Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de iarna, in incercarea de a depasi unele dezacorduri interne si pentru a face front comun in fata provocarilor externe, relateaza DPA.
''Sunt increzator ca putem ajunge la un acord asupra pachetului comun pentru a permite implementarea rapida atat a Cadrului financiar multianual (bugetul multianual al UE, n.red.), cat si a fondului de redresare'', a mentionat presedintele Consiliului European, Charles Michel, in scrisoarea de invitatie adresata liderilor tarilor membre.
Premierul croat Andrej Plenkovic, care potrivit presei locale a prezentat simptome de COVID-19, nu va fi prezent la Bruxelles, iar Croatia va fi reprezentata la acest summit de premierul sloven Janez Jansa.
Principalul subiect al summitului va fi pachetul in valoare de 1.800 miliarde de euro, reprezentand bugetul multianual al blocului comunitar (2021-2027) si fondul de redresare post-COVID-19, caruia Polonia si Ungaria s-au opus pana acum din cauza conditionarii acordarii fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Germania, care asigura in prezent presedintia semestriala a Consiliului UE, a mediat miercuri un compromis cu Varsovia si Budapesta, ceea ce sporeste sansele pentru o depasire a impasului actual. Daca toate celelalte 24 de state membre sunt de acord cu compromisul, atunci Polonia si Ungaria ar putea renunta la veto-ul exprimat pana acum. Daca propunerea va fi respinsa,... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 09:55
Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti, o consultare bilaterala in format de videoconferinta cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, in vederea pregatirii reuniunii Consiliului European care va avea loc pe 17 si 18 iulie la Bruxelles.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, discutia a vizat viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 si Planul de relansare economica propuse de catre Comisia Europeana.
Presedintele Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale pe care Romania le are in cadrul acestui proces de negociere, reiterand necesitatea de a se ajunge cat mai curand posibil la un acord final.
Sursa citata indica faptul ca in ceea ce priveste viitorul buget al Uniunii, seful statului a subliniat ca obiectivul major al tarii noastre este obtinerea unor alocari cat mai mari pentru politicile de coeziune si agricultura.
"In acest context, presedintele Klaus Iohannis a reiterat solicitarea de mentinere a unui rol principal al celor doua politici in cadrul viitorului buget al Uniunii, avand in vedere ca acestea reprezinta cele mai importante instrumente de investitii ale Uniunii, care functioneaza in mod adecvat si care pot oferi solutii eficiente in situatiile de criza", arata Administratia Prezidentiala.
Cu privire la politica de coeziune, seful statului a solicitat o flexibilitate sporita in absorbtia sumelor alocate acestei politici. El a sustinut cresterea transferurilor intre diferitele fonduri ale acestei politici... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 16:02
Presedintele Klaus Iohannis participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Potrivit agendei, seful statului va participa joi si la Conferinta anuala transatlantica organizata de Camera de Comert Americana din Uniunea Europeana (AmCham EU), care va avea loc la Bruxelles. Cu acest prilej, el va sublinia, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, importanta deosebita a cooperarii transatlantice in promovarea libertatii si prosperitatii pe cele doua continente.
In continuare, presedintele Iohannis va participa la Summit-ul PPE, iar apoi la reuniunea Consiliului European. Vineri, la aceasta reuniune vor participa si premierii Islandei, Liechtenstein si Norvegiei pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Spatiului Economic European (EEA).
Potrivit Administratiei Prezidentiale, pe agenda celor doua sesiuni de lucru ale reuniunii Consiliului European se afla subiecte care se refera, in principal, la aspecte legate de ocupare, crestere si competitivitate, combaterea schimbarilor climatice, relatiile externe ale Uniunii Europene, dar si la aspecte legate de combaterea dezinformarii in contextul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23 - 26 mai.
De asemenea, liderii europeni vor discuta in format UE27 despre procesul de retragere a Marii Britanii, dupa ce Theresa May a solicitat oficial UE sa amane Brexit-ul pana la 30 iunie.
Totodata, va fi facuta o evaluare a situatiei economice actuale, iar discutiile... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 17:15
Consiliul European se va reuni intr-o sesiune extraordinara, duminica, pe agenda fiind agrearea proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE), reuniune la care va participa si presedintele Klaus Iohannis.
Membrii Consiliului European vor discuta despre Declaratia politica privind viitoarele relatii dintre UE si Marea Britanie, se arata in anuntul Administratiei Prezidentiale remis Ziare.com.
Dupa agrearea proiectului de catre liderii statelor membre in Consiliul European, Acordul de retragere al Marii Britanii din Uniune urmeaza sa fie aprobat formal in Consiliul UE si de Parlamentul European si ratificat de catre Parlamentul britanic.
Marea Britanie si Uniunea Europeana au aprobat "in principiu" acordul in ceea ce priveste relatiile dupa iesirea tarii din Blocul comunitar, au transmis reprezentantii Consiliului European.
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat ca negociatorii britanici si cei ai Uniunii Europene au convenit joi textul documentului comun care stabileste obiectivele pentru viitoarea relatie post-Brexit intre Londra si blocul comunitar.
Documentul are nevoie acum de aprobarea politica a Londrei si a restului de 27 de state membre, care se vor reuni duminica intr-un summit extraordinar la Bruxelles.
Declaratia politica comuna merge mana in mana cu acordul de retragere a Marii Britanii, detaliind termenii "divortului". Ea acopera obiectivele viitoare comune in domeniile comertului, securitatii... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 13:00
Presedintele Klaus Iohannis va participa la Bruxelles, in perioada 17 - 19 octombrie, la reuniunea Consiliului European, precum si la cel de-al 12-lea Summit Asia - Europe Meeting (ASEM), potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Totodata, in marja reuniunii Consiliului European, presedintele Iohannis va participa la Summit-ul Euro in format extins.
"Temele de discutie de pe agenda reuniunii Consiliului European se refera la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana, gestionarea fenomenului migratiei, securitatea interna si relatiile externe ale Uniunii", se precizeaza in comunicat.
Iohannis va reitera sprijinul Romaniei in vederea agrearii Acordului de retragere a Marii Britanii din UE cat mai curand posibil si va sublinia ca tara noastra este in favoarea unui proces ordonat si previzibil privind Brexit, care sa constituie ulterior baza pentru stabilirea unei relatii viitoare cat mai apropiate.
Totodata, seful statului va sublinia ca tara noastra isi doreste incheierea unui acord cat mai cuprinzator privind relatiile viitoare si identificarea unor noi modalitati de colaborare intre UE si Marea Britanie in arii prioritare precum securitatea, apararea si politica externa, domenii in care contributia britanica este substantiala.
Referitor la migratie, presedintele Iohannis va sustine necesitatea unui dialog intensificat cu statele de origine si tranzit ale migrantilor, in care accentul sa fie plasat pe dezvoltare, educatie si... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 08:31
Presedintele Klaus Iohannis va participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde va exprima sprijinul Romaniei pentru initiativele NATO si UE destinate imbunatatirii mobilitatii militare si va pleda pentru mentinerea unui climat atractiv al investitiilor in Uniunea Europeana.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, pe agenda discutiilor se afla teme care vizeaza politica europeana de aparare, subiecte economice referitoare la ocupare, crestere economica, competitivitate, domeniul digital, inovare si comert, migratie, viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, precum si aspecte privind relatiile externe ale Uniunii. Totodata, vor fi abordate ultimele evolutii referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din UE.
Cu privire la politica europeana de aparare, presedintele Iohannis se va referi la importanta cooperarii structurate permanente (PESCO), salutand progresele inregistrate, in special cele din domeniul mobilitatii militare si amenintarilor cibernetice.
De asemenea, seful statului va exprima sprijinul Romaniei pentru initiativele dezvoltate de NATO si UE, destinate imbunatatirii mobilitatii militare, si va reitera sustinerea pentru intensificarea cooperarii dintre UE si NATO.
Iohannis va vorbi si despre nevoia implementarii reformelor menite sa sporeasca rezilienta economiilor statelor membre si va sublinia importanta acordata cercetarii si inovarii ca elemente-cheie pentru competitivitatea... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 09:18
Federatia Rusa este foarte probabil responsabila pentru otravirea fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei acestuia, orice alta explicatie nefiind plauzibila, a transmis, joi, Consiliul European, intr-un mesaj de sustinere fara echivoc a Marii Britanii.
"Consiliul este de acord cu evaluarea guvernului Marii Britanii ca este foarte probabil ca Federatia Rusa sa fie responsabila si ca nu exista nicio alta explicatie plauzibila.
Manifestam o solidaritate neconditionata cu Marea Britanie in fata acestei provocari grave la adresa securitatii noastre comune. Utilizarea armelor chimice, inclusiv utilizarea oricaror substante toxice ca arme, este complet inacceptabila, trebuie condamnata in mod sistematic si riguros si constituie o amenintare la adresa securitatii noastre", se arata in mesajul comun al liderilor din statele membre UE.
Astfel, statele membre isi vor coordona pozitia cu privire la masurile care trebuie luate in lumina raspunsurilor furnizate de autoritatile ruse, precizeaza Consiliul European.
In urma reuniunii din 22 martie, Consiliul European a decis sa-si "consolideze rezistenta la riscurile chimice, biologice, radiologice si nucleare, inclusiv printr-o cooperare mai stransa intre Uniunea Europeana si statele sale membre, precum si cu NATO".
Consiliul a cerut Comisiei Europene si Inaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, sa continue activitatea privind "consolidarea capacitatilor de a... mai mult
Vineri, 23 Martie 2018, ora 07:28
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut vineri, la Consiliul European, o majorare modica a contributiei nationale la bugetul UE, astfel incat sa fie mentinute alocari adecvate pentru politicile UE, in special pentru politica de coeziune si politica agricola comuna.
Acesta a exprimat sprijinul Romaniei fata de propunerea Parlamentului European privind noua distributie a mandatelor in legislatura 2019-2024, prin care Romania recupereaza mandatul pierdut in legislatura actuala, urmand ca delegatia de europarlamentari romani sa fie compusa din 33 de membri.
"Presedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea cresterii convergentei ca principala prioritate, cu mentinerea alocarilor substantiale pentru politicile traditionale ale UE, care si-au demonstrat valoarea adaugata si beneficiile pentru statele membre.
In acest sens, presedintele Romaniei s-a pronuntat pentru finantarea adecvata a Politicii de Coeziune in vederea reducerii decalajelor dintre statele membre si regiuni, dar si pentru reformarea acesteia pentru a raspunde cat mai bine nevoilor actuale ale statelor membre UE", transmite Administratia Prezidentiala.
"Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca Romania va sprijini o eventuala majorare modica a contributiei nationale la bugetul UE, astfel incat sa fie mentinute alocari adecvate pentru politicile UE, in special pentru politica de coeziune si politica agricola comuna", noteaza Presedintia.
Cu privire la aspectele institutionale, in cadrul reuniunii... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 21:35
Consiliul European a adoptat marti decizia care sanctioneaza faptul ca "Romania nu a actionat in fapt pentru a corecta abaterea semnificativa" de la deficitul bugetar structural, potrivit unui comunicat emis de Consiliu.
De asemenea, forul european a emis o noua recomandare, la cererea Comisiei Europene, revizuind-o pe cea mai veche, conform procedurii de deviere semnificativa. Astfel, Romania va trebui sa opereze o corectie si mai severa, de 0,8% din PIB, potrivit deciziei Consiliului European.
Documentul Consiliului European invoca datele Semestrului European din toamna, potrivit carora deficitul structural al Romaniei (MTO) creste cu 1,1%, in ciuda ajustarii de 0,5% din PIB ceruta in iunie.
Ca urmare, rata nominala de crestere a cheltuielilor publice nete primare risca sa depaseasca nivelul de 3,3% in 2017, corespunzator ajustarii structurale anuale de 0,5% din PIB, ceruta de Comisie.
Proiectul de Buget pe 2018 al Guvernului deja a ignorat corectia, care fusese anuntata de Comisia Europeana in octombrie.
Citeste si:
PSD promite ca bugetul pe 2018 va fi cel mai mare pe care l-a avut Romania vreodata. 25% mai mult la investitii decat in 2017Cum arata proiectul de buget pentru anul 2018. Ce institutii primesc bani in plus
O misiune de evaluare a politicilor fiscale romanesti sosita la Bucuresti in luna septembrie a constatat ca Guvernul nu doreste sa tina cont de recomandarile pe care Comisia Europeana le-a facut odata cu lansarea Procedurii Devierii... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 20:39