Romania a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2007 - 2013, iar valoarea acestora depaseste 10 miliarde de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Fondurile europene nerambursabile, accesate prin PNDR 2007-2013, au fost utilizate pentru realizarea de exploatatii agricole si unitati de procesare, drumuri agricole si forestiere, reabilitarea sistemului de irigatii si protejarea suprafetelor agricole de inundatii, modernizarea retelei de apa si canalizare sau finantarea activitatilor turistice", a spus Daniel Constantin, pentru Ziare.com.
Potrivit acestuia, rata de absorbtie a PNDR 2007 - 2013 este de 70%, iar platile catre beneficiari se ridica la peste 6,3 miliarde de euro. Alocarea totala este de 9,32 miliarde de euro, bani europeni care trebuie platiti pana in 2015.
Prin PNDR 2007-2013, peste 76.000 de fermieri si peste 3.000 de IMM-uri non-agricole au ...citeste mai departe despre "Daniel Constantin: Agricultura, domeniul in care toate fondurile europene au fost contractate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 16:03
Romania, prin Ministerul Agriculturii, a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii in ceea ce priveste componenta de dezvoltare rurala, valoarea acestora cifrandu-se la 10,2 miliarde de euro, a declarat duminica ministrul de resort, Daniel Constantin.
"Anul 2013 a fost anul in care absorbtia fondurilor europene chiar s-a simtit in Romania. (...) Astazi, in Romania, Ministerul Agriculturii a contractat toate fondurile pe care le aveam pe 'Dezvoltare rurala'. Zece miliarde de euro sunt contractate si vor ajunge in investitii in agricultura. Numai in judetul Hunedoara, 116 milioane de euro au intrat si vor intra, in perioada urmatoare, in agricultura din judet", a spus ministrul Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, din cele 10,2 miliarde de euro, circa 70% reprezinta investitii in proiecte deja implementate, diferenta de bani urmand sa fie utilizata pana la sfarsitul anului 2015 in alte proiecte de agricultura.
Oficialul guvernamental a explicat ca agricultura reprezinta un domeniu de crestere economica in care pot fi dezvoltate foarte multe locuri de munca. Astfel, la nivel national, in perioada 2007-2013 aproape 10.000 de tineri au beneficiat de fonduri pentru deschiderea unei afaceri in agricultura. "Alti 7.000 de tineri vor putea sa inceapa o afacere in agricultura, in anii care vor urma", a adaugat Constantin.
Ministrul Agriculturii a exemplificat si cu situatia din judetul Hunedoara, unde 312 tineri au beneficiat de fonduri europene pentru... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 08:33
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, in plenul Camerei Deputatilor, ca Ministerul Agriculturii va atrage, in 2014, fonduri europene de 2,9 miliarde de euro, aratand ca agricultura a mers bine si are un potential de a merge foarte bine in continuare.
Daniel Constantin a afirmat ca fondurile europene sunt principala sursa de finantare pentru agricultura si ca in 2012 Ministerul Agriculturii a atras fonduri europene de 2,5 miliarde de euro, in 2013 - 2,7 miliarde de euro, iar in 2014 va atrage 2,9 miliarde de euro.
"Tratam cu deosebita atentie acest domeniu, pentru ca agricultura cred ca a mers bine si are un potential de a merge foarte bine in continuare", a afirmat Constantin.
El a spus ca in acest an pentru prima data platile directe, subventiile in agricultura au fost platite catre fermieri inainte de campania agricola de primavara, aratand ca Agentia de Plati in Agricultura a platit aproape 900 milioane de euro.
"In acest an am reusit pentru prima data ca platile directe, subventiile in agricultura sa fie platite inainte de campania de primavara catre fermieri. In numai trei luni de zile din acest an, agentia de plati in agricultura a platit aproape 900 milioane de euro", a afirmat Constantin.
El a mai aratat ca "oamenii sunt multumiti, se dau la timp banii care li se cuvin si pot sa-si faca pregatirile pentru primavara si toamna". mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 08:47
Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) a ajuns la un grad de contractare de 91%, iar dupa ce vor fi semnate ultimele contracte se va ajunge la un grad de contractare de 108%, a declarat, luni, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de presa.
"Astazi suntem la un grad de contractare de 91%, iar dupa ce vom semna toate contractele pe parcursul lunilor decembrie si ianuarie vom ajunge la un grad de contractare de 108% ceea ce ne creeaza premisa ca PNDR 2007-2013 sa fie primul program in Romania care sa aiba un grad de absorbtie cat mai apropiat de 100%. Eu sper chiar de 100%", a declarat Daniel Constantin.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii, rata de absorbtie a PNDR 2007-2013 este de 67%, iar platile catre beneficiari se ridica la 5,871 miliarde euro.
Luni, la Ministrul Agriculturii a avut loc o ceremonie de semnare a ultimelor contracte din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013, eveniment la care a participat si premierul Victor Ponta.
"Marcam sfarsitul PNDR 2007-2013 dar si inceputul Programului 2014-2014. Marcam acest sfarsit prin faptul ca astazi incepe semnarea ultimelor contracte pe care le avem cu fondurile disponibile 2007-2013, urmand ca dupa aceea in 2014 si 2015 sa implementam, sa atragem aceste fonduri", a spus Daniel Constantin.
Potrivit ministrului de resort, PNDR este singurul program care pana acum nu a avut niciun euro dezangajat.
PNDR 2007 - 2013... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 15:40
Banii din finantarea europeana trec pe la banci inainte de a ajunge la beneficiari. Institutiile percep comisioane si dobanzi din acest simplu transfer, iar cei care au de pierdut sunt tot beneficiarii.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat intr-un interviu acordat Business24 ca bancile comerciale au beneficiat de pe urma fondurilor europene "fara sa faca nimic".
Bani "nemunciti" din transferuri bancare
"Din 2008 incoace, din peste un miliard de euro, bani care vin in bancile comerciale, se opresc anumite comisioane de administrare si se duc mai departe catre fermieri, fara ca banca sa faca absolut nimic", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Practic, intr-un proiect cu fonduri europene banca are venituri din doua directii: pe de o parte din dobanda acordata pentru partea de cofinantare si implementare si, pe de alta parte, din comisioanele si taxele care se aplica la orice tranzactie, inclusiv la transfer, a explicat pentru Business24 Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene la firma M 27.
"Toate comisioanele bancare sunt cheltuieli neeligibile pe orice finantare europeana, iar valoarea acestora creste cu aceste comisioane. Practic, transfera o presiune mai mare asupra beneficiarului", a precizat Dragoi.
Potrivit lui, solutia pentru ca bancile sa nu mai fie beneficiari "colaterali" ai fondurilor europene ar putea veni de la Banca Nationala a Romaniei.
"BNR poate face un sistem diferentiat de dobanzi aplicate... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 13:47
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, considera ca ferma de familie trebuie sa se dezvolte, in timp ce fermele mari isi pot imbunatati activitatea.
"Avem in jur de 1,2 milioane de capete de bovine, dintre care aproximativ 800.000 sunt in gospodariile mici, cu una sau doua vaci. Cele 800.000 de bovine nu vor fi impozitate. Cei ce detin peste patru-cinci capete de bovine produc prea mult pentru familia lor si prea putin pentru piata.
Cred ca trebuie sa sustinem, prin proiecte cu fonduri europene, ferma de familie. Ministerul Agriculturii le va pune la dispozitie proiecte, gratuit, fermelor de familie, pentru a accesa fonduri europene. Fermierii pot fi viabili atunci cand au de la 20 de capete de bovine in sus", a spus ministrul Daniel Constantin, vineri, intr-o conferinta de presa la Prefectura Cluj.
Oficialul guvernamental a aratat ca Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene sa accepte ca plata pentru fermierii crescatori de ovine si caprine sa creasca cu 4,5 euro, fata de sprijinul initial.
"Se pot acorda bani din fonduri europene pentru aproximativ 1,5 milioane de ovine si caprine", a explicat ministrul Agriculturii.
Fermierii romani: Noua bomba alimentara ar putea fi ouale de Paste
Intrebati de jurnalisti la ce atacuri se pot astepta, in continuare, dupa falsa alerta cu aflatoxina din lapte, fermierii au raspuns ca nu exclud o "noua bomba, cu ouale, de Paste".
"Noi ii cerem domnului ministru sa rezolve... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 17:48
Cel putin o mie de ferme familiale vor fi sprijinite financiar, in acest an, cu circa 50 de milioane de euro pentru a iesi din zona de subzistenta si pentru a produce pentru piata, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la lansarea caravanei de informare privind fondurile europene.
"Incercam sa alocam in 2013 cel putin 50 de milioane de euro de la alte masuri din PNDR pentru sprijinirea a cel putin 1.000 de ferme care vor sa iasa din zona de subzistenta si sa produca pentru piata.
Ma refer si la crescatorii de animale, care au intre 3 si 15 capete si care vor sa se dezvolte si sa produca pentru piata, astfel incat sa genereze venituri si sa traiasca impreuna cu familia. O astfel de ferma o vom putea sprijini, fie in zona de constructie de grajduri, fie pentru achizitia de utilaje", a spus ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat ca, in perioada urmatoare, se va stabili clar ceea ce inseamna o ferma familiala, ulterior urmand sa fie puse la dispozitia acestora, cu titlu gratuit, proiecte model pentru accesarea fondurilor.
"Lucram la definirea fermei familiale si pe urma vom crea proiecte model pentru a le putea pune gratuit la dispozitia beneficiarilor. Este de datoria celor care merg in aceasta caravana de a explica beneficiarilor cum sa acceseze aceste masuri. Noi trebuie sa avem o lista clara cu cei care pot sa devina competitivi, care se pot asocia si se pot orienta catre piata si sa-i invatam sa se dezvolte", a... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 16:42
O eventuala reducere a bugetului UE pentru perioada 2014-2020 nu va afecta agricultura din Romania, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale, Daniel Constantin.
Ministrul a apreciat ca extrem de importanta ajungerea la un consens intre tarile membre cu privire la viitorul buget comunitar pentru 2014-2020, in conditiile in care un Consiliu European extraordinar pe aceasta tema va avea loc la finalul lunii noiembrie, la Bruxelles, scrie Agerpres.
La randul sau, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a subliniat ca tarile din Europa Centrala si de Est, reprezentate la reuniunea ministeriala de miercuri, au un potential agricol substantial. El a adaugat ca este necesara o dezbatere deschisa asupra propunerii executivului UE privind reforma PAC dupa 2013.
Reforma politicii agricole comune dupa anul 2013, ale carei principale idei au fost prezentate in 12 octombrie 2011 de catre Comisia Europeana, propune printre altele o mai mare flexibilitate in transferarea fondurilor intre pilonul I (platile directe) si pilonul II (dezvoltarea rurala).
Astfel, toate statele membre vor putea transfera cel mult 5% din fonduri de la pilonul I catre pilonul II, iar transferul in sens invers va putea fi facut doar de catre tarile membre care in anul 2020 se vor situa sub nivelul de 90% din media comunitara in privinta platilor directe.
Reforma PAC mai propune renuntarea la criteriile istorice in acordarea platilor... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 17:45
Fermierii romani vor primi, incepand de marti, un avans din platile europene pe suprafata, in valoare totala de 500 de milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Asa cum prevede decizia Comisiei Europene, luata la solicitarea Romanei, din 16 octombrie putem incepe plata in avans a sprijinului pe suprafata. Este vorba de jumatate din suma acordata de Comisia Europeana in acest an, de 119,66 euro pe hectar, care se va regasi in conturile fermierilor. Vom face un efort bugetar si avem promisiunea de la Ministerul de Finante ca va asigura aceste sume, cuantumul total fiind de 500 de milioane de euro", a precizat Constantin.
Acesta a precizat ca avansul pe suprafata se va plati in perioada 16 octombrie - 31 octombrie 2012.
APIA, parteneriate cu bancile pentru finantarea agricultorilor
O alta metoda pe care fermierii o au la dispozitie pentru a folosi banii din subventia de suprafata imprumuturile bancare. Cu ajutorul unei adeverinte de la APIA, fermierii pot obtine un imprumut de la mai multe banci locale care sa acopere in proportie de 80-90% subventia pe care o va primit de la CE. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:20