Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca nu exista date ca ar urma o criza economica pentru Romania, care este o tara stabila macroeconomic.
Teodorovici a sustinut ca datoria publica a Romaniei este la un nivel foarte scazut.
"Sunt peste 15 state europene care au peste 60 la suta datorie publica. Grecia are 180 la suta, Italia, Portugalia. Romania este undeva la 35 la suta. La inceputul anului aveam in fondul de la Trezorerie 27 de miliarde de lei, astazi suntem undeva la 34 de miliarde de lei si acumulam.
Romania si-a achitat obligatiile la termen pentru anul acesta si pana la finalul anului consolidam aceasta rezerva din Trezorerie, ceea ce ne asigura finantare de cinci luni de zile daca nu mai vrem sa luam bani din piata. Iata inca un element de siguranta ca Romania este o tara stabila macroeconomic", a declarat ministrul Finantelor, joi seara, la Antena3.
Intrebat daca urmeaza o criza economica, Teodorovici a negat, sustinand ca astazi nu sunt date ca ar urma o criza.
"Sunt anumite discutii in plan international, pe anumite zone, pe anumite piete. Uitati cazul Italiei, care are o situatie economica destul de neplacuta sau al Turciei. Sunt cazuri care nu afecteaza in mod direct Romania. Acesti indicatori sunt cei la care se uita agentiile de rating care au confirmat nivelul Romaniei de astazi.
Romania, din punctul meu de vedere, este situata sub nivelul la care trebuie sa fie in acest rating de tara. Este punctul meu de vedere, stabilit pe... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 08:04
Economia Romaniei va inregistra un avans de 5,1% in 2018, de 4,5% in 2019 si de 4,1% in 2020, in timp ce deficitul de cont curent se va adanci la 4,3% din PIB anul acesta, la 4,7% din PIB anul viitor si la 4,9% din PIB in 2020, se arata in raportul intitulat "Macro Poverty Outlook for Europe and Central Asia", publicat marti de Banca Mondiala (BM).
De asemenea, institutia financiara internationala se asteapta ca deficitul bugetar sa ajunga la 3,3% din PIB in 2018, urmand sa se reduca la 3% din PIB in 2019 si in 2020.
"Cresterea va ramane solida in 2018, dar riscurile pe termen mediu la adresa perspectivei au sporit. Presiunile asupra deficitului bugetar, in urma majorarii cheltuielilor, vor continua in acest an. Pentru a imbunatati calitatea cresterii, ar trebui acordata o atentie reinnoita investitiilor publice", se arata in raport.
Banca Mondiala estimeaza ca economia Romaniei va continua sa creasca peste potential in 2018. PIB-ul va inregistra un avans de aproximativ 5,1% anul acesta, datorita stimulentelor fiscale si a revenirii economice a UE.
Continuarea cresterii consumului ar urma sa adanceasca deficitul de cont curent la 4,3% din PIB anul acesta.
Inflatia ar urma sa atinga un nivel de varf, de aproximativ 5%, la mijlocul lui 2018, reflectand cererea interna excesiva si atenuarea efectelor reducerilor de taxe.
"Masurile fiscale adoptate in 2017 au pus presiune asupra deficitului bugetar consolidat. In absenta unor masuri de corectie, deficitul... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 17:47
Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Emil Stavrev, responsabil cu economiile emergente, atrage atentia ca nu vede tocmai lucruri bune in cresterea economica a Romaniei cu care se lauda guvernantii, care ar trebui sa ia rapid masuri.
"Ar trebui retras stimulul fiscal, pentru a pazi economia de riscul supraincalzirii. Cu aceasta crestere puternica si PIB peste potential, deficitul nominal de 3% din PIB sugereaza ca deficitul structural este mult mai mare. Economia primeste foarte mult stimul fiscal", a declarat, pentru Profit.ro, Stavrev.
El a explicat ca FMI calculeaza un impuls fiscal cumulat de circa 3% din produsul intern brut potential pentru 2017 si 2018, fiind al treilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia si Bulgaria, lucru care alimenteaza potentialele riscuri pentru economie.
Oficialul FMI spune ca economia a crescut bazat pe consuma avand in vedere masurile anterioare de relaxare fiscalaa si cresterile salariale, insa acest lucru deja a inceput sa se vada in preturi.
Citeste si: Bloomberg trage un semnal de alarma: Ultima oara cand Romania a depasit China, "boom-ul" economic s-a spart dureros
"Ca rezultat al acestor lucruri, inflatia de baza, care este curatata de efectele scaderii TVA, a crescut, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste se acumuleaza in economie si riscurile supraincalzirii au crescut. Daca economia va continua sa creasca intr-un ritm ridicat, guvernul va oferi stimul fiscal, atunci vom vedea mai multa... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:18
Romania se afla, in prezent, pe locul 76 din 148 de tari in ierarhia mondiala a competitivitatii a spus, joi, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
"Competitivitatea unei tari se masoara printr-o combinatie de 12 criterii, piloni, iar Romania se afla acum pe locul 76 din 148 de tari in ierarhia mondiala a competitivitatii, in usoara crestere fata de anul trecut. Aceasta este o veste relativ buna, dar trebuie sa consolidam pilonii la care suntem performanti si sa identificam solutii de crestere in domeniile care pot deveni puncte forte si unde suntem in a doua jumatate a clasamentului.
Aici ma refer in special la zone precum eficienta pietei, institutii, piata muncii, infrastructura, sofisticarea afacerilor si inovarea unde Romania la aceste capitole se claseaza mai jos de locul 97", a Florin Georgescu in cadrul conferintei "Competitivitatea Romaniei".
Acesta a subliniat faptul ca Romania are nevoie de prioritati si orientari clare de dezvoltare a societatii atat la nivel macro cat si la nivel microeconomic.
De asemenea, acesta a aratat ca eforturile de consolidare economica din ultimii ani plaseaza Romania pe pozitia 47 la stabilitatea macro, fata de media 76, locul pe care il ocupam la total general. Acesta inseamna ca exista deja conditiile fundamentale pentru o dezvoltare sustenabila, durabila si incluziva.
Georgescu a dat ca exemplu sectorul IT, drept domeniul unde Romania performeaza la nivel international, dar a... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 13:48
Increderea mediului de afaceri si a populatiei in economia Romaniei a afisat in septembrie cea mai puternica crestere din ultimele 7 luni, datorita imbunatatirii sentimentului in sectorul serviciilor, industrie si in zona consumatorilor, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
Indicele increderii companiilor si consumatorilor in economie a crescut in septembrie la cota 97,4, fata de 95,6 in august, marcand cea mai buna evolutie din luna februarie.
Pe sectoare, sentimentul fata de economie s-a imbunatatit semnificativ in servicii, dar s-a deteriorat abrupt in zona comertului cu amanuntul, desi increderea gospodariilor a crescut, potrivit raportului Eurostat.
Indicele increderii in economie a evoluat pozitiv si in industrie, dar atmosfera din sectorul constructiilor este mai pesimista decat luna trecuta.
La nivelul UE, increderea in economie s-a imbunatatit in septembrie pentru cea de-a 5-a luna consecutiv, cu evolutii pozitive in toate sectoarele de activitate.
La nivelul zonei euro, indicele increderii in economie a crescut mai mult decat anticipau economistii, semnaland consolidarea revenirii economiei dupa 18 luni de recesiune, cea mai dificila perioada de la formarea blocului comunitar.
Economia zonei euro a revenit pe crestere in trimestrul al doilea dupa un an si jumatate de recesiune, cu o evolutie de plus 0,3% fata de primele trei luni ale anului.
Somajul se mentine insa la cote record, iar multe tari continua sa deruleze masuri pentru... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 14:30
Economia Romaniei ar putea inregistra o scadere de 5%, avertizeaza reprezentantii FMI care spun ca, in cazul unui scenariu in care cursul s-ar deprecia cu 15 - 20%, sectorul bancar ar fi primul afectat.
In urma evaluarii FMI, rata de schimb este corelata cu fundamentele economice si exista chiar o subevaluare marginala a ratei de schimb, de 0,5 - 1 la suta, dupa analiza sustenabilitatii si a bilantului macroeconomic.
Daca se ia in calcul echilibrul ratei de schimb reale, ar exista o subapreciere a cursului de schimb de 4,75%, ceea ce este in limita marjei de eroare.
FMI vede cinci riscuri importante pentru Romania: agravarea crizei din zona euro si accelerarea dezintermedierii de catre grupurile bancare straine, ambele cu probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat; o reactie negativa a populatiei si politicienilor fata de reforme si accesarea de fonduri UE sub asteptari, care au sanse ridicate de realizare; blocarea accesului la pietele financiare, cu sanse mici si efect mediu.
"Romania are legaturi comerciale si financiare puternice cu membrii zonei euro. Exporturile catre Germania, Italia si Franta formeaza circa 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este in mare parte controlat de banci din zona euro. Imprumuturile denominate in valuta formeaza aproximativ 60% din creditele catre sectorul privat", noteaza FMI intr-un raport publicat marti.
FMI: Este posibila o scadere economica de 5%
Luand in calcul experienta din... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 12:47
Romania a avut o evolutie pozitiva in ultimul an, produsul intern brut inregistrand o crstere de 1,2 la suta in trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similara din 2011, potrivit Financial Times.
Publicatia citeaza compania globala de consultanta in economie IHS Global Insight, potrivit careia a existat un progres in reducerea deficitului fiscal si a deficitului comercial al tarii, care era de aproximativ 11% din PIB inainte de recesiunea globala, dar de atunci s-a stabilit la aproximativ 4% din PIB.
IHS a revizuit in crestere solvabilitatea creditului suveran pe termen scurt si mediu al Romaniei cu o treapta, ridicand ratingul pe termen mediu al Romaniei la categoria recomandat pentru investitii.
Cat vor dura momentele bune?
Financial Times scrieca numai in acest an, Romania a avut trei guverne si s-a confruntat cu un conflict public intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu.
Potrivit IHS, Fitch si Moody's atribuie Romaniei categoria recomandat pentru investiti (doar Standard & Poor's acorda Romaniei cel mai ridicat nivel al categoriei junk).
Compania de consultanta subliniaza necesitatea mentinerii de catre Romania a politicii fiscale si monetare convenita cu FMI si UE in cadrul acordului standby de 20 miliarde de euro din 2009.
"Romania inca se confrunta cu riscuri din cauza nevoii ridicate de finantare externa", potrivit IHS.
In primele sapte luni din 2012, deficitul comercial de marfuri al Romaniei a fost neschimbat... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 09:07
Guvernarea lui Boc este asociata de unii cu adancirea Romaniei in prapastia saraciei, iar de altii cu salvarea de la un colaps financiar generat de criza europeana. Ce a facut bine si unde a gresit Boc in cei trei ani de sefie a executivului?
In decembrie 2008, Boc a preluat fraiele unei Romanii care crescuse cu 7,3% intr-un singur an, iar acum lasa o tara cu o crestere de 2%, care este, insa, una dintre cele mai mari din Europa. De asemenea, in urma cu trei ani ne puteam lauda cu o rata a somajului la un nivel scazut record de 4%. Doi ani mai tarziu atingeam un maxim de 7,6%, iar anul trecut am inregistrat o rata de 6,6%.
Un alt indicator economic extrem de important, nivelul investitiilor straine, atinsese un varf in 2008, ajungand la 9,5 miliarde de euro. In 2010, era de doar 2,2 miliarde de euro, continuand sa scada pana la 1,63 miliarde de euro in primele 11 luni ale anului trecut.
Primul an al Guvernului Boc, 2009, a coincis cu primul an intreg de criza. "Oricine ar fi fost la guvernare in Romania, in 2009, era intr-o situatie extraordinar de complicata. Implozia economiei era inevitabila. Deficitele externe foarte mari anuntau un dezastru, asa ca orice guvern trebuia sa gaseasca finantare externa, care venea cu anumite conditionalitati", a explicat pentru Business24 economistul Daniel Daianu, fost ministru de finante in anii 1997 - 1998.
Dupa parerea acestuia, lucrurile benefice pe care le-a facut guvernul Boc pentru economia Romaniei nu sunt neaparat... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 08:00
Oxford Economics a modificat in sens pozitiv estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an, de la 0,1% la 1,2%, in principal datorita exporturilor si industriei, dar si in urma unor semnale incurajatoare din celelalte sectoare ale economiei.Analistii institutului britanic estimau in februarie ca economia Romaniei va creste cu numai 0,1% in acest an, iar prognoza din noiembrie era si mai pesimista, indicand o scadere de 1% a Produsului Intern Brut.
Oxford Economics noteaza, intr-o analiza transmisa marti, ca situatia din industrie este incerta, cu plusuri si minusuri, insa perspectiva este una optimista, deoarece productia industriala a atins cele mai ridicate niveluri inregistrate in ianuarie si februarie, iar utilizarea capacitatii industriale a fost apropiata de nivelurile anterioare crizei.
Exporturile continua sa aduca cea mai importanta contributie la cresterea economiei, iar increderea din industrie a continuat sa se consolideze in primele luni ale anului, apreciaza analistii.
Institutul semnaleaza extinderea treptata a relansarii economice si catre celelalte sectoare ale economiei.
"Au aparut semne incurajatoare in restul economiei, relansarea parand ca se largeste treptat, cu o imbunatatire a sentimentului in toate sectoarele in acest an, care sprijina asteptarile privind angajarile", se spune in raportul citat.
Volumul vanzarilor retail a crescut in februarie pentru cea de-a doua luna consecutiv, desi cheltuielile de consum continua sa fie afectate... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 12:12