Presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, recomanda amanarea unor noi cresteri de venituri/salarii, stoparea promisiunilor ce creeaza asteptari nerealiste cetatenilor si restructurarea aparatului de stat in conditiile in care, potrivit acestuia, deficitul acut de spatiu fiscal este tot mai periculos.
Daniel Daianu sustine, intr-un articol publicat pe site-ul institutiei, ca a avut loc o ajustare bugetara majora in intervalul 2012-2015, costisitoare din punct de vedere social si nu numai (a alimentat probabil inclinatia de plecare din tara), deficitul bugetului consolidat ajungand la sub 1% din PIB in 2015. Potrivit sursei citate, aceasta corectie s-a vazut in deficitul de cont curent ce a gravitat in jur de 1% din PIB catre finele perioadei.
Tendinta a fost insa inversata dupa 2015, cand s-a intrat intr-o suita de reduceri de taxe si impozite, care a adus veniturile fiscale la minim istoric, la sub 26% din PIB in 2018 (cu CAS nivelul se mentine peste 26%), subliniaza presedintele Consiliului Fiscal.
Astfel, fara a fi un "paradis fiscal" precum Irlanda, Romania a ajuns penultima in UE ca nivel al veniturilor fiscale, explica sursa citata care arata, de asemenea, ca in UE media veniturilor fiscale este de 39-40% din PIB, in timp ce in economii emergente din Est trece de 34-35% din PIB.
"Veniturile fiscale au mers in jos prin omisiune si comisiune. Prin decizii publice care au schimbat regimul fiscal, o pozitie imbratisata de cam tot spectrul politic; unele... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 18:08
Scenariul de crestere economica ce fundamenteaza constructia bugetului pe 2019 este excesiv de optimist in raport cu evaluarile similare ale altor institutii, avertizeaza Consiliul Fiscal.
In plus, adoptarea intempestiva a unor masuri fiscale (prin OUG nr. 114/2018), cu impact negativ asupra economiei (precum introducerea taxei pe activele bancare si taxarea suplimentara din sectoarele energetic si comunicatii), este de natura sa amplifice riscurile externe, subliniaza autoritatea intr-un comunicat.
In acest context, mentinerea ipotezei de accelerare a cresterii economice reale la 5,5% in 2019 (comparativ cu un nivel situat probabil intre 4 si 4,5% in 2018) in varianta de proiectie a cadrului macroeconomic elaborata ulterior adoptarii OUG nr.114/2018 apare drept surprinzatoare si, in opinia Consiliului fiscal, nejustificata.
"Cu toate acestea, dinamica estimata a deflatorilor in 2019 comparativ cu anul anterior (pentru PIB si consum privat) este probabil subdimensionata, existand spatiu ca nivelul variabilelor nominale ale cadrului macroeconomic (relevante din perspectiva veniturilor fiscale cu exceptia accizelor) sa poata acomoda, cel putin partial, o situare a variabilelor reale pe un palier semnificativ inferior de crestere", se arata in comunicat.
Ipotezele extrem de favorabile ale castigului salarial brut, o alta problema
Un alt aspect problematic il reprezinta, in opinia Consiliului Fiscal, ipotezele extrem de favorabile cu privire la dinamica... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 15:00
Consiliul Fiscal considera ca stategia fiscal bugetara pentru perioada 2011-2013 nu acorda suficienta atentie problemei arieratelor, problema devenita deja cronica, in opinia Consiliului, cu impact puternic negativ asupra mediului privat, a anuntat vineri institutia potrivit Newsin. Ministerul Finantelor Publice a trimis, in 15 septembrie, Consiliului Fiscal Strategia fiscal bugetara (SFB) pe perioada 2011-2013, solicitand opinia Consiliului cu privire la aceasta.
"Desi strategia include unele masuri de natura sa previna acumularea de noi arierate, documentul ar trebui sa contina o sectiune care sa detalieze situatia curenta a arieratelor si sa ofere termene si masuri clare privind eliminarea stocului existent.
Abordarea acestui aspect apare ca foarte necesara, mai ales luand in considerare experienta de pana acum in contextul derularii acordului cu FMI/UE/IFI, cand plafoanele de deficit bugetar au fost respectate cu pretul ratarii sistematice a tintelor de arierate", se arata in comunicat.
In acest sens, Consiliul Fiscal recomanda accelerarea implementarii raportarii pe baza de angajamente a rezultatelor executiei bugetare lunare.
De asemenea, Consiliul Fiscal considera ca exista riscuri semnificative la adresa atingerii tintelor de deficit bugetar in perioada acoperita de strategie, riscuri a caror materializare ar face ca datoria publica sa creasca mai rapid decat se anticipeaza.
Potrivit Consiliului Fiscal, atingerea tintei de deficit al bugetului general... mai mult
Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 00:03