In functie de ce face OMV Petrom, companiile petroliere decid modul daca majoreaza sau scad preturile carburantilor, se arata in raportul anual al Consiliului Concurentei.
"Atat la benzina cat si la motorina se observa, pe baza ecuatiilor determinate la nivel individual pentru fiecare jucator in parte, un tipar care sugereaza existenta unui comportament de urmare a liderului (in acest caz liderul fiind OMV Petrom). Rezultatele sugereaza ca OMV Petrom reactioneaza mai rapid decat ceilalti jucatori din piata, fapt ce poate sugera ca acestia, de fapt, asteapta miscarile strategice ale OMV Petrom pentru a raspunde la acestea", se precizeaza intr-un raport al Consiliului Concurentei.
Autoritatea de Concurenta a realizat o analiza a sectorului carburantilor, pentru a stabili daca evolutia preturilor la pompa o urmeaza pe cea a cotatiilor petroliere.
"Pe baza datelor agregate la nivel de saptamana in cazul benzinei, prelucrarile cantitative nu resping existenta unei ajustari asimetrice a pretului la pompa in functie de evolutia cotatiei Platts.
Cu toate acestea diferenta de ajustare este foarte mica (in jurul valorii de 1%), astfel ca trebuie avuta in vedere si semnificatia economica a unei ajustari de asemenea magnitudine. De asemenea, semnificatia statistica are la baza varianta setului de date, iar caracteristicile acestuia si modul cum pot afecta rezultatele au fost prezentate anterior.
In cazul motorinei, prelucrarile cantitative nu sugereaza existenta unei... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 18:23
Pretul fara taxe al benzinei pe piata din Romania a scazut sub media europeana, in timp ce pretul motorinei este in continuare mai mare cu 2%, arata ultimele date ale publicatiei Oil Bulletin a Comisiei Europene, analizate de AGERPRES.
Astfel, incepand cu data de 6 mai, benzina fara taxe costa 0,598 euro pe litru in Romania, in timp ce media UE este de 0,607 euro pe litru. In privinta motorinei, pretul este de 0,652 euro pe litru, fata de nivelul median de 0,641 euro pe litru.
Pretul benzinei a fost si el mai mare decat media UE in ultimele luni, insa cele doua niveluri au atins convergenta la mijlocul lunii aprilie si, de atunci, pretul din Romania a fost inferior.
Cu toate taxele incluse, costul carburantilor este mai mic in Romania raportat la media europeana. Benzina are un pret de 1,222 euro pe litru la noi in tara, fata de media europeana de 1,487 euro pe litru, iar motorina costa 1,250 euro pe litru la statiile locale, comparativ cu nivelul mediu de 1,382 euro din UE.
Consiliul Concurentei a derulat in ultimul an o ancheta pe piata carburantilor, care a fost finalizata recent, iar raportul va fi facut public in urmatoarele saptamani, a declarat, la inceputul lunii aprilie, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.
Concluzia este ca, pe acest segment, concurenta este redusa si exista un mare jucator care stabileste pretul, respectiv OMV Petrom.
"Nu este o investigatie in care sa aplicam sanctiuni, ci prin care vrem sa intelegem functionarea pietei... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 15:03
In primele patru luni din 2019, carburantii s-au scumpit in Romania mai mult decat media UE.
La inceputul anului, datele Oil Bulletin centralizate de Comisia Europeana arata ca un litru de benzina costa in tara noastra 1,065 euro, in timp ce media UE era de 1,331 euro.
In ianuarie, un sofer cu masina diesel scotea din buzunar 1,139 euro/litru, iar media la intregul bloc comunitar era de 1,287 euro pentru litrul de motorina.
Pe 1 aprilie, un litru de benzina costa in Romania 1,169 euro, ceea ce inseamna o scumpire de 8,9%, iar media UE era de 1,413 euro/litru, adica mai mare cu 5,8%.
La inceputul lunii, pretul unui litru de motorina era, in tara noastra, de 1,220 euro, adica cu 6,6% mai mare decat in ianuarie, in timp ce media UE era de 1,346 euro, consemnand o crestere de 4,38%.
Citeste si: Pana si GPL-ul s-a scumpit in ultimul an: Iata cat a crescut pretul la carburanti
Ce platim, de fapt, la pompa?
* TVA, accize si alte taxe (care merg direct in buzunarul statului);
* Costuri logistice (distributie primara si secundara - salarii, intretinere, amortizari);
* Costuri de operare retea de distributie (salarii, taxe, impozite locale, utilitati, investitii obligatorii);
* Costul materiei prime (inclusiv costurile aferente aprovizionarii si prelucrarii acesteia);
* Costuri financiare (dobanzi - credite investitii, curs valutar etc.);
* Adaos comercial.
Ancheta Consiliului Concurentei
Consiliul Concurentei a finalizat recent ancheta pe... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 08:20
Pretul carburantilor fara taxe in Romania continua sa fie mai mare decat media Uniunii Europene, iar, in cazul benzinei, scumpirea din ultimele patru saptamani a fost mai mare decat cea de la nivelul blocului comunitar, potrivit datelor publicatiei Oil Bulletin a Comisiei Europene, analizate de AGERPRES.
In Romania, benzina costa in prezent, fara taxe, 0,536 euro pe litru, iar media UE este de 0,518 euro pe litru. Spre comparatie, la mijlocul lunii februarie, benzina era, in Romania, 0,501 euro pe litru, iar media UE era de 0,497 euro pe litru.
Se observa, astfel, ca pretul benzinei in tara noastra a crescut cu 0,035 euro pe litru, in timp ce, in UE, scumpirea este de 0,021 euro pe litru.
In ceea ce priveste motorina, pretul in Romania ajunge in prezent la 0,620 euro pe litru, fata de 0,605 euro pe litru, cat este media UE. La mijlocul lunii februarie, motorina costa 0,602 euro pe litru in Romania, in timp ce media UE era de 0,585 euro pe litru.
Consiliul Concurentei a demarat, in urma cu un an, o ancheta sectoriala pe piata carburantilor, dupa ce pretul benzinei si motorinei in Romania, fara taxe, a depasit media europeana. Autoritatea va finaliza ancheta pana la mijlocul acestui an si va veni cu recomandari pentru cresterea concurentei pe piata carburantilor, potrivit presedintelui institutiei, Bogdan Chiritoiu.
In ultimele luni ale anului trecut, soferii romani plateau la pompa mai putin decat media europeana, insa, de la inceputul lunii februarie,... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 16:37
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie sectoriala pe piata carburantilor, dupa ce preturile fara taxe la carburanti au depasit usor media Uniunii Europene, pentru a vedea cum s-au format preturile, dar si cum s-a transpus directiva europeana privind stocurile obligatorii de carburanti.
"Mai ales in prima parte a anului trecut, preturile in Romania fara taxe la benzina si la motorina sunt mai mari decat in marea majoritate a tarilor din UE, sunt peste media UE, ceea ce e un fenomen nou. Pentru ca, traditional, in Romania, preturile fara taxe erau putin sub media Uniunii Europene", a declarat, luni, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, in cadrul unui eveniment pe teme energetice.
Seful autoritatii antimonopol argumenteaza necesitatea anchetei prin faptul ca, fata de prima parte a anului trecut, lucurile s-au schimbat sensibil.
"Este semi-adevarat ca in Romania pretul carburantilor este mai mare decat in Austria. Intrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decat media Uniunii Europene. Cautam raspunsul", a afirmat Chiritoiu.
Autoritatea de concurenta va analiza de ce preturile fara taxe la carburanti au urcat in ultimele luni, depasind media Uniunii Europene.
"Pentru noi este o evolutie surprinzatoare, o sa vedem de ce, de la sfarsitul anului 2016, au crescut preturile fara taxe, care acum sunt usor peste media europeana", a declarat Chiritoiu.
Consiliul Concurentei are astfel parghia legala in care sa ceara companiilor sa-i... mai mult
Luni, 20 Februarie 2017, ora 14:53
Trei companii care se ocupa cu comercializarea angro a carburantilor au fost amendate cu aproape 3,7 milioane de euro de catre Consiliul Concurentei, dupa ce s-au inteles privind preturile practicate.
Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, Consiliul Concurentei a sanctionat cele trei companii cu amenzi in valoare totala de 16.907.202 lei, pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale.
Companiile sanctionate sunt SC TINMAR IND SA BUCURESTI (15.282.489 lei), SC PLANOIL SRL BUCURESTI (1.317.780 lei) si SC PLANOIL INDUSTRIES SRL BUCURESTI (306.933 lei).
In cadrul investigatiei, Autoritatea de Concurenta a constatat ca cele trei companii au participat la o intelegere anticoncurentiala, constand in fixarea preturilor, discounturilor si adaosurilor comerciale, impartirea clientilor si a surselor de aprovizionare in activitatea de distributie angro de benzina si motorina pe piata romaneasca, se mai arata in comunicat.
Toate companiile sanctionate au recunoscut participarea ...citeste mai departe despre "Distribuitori de carburanti, intelesi asupra preturilor - ce amenzi a dat Consiliul Concurentei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 16:34
Presedintele Consiliului Concurentei a anuntat, miercuri, ca distribuitorii de carburanti sunt monitorizati pentru a vedea in ce masura companiile petroliere au redus pretul benzinei si motorinei, in contextul in care pretul petrolului a scazut la jumatate in ultimul an.
"Urmarim evolutia pietei si vrem sa vedem cat de repede si in ce masura reducerile substantiale ale pretului barilului se vor resimti in pretul la pompa. Mai monitorizam cateva saptamani, sa se aseze lucrurile si apoi vom sti daca este cazul sa intervenim.
Urmarim datele Eurostat, preturile la noi, cu si fara taxe, si preturile in restul Uniunii Europene", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, potrivit Mediafax.
Toate "astrele" s-au aliniat: De ce s-au prabusit aurul, petrolul, cuprul si aluminiul
Suspiciuni de cartel
Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, a avertizat inca din octombrie 2014, intr-o declaratie ...citeste mai departe despre "Benzinarii, in vizorul Concurentei: Scad preturile la carburanti odata cu ieftinirea petrolului?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 14:58
Bogdan Chiritoiu, proaspat reconfirmat in functia de presedinte al Consiliului Concurentei, a vorbit intr-un interviu acordat Curs de Guvernare despre cum se deruleaza o investigatie a inspectorilor de concurenta si care a fost cea mai defavorabila decizie a unei instante impotriva unei hotarari a Consiliului.
"Consiliul Concurentei are atributii puternice in special impotriva firmelor private. Aici cam dam amenzi.... Bine, ele sunt cam intotdeauna contestate in instanta, insa castigam in procente impresionante, cred ca avem cam 95% rata de succes, daca succes inseamna ca instanta confirma ca s-a incalcat legea.
Daca instanta e de acord si cu nivelul sanctiunii, aici nu mai stam atat de bine. Sunt cazuri, sunt ani in care ne-au redus la jumatate amenzile. De obicei, ne confirma nivelul sanctiunilor cam 65-70%, media pe an. Difera de la an la an, noi ne uitam mereu sa vedem ce a ramas in picioare la Inalta Curte, ne uitam cat a ramas in picioare din cuantumul initial.
Anul... citeste mai departe despre "Solutia sa avem benzina mai ieftina si cum scapa firmele de amenzile uriase in instanta - interviu cu seful Consiliului Concurentei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 10:51
Pretul benzinei din Romania este influentat de nivelul cotatiilor internationale, pe masura ce pretul petrolului la nivel mondial creste din cauza tensiunilor dintre Uniunea Europeana, SUA si Iran. Ingrijorarea autoritatilor romane este afisata doar de sezonul electoral.
Petrom a anuntat marti dimineata cresterea pretului benzinei, dupa doua luni de stagnare, pusa pe seama cresterii preturilor internationale, din cauza inrautatirii situatiei din stramtoarea Ormuz, cea mai mare poarta pentru exporturile de "aur negru".
Guvernul de la Teheran s-a intrunit luni pentru a discuta despre posibile masuri de retorsiune impotriva embargoului impus de Uniunea Europeana, care trebuie sa intre in vigoare in luna iulie. Decizia Comisiei Europene este considerata de multi o "gafa" in conditiile in care Europa nu era, pana acum, implicata in problemele dintre Statele Unite si Iran.
Citeste si Marea gafa a Comisiei Europene: Embargoul asupra petrolului iranian
"Petrom a marit cu 6 bani pe litru pretul benzinei, dupa doua luni de inghetare, acum cand, in Golful Persic exista probleme foarte mari. Parlamentul iranian s-a reunit si a vorbit despre masuri de retorsiune asupra embargoului pus de UE. Aceasta e cauza pentru care in Romania incep sa creasca preturile, fiind racordate la cotatiile internationale", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.
Din pretul benzinei la pompa, 54% merge catre stat, fiind alcatuit din accize si TVA, restul fiind reprezentat de... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 08:01