Presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, recomanda amanarea unor noi cresteri de venituri/salarii, stoparea promisiunilor ce creeaza asteptari nerealiste cetatenilor si restructurarea aparatului de stat in conditiile in care, potrivit acestuia, deficitul acut de spatiu fiscal este tot mai periculos.
Daniel Daianu sustine, intr-un articol publicat pe site-ul institutiei, ca a avut loc o ajustare bugetara majora in intervalul 2012-2015, costisitoare din punct de vedere social si nu numai (a alimentat probabil inclinatia de plecare din tara), deficitul bugetului consolidat ajungand la sub 1% din PIB in 2015. Potrivit sursei citate, aceasta corectie s-a vazut in deficitul de cont curent ce a gravitat in jur de 1% din PIB catre finele perioadei.
Tendinta a fost insa inversata dupa 2015, cand s-a intrat intr-o suita de reduceri de taxe si impozite, care a adus veniturile fiscale la minim istoric, la sub 26% din PIB in 2018 (cu CAS nivelul se mentine peste 26%), subliniaza presedintele Consiliului Fiscal.
Astfel, fara a fi un "paradis fiscal" precum Irlanda, Romania a ajuns penultima in UE ca nivel al veniturilor fiscale, explica sursa citata care arata, de asemenea, ca in UE media veniturilor fiscale este de 39-40% din PIB, in timp ce in economii emergente din Est trece de 34-35% din PIB.
"Veniturile fiscale au mers in jos prin omisiune si comisiune. Prin decizii publice care au schimbat regimul fiscal, o pozitie imbratisata de cam tot spectrul politic; unele... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 18:08
Finantarea investitiilor prin dublarea ratei de absorbtie a fondurilor europene, concomitent cu scaderea cheltuielilor de capital sunt planuri riscante, apreciaza Consiliul Fiscal, intr-o opinie remisa Business24.
In forma actualizata a Strategiei fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015, Guvernul prognozeaza o accelerare a cheltuielilor aferente proiectelor cu finantare din fonduri UE, de la 2,26% din PIB in 2012, la 4,68% din PIB in 2015, concomitent cu reducerea cheltuielilor de capital din resurse proprii de la 3,3% in 2012 la 2,97% din PIB in 2015, finantarea investitiilor urmand sa se realizeze preponderent din fonduri europene.
"In contextul performantei foarte slabe de pana acum in ceea ce priveste absorbtia fondurilor UE, Consiliul Fiscal atrage atentia asupra riscurilor semnificative la adresa tintelor fiscal-bugetare generate de o nerealizare a estimarilor ambitioase privind atragerea de fonduri europene concomitent cu utilizarea de resurse proprii pentru asigurarea continuitatii proiectelor, experienta anului 2012 fiind elocventa in acest sens", se arata in document.
Strategia fiscal-bugetara isi propune ca tinte pentru 2015 un deficit bugetar de 1,8%, cheltuieli bugetare in crestere cu doar 0,3% si scaderea cheltuielilor de personal.
Consiliul Fiscal apreciaza ca realiste tintele macroeconomice propuse de Guvern, insa institutia are rezerve in cazul dinamicii fortei de munca, a cheltuielilor de personal si a colectarii taxelor si impozitelor.... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 17:26
Proiectul celei de-a doua rectificari a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2012 i-a ingrijorat pe membrii Consiliului Fiscal.
Comparativ cu prima modificare bugetara, proiectul curent prevede o majorare a veniturilor si cheltuielilor cu 1,95 miliarde de lei, mentinandu-se nemodificata tinta de deficit bugetar la 13,6 miliarde de lei, respectiv 2,25% din PIB, care este evaluat la 607,3 miliarde de lei.
Veniturile bugetare
Guvernul va avea la buget venituri mai mari cu 1,5 miliarde de lei, datorita unei prime transe, de 910.000 milioane de lei, provenita din licitatia 4G, in urma careia operatorii de comunicatii vor plati aproximativ 700 de milioane de euro.
Veniturile bugetare ale Romaniei vor fi suplimentate cu inca 590 de milioane de lei si datorita celorlalte categorii de venituri, adica incasari suplimentare provenite din venituri nefiscale (90 de milioane de lei), taxa clawback (3,6 milioane de lei), accize (2,1 milioane de lei), impozit pe venit si salarii (3,9 milioane de lei), venituri de capital (1 milion de lei).
Comparativ cu bugetul initial, veniturile totale sunt mai mari cu 1,42 miliarde de lei.
"Consiliul fiscal apreciaza proiectiile de venituri bugetare ca fiind in general realiste", se arata in raport.
"Cu toate acestea, Consiliul fiscal isi manifesta rezerva fata de nivelul estimat al categoriei "sume primite de la UE in contul platilor efectuate" care apare drept semnificativ supraevaluat, avand in... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 16:58
Marirea salariilor bugetarilor a fost ilegala si s-a facut cu pretul scaderii cheltuielilor de investitii care, chiar daca sunt reduse, pot produce efecte benefice in economia Romaniei, daca sunt administrate eficient, a declarat in cadrul unui interviu pentru Business24, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
Chiar daca exista voci care spun ca scaderea bugetului de investitii nu este de bun augur, sumele pot fi administrate astfel incat sa produca efecte benefice in economie, dar trebuie directionate catre proiecte viabile si eficiente, spune economistul.
"Cheltuielile de investitii din Romania au fost foarte mari, mult timp. In ultimii cinci ani, spre exemplu, se vede ca Romania a cheltuit cei mai multi bani la capitolul investitii, ca procent din PIB sau ca procent din total resurse bugetare. Rezultatele sunt mai mult decat modeste", a afirmat Ionut Dumitru.
"Daca s-ar prioritiza si s-ar cheltui banii mai cu cap, s-ar putea obtine rezultate economice mai bune chiar cu resurse mai mici", a spus economistul.
"Nu trebuie sa mai fac nu stiu cate sute de sali de sport sau sa plantez panselute, daca am alte prioritati care s-ar vedea in economie mult mai bine".
Despre maririle salariale
Potrivit opiniei Consiliului Fiscal, referitoare la raportul semestrial privind situatia economica a tarii si la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012, publicata miercuri, recenta decizie de majorare a salariilor a implicat cheltuieli de personal mai mari... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 09:03
Consiliul Fiscal considera ca absorbtia fondurilor europene trebuie sa devina un obiectiv prioritar efectiv al Guvernului si ca, data fiind absorbtia foarte slaba de pana acum, sunt necesare masuri mult mai hotarate si urgente de imbunatatire a capacitatii de absorbtie.
Cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene este un obiectiv important, in conditiile in care in prezent exista constrangeri de a limitat necesarul de investitii al economiei, din cauza crizei.
"Absorbtia fondurilor europene devine astfel esentiala pentru compensarea efectelor negative cauzate de criza datoriilor suverane la nivel european asupra fluxurilor de capital", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012.
Consiliul Fiscal recomanda stabilirea unor tinte trimestriale de absorbtie efectiva de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care sa fie monitorizate cu atentie si care sa permita corectarea rapida a eventualelor deficiente.
Absorbtia fondurilor europene se mentine foarte slaba, iar tintele pentru sfarsitul anului au fost revizuite in scadere.
Daca se blocheaza unele programe operationale, persista riscuri majore in ceea ce priveste atingerea noilor tinte revizuite, cu posibile consecinte asupra nivelului deficitului bugetar.
In luna iulie, consilierii pe fonduri europene spuneau ca, in perioada 2014-2020, fondurile destinate tarii noastre vor fi reduse la jumatate, tinad cont de faptul ca tara noastra nu a... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:29
Consiliul Fiscal considera ca proiectul de rectificare bugetara pe 2012 este construit pe baza unei tinte de deficit bugetar de 2,25% din PIB. Aceasta tinta de deficit bugetar ridicata a fost utilizata ca urmare a faptului ca nu s-au inregistrat anumite categorii de venituri si au fost majorate cheltuielile totale.
In categoria veniturilor nerealizate intra cele din accize, veniturile nefiscale si sumele primite de la Uniunea Europeana.
Majorarea cheltuielilor totale a fost determinata de cresterea salariilor din sectorul bugetar, dobanzile ridicate platite in contul datoriei publice si cresterea cheltuielilor cu bunurile si serviciile in scopul achitarii arieratelor recurente din sistemul sanitar, se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012.
Proiectul de rectificare bugetara prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,07 miliarde lei fata de programul initial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB.
Pentru a compensa partial cresterea cheltuielilor totale, a fost prevazuta scaderea cheltuielilor de investitii totale, finantate atat din surse interne, cat si din surse externe (in principal fonduri europene).
Reprezentantii Consiliului Fiscal recomanda o formulare transparenta a bugetului de investitii pe baza unei analize a portofoliului existent de proiecte. Analiza va permite imbunatatirea bugetului de... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:15
Statul a incasat venituri fiscale si contributii la asigurarile sociale peste estimari in primul semestru. In schimb, se remarca un "esec semnificativ" in absorbtia fondurilor europene, potrivit Consiliului Fiscal.
Executia veniturilor bugetare arata o realizare peste estimari a veniturilor fiscale si a contributiilor la asigurarile sociale.
"Se remarca, astfel, o colectare foarte buna la impozitul pe venit si salarii rezultat ce nu poate fi explicat doar prin evolutia usor peste asteptari a salariului mediu si a numarului de salariati, ci si prin materializarea eforturilor de combatere a evaziunii fiscale si crestere a conformarii voluntare", se spune in opinia Consiliului Fiscal referitoare la Raportul semestrial privind situatia economica si bugetara.
Pe de alta parte, veniturile nefiscale nu ating tinta propusa, cele mai mari dezechilibre remarcandu-se in cazul veniturilor din capital si donatiilor. In plus, gradul de absorbtie a fondurilor europene este dezastruos.
O evolutie negativa se remarca si la nivelul colectarii accizelor, chiar daca au fost operate cresteri la nivelul cuantumului acestora si cursul de schimb luat in calcul a fost favorabil.
"Rezultatele reflecta, probabil, atat o evaluare mult prea optimista a acestora in proiectul de buget, dar si o crestere a evaziunii fiscale", potrivit Consiliului Fiscal.
Estimarile veniturilor din accize, prea optimiste
In opinia cu privire la bugetul pe 2012, Consiliul Fiscal avertiza ca... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:06
Majorarea salariilor bugetarilor s-a facut incalcandu-se prevederile legii responsabilitatii fiscal-bugetare, iar cadrul fiscal din Romania nu este transparent si predictibil, potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, publicat miercuri.
"Majorarea cheltuielilor, excluzand impactul schemelor de compensare este determinata atat de masuri discretionare cat si de factori externi. Astfel, recenta decizie de majorare a salariilor implica cheltuieli de personal mai mari cu 1,15 miliarde lei, incalcandu-se astfel prevederile legii responsabilitatii fiscal-bugetare. In vederea promovarii unui cadru fiscal predictibil, bazat pe reguli si tinte clare, Consiliul Fiscal recomanda includerea oricaror modificari in politica salariala in proiectul initial de buget. Acesta a fost construit inca de la inceput pe baza unei tinte de deficit neclare, mentinand posibilitatea majorarii pe parcursul anului, acest lucru fiind in contradictie cu principiile transparentei si stabilitatii statuate de legea responsabilitatii fiscal bugetare", spune Consiliul Fiscal.
Proiectul de rectificare bugetara prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,07 miliarde lei fata de programul initial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB.
Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza, pe de-o parte, performantei mai bune a veniturilor din impozitul pe venit si salarii inregistrata la finele primului... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 13:54
Consiliul Fiscal recomanda imbunatatirea transparentei modului de fundamentare a traiectoriilor veniturilor bugetare prevazute in proiectul de buget, prin detalierea pentru fiecare componenta de venituri a bazelor macroeconomice relevante si a impactului masurilor legislative care le afecteaza.
Totodata, Consiliul Fiscal (CF) considera ca este necesar un plus de transparenta in ceea ce priveste fundamentarea unor categorii de cheltuieli.
Astfel, Consiliul precizeaza ca raportul proiectului de buget nu enunta explicit ipotezele cantitative privind numarul de salariati si castigul salarial mediu din sectorul public ce fundamenteaza traiectoria pe termen mediu a capitolului "cheltuieli de personal".
Cheltuielile de asistenta sociala ale bugetului de stat sunt prevazute a se diminua cu 593 milioane de lei (0,1% din PIB) fata de anul 2011, in special pe seama reducerii cu aproximativ 400 milioane lei a "ajutoarelor sociale in natura", fara ca motivul unei asemenea reduceri sa fie argumentat, se arata in raportul Consiliului Fiscal cu privire la Legea bugetului de stat si la Legea bugetului de asigurari sociale pentru anul 2012.
Reprezentantii Consiliului sustin ca desi initial exercitiul de recalculare a pensiilor speciale anticipa, conform calculelor Ministerului Muncii, economii bugetare substantiale la nivelul cheltuielilor cu pensiile, in cele din urma se poate constata ca acest demers s-a concretizat in cheltuieli suplimentare cu pensiile aferente celor 159.000... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 14:52