Romania ar putea inregistra o crestere economica de 4-5% anul viitor, dar trebuie sa tina "strans" cheltuielile bugetului, a declarat, Daniel Daianu, presedinte al Consiliul Fiscal si coordonator al Raportului de analiza a convergentei "Romania - Zona Euro, Monitor".
"Daca nu vom comite greseala sa destabilizam bugetul public prin decizii irationale si nu vom provoca o criza a leului, iar pandemia va fi tinuta sub control, am putea avea o crestere economica de 4-5% in anul ce vine. Dar trebuie sa tinem strans cheltuielile bugetului. Trebuie sa se evite decizii care vor cauza mare suferinta oamenilor nu peste mult timp.
Mai ales ca pandemia nu este invinsa si criza economica va avea efecte persistente, sechele adanci, chiar daca revenirea se simte din trimestrul 3 al acestui an. Iar credinta unora ca BNR poate tine situatia sub control indiferent de mersul politicii este o naivitate. O depreciere mare a leului ca solutie la dezechilibrul extern este foarte riscanta, cu efecte indezirabile majore; ca si o intarire mare a politicii monetare, cu dobanzi crescute. Necazul mare la noi este pe partea bugetara. Bugetul public nu trebuie sa fie jucat la ruleta politicii!", a afirmat Daniel Daianu, intrebat despre evolutia economiei in 2021.
Presedintele Consiliului Fiscal a detaliat ce se are in vedere prin extinderea bazei de impozitare, idee prezenta in raportul aminitit.
"Este aplicarea regimului fiscal existent si pentru contribuabilii care, din varii motive, nu... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 09:55
Mentinerea calendarului actual de aplicare a Legii pensiilor, in lipsa unor masuri compensatorii credibile si de amploare, ar face cvasi-imposibila o reducere a deficitului bugetar in 2021 fata de nivelul din anul curent, in conditiile in care acesta este deja periculos de inalt, potrivit unui raport al Consiliului Fiscal.
"Consiliul Fiscal atrage din nou atentia ca mentinerea calendarului actual de aplicare a legii pensiilor, in lipsa unor masuri compensatorii credibile si de amploare, ar face cvasi-imposibila o reducere a deficitului bugetar in anul 2021 fata de nivelul din anul curent, in conditiile in care acesta este deja periculos de inalt.
Revenirea la sustenabilitate fiscal-bugetara este esentiala pentru parcurgerea acestei perioade foarte dificile si reclama reconsiderarea calendarului de aplicare a legii a pensiilor, precum si comunicarea din timp, publica, a planurilor de politica fiscal-bugetara", se mentioneaza in raport.
Potrivit Consiliului Fiscal, Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, "desi motivata de necesitatea de a corecta inechitati, complica mult constructia bugetara pe termen mediu intrucat prevederile privind majorarea punctului de pensie (de la 1.265 lei in prezent la 1.775 lei din 1 septembrie 2020 si, respectiv, la 1.875 lei incepand cu 1 septembrie 2021), modificarea formulei de calcul si noile drepturi instituite implica cheltuieli suplimentare de o magnitudine foarte mare".
Astfel, cheltuielile cu asistenta sociala au... mai mult
Duminica, 14 Iunie 2020, ora 13:58
Cheltuielile de personal au crescut in standarde cash cu aproximativ 16,2 miliarde lei (+18,8%) comparativ cu anul trecut, iar fata de anul 2016 acest agregat s-a majorat cu circa 45,8 miliarde lei (+79,5%), potrivit unui raport al Consiliului Fiscal.
"Comparativ cu anul 2018, cheltuielile de personal au crescut in standarde cash cu aproximativ 16,2 miliarde lei (+18,8%), iar fata de anul 2016 acest agregat s-a majorat substantial cu circa 45,8 miliarde lei (+79,5%). In urma majorarilor salariale din 2019, salariul mediu brut a ajuns la nivelul de 6.472 lei/luna in sectorul bugetar, fiind mai mare cu 36,6% fata de cel din mediul privat. In comparatie cu celelalte tari din UE, Romania inregistreaza pentru al doilea an consecutiv cea mai ridicata pondere a cheltuielilor cu salariile in total venituri bugetare (33,8%), fiind chiar mai mare decat nivelurile din perioada pre-criza (2007-2008)", se mentioneaza in raport.
Potrivit Consiliului Fiscal, cea mai mare crestere s-a inregistrat in sectorul public de invatamant, salariul mediu net ajungand in trimestrul IV din 2019 la 5.823 lei, cu 18,8% mai mare decat aceeasi perioada a anului precedent.
"Aceasta dinamica a contribuit puternic la ridicarea mediei salariului din sectorul bugetar. In sectorul public cel mai putin au crescut salariile personalului din domeniile sanatate si asistenta sociala. Nivelul acestora din ultimul trimestru al anului 2019 a fost de 6.363 lei/luna, inregistrand un ritm de crestere de doar... mai mult
Duminica, 14 Iunie 2020, ora 12:45
Majorarea programata a punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 ar avea loc in contextul unui derapaj bugetar de proportii deja existent, este de parere Consiliul Fiscal al Romaniei.
Chiar fara aceasta masura estimarea CF privind deficitul bugetar pentru anul curent este de 3,8 - 4,1% din PIB, se arata intr-un comunicat al Consiliului, transmis presei.
"Impactul majorarii cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, precum si al celorlalte masuri cuprinse in noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021, estimarea CF privind deficitul bugetar din anul urmator fiind de peste 6% din PIB (in lipsa unor masuri compensatorii). Deteriorarea ar continua si in anul 2022, la peste 7% din PIB.
In aceste conditii, o corectie catre niveluri apropiate de pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, avute in vedere de autoritati in cadrul fiscal-bugetar pe termen mediu, apare drept extrem de ambitioasa, problematica si, totodata, este absolut necesara; este greu de imaginat ca pietele financiare ar tolera deficite bugetare de o asemenea magnitudine", se arata in document.
In opinia CF, cu cat corectia bugetara va incepe mai tarziu, avand in vedere si riscurile in crestere in sensul unei performante economice si fiscale mai nefavorabile, cu atat amploarea masurilor corective necesare ar fi mai ridicata si implicit costurile economice si sociale ar fi mai insemnate.
De asemenea, corectia bugetara este reclamata nu numai de... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 11:08
Starea bugetului public, asa cum sugereaza noua Strategie fiscal-bugetara, ramane foarte incordata avand in vedere putinatatea resurselor publice in raport cu presiuni mari pe buget, inclusiv din perspectiva asumarii aplicarii unor active normative, precum aplicarea Legii Pensiilor potrivit calendarului in vigoare, arata Consiliul Fiscal.
"In opinia Consiliului Fiscal, continuarea eforturilor de consolidare fiscal-bugetara si a celor din sfera reformelor structurale este necesara nu doar din perspectiva respectarii angajamentelor asumate de catre Romania la nivel european, ci si din cea a asigurarii sustenabilitatii finantelor publice pe termen mediu si lung", se spune in Opinia insitutiei cu privire la Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2020 - 2022.
Potrivit Consiliului Fiscal, politica fiscal-bugetara este dezirabil sa poata gestiona riscuri si situatii neprevazute fara a fi nevoita sa opereze ajustari semnificative ale cheltuielilor si veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic si social, si sa respecte principiul echitatii intergenerationale.
Acest deziderat este cu atat mai relevant in conditiile unui mediu international marcat de mari incertitudini si multiple evolutii potrivnice.
"CF apreciaza ca balanta riscurilor in ceea ce priveste politica fiscal-bugetara in anii urmatori inclina mai degraba pe partea negativa (un deficit bugetar mai mare decat cel proiectat). Periculoasa pentru nivelul veniturilor fiscale ar fi si o... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:38
Legea bugetului de stat pentru 2017 indica o potentiala supraevaluare a veniturilor bugetare, concomitent cu o probabila subevaluare a cheltuielilor curente, conform evaluarii preliminare a Consiliul Fiscal.
"Scenariul macroeconomic din spatele constructiei bugetare apare drept semnificativ mai favorabil decat evaluarile anterioare ale Comisiei Nationale de Prognoza. O asemenea evolutie este justificata intr-o anumita proportie de masurile nou promovate de Guvern insa, date fiind informatiile disponibile la acest moment, Consiliul fiscal considera acest scenariu drept optimist si nepotrivit din perspectiva unei constructii bugetare prudente. (...)
Consiliul fiscal are rezerve vizavi de evolutia proiectata a veniturilor din proiectul de buget, analiza preliminara indicand o potentiala supraevaluare a acesteia", se arata in opinia publicata vineri pe site-ul institutiei.
Potrivit Consiliului fiscal, "constructia bugetara consfinteste un derapaj de proportii" de la deficitul de 3% din PIB, asumat prin Legea Responsabilitatii Fiscal Bugetare (LRFB).
Totodata, institutia isi exprima rezervele cu privire la o "posibila subdimensionare a cheltuielilor de personal" si la o "potentiala sub-bugetare a agregatelor 'asistenta sociala', 'cheltuieli cu dobanzile' si 'alte transferuri'".
De exemplu, la nivelul componentei 'alte transferuri' sunt prevazute reduceri de 1,7 miliarde de lei, "avand drept sursa diminuarea inexplicabila a contributiei datorate de Romania la... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 12:29
Modul in care s-a desfasurat executia bugetara din 2013 pune sub semnul intrebarii relevanta regulilor bugetare si angajamentul fata de disciplina fiscala, pune in pericol incadrarea in nivelul de 3% din PIB si altereaza semnificativ perspectivele pentru bugetul din 2014, potrivit Consiliului Fiscal.
Consiliul Fiscal arata ca la momentul operarii primei rectificari bugetare existau deja suficiente elemente de natura sa indice faptul ca estimarea veniturilor bugetare pentru finalul anului era una lipsita de prudenta, mentionand ca a avertizat Guvernul in opinia emisa cu privire la raportul semestrial asupra executiei bugetare si la prima rectificare bugetara.
"Modul in care s-a desfasurat procesul bugetar din acest an - ambele rectificari bugetare aducand majorari ale tintei de deficit, in conditiile existentei unei interdictii legale explicite si a unor suficiente indicii, in baza executiei bugetare la finele primelor sase luni, cu privire la probabilitatea ridicata a realizarii unor venituri bugetare mult inferioare estimarilor revizuite - pune sub semnul intrebarii relevanta regulilor bugetare si angajamentul fata de respectarea disciplinei fiscale", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificari bugetare din acest an.
In plus, autoritatea atrage atentia asupra usurintei cu care regulile fiscale au putut fi in mod repetat eludate in acest an cu privire la deficitul bugetar si nivelul cheltuielilor.
Acest aspect pune... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 13:44
Statul a incasat venituri fiscale si contributii la asigurarile sociale peste estimari in primul semestru. In schimb, se remarca un "esec semnificativ" in absorbtia fondurilor europene, potrivit Consiliului Fiscal.
Executia veniturilor bugetare arata o realizare peste estimari a veniturilor fiscale si a contributiilor la asigurarile sociale.
"Se remarca, astfel, o colectare foarte buna la impozitul pe venit si salarii rezultat ce nu poate fi explicat doar prin evolutia usor peste asteptari a salariului mediu si a numarului de salariati, ci si prin materializarea eforturilor de combatere a evaziunii fiscale si crestere a conformarii voluntare", se spune in opinia Consiliului Fiscal referitoare la Raportul semestrial privind situatia economica si bugetara.
Pe de alta parte, veniturile nefiscale nu ating tinta propusa, cele mai mari dezechilibre remarcandu-se in cazul veniturilor din capital si donatiilor. In plus, gradul de absorbtie a fondurilor europene este dezastruos.
O evolutie negativa se remarca si la nivelul colectarii accizelor, chiar daca au fost operate cresteri la nivelul cuantumului acestora si cursul de schimb luat in calcul a fost favorabil.
"Rezultatele reflecta, probabil, atat o evaluare mult prea optimista a acestora in proiectul de buget, dar si o crestere a evaziunii fiscale", potrivit Consiliului Fiscal.
Estimarile veniturilor din accize, prea optimiste
In opinia cu privire la bugetul pe 2012, Consiliul Fiscal avertiza ca... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:06
Majorarea salariilor bugetarilor s-a facut incalcandu-se prevederile legii responsabilitatii fiscal-bugetare, iar cadrul fiscal din Romania nu este transparent si predictibil, potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, publicat miercuri.
"Majorarea cheltuielilor, excluzand impactul schemelor de compensare este determinata atat de masuri discretionare cat si de factori externi. Astfel, recenta decizie de majorare a salariilor implica cheltuieli de personal mai mari cu 1,15 miliarde lei, incalcandu-se astfel prevederile legii responsabilitatii fiscal-bugetare. In vederea promovarii unui cadru fiscal predictibil, bazat pe reguli si tinte clare, Consiliul Fiscal recomanda includerea oricaror modificari in politica salariala in proiectul initial de buget. Acesta a fost construit inca de la inceput pe baza unei tinte de deficit neclare, mentinand posibilitatea majorarii pe parcursul anului, acest lucru fiind in contradictie cu principiile transparentei si stabilitatii statuate de legea responsabilitatii fiscal bugetare", spune Consiliul Fiscal.
Proiectul de rectificare bugetara prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,07 miliarde lei fata de programul initial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB.
Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza, pe de-o parte, performantei mai bune a veniturilor din impozitul pe venit si salarii inregistrata la finele primului... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 13:54