Stim ca suna ciudat, dar exista un credit pentru care, mai intai, va trebui sa economisesti, astfel incat, ulterior, sa primesti un imprumut la o dobanda preferentiala. Este vorba despre creditul Bauspar, adica un sistem de economise-creditare care poate fi folosit pentru renovarea locuintei.
Pe partea de economisire, care trebuie sa dureze minimum cinci ani, banca iti da o dobanda mai mica decat dobanzile practicate pe piata. Dar aici mai intervine si statul si iti ofera, anual, 25% din suma economisita, dar nu mai mult de 250 de euro. Dupa o perioada de economisire, pe care ai decis-o contractual, banca vine si te imprumuta cu o suma la o dobanda preferentiala.
Pentru respectivii bani economisiti vei avea si comision de administrare anual, si taxa de retragere, cand vei scoate banii. Important: pentru sumele de la stat, va trebui sa aduci dovezi ca ai cheltuit banii pentru imbunatatirea spatiului locativ.
Ziare.com te invata, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa folosesti sistemul Bauspar cat mai eficient.
Iata cateva operatiuni eligibile pentru care puteti obtine banii de la stat si pentru care va trebui sa aduceti dovezi:
Pentru construirea de locuinte noi.Pentru extinderea, modernizarea, reabilitarea, consolidarea de locuinte.Pentru cumpararea unei locuinte.Pentru cumpararea de terenuri intravilane.Pentru rambursarea totala sau partiala a creditelor ipotecare/imobiliare.
Exemplu de credit Bauspar
Pentru o suma contractata de 50.000 lei si... mai mult
Marti, 29 Septembrie 2020, ora 10:45
Daca te afli intr-o situatie tot mai dificila cu banii, iar ratele sunt din ce in ce mai apasatoare, poate este timpul sa te indrepti spre o consolidare a creditelor. In principiu, consilidarea creditelor este tot un tip de refinantare, dar aceasta se refera la simplificarea platilor catre creditori, fiind o posibilitate de a te repune pe picioare din punct de vedere financiar.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum poti proceda atunci cand ai prea multe datorii.
Consolidarea creditelor se refera la unificarea tuturor ratelor intr-una singura, mai mica decat suma tuturor ratelor, dar si, in unele cazuri, la o dobanda mai buna. Este posibil ca aceasta sa iti vina cu o perioada mai lunga de creditare, dar macar scapi de problemele financiare acumulate la un moment dat.
In felul acesta, gestionarea datoriilor va fi mult mai putin stresanta, chiar daca, per total, va trebui sa rambursezi mai mult decat mai aveai in cazul sumei provenite de la restul creditelor, cand erau individuale.
Cu titlul de exemplu: ai trei credite cu rate a cate 500 de lei, pentru inca 3 ani, la dobanzi de peste 9% - pentru ca poate acesta era nivelul atunci cand te-ai imprumutat. In cazul in care nu te mai descurci cu plata ratelor, banca poate face o refinantare, sub forma unei consolidari a creditelor, si iti poate oferi un un credit cu rata de 1.200 de lei, dar pe o durata de, poate, 4 ani. In felul acesta, se reduce presiunea financiara pana iti vei reveni.
CEC... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 09:30
Statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica scaderea creditelor restante cu 3.7% luna/luna si cu 12.4% an/an la 6.8 miliarde RON in mai, nivelul minim din decembrie 2019.
Rata creditelor restante s-a redus de la 2.57% in aprilie la 2.49% in luna mai, cu urmatoarea distributie: 2.61% la RON si 2.24% la valuta. Aceasta evolutie a fost influentata de masurile de amanare a ratelor la banci, dupa incidenta pandemiei.
In sedinta de tranzactionare de ieri, piata financiara a incorporat evolutia din climatul macro-financiar international. Pe piata monetara ratele de dobanda au inregistrat fluctuatii marginale: ROBOR la trei luni si ROBOR la sase luni s-au consolidat la 2.20%, respectiv 2.25%.
La nivelul pietei titlurilor de stat ratele de dobanda s-au diminuat pe scadentele medii/lungi: la 10 ani cu trei puncte baza la 3.88%.
Ministerul de Finante a redeschis o emisiune de titluri scadente in aprilie 2024 si s-a imprumutat cu 940 milioane RON (peste volumul programat de 500 milioane RON), la un cost mediu anual de 3.51%, in scadere cu 23 puncte baza comparativ cu nivelul de la licitatia organizata la finalul lunii mai. EUR/RON s-a depreciat cu 0.02%, la 4.8422, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.62%, la 4.3126, la BNR. ...citeste mai departe despre "Piata financiara la raport: creditele restante, in scadere, dobanzile si cursul valutar, in echilibru" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 10:35
Enel SpA ("Enel") a semnat cu UniCredit SpA ("UniCredit") prima sa linie de credit de tip revolving asociata de realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (ODD) ale ONU, un contract de imprumut "asociat de indeplinirea ODD" in valoare de 1 miliard de euro, cu termen 5 ani.
"Cu aceasta linie de credit inovatoare, progresam in directia obtinerii de finantare sustenabila legata de realizarea obiectivelor de decarbonizare ale Grupului, in conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale Organizatiei Natiunilor Unite," a declarat Alberto De Paoli, directorul financiar al Enel.
"Aparitia de instrumente financiare care rasplatesc comportamentul responsabil fata de mediu este o confirmare suplimentara a validitatii ecuatiei care leaga sustenabilitatea de crearea de valoare. Privind in viitor, instrumente de acest tip vor fi utilizate din ce in ce mai mult pentru implementarea strategiei de finantare a Grupului".
Noua linie de credit si primul program mondial de obligatiuni legate de ODD, lansat de Enel in septembrie, sunt destinate sa extinda si sa diversifice sursele de finantare sustenabila ale Enel.
Aceasta noua abordare a finantarii face parte din strategia de creare a valorii prin integrarea ODD in modelul de afaceri al Grupului, strategie care a contribuit la cresterea Enel si la reducerea profilului sau de risc.
In Planul Strategic actual, Enel s-a concentrat pe crearea de valoare prin optiuni de business care sustin indeplinirea urmatoarelor patru... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 13:58
Banca Nationala a Ungariei (NBH) a anuntat ca, impreuna cu bancile locale, pregateste o schema pentru a converti credite ipotecare cu dobanda variabila in valoare de pana la 900 miliarde forinti (3,16 miliarde dolari) in imprumuturi cu rate fixe, pe baza unui program voluntar, informeaza Reuters.
Initiativa Bancii Nationale a Ungariei si a Asociatiei bancilor din Ungaria vine dupa o initiativa anterioara care viza conversia creditelor in valuta, in principal cele in franci elvetieni, in imprumuturi in forinti. Spre deosebire insa de acea masura, participarea la schema privind o rata fixa a dobanzii va fi una voluntara.
Banca Nationala a Ungariei a precizat ca noul program vizeaza creditele ipotecare cu dobanda variabila emise inainte de 1 februarie 2015, cu o durata de cel putin 10 ani, care afecteaza pana la 130.000 de debitori.
Noua masura urmeaza mai multor initiative lansate de guvernatorul NBH, Gyorgy Matolcsy, un aliat al premierului Viktor Orban, pentru a reduce expunerea la volatilitatea pietei financiare si a consolida stabilitatea financiara.
"Banca centrala se asteapta ca bancile sa comunice riscurile creditelor cu dobanda variabila si sa prezinte cel putin doua optiuni de trecere la credite cu dobanda fixa. Dupa ce se vor familiariza cu riscurile si optiunile pentru modificarea contractelor lor, va fi la latitudinea debitorilor sa decida daca vor profita de optiunile oferite", a informat NBH intr-un comunicat remis Reuters.
Viceguvernatorul... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 10:14
Evaluarile financiare reprezinta cele mai "dure" teste pentru cei care au nevoie de bani si care trebuie sa treaca printr-o multime de filtre pentru a putea beneficia de bani imprumut.
De la creditele bancare si pana la micro-credite (minilan), fiecaruia dintre solicitanti i s-au aplicat astfel de filtre in momentul in care a aplicat pentru obtinerea unui imprumut, pentru ca nu este nimic mai puternic decat istoricul de creditare (creding scoring-ul).
Modul in care institutiile abilitate isi contureaza acest model de evaluare nu este atat de cunoscut printre cei care urmeaza sa ajunga intr-o astfel de situatie, dar, atat timp cat de-a lungul perioadei dinainte de solicitare ai fost o persoana care a stiut cum sa economiseasca si sa faca aceste lucru evident catre institutiile din domeniul financiar, atunci sansele de a obtine creditul atat de mult dorit ajung la un procentaj foarte ridicat.
Economisind in mod inteligent, cresti nivelul de credit scoring instant!
Elementele care contribuie la cresterea nivelului de aprobare a unui imprumut sunt salariul, bonusurile financiar incasate suplimentar, vechimea in munca, tipul companiei in care iti desfasori activitatea, vechimea acesteia pe piata muncii, numarul de angajati, cifra de afaceri si profitul acesteia, numarul membrilor familiei, valoarea cosului zilnic de cumparaturi al familiei, detinerea de garantii financiare si de orice natura cuantificabila in bani, bonitatea financiara, nivelul de rambursare al... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 12:14
Credit Agricole a suferit o pierdere record de patru miliarde de euro in ultimul trimestru al anului trecut, cu 30% mai mult decat pierderea din ultimele trei luni din 2011.
Credit Agricole a contabilizat un impact negativ de 2,67 miliarde de euro ca urmare a regulilor mai stricte de contabilitate si a inrautatirii situatiei economice, precum si o pierdere de 706 milioane de euro din vanzarea Emporiki Grecia, scrie Bloomberg, citat de Agerpres.
Banca franceza are planuri pentru reducerea numarului de posturi la divizia din Italia si diminuarea cheltuielilor pe investment banking.
"Am transformat profund grupul. (...) Vom consolida stabilitatea financiara in 2013 fara sa operam o majorare de capital", a declarat directorul general, Jean-Paul Chifflet.
Credit Agricole va renunta la plata dividendelor pentru al doilea an consecutiv, dupa ce a anuntat ca pierderea totala pentru anul trecut s-a situat la nivelul record de 6,47 miliarde de euro. Cele 39 de banci regionale franceze care controleaza Credit Agricole si-au cerut dividendele in actiuni in acest an.
Credit Agricole Group, entitatea analizata de autoritatile de reglementare in privinta regulilor de capital si lichiditate, avea o rata de adecvare a capitalului, conform reglementarilor Basel III, de 9,3% la finele anului trecut. Rata ar trebui sa depaseasca 10% pana la sfarsitul acestui an. Credit Agricole Group a raportat in 2012 o pierdere de 3,81 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 11:52
Michel Serres ne invita sa relativizam criza financiara care a zguduit capitalismul, punand-o in balanta cu celelalte "cutremure" de mare amploare de care nu mai tinem cont, cum ar fi educatia, vorbind despre cresterea gigantesca a economiilor, de tipul celei care a dus la disparitia dinozaurilor, transmite NewsIn."Vad importanta crizei voastre, miliardele care sunt in joc, disparitia unor averi. Dar sunteti voi constienti de disparitia cunostintelor?", intreaba retoric Serres, amintind ca tinerele generatii nu mai au acces la latina, greaca veche ori invatamant literar."Aceasta criza financiara nu este decat unul dintre multiplele focuri rosii care au fost aprinse. Dar daca ne gandim ca este singurul, ne inselam", spune Serres, intr-un interviu acordat les Echos. Universitatea este in criza mondiala de 25 de ani, la fel ca sanatatea. Scolile si spitalele, conditia umana, stiinta, toate acestea trec de mult timp "printr-un cutremur" la care societatea pare imuna, spune universitarul.
"Criza voastra a facut mai mult zgomot, dar societatea nu s-a sesizat la tsunami-ul trait de copii. Ea prefera banii in detrimentul propriilor copii", suna avertismentul transant al unuia dintre umanistii secolului XXI.In plus, traim o mare criza a catolicismului, spune Serres. Asistam la precipitarea integrismelor in majoritatea monoteismelor, alaturi de o criza a militarului: " exista in lume o supraputere si nimeni nu poate ajuta SUA, care cheltuie 1.000 de miliarde de dolari in razboiul cu... mai mult
Luni, 24 August 2009, ora 15:34
Ministrii europeni de finante au incheiat marti un acord de principii, cu scopul de a relaxa regulile de capital impuse bancilor, pentru a evita efectele ciclice, care ar determina adancirea recesiunii, relateaza Reuters, precizeaza NewsIn. In cadrul reuniunii, Germania a cerut relaxarea temporara a cerintelor de capital, pentru a sustine creditarea, propunere fata de care ministrii europeni de finante s-au aratat reticenti.
Uniunea Europeana (UE) vrea sa se asigure ca este mai bine pregatita in cazul repetarii crizei financiare mondiale, ce a fost declansata de creditele neperformante din Statele Unite si s-a raspandit rapid in economiile din intreaga lume, ducand multe dintre ele in recesiune.
"In octombrie, vom propune un mecanism de evitare a efectelor ciclice in cadrul bancilor", a declarat comisarul european pentru pietele interne, Charlie McCreevy, la o intrunire cu ministrii de finante ai UE, ce a avut loc la Bruxelles.
Ministrii de finante ai Uniunii Europene sustin ca bancile vor trebui sa isi pregateasca rezerve mai mari in perioadele de calm, pentru a se pregati pentru posibilele pierderi.
Cu toate acestea, unii analisti se tem ca, daca bancile ar fi obligate sa economiseasca prea mult, in prea putin timp, acest fapt ar adanci criza financiara.
"Majoritatea tarilor ar vrea sa observe progrese in aceasta directie", a declarat Anders Borg, ministrul de finante al Suediei, ce detine presedintia rotativa a UE.
"Trebuie ca bancile sa faca rezerve mai solide pe timp... mai mult
Marti, 07 Iulie 2009, ora 16:21