Bancherii lauda in mass-media potentialul investitiilor in agricultura si lanseaza produse dedicate, subliniind sprijinul pe care il acorda fermierilor. Practic insa, doar sapte dintre cele 40 de banci din Romania au intrat in convenabilele programe de stat, precum cel al creditelor "punte".
Beneficiarii acestor credite pot fi persoanele juridice, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, cat si persoanele fizice ce detin adeverinte de inregistrare fermier emise de APIA si care respecta conditiile de eligibilitate specifice produsului.
Pentru acest credit garantia principala o reprezinta sumele care urmeaza a fi incasate de fermieri de la APIA si care vor constitui principala sursa de rambursare a creditului. Atat creditulul acordat, cat si contravaloarea dobanzilor si comisioanelor urmeaza a fi restituite bancii la momentul incasarii sumelor de la APIA.
In urma cu o saptamana, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat ca in 2014 si-ar plasa eventuale resurse financiare in agricultura.
"As face investitii (...) in agricultura, in sectoare productive care au perspectiva", a declarat Isarescu.
In schimb, specialistii in agricultura nu au fost de acord cu Isarescu. "Nu are dreptate pentru 2014, dar are dreptate pentru 2015", a spus Bogdan Baianu, consultant pentru fonduri europene in agricultura. "In Romania, investitiile in agricultura merita facute doar prin fonduri europene iar acestea in cel mai bun caz... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 13:59
Bancile nu se inghesuie sa acorde credite fermierilor romani, in ciuda eforturilor autoritatilor de a impulsiona creditarea. Doar sapte din cele 40 de banci din Romania au incheiat conventii cu APIA pentru a acorda credite "punte" fermierilor romani. Motivul lipsei de interes a bancilor dedus de analisti: "adeverinta APIA nu reprezinta o asigurare pentru banci. Daca banii nu vin, dintr-un motiv sau altul, tot banca suporta pierderea, nu APIA".
Cele sapte banci care vor acorda in 2014 credite fermierilor romani sunt: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Procredit Bank, Unicredit Tiriac Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania si Banca Comerciala Carpatica.
Numarul bancilor interesate de creditarea fermierilor a scazut fata de 2012, cand APIA a incheiat subventii cu 12 banci comerciale.
Reducerea numarului de banci pe acest segment de piata este explicata si de introducerea de autoritati a unui plafon maxim pentru dobanzile si comisioanele practicate pe astfel de produse.
Practic, credite acordate pe baza adeverintei APIA nu trebuie sa aiba o dobanda mai mare de ROBOR 6M+4% pentru FEGA si ROBOR 6M+4,5% pentru FEADR, iar comisionul sa fie sub 1%.
Cat plateste un fermier cu 100 de hectare pentru un credit punte
Si in prezent ofertele bancilor pentru creditele punte in agricultura au o dobanda sub plafonul negociat de Ministerul Agriculturii. Totusi, initiativa autoritatilor reprezinta "o umbrela" de protectie pentru fermieri, in contextul... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 16:00
Ministerul Agriculturii pregateste un fond de microcreditare prin care fermierii vor putea obtine sume de pana la 5.000 de euro. Informatia a fost confirmata pentru Business24 de surse oficiale din conducerea MADR.
In acest moment este in dezbatere interna la nivelul structurilor de specialitate ale MADR un proiect de act normativ care vizeaza constituirea unui fond de microcreditare. Proiectul este destinat creditarii fermierilor mici si mijlocii care s-au lovit de refuzul bancilor.
Una dintre variantele discutate ar fi ca MADR sa puna la dispozitia unei banci, cel mai probabil CEC Bank, un fond care sa fie accesat de fermieri.
Surse din conducerea MADR au precizat ca fermierii vor putea accesa aceasta linie de credit, in cel mult doua luni.
Minitrul Agriculturii, Daniel Constantin a vorbit intr-un interviu acordat Business24 despre dificultatile pe care le intampina fermierii atunci cand vor sa acceseze credite si de faptul ca nu exista produse bancare dedicate agricultorilor.
Mai mult, fermierii se lovesc de reticenta bancilor care sustin ca agricultura nu genereaza venituri sigure.
"Eu vreau sa va spun ca bancile, mai ales in ultimele luni, au inceput sa fie mult mai flexibile, insa este mult mai trendy, mai eficient si economic pentru ei, sa mearga in alta zona unde sunt siguri ca pot sa obtina o dobanda mult mai buna, ca pot sa obtina banii mult mai usor decat in agricultura. Cand incepi o afacere in agricultura, semeni acum si culegi in... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 08:30
Agricultorii ar putea cumpara terenuri agricole punand gaj chiar terenurile respective, ceea ce ar reprezenta un avantaj pentru fermierii romani dupa liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care discuta cu bancile aceasta facilitate.
"Vrem sa intarim capacitatea sectorului agricol din Romania printr-o alta facilitate pe care o discutam cu bancile si cred ca va fi in lunile urmatoare reglementata si aceasta situatie. Vrem sa dam posibilitatea atunci cand se face un credit sa se gajeze cu terenul agricol", a spus Constantin.
El considera facilitatea extrem de importanta, pentru ca de la 1 ianuarie 2014 se liberalizeaza piata funciara.
Citeste mai multe despre Constantin vrea ca bancile sa permita agricultorilor sa cumpere terenuri punand gaj chiar terenurile pe Adevarul.ro mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 15:19