Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat marti ca fermierii ar putea primi in anul 2015 un sprijin de 177 euro/ha, pentru primele 30 de hectare din suprafata totala cultivata, urmand ca pentru restul suprafetei sprijinul sa fie de 150 de euro/ha.
"Fermierii ar putea primi, in anul 2015, un sprijin de 177 euro/ha, pentru primele 30 de hectare din suprafata totala cultivata, urmand ca pentru restul suprafetei sprijinul sa fie de numai 150 de euro/ha. In acest mod, micii fermieri ar fi incurajati sa iasa din zona de subzistenta, putand incepe chiar sa inregistreze profit.
La momentul de fata, este vorba de un acord de principiu, pe care speram insa sa-l putem pune si pe hartie in perioada urmatoare", a afirmat Daniel Constantin, dupa intalnirea de lucru pe care a avut-o la sediul Ministerului Agriculturii cu reprezentantii tuturor asociatiilor, organizatiilor si patronatelor din sectorul vegetal, zootehnic si industrie alimentara.
In cadrul intalnirii au fost prezentate ariile de interventie ale Programului National de Dezvoltare Rurala pentru urmatoarea perioada de programare 2014-2020, precum si alocarile financiare prevazute de noua Politica Agricola Comuna.
"Sprijinul financiar pe care Uniunea Europeana il va asigura Romaniei, pentru agricultura, va creste anual de la 1,6 miliarde de euro in 2015, la 1,9 miliarde de euro in 2020. La aceste sume se vor adauga si fondurile alocate de la bugetul de stat, pentru anul 2014... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 14:59
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, ca in perioada urmatoare va fi facuta o evaluare a pierderilor suferite de crescatorii de animale afectati de problema aflatoxinei din lapte.
"Au fost probleme cauzate in ultimul timp cu referire la aflatoxina identificata in lapte. Sunt anumite pierderi pentru anumiti fermieri in aceasta perioada si vom face o evaluare a pierderilor. Vom avea discutii si cu procesatorii, pentru a nu se pune presiune pe producatori.
Ce e important pentru crescatorii de animale care aveau contracte cu procesatorii este ca aceste contracte au fost respectate, procesatorii au cumparat in continuare laptele de la producatori, chiar daca au constituit stocuri suplimentare. Crescatorii de animale care au contracte cu procesatorii au livrat si nu au inregistrat pierderi in aceasta criza. Pierderi s-au inregistrat la fermierii care au vandut laptele direct prin dozatoare, iar acolo trebuie sa ne asiguram ca vand fermieri, nu intermediari care vad o afacere din asta", a declarat Daniel Constantin, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj.
Crescatorii de bovine au solicitat majorarea ajutorului de stat pe cap de animal de la 500 de lei la 600 de lei
"Ajutoarele de stat pentru crescatorii de bovine, plata pe cap de animal, a fost de 400 de lei in 2011, in 2012 am negociat si a fost de 500 de lei, iar ei solicita majorarea la 600 de lei in acest an avand in vedere actualul context cu probleme si al cresterii pretului la... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 15:34
Fermierii romani ar putea primi o subventie de circa 170-180 de euro pe hectar in campania 2012-2013, pentru combaterea efectelor secetei din acest an, din care platile complementare de la bugetul de stat ar putea atinge nivelul maxim care poate fi acordat, respectiv 60 de euro la hectar, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Pentru diminuarea efectelor secetei am convenit cu fermierii sa fie inlocuita masura privind despagubirea fermierilor cu suplimentarea fondurilor pe care fermierii le pot primi din bugetul national. Intentionam sa crestem nivelul platilor nationale complementare pe suprafata astfel incat se putem acorda in total nivelul mediu pe hectar din UE, respectiv 170-180 de euro. Efortul de la bugetul de stat va fi de circa 350 de milioane de euro", a precizat Constantin.
In acest an fermierii au primit circa 132 de euro la hectar, din care 100 de euro a reprezentat suma provenita din fondurile europene, iar diferenta de la bugetul de stat.
O alta masura pentru combaterea efectelor secetei, anuntata de ministrul Agriculturii, vizeaza acordarea ajutorului de minimis persoanelor fizice pentru suprafetele arabile, efortul financiar de la buget fiind de 40 de milioane de euro.
"Un numar important de fermieri, persoane fizice vor beneficia de acest ajutor, atat cei inregistrati la APIA cat si cei ale caror suprafete sunt mai mici de un hectar. Din estimarile noastre este vorba de 558.000 de fermieri... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 15:50