Anxietatea tinde sa devina un mod de trai. Fricile sunt peste tot si parca abia asteapta sa cotropeasca viata individului, calcandu-i in picioare tot ceea ce ar trebui sa fie pentru acesta mai sfant.
Familiile se destrama, sotii se inseala reciproc, copiii cresc intr-o atmosfera in care au de toate, mai putin dragoste, atentie si afectiune.
Cum s-a ajuns aici? Simplu. Nevoile s-au transformat in frici. Frica de a nu avea ceea ce imi doresc. Frica de a nu-mi pierde valori materiale. Frica de a nu fi la inaltimea propriilor asteptari sau a asteptarilor celorlalti. Si putem continua aproape la nesfarsit cu aceste frici...
Ne mai putem oare redresa? Depinde de cat de mult am lasat toate aceste frici sa ne inunde viata. Uneori poate fi nevoie de tratament. Alteori poate fi pur si simplu nevoie de o pauza, sau de o discutie cu noi insine.
Putem considera ca este momentul sa ne oprim, pentru o clipa, sau poate pentru mai mult timp, pentru a incerca sa ne privim pana in adancul sufletului. Oare stim ce am devenit? Ne place ce vedem la noi? Si daca nu, cand avem de gand sa ne oprim din aceasta alergatura dupa o Fata Morgana ce nu exista?
Daca nu reusim, putem lesne apela la un psiholog. Poate este cazul sa ne ajute cineva sa ne vedem asa cum suntem. Pentru ca, mai apoi, sa concepem un plan de detoxifiere mentala. Trebuie doar sa incercam sa ne descotorisim de tot ceea ce nu ne face bine.
Nu, nu este greu. Trebuie doar sa facem primul pas. Apoi lucrurile se pot... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 14:55
Perioada sarbatorilor poate fi o perioada frumoasa, plina de bucurie, lumina si caldura. De asemenea, poate fi o perioada de bilant, in care putem pune in cele doua talere realizarile dar si nerealizarile pentru a ne regandi starea de echilibru.
Sunt momente in care, gandindu-ne la ceea ce ne asteptam sa ne aduca anul care tocmai trece, putem simti un sentiment de dezamagire sau de melancolie. Pentru ca intotdeauna ne gandim la momentele ce puncteaza trecerea timpului intr-un mod mai special.
Astfel, ziua de nastere, implinirea unei perioade de cand suntem impreuna alaturi de partenerul de viata, ziua numelui sau trecerea unui an sunt tot atatea sanse pe care ni le oferim pentru a ne realiza visele cele mai frumoase sau dorintele cele mai arzatoare.
Pentru a ne simti cu adevarat bine avem nevoie sa ne hranim mintea si inima cu tot ceea ce am reusit sa realizam mai bun si mai frumos in viata noastra sau in vietile celorlalti.
Mireasma primului colt de iarba ivita in primavara ce pare ca tocmai a trecut, de sub patura groasa de zapada. Minunea rasaritului de soare, ce iesea cu sfiala din marea ce mare, pentru a te face apoi sa te ascunzi sub orice umbra ivita in cale. Un zambet surprins cu coltul ochiului, la vecina din metrou sau torsul pisicii pe care ai tinut-o in brate in drumul spre lucru.
Lucrurile mici, ca niste licurici intr-o noapte senina de vara, sunt cele care ne ajuta sa ne pictam viata pe care ne-am dorit-o. Poate nu am avut intotdeauna la... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 14:47
Din nefericire, principala afectiune de care sufera omul modern putem spune ca este obsesiv-compulsivitatea.
Tulburarea obsesiv-compulsiva este o afectiune in are persoana suferinda are o seama intreaga de obsesii cum ar fi: ganduri, idei, imagini sau senzatii ce duc la compulsii.
Compulsiile sunt comportamentele repetitive sau ritualurile aproape imposibil de stapanit, ce ar trebui sa il descarce de povara obsesiilor.
De aceea, putem spune ca obsesiile sunt cele ce guverneaza, invadand gandurile omului. Iar acesta, incercand sa scape de tensiunea imensa resimtita, dezvolta o seama intreaga de comportamente compulsive ce se doresc a fi eliberatoare de tensiune.
Dar sa vedem cateva obsesii ce pot ajunge sa sufoce individul:
1. Obsesii care tin de stima de sine:
trebuie sa arat cat mai binetrebuie sa fiu cat mai citit, destept, intelept, cult sau sa ma prefac ca sunttrebuie sa tin o dietatrebuie sa fac sporttrebuie sa fiu remarcattrebuie sa impresioneztrebuie sa am o inteligenta emotionala ridicatatrebuie sa fie asertiv
2. Obsesii care tin de familie:
trebuie sa am un/o partener/atrebuie sa fac sextrebuie sa imi cumpar o casa cat mai maretrebui sa avem copiltrebuie sa ofer copilului tot ceea ce eu nu am avut
3. Obsesii care tin de cariera:
trebuie sa ajung cat mai sustrebuie sa imi impresionez sefultrebuie sa ma placa toti colegiitrebuie sa castig cati mai multi banitrebuie sa fiu cel mai bun din domeniul meu
4. Obsesii care tin de viata sociala:... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 10:51
Fericirea pare legata de putere si bani. Senzatia este ca, odata ce ai o afacere infloritoare, o cariera stralucita si o familie, viata devine un vis frumos ce poate fi savurat pe indelete.
Asa sa fie, oare? Din pacate, foarte multi dintre cei care au deja aceste realizari spun ca nu. Si nu inteleg unde gresesc, de ce au muncit atat de mult pentru ceea ce au iar acum nu mai reusesc sa se bucure de viata.
Din perspectiva psihologica, sunt cateva elemente ce impiedica o persoana realizata sa se bucure de viata, cum ar putea fi:
1. Uzura. Anii de munca, sacrificiile facute isi pot cere pretul acum. De foarte multe ori, orele de nesomn, supararile, stresul, dezamagirile prin care treceti uzeaza, strica anumite functii ale corpului, destabilizeaza echilibrul emotional.
Dar in acele momente va puteti gandi la faptul ca, odata atins visul, toate vor trece. Din nefericire nu este asa.
Uneori, suprasolicitarea, exagerarile, emotiile puternice lasa urme ce nu mai pot fi compensate ulterior.
2. Lipsa de compensare, de echilibru. Este foarte important sa pastrati un echilbru in privinta: orelor de munca, alimentatiei, sportului.
De asemenea, trebuie sa va feriti cat se poate de dependente: alcoolul, tigarile, drogurile, medicamentele luate dupa ureche, pot face enorm de mult rau.
3. Dependentele. De cele mai multe ori, acestea incep in gluma din dorinta de a epata, de a fi acceptat de gasca sau avand credinta ca va linistesc si ca, oricum, puteti renunta cand... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 10:42
Sentimentul de vacanta poate fi trait oricand. Dimineata facand miscari de gimnastica, pe drumul spre serviciu ascultand muzica de calitate sau citind o carte care va captiveaza, dorinta de a zambi si de a ajuta colegii, glumele, zambetul si energia pe care o puteti emana la lucru.
Apoi putem vorbi de un sport care va face placere, de spectacole de teatru, de film, de muzica, de dans.
De momente frumoase petrecute alaturi de sotie si copii, de parinti, de prieteni.
Toate acestea dar si multe altele nu au nevoie de saptamani de pauza pentru a putea fi puse in practica, ci au nevoie de saptamani de practica pentru a deveni un mod de viata.
Ce atrage dezechilibrul?
Din ce in ce mai des, vin la cabinet persoane care simt ca si-au pierdut echilibrul intern, nu mai inteleg scopul pentru care traiesc sau au senzatia ca orice fac sunt nefericiti sau frustrati.
Abordarea consilierii in aceasta situatie are la baza evaluarea programului zilnic, lunar si anual, din care respectiva persoana sa inteleaga unde greseste. Capitolele importante ce atrag dupa sine dezechilibrul pot fi:
Lipsa vacantelor. Explicate prin lipsa concediului, banilor, sau pur si simplu prin lipsa de chef. Alte motive inconstiente pot fi:
-Lipsa unui partener de viata, ceea ce poate duce la lipsa dorintei de a pleca in vacanta.
- Frica de a nu pierde un job sau o pozitie importanta intr-o companie.
- Propriul business. Dorinta de a fi tot timpul acolo si de a detine controlul a tot... mai mult
Sambata, 01 August 2015, ora 00:00
Diferenta dintre vacanta si concediu poate fi marcanta, insa din punct de vedere psihologic vine cu o explicatie foarte simpla.
Atmosfera de vacanta o putem crea oricand: in timpul mesei de pranz, razand si glumind sau delectandu-ne cu feluri de mancare deosebite, seri romantice, seri tematice, spectacole, filme, intalniri cu prietenii, sporturi care se fac cu zambetul pe buze, hobby-ri deosebite, intalniri cu prietenii.
Concediul insa este doar o perioada mai lunga in care sunteti liberi, in care va puteti intalni cu toate frustrarile personale si ce va poate face uneori, din toate cele sase motive enuntate mai sus, mai mult rau decat bine. Daca nu va cunoasteti foarte bine si daca planurile nu sunt concepute in spiritul vacantei.
Una din temele dezbatute in cadrul sedintelor de Life Coaching se refera la vacante. Modul in care sunt traite, intelese, precum si efectele pozitive sau negative aduse de acestea pot constitui puncte de inceput pentru orice tip de Life Coaching.
In principiu, vacanta este perioada cea mai asteptata din an, fiind cea care ar trebui sa incarce bateriile celor care muncesc pentru o perioada lunga de timp. De ce nu se intampla acest lucru si ce se ascunde in spatele frustrarii generice atunci cand vorbim de vacanta?
Pentru a fi mai usor de inteles, am sa incerc sa enumar cateva elemente din care se pot naste problemele:
Motivatia vacantei
Daca motivele sunt de genul: "sa imi incarc bateriile, sa ma odihnesc, sa ma distrez" iar... mai mult
Sambata, 18 Iulie 2015, ora 00:00
Programul de identificare si dezvoltare a talentelor trebuie sa ia in considerare faptul ca posibile talente pot fi identificate in propria companie sau in exteriorul acesteia.
De aceea trebuie asigurat un proces de selectie si recrutare foarte clar, bazat pe opiniile si nevoile managerilor de departamente precum si stabilirea de catre acestia a unei grile de identificare a performantelor/subperfomantelor angajatilor pentru a identifica punctele forte ce trebuiesc dezvoltate dar si a evaluarii subperformantei.
Pentru ca mai apoi sa putem stabili un program clar de imbunatatire a performantei dar si a identificarii personalului ce nu intruneste asteptarile companiei, precum si a celor care se dezvolta dincolo de posibilitatile reale ale acesteia.
Planul general trebuie sa cuprinda urmatoarele capitole:
I. Identificarea obiectivelor de business. Trebuie stabilit foarte clar ce se doreste de la persoanele talentate descoperite.
II. Identificare necesar de proiecte de: inovare, dezvoltare, vanzare. Identificarea resurselor necesare. Apoi stabilirea echipelor de proiect.
III. Identificarea de talente profesionale pe baza unor grile sau programe ce trebuie sa urmareasca urmatorii itemi clar si masurabil:
1. Competente profesionale.
2. Rezultatele profesionale.
3. Calitatea de leader, mentor, bun negociator.
4. Calitatea de a motiva sau omogeniza o echipa.
5. Evaluarea viziunii de dezvoltare: personala, a colegilor si a companiei pe termen, scurt, mediu... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2015, ora 18:21
1Riscul in business trebuie sa fie asumat si din punct de vedere psihologic. Cu beneficii si pierderi.
Totul depinde de modul in care este evaluata situatia respectiva: Cum sunt percepute resursele financiare si informationale. Cum sunt vazuti in cadrul planului cei care pot pierde facand parte din joc, fara sa ii poata decide regulile - cum ar fi angajatii sau subalternii. Dar si cei care pot pierde fiind total in afara jocului - familia sau prietenii.
Cea mai mare greseala in analiza riscului consta in asumarea acestuia de dragul jocului dar fara a percepe dimensiunile dezastrului. Este vorba despre situatia in care nu se calculeaza si impactul pe care il poate avea o decizie gresita, dincolo de propria persoana, asupra celor direct sau indirect dependenti de business-ul respectiv sau de omul de business.
Pierderile cel mai greu de suportat pot sa apara in zone care nu apar pe nici un grafic de business dar a caror valoare poate fi descoperita prea tarziu: familia, timpul pierdut, sanatatea.
Cine nu risca nu castiga?
Oare asa sa fie? De fapt ce inseamna sa risti? Sau mai exact ce risti?
Ei bine, in domeniul business-ului riscurile pot fi directe sau indirecte, asumate sau nu, percepute sau nu.
De fapt business-ul seamana mai mult sau mai putin cu un joc de poker.
Unii risca de dragul adrenalinei, altii de nevoie. Abordarea cea mai corecta trebuie sa cuprinda motivatia, trasaturile psihologice, planul de business, informatiile din domeniu dar si... mai mult
Sambata, 04 Aprilie 2015, ora 00:00
Orice profesionist isi doreste sa faca totul ca la carte si cauta perfectiunea prin tot ceea ce face. Si, daca chiar am reusi sa fim perfecti, proiectele si businessurile ar fi toate un "Apple" al domeniului in care ne dezvoltam.
Dar nu tot timpul se intampla asta si, desi e bine sa faci lucrurile cat mai corect, daca asteptarile sunt prea mari riscam sa ne confruntam cu suprasolicitare, dezechilibru si chiar dezamagiri.
Intrebarea este, pana la urma: E bine sau nu e bine sa fim perfectionisti?
Companiile, indiferent ca sunt multinationale sau fime mici, cer din ce in ce mai mult angajatilor sa fie cat mai bine pregatiti profesional sau de ce nu, uneori, sa fie pregatiti in mai multe domenii.
Pe de alta parte, foarte multi dintre noi intra intr-o cursa infernala cu propriile limite incercand sa capete cat mai multe abilitati sau specializari in dorinta de a avansa cu orice pret sau macar sa reuseasca sa isi mentina jobul.
De aceea trebuie sa evaluam cum stau lucrurile din punctul de vedere al firmelor dar si al angajatilor.
Ce doresc companiile:
Angajati cat mai bine pregatiti profesional;
Angajati care cunosc cat mai multe aspecte ale altor profesii cu care relationeaza profesional;
Angajati dispusi la eforturi cat mai mari in privinta timpului de lucru dar si a sarcinilor de serviciu;
Angajati care sa preia responsabilitati importante sau care sa vina cu idei de dezvoltare a business-ului;
Ce ofera:
Firmele fac investitii in... mai mult
Sambata, 21 Martie 2015, ora 00:00