Proiectul celei de-a doua rectificari a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2012 i-a ingrijorat pe membrii Consiliului Fiscal.
Comparativ cu prima modificare bugetara, proiectul curent prevede o majorare a veniturilor si cheltuielilor cu 1,95 miliarde de lei, mentinandu-se nemodificata tinta de deficit bugetar la 13,6 miliarde de lei, respectiv 2,25% din PIB, care este evaluat la 607,3 miliarde de lei.
Veniturile bugetare
Guvernul va avea la buget venituri mai mari cu 1,5 miliarde de lei, datorita unei prime transe, de 910.000 milioane de lei, provenita din licitatia 4G, in urma careia operatorii de comunicatii vor plati aproximativ 700 de milioane de euro.
Veniturile bugetare ale Romaniei vor fi suplimentate cu inca 590 de milioane de lei si datorita celorlalte categorii de venituri, adica incasari suplimentare provenite din venituri nefiscale (90 de milioane de lei), taxa clawback (3,6 milioane de lei), accize (2,1 milioane de lei), impozit pe venit si salarii (3,9 milioane de lei), venituri de capital (1 milion de lei).
Comparativ cu bugetul initial, veniturile totale sunt mai mari cu 1,42 miliarde de lei.
"Consiliul fiscal apreciaza proiectiile de venituri bugetare ca fiind in general realiste", se arata in raport.
"Cu toate acestea, Consiliul fiscal isi manifesta rezerva fata de nivelul estimat al categoriei "sume primite de la UE in contul platilor efectuate" care apare drept semnificativ supraevaluat, avand in... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 16:58
Florin Georgescu, ministrul Finantelor, a anuntat ca 600 de milioane de lei vor fi alocati de la ministerul Administratiei pentru plata arieratelor. Ministrul a mentionat ca aceste plati reprezinta una dintre obligatiile pe care statul roman si le-a asumat, prin acordul cu Fondul Monetar International (FMI).
Arieratele, obligatiuni financiare ajunse la scadenta si neachitate, sunt incluse in trei categorii, potrivit documentului facut public de Consiliul Fiscal, respectiv arierate ale bugetului de stat, ale bugetului asigurarilor sociale si ale bugetelor locale.
"In momentul de fata, cele mai mari arierate sunt la bugetele locale si la companiile de stat, probabi. La bugetele locale, de exemplu, avem legea finantelor publice locale care a fost amendata in mai multe randuri, dar unul din amendamentele importante a fost incalcat. O autoritate locala nu poate sa deschida credite bugetare pentru un capitol de buget daca nu si-a achitat arieratele la acel capitol de buget. Acel amendament la legea finantelor publice nu este aplicat in momentul de fata", a spus Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, intr-un interviu, pentru Business24.
La nivelul lunii iunie arieratele cu restanta erau in valoare de 1,913 miliarde de lei, numai la bugetele locale, in timp ce arieratele bugetului asigurarilor sociale erau, in luna iunie, in valoare de 1,419 miliarde de lei. Arieratele la bugetul de stat erau in valoare de 414 milioane de lei.
Florin Georgescu: Estimam un... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 18:10
Marirea salariilor bugetarilor a fost ilegala si s-a facut cu pretul scaderii cheltuielilor de investitii care, chiar daca sunt reduse, pot produce efecte benefice in economia Romaniei, daca sunt administrate eficient, a declarat in cadrul unui interviu pentru Business24, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
Chiar daca exista voci care spun ca scaderea bugetului de investitii nu este de bun augur, sumele pot fi administrate astfel incat sa produca efecte benefice in economie, dar trebuie directionate catre proiecte viabile si eficiente, spune economistul.
"Cheltuielile de investitii din Romania au fost foarte mari, mult timp. In ultimii cinci ani, spre exemplu, se vede ca Romania a cheltuit cei mai multi bani la capitolul investitii, ca procent din PIB sau ca procent din total resurse bugetare. Rezultatele sunt mai mult decat modeste", a afirmat Ionut Dumitru.
"Daca s-ar prioritiza si s-ar cheltui banii mai cu cap, s-ar putea obtine rezultate economice mai bune chiar cu resurse mai mici", a spus economistul.
"Nu trebuie sa mai fac nu stiu cate sute de sali de sport sau sa plantez panselute, daca am alte prioritati care s-ar vedea in economie mult mai bine".
Despre maririle salariale
Potrivit opiniei Consiliului Fiscal, referitoare la raportul semestrial privind situatia economica a tarii si la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012, publicata miercuri, recenta decizie de majorare a salariilor a implicat cheltuieli de personal mai mari... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 09:03
Consiliul Fiscal anunta ca arieratele monitorizate de catre FMI (restante mai mari de 90 de zile) au crescut cu circa 205 milioane lei in perioada martie - iunie 2012, crestere generata aproape in totalitate de arieratele la bugetele locale.
In 2011, tintele aferente arieratelor au fost atinse. In lunile martie si iunie 2012 insa, aceste tinte au fost ratate, atat in cazul bugetelor locale, cat si in cazul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat.
Cresterea arieratelor monitorizate de FMI in perioada martie - iunie a facut ca nivelul acestora sa se apropie de cel inregistrat in decembrie 2008, sustin reprezentantii Consiliului Consultatv.
Consiliul Consultativ adauga ca, daca se iau in calcul toate restantele, nu doar cele peste 90 de zile, nivelul curent al acestora este chiar mai mare decat cel de la inceputul crizei in 2008.
Problema arieratelor la bugetele locale reflecta "o lipsa de disciplina financiara si deficiente in aplicarea legii Finantelor publice locale (Legea 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare)", se arata in opinia Consiliului Fiscal referitoare la Raportul semestrial privind situatia economica si bugetara.
Consiliul Fiscal sustine masurile adoptate de Ministerul de Finante pentru echilibrarea bugetelor locale
Ministerul Finantelor a decis sa majoreze, prin rectificare bugetara, sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata, cu scopul echilibrarii bugetelor locale pe anul 2012. Aceasta masura ar permite... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:01
Majorarea salariilor bugetarilor s-a facut incalcandu-se prevederile legii responsabilitatii fiscal-bugetare, iar cadrul fiscal din Romania nu este transparent si predictibil, potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, publicat miercuri.
"Majorarea cheltuielilor, excluzand impactul schemelor de compensare este determinata atat de masuri discretionare cat si de factori externi. Astfel, recenta decizie de majorare a salariilor implica cheltuieli de personal mai mari cu 1,15 miliarde lei, incalcandu-se astfel prevederile legii responsabilitatii fiscal-bugetare. In vederea promovarii unui cadru fiscal predictibil, bazat pe reguli si tinte clare, Consiliul Fiscal recomanda includerea oricaror modificari in politica salariala in proiectul initial de buget. Acesta a fost construit inca de la inceput pe baza unei tinte de deficit neclare, mentinand posibilitatea majorarii pe parcursul anului, acest lucru fiind in contradictie cu principiile transparentei si stabilitatii statuate de legea responsabilitatii fiscal bugetare", spune Consiliul Fiscal.
Proiectul de rectificare bugetara prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,07 miliarde lei fata de programul initial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB.
Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza, pe de-o parte, performantei mai bune a veniturilor din impozitul pe venit si salarii inregistrata la finele primului... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 13:54