Loviti de criza financiara din tara lor, bancherii eleni cauta sa isi consolideze afacerile macar in zonele din imediata apropiere a Greciei. Bulgaria este tara care da tonul la fuziuni ale sucursalelor de banci din Grecia.
Ultimul zvon analizat atat in presa elena, cat si in cea de la Sofia vizeaza o fuziune a NBG (National Bank of Greece) cu Piraeus sub denumirea noua de Banca Unita a Bulgariei, cu NBG in pozitie de actionar majoritar, anunta agentia Novinite.
Regrupare in piete
Cele doua institutii bancare au refuzat sa comenteze deocamdata informatia, dar, in cazul in care aceasta fuziune se va realiza, Bulgaria ar putea deveni prima tara sud-est europeana in care se constata o reasezare in piata a subsidiarelor din sistemul bancar elen.
La jumatatea lunii trecute, Postbank, o subsidiara din Bulgaria a grupului elen Eurobank, a anuntat ca intentioneaza sa preia sucursala locala Alpha Bank.
Bancile grecesti controleaza aproximativ 20% din activele bancare din Bulgaria, o eventuala absorbtie a bancilor Alpha si Piraeus urmand sa lase pe piata din tara vecina doar doi exponenti ai sistemului bancar elen: Eurobank si NBG.
Sub presiune
Cotidianul elen Kathimerini a precizat ca, in cadrul negocierilor cu Comisia Europeana, bancherilor din Grecia li s-a recomandat sa se concentreze in urmatorii ani pe piata interna, evitand expunerea pe alte piete.
Cu toate acestea, bancile elene spera sa isi conserve pozitia obtinuta pe pietele din Bulgaria, Romania,... mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 15:12
Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) a ales grupul bancar Eurobank pentru a cumpara New Hellenic Postbank, ca parte a procesului de consolidare a sectorului si pentru a indeplini conditiile impuse in schimbul urmatoarei transe din pachetul de asistenta financiara, inaintea termenului limita din 15 iulie, transmite Reuters.
Guvernul Greciei impreuna cu Fondul Monetar International, Banca Central Europeana si Comisia Europeana au decis sa vanda Proton si Hellenic Postbank pana la mijlocul lunii iulie, ca o conditie pentru eliberarea fondurilor din asistenta financiara de 240 miliarde de euro.
Vanzarea este cea mai recenta actiune de consolidare a sectorului bancar elen, care are ca obiectiv formarea unor banci mai solide si mai bine capitalizate, pentru a finanta economia afectata de recesiunea indelungata.
In contrast cu intarzierile din planul de privatizare, Atena a aratat performante mai bune pe frontul bancar. Autoritatile au reusit sa respecte termenul limita privind testele de stres, recapitalizarea sistemului bancar si desfiintarea bancilor cu probleme. In schimb, tintele privind vanzarea activelor de stat, necesare pentru reducerea datoriei tarii, nu au fost indeplinite.
Grupul american Goldman Sachs a fost consilierul Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) pentru vanzarea bancii de stat Hellenic Postbank. Toate cele patru mari banci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus, Europbank si Alpha Bank au licitat pentru... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 10:05
Grupul bancar grec Piraeus Bank a confirmat luni ca este interesata in preluarea bancii de stat ATEbank, in conditiile in care sectorul bancar grec incearca sa se consolideze pentru a face fata crizei datoriilor.
Oficialii Piraeus Bak au precizat ca nu vor oferi alte detalii din cauza unui acord de confidentialitate.
Potrivit presei din Grecia, ATEbank, o banca infiintata in 1929, ar putea fi impartita in doua, iar activele sanatoase ar putea sa fie preluate de National Bank of Greece si Eurobank, care si-au manifestat deja interesul.
Primele patru banci comerciale grecesti (National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank) au primit o injectie de capital in valoare de 18 miliarde de euro in vederea recapitalizarii lor.
Acordul de stergere cu 105 miliarde de euro a datoriilor Greciei convenit cu creditorii privati in luna martie a acestui an a antrenat pentru bancile comerciale grecesti pierderi semnificative in portofoliile lor de obligatiuni guvernamentale.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG) este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, alaturi de Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank). mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 18:01
Ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a criticat puternic creditorii internationali si europeni pentru pagubele produse sectorului bancar al tarii sale, in timpul acordarii ajutorului international Greciei.
Oficialul de la Nicosia sustine ca Ciprul a fost fortat sa ceara asistenta financiara numai dupa ce a platit "un pret extrem de ridicat" in urma schimbului voluntar de obligatiuni din martie, care a avut ca rezultat stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul este necesar pentru ca Grecia sa obtina al doilea program de finantare, in valoare de 130 miliarde de euro.
Potrivit acordului, creditorii privati ar accepta o reducere de aproximativ 50% a valorii nominale a bondurilor grecesti in valoare de 200 de miliarde de euro pe care le detin.
Deoarece bancile cipriote detineau obligatiuni elene, Ciprul a pierdut in urma schimbului de obligatiuni 4,2 miliarde de euro, echivalentul a 24% din PIB, a afirmat Shiarly. Acesta a adaugat: "Nu a fost un mod corect de rezolvare a situatiei. A fost o problema europeana, cred ca ar fi trebui sa impartim aceasta pierdere in mod corect".
Comentariile ministrului cipriot de finante reflecta frustrarea Ciprului pentru expunerea sectorului bancar la Grecia si arata ca oficialii de la Nicosia se pregatesc sa aiba o pozitie solida la negocierile cu UE, FMI si BCE pentru acordarea ajutorului financiar.
Salvarea bancilor cipriote presupune costuri de 10 mld. de... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:51
Actionarii bancilor europene rezista apelurilor venite din partea politicienilor de a injecta mai mult capital in sectorul bancar, iar tensiunile ar putea conduce la un nou val de infuzii de bani publici la institutiile de credit, potrivit unei analize Bloomberg, transmite Mediafax.Liderii Uniunii Europene lucreza la un plan care ar putea obliga bancile sa atraga capital suplimentar de 100-300 miliarde euro, potrivit estimarilor analistilor.
Banii ar trebui sa vina fie de la investitorii privati, fie din fonduri publice. A doua varianta ar putea presupune insa conditii greu de acceptat pentru banci si pentru actionarii lor.
Companii precum Schroders Plc si Swisscanto Asset Management, care detin actiuni bancare europene, au aratat ca ar dori sa evite o investitie, deoarece esecul politicienilor de a rezolva criza datoriilor de stat ar putea reduce si mai mult cotatiile bursiere ale institutiilor de credit, care au scazut abrupt in ultima perioada.
"Bancile trebuie sa recastige increderea investitorilor si sa demonstreze ca pot face performanta inainte sa atraga capital.
Piata asteapta o solutie buna la criza datoriilor de stat", a declarat un analist al Swisscanto, care administreaza active de 52 miliarde de franci elvetieni, inclusiv un volum substantial de actiuni Deutsche Bank.
Bancile care vor primi fonduri publice de la autoritatile nationale sau europene s-ar putea confrunta cu restrictii la plata bonusurilor sau dividendelor, potrivit presedintelui Comisiei... mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 18:49
Autoritatea europeana de reglementare a sectorului bancar a anuntat ca la testele de stres efectuate in acest an vor participa 90 de banci, reprezentand 65% din activele bancare din Uniunea Europeana (UE), fata de 91 de institutii de credit in 2010, transmite AFP, anunta Mediafax.Testele, care evalueaza capacitatea bancilor de a rezista la socuri economice, au ca scop consolidarea increderii investitorilor, in conditiile in care sistemul financiar din zona euro trece printr-o noua perioada de turbulente. Activele bancilor evaluate anul acesta au o pondere de cel putin 50% in totalul activelor bancare din fiecare stat comunitar.
Pe lista Autoritatii Bancare Europene se regasesc Erste Bank Group, Raiffeisen Bank International, Oesterreichische Volksbank (Austria), Marfin Popular Bank, Bank of Cyprus (Cipru), Societe Generale (Franta), Deutsche Bank (Germania), EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank (Grecia), OTP Bank (Ungaria), Unicredit, Intesa Sanpaolo (Italia), ING (Olanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia), Santander (Spania), HSBC si Lloyds (Marea Britanie).
Evaluarea de anul trecut a fost criticata pentru lipsa de severitate. Aceste teste nu au fost trecute de sapte banci, respectiv cinci spaniole, si cate una germana si greaca, insa la cateva luni dupa publicarea rezultatelor doua mari institutii de credit irlandeze au ajuns in pragul falimentului.
Statele cu cea mai mare prezenta pe lista pentru 2011 sunt Spania (24 de institutii... mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 16:21