Consiliul consultativ al oamenilor de afaceri, care a luat fiinta in timpul Guvernului Ungureanu, isi va continua activitatea, prezentand solutii economice oricarei echipe s-ar afla la guvernare, a declarat pentru Business24 secretarul general al grupului, analistul Ionel Blanculescu.
Dupa ce a fost instalat in functia de premier al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu a propus infiintarea unui consiliu consultativ, care sa fie format din reprezentanti ai mediului de afaceri si al carui obiectiv sa fie consolidarea relatiilor dintre politica guvernamentala si mediul economic, sesizarea impactului deciziilor economice ale Guvernului si identificarea unor solutii.
Vezi cine se afla in echipa consiliului.
Consiliul, format din 26 dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania, n-a avut sansa de a lucra prea mult cu Guvernul Ungureanu, care a picat, in urma motiunii depuse de formatiunea USL.
Chiar daca ideea formarii unui consiliu consultativ nu este noua - a avut-o si Mircea Geoana, in 2009, o mentiona si ministrul de Finante (Ialomiteanu) la inceputul anului 2011, cel recent infiintat a creat in jurul sau o stare de incredere in cadrul mediului de afaceri din Romania, care asteapta multe de la statul roman.
"Consiliul isi continua activitatea si elaboreaza sugestii si propuneri pentru activitatea guvernamentala", a declarat pentru Business24 secretarul general al grupului, Ionel Blanculescu.
In zilele urmatoare va fi organizata o conferinta de presa,... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 12:07
La bilantul activitatii Consiliul consultativ pentru mediul de afaceri, infiintat in urma cu o luna, Mihai Razvan Ungureanu a spus ca spera ca acest for sa isi constinuie activitatea, nu neaparat pe langa Executiv, comparandu-l in context cu un sfat al inteleptilor.
Consiliul consultativ pentru mediul de afaceri, supranumit la prima reuniune "guvernul din umbra" al Romaniei, a primit un nou calificativ joi, din partea premierului Ungurenau, cel care l-a asemanat cu "un sfat al inteleptilor".
De la reuniune au lipsit Mihai Rohan, cel care remarca, in prima sedinta, ca membrii consiliului sunt "guvernul din umbra", dar si Mariana Gheorghe. La intalnire au participat 20 de oameni de afaceri.
"Ma bucur cu mandrie ca acest proiect a luat fiinta si s-a dovedit viabil pe durata mandatului meu ca prim ministru. Ce imi pot dori este ca acest consiliu - sfat de intelepti, laborator de idei, cum doriti sa ii spuneti - nu se va dizolva, ci va continua sa existe macar ca reprezentant asociativ al mediului privat de afaceri, nu neaparat pe langa Guvern. Singura parere de rau este ca nu am apucat sa pun in aplicare propunerile dumneavoastra", a declarat premierul Ungureanu, la inceputul sedintei, in prezenta presei.
Radu Timis a aratat, in context, ca "trebuie sa fim optimisti ca aceste idei ar putea fi materializate, aplicate de viitorul executiv". "Totul este ca viitorul executiv sa inteleaga ca aceste idei au in spate foarte multa experienta profesionala", a replicat... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 19:45
Omul de afaceri Ion Tiriac a discutat, joi, la Guvern, cu premierul Mihai-Razvan Ungureanu.
Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Dan Suciu, Ungureanu l-a invitat pe Tiriac la Palatul Victoria pentru discutii privind mediul de afaceri, in seria de intalniri pe care premierul le are cu antreprenorii, in conditiile in care marti a fost infiintat Consiliul consultativ pentru mediul de afaceri.
Premierul Mihai-Razvan Ungureanu si-a exprimat, marti, speranta ca va obtine de la Consiliul consultativ pentru mediul de afaceri solutii pentru combaterea evaziunii fiscale si pentru absorbtia fondurilor europene.
"Consiliul va furniza sugestii pentru asigurarea cadrului corespunzator din partea politicilor guvernamentale atat in ceea ce priveste conlucrarea intre companiile cu capital autohton si cele cu capital strain din Romania, in scopul crearii unui mediu de coabitare si cooperare in folosul economiei romanesti, dar si pentru a asigura cadrul corespunzator pentru a duce la bun sfarsit obiectivele economice ale acestui Guvern", a spus Ungureanu, dupa prima reuniune a Consiliului Consultativ la Guvern.
Ungureanu a declarat ca spera sa obtina solutii de la Consiliu pentru combaterea evaziunii fiscale si pentru atragerea de fonduri europene. mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 09:46
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut, marti, prima intalnire cu cei 26 de membri ai Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, din care face parte si Silviu Hotaran, fostul sef al Microsoft, actualmente director al GKTI Semper Human, firma de training.
Acest consiliu are rol de sesizare a impactului politicilor economice guvernamentale asupra mediului de afaceri, in folosul economiei nationale, si de dezbatere a unor initiative economice.
Unul din membrii forului este si Silviu Hotaran, care a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca scopul acestuia este de a propune masuri care pot fi implementate pe termen scurt, deoarece Romania are nevoie de rezultate imediate.
"Sunt placut impresionat de aceasta invitatie, de aceasta numire si imi doresc, alaturi de colegii mei, sa incercam sa facem ceva. E adevarat ca este o premiera care merita toata stima si toata atentia", a declarat Hotaran.
"Cred ca ar trebui sa incercam sa facem mai multe in zona de executie. Sa nu uitam cat de important este, pentru toata lumea, impactul pe care il va avea acest proiect, daca va fi unul de succes. Semnalele pe care incercam sa le transmitem sunt cele mai importante".
Hotaran s-a arata optimist in ceea ce priveste Consiliul Consultativ format de premierul Ungureanu.
"Eu acum ma ocup de partea de educatie si ma consider un antreprenor in acest domeniu. Stim foarte bine ca cultura de managemnt nu este, inca, la nivelul altor economii si, totusi, pot spune ca... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 14:46
Premierul Ungureanu a prezentat, marti, in premiera, Consiliul consultativ pentru mediul de afaceri, al carui obiectiv este consolidarea relatiilor dintre politica guvernamentala si mediul economic, sesizarea impactului deciziilor economice ale Guvernului si identificarea unor solutii.
"Noi suntem guvernul din umbra", spunea unul dintre membrii Consiliului prezent la sedinta.
"Astazi capata forma o idee despre care am vorbit in public recent, un consiliu consultativ pentru mediul de afaceri, ce se constitutie in cel mai bun semnal catre sfera economica privata si o propunere de parteneriat si solicitare la implicare civica.
Obiectivul principal este consolidarea puntilor intre politica guvernamentala si mediul economic, pe ambele dimensiuni - creator de valoarea adaugata si generator de taxe si impozite, asigurand veniturile necesare functionarii statului", a declarat Ungureanu, in debutul sedintei de la Guvern.
Potrivit premierului, Consiliul consultativ va fi un prim for de sesizare a impactului decizilor economice ale Guvenului, ca sistem de avertizare timpurie care sa identifice actiunile ce ar putea afecta mediul economic, predictibilitata fiscala, prevenirea inregistrarii de pierderi in economie, scrie Realitatea.
"Vizam atragerea respectului mediului de afaceri international. Consiliul consultativ e un colector de propuneri, de solutii posibile, de sesizari din partea mediului economic, O expresie a creativitatii economice romanesti.
"Pentru... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 18:10
Premierul Mihai Razvan Ungureanu si-a anuntat luni seara intentia de a infiinta, la nivelul Guvenului, o noua structura consultativa la care sa participe reprezentanti ai mediului de afaceri.
"Sper ca in doua saptamani sa pot infiinta un consiliu consultativ de afaceri, care sa reprezinte interfata dintre Guvern, primul-ministru in special, si mediul privat de afaceri in general", a declarat primul ministru, la un post de televiziune.
Intrebat ce ar putea aduce nou aceasta structura fata de cele similare infiintate anterior de predecesorii sai, Ungureanu a raspuns ca, in opinia sa, pentru a reusi, "nu este nevoie doar de consecventa si de o dorinta de a pune lucrurile la punct".
"Sub presiunea mediului privat de afaceri, statul se poate transforma cel putin in termenii imbunatatirii competitivitatii sale si implicit a eficientei. Cred in aceasta teorie, care inseamna presiunea mediului privat asupra stucturilor de stat, asupra modului in care ele functioneaza", a argumentat seful Executivului.
In opinia sa, colaborarea nu se refera doar la Consiliul Investitorilor Straini, ci si la Camera de Comert Germana, AmCham ca si diferite asociatii profesionale de ramura.
Premierul Ungureanu a reamintit obiectivul ca agentii economici privati autohtoni "care sunt seriosi, buni platitori de taxe", sa isi extinda afacerile pe plan extern, cu deosebire pe piete din afara UE. Printre pietele apte sa preia produse romanesti si sa accepte investitii romanesti, primul... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 08:57