anul 2011, care a fost un an de exceptie, productia fiind mult mai mare. In acest an, estimarile arata ca vor fi pierderi importante la floarea-soarelui si la porumb", a mai spus Constantin.
In 2011, Romania a obtinut o productie de porumb de 11,6 milioane de tone, suprafata cultivata fiind de 2,6 milioane de hectare.
Productia de cereale recoltata in vara acestui an a totalizat aproape sase milioane de tone, din care recolta de grau a reprezentat peste 80%, respectiv 4,78 milioane tone, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Romania are o productie de cereale de aproape sase milioane tone in 2012
Alimentele se vor scumpi cu peste 20%, ca urmare a secetei. Vom asista chiar si la majorari de pana la 50%, la unele alimente, cum ar porumbul, a declarat, la sfarsitul lunii august, Tudor... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 16:41
Cultura de greu a Romaniei nu va fi la acelasi nivel ca in anul 2011, potrivit datelor preliminare din cadrul ministerului Agriculturii, dar situatia nu este alarmanta, a declarat ministrul Daniel Constantin.
Constantin a recunoscut faptul ca exista riscul ca unele culturi sa fie afectate din cauza secetei, insa a dat asigurari ca necesarul pentru piata interna va fi asigurat din aceasta recolta.
"In aceasta perioada, traversam o perioada de seceta destul de profunda care risca sa afecteze culturile de primavara, ma refer la porumb ?i floarea-soarelui in special, daca nu va ploua in perioada urmatoare, riscam sa avem pierderi destul de mari la aceste culturi", a spus Constantin. mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 16:31