Ioan Niculae, presedintele grupului Interagro si cel mai bogat om din Romania, a initiat formarea, impreuna cu alti oameni de afaceri autohtoni, a unei ascociatii a antreprenorilor romani.
"Am observat de-a lungul anilor modul absolut unitar in care firmele straine, agentii economici straini au stiut sa se organizeze prin Consiliul Investitorilor Straini. Initiativele acestuia s-au soldat de cele mai multe ori cu succes, in sensul ca acte normative cu caracter economic si de alta natura au fost inspirate si din dorinta acestora, care au stiut sa isi sustina cauza. Din punctul meu de vedere este o treaba de laudat si nu de criticat!", a declarat omul de afaceri Ioan Niculae la emisiunea "O data in viata", difuzata la TVR.
"In acest sens am initiat formarea, impreuna cu alti oameni de afaceri romani a unei asociatii a antreprenorilor romani, care se va reuni, in premiera, pe 17 aprilie, orele 17.00, la Hotel Marriott", a precizat acesta.
Potrivit lui Niculae, antrenprenor roman inseamna toti cei care, in afara locurilor de munca pentru familie, reusesc sa creeze si cel putin alte 2-3 locuri de munca pentru altcineva din afara familiei.
"Sa constituim asadar, daca nu ceva in oglinda, ceva similar, un Consiliu al Investitorilor Romani, prin care sa spunem ceea ce ne dorim in privinta mediului economic. Noi, antreprenorii romani asiguram peste 50% din forta de munca din Romania si peste 30% din Produsul Intern Brut al tarii - si cred ca ar fi cazul ca in acest... mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 15:29
Pentru mediul de afaceri este mai importanta intalnirea de joi intre Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri si premier, decat solicitarea USL de suspendare a presedintilor celor doua Camere, este de parere Ionel Blanculescu, analist economic.
"Primul Ministru a convocat Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri pentru joi, in care ne vom intalni probabil si cu ministrii de pe linie economica si desigur ca vom incerca reconectarea mediului economic la politicile economice guvernamentale dupa perioada de campanie electorala", a precizat Blanculescu pentru Business24.
Inainte de sedinta de plen reunit al Parlamentului, in care premierul Victor Ponta urmeaza sa prezinte raportul privind participarea sa la Consiliul European, USL a cerut suspendarea presedintilor celor doua Camere, Vasile Blaga si Roberta Anastase. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 12:25
Consiliul consultativ al oamenilor de afaceri, care a luat fiinta in timpul Guvernului Ungureanu, isi va continua activitatea, prezentand solutii economice oricarei echipe s-ar afla la guvernare, a declarat pentru Business24 secretarul general al grupului, analistul Ionel Blanculescu.
Dupa ce a fost instalat in functia de premier al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu a propus infiintarea unui consiliu consultativ, care sa fie format din reprezentanti ai mediului de afaceri si al carui obiectiv sa fie consolidarea relatiilor dintre politica guvernamentala si mediul economic, sesizarea impactului deciziilor economice ale Guvernului si identificarea unor solutii.
Vezi cine se afla in echipa consiliului.
Consiliul, format din 26 dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania, n-a avut sansa de a lucra prea mult cu Guvernul Ungureanu, care a picat, in urma motiunii depuse de formatiunea USL.
Chiar daca ideea formarii unui consiliu consultativ nu este noua - a avut-o si Mircea Geoana, in 2009, o mentiona si ministrul de Finante (Ialomiteanu) la inceputul anului 2011, cel recent infiintat a creat in jurul sau o stare de incredere in cadrul mediului de afaceri din Romania, care asteapta multe de la statul roman.
"Consiliul isi continua activitatea si elaboreaza sugestii si propuneri pentru activitatea guvernamentala", a declarat pentru Business24 secretarul general al grupului, Ionel Blanculescu.
In zilele urmatoare va fi organizata o conferinta de presa,... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 12:07
Primele efecte ale consiliului consultativ de oameni de afaceri infiintat de premierul Ungureanu le vom vedea chiar de luna viitoare, dupa cum a declarat secretarul consiliului Ionel Blanculescu.
Consiliul format din 26 antreprenori, bancheri si CEO de companii a fost impartit, miercuri, in patru grupuri de lucru aferente celor patru domenii principale pe care va functiona: absortia fondurilor europene si atragerea finantarilor alternative, combaterea evaziunii fiscale, relansarea si cresterea economica si eficientizarea parteneriatul public privat.
Membrii se vor intalni in fiecare marti dupa-amiaza, insa si-au asumat obligatia ca activitatea lor sa fie permanenta.
"Nu tinem cont de weekend-uri, seri sau sarbatori. Iar pentru a fi non-stop in legatura am creat un intranet securizat", a explicat Blanculescu, secretatul consiliului, adaugand ca modul de functionare al acestuia nu are cum sa nu garanteze succesul. "Cu certitudine ca acest consiliu va avea un impact pozitiv asupra economiei Romaniei".
Un astfel de consiliu format din reprezentanti ai mediului de business este o premiera pentru Romania, modelul functionand, insa, de foarte multi ani in state precum SUA sau Franta. "Inainte de constituirea consiliului au fost analizate diverse modele. Trebuie stiut ca acest consiliu este pentru mediul de afaceri, nu este unul economic-consultativ. Tinand cont de mandatul scurt al acestui guvern, s-a considerat ca putem face schimbari rapide mai degraba in mediul... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 08:01
Reducerea contributiilor sociale, stimularea consumului intern, dar si reorganizarea departamentului "Buget" din cadrul ministerului de Finante sunt doar cateva dintre masurile pe care Guvernul trebuie sa le adopte, in 2012, pentru mediul de afaceri.
Analistul economic Mircea Cosea sustine ca primul lucru pe care Executivul trebuie sa il faca, anul acesta, este restructurarea compartimentului Buget, pentru ca foloseste de ani de zile metode invechide de calculare a bugetului de stat. La randul sau, omul de afaceri Vladimir Cohn, crede ca austeritatea, pentru o tara in curs de dezvoltare, este cel mai gresit medicament.
Michal Golebiewski, director de marketing si operatiuni in cadrul Microsoft Romania, crede ca o prima masura pe care ar trebui guvernul sa o ia, in 2012 este stimularea consumului intern. La randul sau, Rucsandra Hurezeanu, CEO Ivatherm, apreciaza ca reducerea contributiilor sociale si realizarea disponibilizarilor anuntate din aparatul de stat, sunt cateva masuri obligatorii pentru anul 2012.
Analistul economic Mircea Cosea crede ca anul 2012 se afla sub semnul acordului de guvernanta fiscala. In opinia sa, mentinerea deficitului la 1% este un mare pericol pentru economia Romaniei, pentru ca "acel deficit nu permite o dezvoltare, ci doar o invartire in cerc a economiei". Pentru a iesi din acest impas si pentru a mentine deficitul la 1,9%, analistul propune sase masuri.
In primul rand, trebuie restructurat compartimentul Buget, din ministerul de... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 17:59