Consiliul Concurentei a aplicat anul trecut amenzi in valoare de 1,25 miliarde lei (294,16 milioane euro), in crestere de 9,3 ori fata de 2010, acestea depasind de peste 36 de ori bugetul institutiei, se arata in raportul de activitate pe 2011.
"In anul 2011, au fost aplicate amenzi in valoare de 1.246.641.324 lei (294.164.875 euro), fiind sanctionate 64 de intreprinderi pentru practici anticoncurentiale, 39 pentru nefurnizarea de informatii in cadrul anchetelor sectoriale si doua pentru punerea in aplicare a unor concentrari inainte de emiterea unei decizii a Consiliului Concurentei", se arata in raport.
Comparativ cu anul 2010, valoarea amenzilor a crescut de 9,3 ori. Amenzile aplicate in anul 2011 au depasit de peste 36 de ori bugetul Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei a initiat 27 investigatii in 2011
Consiliul Concurentei a initiat anul trecut 27 investigatii, din care 24 privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta si trei privind anumite sectoare economice (anchete sectoriale). Din cele 24 de investigatii privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta declansate in anul 2011, aproximativ 60% au fost initiate prin autosesizare.
Jumatate din investigatiile deschise vizeaza posibila incalcare a legislatiei nationale de concurenta, cealalta jumatate vizand si posibila incalcare a legislatiei comunitare in domeniu.
In raport se mentioneaza ca 71% din investigatiile referitoare la posibile intelegeri anticoncurentiale... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 11:52
Mai deunazi, Consiliul Concurentei a penalizat cu amenzi de peste 880 milioane lei cinci companii petroliere pentru o intelegere de tip cartel pe piata carburantilor. Este o amenda record, neintalnita pana acum in analele institutiei.
Rar cred sa mai fi existat un demers oficial- bineinteles in afara promisiunilor electorale din preajma alegerilor - care sa fi amagit mai muti romani, naivi pana-ntr-atat incat sa nu-si dea seama ca este un simplu joc de glezne. Au existat, vai!, atatia, arsi la buzunare de cu totul nejustificatele scumpiri ale benzinei si motorinei de catre actualii incriminati, care s-au bucurat nevoie mare de aceste amenzi!
I-au ajutat in manifestarea lor naiva ziare care, fie tot din naivitate, fie din lipsa de informare sau de intelegere concreta a problemelor, au spus ca acesti arsi la buzunare au ajuns sa fie razbunati! Cusatura cu ata alba este insa prea vizibila pentru a pacali, pana la urma, pe cineva!
In ce priveste amenda in sine, cei arsi la buzunare de cresterea nejustificata a preturilor carburantilor la pompa n-au nimic a se bucura. Ei au platit scumpirea, iar statul, si nu ei, va incasa eventual amenda. Statul, adica cel care n-a facut nimic pentru a preveni scumpirile nejustificate! Basca faptul ca firmele implicate vor folosi amenda ca pretext pentru a proceda la noi scumpiri spre a si-o recupera pe seama clientilor.
Aceste scumpiri, suportate tot de cei "razbunati", au si inceput! Ceea ce probabil n-au fost suficient de... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 12:25
Pretul benzinei din Romania s-a dublat in ultimii trei ani, pana la 1,2 euro pe litru. Scumpirile par a nu se opri aici, in ciuda recentelor amenzi usturatoare aplicate de Consiliul Concurentei benzinarilor.
In ianuarie 2009, benzina costa in Romania 0,66 euro pe litru, iar in 2012 a ajuns la 1,2 euro pe litru, potrivit datelor Comisiei Europene. Benzina s-a scumpit indiferent de contextul politico-economic, chiar daca la nivel international se ieftinea, benzina romaneasca a fost mereu mai scumpa.
In Statele Unite benzina costa aproximativ 3 lei pe litru, adica este de doua ori mai ieftina decat in Romania.
Consiliului Concurentei a decis sanctionarea companiilor petroliere OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL Romania si Eni Romania cu amenzi de 205 milioane de euro, pentru ca au influentat in mod deliberat pretul benzinei, incalcand regulile de baza ale concurentei.
Aceste companii petroliere au avut discutii in 2007-2008 pentru a retrage benzina Eco Premium fiindca era un produs care asigura 20% din vanzarile de benzina. Pentru a nu pierde niciuna cota de piata impotriva concurentului, acestea s-au pus de acord si au stabilit sa retraga cu totii sortimentul de benzina de pe piata.
Cine plateste, de fapt, amenzile?
Amenzile vor fi incluse in pretul benzinei, adica va fi suportat din buzunarul soferilor, este de parere Ion Lixandru, vicepresedintele Asociatiei Transportatorilor Rutieri din Romania.
Economistul Mircea Cosa spune ca amenzile date de... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 08:00
Plenul Consiliului Concurentei a decis sa sanctioneze companiile petroliere OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL Romania si Eni Romania cu amenzi de 880 milioane de lei (205 milioane de euro la cursul actual), aproximativ 3% din cifrele de afaceri pe 2010.
Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, amenda cea mai mare a fost primita de compania Petrom, fiindca a fost initiatorul deciziei de a retrage de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium in anii 2007-2008.
Amenda oferita companiilor petroliere este cea mai mare sanctiune data de Consiliul Concurentei din ultimii ani.
"Este cea mai mare amenda data si e greu sa-mi imaginez ca vom avea cazuri similare. De asemenea, este singura amenda bazata pe probe directe, care s-a dat companiilor petroliere in Europa. Am decis sa sanctionam companiile petroliere fiindca au incalcat legea Concurentei, care spune ca o companie nu trebuie sa stie ce face concurenta.
Aceste companii petroliere au avut discutii in 2007-2008 pentru a retrage benzina Eco Premium fiindca era un produs care asigura 20% din vanzarile de benzina. Pentru a nu pierde niciuna cota de piata impotriva concurentului, acestea s-au pus de acord si au stabilit sa retraga cu totii sortimentul de benzina de pe piata", a declarat presedintele Consiliului Concurentei.
Companiile petroliere au fost instiintate de decizie in cursul zilei de luni si vor avea 30 de zile la dispozitie sa se decida daca ataca in instanta sau nu.
"Companiile ar fi avut posibilitatea sa... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 17:28
Rompetrol a anuntat ca va contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei, pe care o considera nelegala si neintemeiata. Rompetrol, alaturi de alte sase companii petroliere, a fost sanctionata in urma unei investigatii desfasurate pe piata carburantilor.
"Rompetrol Downstream, membra a Grupului Rompetrol, a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurentei de sanctionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4. Consideram ca, in ceea ce priveste Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigatie au fost total nejustificate si nedovedite, iar decizia Consiliului Concurentei de sanctionare este, in egala masura, nelegala si neintemeiata", se arata intr-un comunicat transmis de grupul Rompetrol.
"Activitatile comerciale desfasurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate intotdeauna in stricta conformitate cu dispozitiile legale. Rompetrol nu a fost informata cu privire la existenta unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzina Premium E4 si nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun", spun cei de la Rompetrol.
Conform sursei citate, comportamentul pe piata al companiei a fost intotdeauna unul independent si a vizat exclusiv respectarea prevederilor legale care impuneau comercializarea sortimentului Premium E4 pana la 1 ianuarie 2009 si trecerea ulterioara la productia de carburanti care respecta normele Euro 5.
Rompetrol a decis sistarea productiei... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 14:40
Petrom, compania petroliera care a primit marti cea mai mare amenda de la Consiliul Concurentei va ataca in instanta decizia institutiei, a anuntat Dan Pazara, directorul de comunicare al OMV Petrom.
"Decizia luata in 2007 de a nu mai comercializa benzina Eco Premium a fost luata conform legilor din Romania si UE, care interziceau comercializarea acestui sortiment. Legea a cerut retragerea acelui produs. Pentru consumator au fost numai benefcii fiindca a primit un produs compatibil, mai putin poluant, la un pret mic", a declarat reprezentantul Petrom in cadrul unei emisiuni televizate.
Dan Pazara a subliniat faptul ca sanctiunea Consiliului Concurentei nu este justificata, de aceea Petrom o va contesta in instanta.
Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, amenda cea mai mare a fost primita de compania Petrom, fiindca a fost initiatorul deciziei de a retrage de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium in anii 2007-2008.
Anul trecut OMV Petrom a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 14 miliarde de lei, ceea ce rezulta ca amenda maxima care poate fi aplicata companiei este de 1,4 miliarde de lei (325 milioane de euro). mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 14:16
Amenzile date in cursul zilei de marti companiilor petroliere ar putea fi incluse in pretul benzinei, ceea ce ar insemna ca soferii vor fi cei care vor plati in cele din urma amenzile, considera Ion Lixandru, vicepresedintele Asociatiei Transportatorilor Rutieri din Romania.
Potrivit acestuia, de la 1 ianuarie 2012, Romania se va alinia la nivelul tarilor din UE, ceea ce inseamna o crestere substantiala a preturilor carburantilor.
"Vom vedea ce se va intampla in perioada urmatoare pe piata carburantilor. Daca aceste amenzi vor fi incluse in pretul carburantilor nu le vom plati tot noi? Dupa atata timp, Consiliul Concurentei stie mai bine nivelul acestor amenzi", a declarat Ion Lixandru in cadrul unei emisiuni televizate. mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 14:05
Consiliului Concurentei va prezenta saptamana viitoare rezultatul investigatiei de pe piata carburantilor, raportul final recomandand sanctiuni care nu ajung la amenda maxima, de 10% din cifra de afaceri, a anuntat, joi, presedintele autoritatii de reglementare, Bogdan Chiritoiu.
"Saptamana viitoare vom anunta rezultatul investigatiei pe combustibil", a declarat Chiritoiu, la o conferinta de presa.
Consiliul Concurentei investigheaza cele mai mari sase companii petroliere din Romania, respectiv OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip si Lukoil, avand suspiciuni ca acestea s-au inteles in 2008 sa retraga de pe piata un sortiment de benzina.
"Raportul distinge intre companii. Sunt diferente intre faptele comise de companiile investigate, iar legea spune ca initiatorul (unui comportament anticoncurential - n.r.) va fi sanctionat mai sever", a declarat la sfarsitul lunii decembrie, Chiritoiu, dupa audierea reprezentantilor legali ai companiilor investigate.
Cea mai mare sanctiune pe care o poate aplica Consiliul Concurentei unei companii este amendarea cu echivalentul a 10% din cifra de afaceri.
"Raportul nu recomanda aplicarea amenzii maxime pentru vreo companie implicata, plenul insa poate decide acest lucru. Practica arata, insa, ca decizia plenului nu poate fi foarte diferita de ceea ce scrie in raport", a adaugat Chiritoiu.
El a mentionat ca pana in prezent decizia nu a fost transmisa companiilor investigate. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 14:00